Dna vai Telia

  • 9 July 2023
  • 3 kommenttia
  • 1024 katselukertaa

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

telian verkko siis mobiiliverkko on palkittu tutkimuksissa mutta myös dna verkkoa pidetään huippu laadukkaana kumpi siis todellisuutessa on parempi mobiiliverkko dna vai telia vai onko ne nopeutessa ja vakautessa aika lähellä toisiaan niin dna kuin telia että jos telia on palkittu mobiiliverkoissa maailman luokan palkinnolla ja dna myös on tutkitusti nopea niin kumpaan voi luottaa enempi vai voiko dna ja teliaan luottaa yhtä paljon ovatko lähestulkoon yhtä nopeita ja vakaita että lasketaanko nopeus ero prosenteissa että voiko ees sanoa että dna verkko on reilusti teliaa parempi kun samaa verkkoahan nuo käyttöö ainakin yhteisverkossa dna ja telia käyttää samaa verkkoa niin mikä on totuus kun telia on kansainvälisesti palkittu maailmalla mutta myös dna on sanottu että on tutkitusti nopein niin kumpi on todellisuutessa nopein ja vakain dna vai telia

 

----

Muokkaus Sakumik: Korjattu hieman otsikkoa


Aihe on suljettu kommenteilta.

3 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Vastaus riippuu varmasti siitä keneltä kysytään. Toisella Telia toimii paremmin, nopeammin ja laadukkaammin kuin Dna, kun taas toisella tilanne voi olla täysin päinvastainen. Nopeus, vakaus ja ylipäätään toimivuus riippuu monesta asiasta. Tutkimus johon tässä viittaat on Opensignal-tutkimusyhtiön tekemä tutkimus, josta löytyykin artikkeli myös täältä Yhteisöstä. Jos haluat vielä kerran tutustua mitä kaikkea siinä mitattiin niin voit kurkata artikkelin täältä

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Mobiiliverkko kannattaa valita tutkimalla ensin kuuluvuuskartasta ja mahdollisesti cellmapperista, että missä tukiasemat sijaitsevat. Myös operaattoreiden asiakaspalvelut osanevat hieman kertoa, että millaista toimivuutta on saatavissa käyttöpaikassasi. Asiakaspalveluilla on tarkemmat kartat kuin mitä on julkisesti saatavilla. Sitten kannattaa tutkia esimerkiksi puhelimella ja prepaid-korteilla, että miten eri operaattorit toimivat. On hyvä huomioida, että uusimmat puhelimet ovat kehittyneempiä tekniikoiltaan kuin yleisesti myydyt modeemit tai mokkulat. Olisi siis hyvä, jos operaattorilta saa nettipalvelun ns. tyytyväisyystakuulla, että ehtii kokeilla palvelua rauhassa omassa kodissaan kaikkina vuorokaudenaikoina. Olisi hyvä testata modeemilla, jota aiot käyttää.

Mitä n78 eli 3500 MHz 5G:hen tulee, niin omakohtainen kokemus seitsemän kilometrin päässä tukiasemasta: talvella toimii, kun ei ole puissa lehtiä mutta kesällä kotipihan lehtipuiden lehdet estävät signaalin tehokkaasti. Yllätykseksi talvella sankka lumipyry ei vastaavaa aiheuttanut, vaikka 4G 1800/2100 osalta aikanaan koin haastetta.

Nokian 5G 3500 verkossa (niin SYV, Telia ja Elisa) ei pääse kuin parin kilometrin kantamaan, koska tukiasemaohjelmisto ja se, miten yhteys muodostetaan, ei salli pitkiä etäisyyksiä. Samaa ilmiötä ei joidenkin kilpailevien verkkolaitetoimittajien tukiasemissa ole. Toisaalta jos on päätelaite, jossa onnistuu samaan 5G PCC:ksi n28 eli 700 MHz ja laite tukee NR-CA:ta, niin n78 toimii hienosti SCC:nä tuoden lisänopeutta.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +7

Kannattaa hankkia prepaidit kaikilta kolmelta operaattorilta ja testailla että mikä toimii parhainten ja sitten siirtää liittymät sinne.

Se mikä on paras mobiiliverkko riippuu aika paljon siitä missä käytät sitä verkkoa. Yhessä paikassa Telia toimii parhainten mutta sitten taas toisessa paikassa DNA toimiikin parhainten ja sitten taas jossain muualla Elisa onkin paras. 

Suosittelen vahvasti että kokeilet prepaid simmeillä että mikä toimii parhainten alueellasi. Halvempaa ostaa 3 prepaid simmiä kuin jäädä kiinni DNA:n määräaikaisuuten koska asiakaspalvelu sanoi että “nopea verkko teidän alueella, suosittelen ottamaan liittymän meiltä”. Sanoo heidän kuuluvuuskarttansa tai asiakaspalvelija mitä tahansa niin kannattaa aina kokeilla prepaid simmillä että saa varmasti sen parhaimmin toimivan verkon itselleen.