Skip to main content

Kesän loppupuolella alkoi 4g liittymäni Espoon Siikajärvellä tökkimään. Yhteys toimi luotettavasti vuoden verran 30-45 Mbs sisääntulonopeuksilla Asuksen 4g-reitittimellä lukittuna 1800 Mhz tajuudelle. Kesän lopussa yhteys alkoi pätkimään siten, että laitetta pitää käydä vähän väliä buuttaamassa.

 

Tähän mennessä tehty:

-Kaikki mahdolliset yhteysvaihtoehdot, firmwaret ja tehdasasetukset kokeiltu

-Sim vaihdettu

-Reititin vaihdettu takuuna kahdesti

-Reititin palautettu ja vaihdettu Telewell TW-EAV510:aan

-Ulkoantenni vaihdettu

 

Mikään edellä mainituista ei auta. Laitevalmistaja ei löydä nykyisestä reitittimestä vikaa. Telian vikapalvelukaan ei pysty enempää auttamaan.

 

Mikä on erikoista viimeisissä testiajoissa, on se, että automaattiasetuksilla laite ottaa satunnaisesti LTE-yhteyden Band 7:lla, eli 2600 Mhz:n taajuudella. Lähin 7 kanavaa tarjoava linkkitorni on yli 15 kilometrin päässä ja kuuluvuus oli silti 7/10. Telian asiakaspalvelun mukaan tämä ei voi olla mahdollista ja sotiihan tuo jo maalaisjärkeä vastaankin. Tosin Cellmapperin karttaa katsomalla voi todeta, että joku muukin on tuon 2600 Mhz:n verkon naapurustossani ainakin ohi ajaessaan"kuullut".

 

Nyt on kuitenkin kaikki temput pian kokeiltu ja operaattori lähtee vaihtoon, koska ratkaisua yhteyden katkeiluun ei löydy. Harmi, koska vuoden verran kaikki oli ok ja liittymän hinta tosi kohtuullinen.

 

@TeeEsPee Toki kiinnostaisi tietää tarkempi osoitteesi missä näin käy. Espoon Siikajärven alue saattaa olla haasteellinen maastollisesti. Siihen yhdistettynä käyttäjämäärät / kapasitteettitilanne voi olla se syy, miksi yhteys menee niin.

 

CellMapperiin en liiemmin antaisi painoarvoa, koska siellä on virheellistä tietoa / puuttuvia tukiasemia sekä väärissä paikoissa sijaitsevia tukiasemia. Nämä perustuvat asiakkaiden ilmoittamiin sijainteihin.

 

2600MHz:n taajuus ei voisi mitenkään tulla niin kaukaa kuin kirjoittelit. Siksi ehdottomasti haluaisimme selvitellä paremmin tilannettasi eli voisitko olla yhteydessä joko Chatin kautta tai jättämällä meille palvelupyynnön aiheesta kirjautumalla telia.fi -sivustollemme.


Tässä nyt ei selvinnyt, millainen on käyttöpaikkasi. Jos olet mäen päällä ja tuonne 2600MHz tukiasemaan on täysin esteetön näkymä eikä välissä muuta kuin ilmaa, niin kyllä jonkinlainen yhteys pitäisi syntyä. Itse olen testaillut 2100MHz LTE toimivuutta yli 20km matkalla, haasteeksi muodostui lähetyspuoli, kun ei puhelin meina millään jaksaa lähettää kyllin suurella teholla, jotta noin pitkän matkan päässä oleva tukiasema kuulisi sinut. Toimia voi, jos ei ole välissä kuin ilmaa ja käytössä joko hyvät sisäiset antennit tai kunnon logper-antennit tai paneeliantenni. En tuota mahdottomana pitäisi.



 



Olen myös testannut, että 2600MHz signaali kantaa jopa 45km, mutta siinä signaalinvoimakkuus on niin alhainen, ettei datayhteyttä enää syntynyt. Tämä tosin noin 90m meren pinnasta korkealla mäellä, jossa 30m korkea näkötorni.



 



En nyt myös suoraan muista, oliko juuri tuossa laitteessa jokin epäloogisuus taajuuslukituksen kanssa. Että laite ilmoittaisi Band 7 ja Band 3  (eli 2600 ja 1800) ristiin. Jossain verkkolaiteessa näin oli, keskustelu oli joko techbbs:sä tai Murossa.



 



Cellmapperista kurkkasin, niin tuo 2600MHz site,  joka tuonne sinun suunnalle olisi kuulunut, on Espoon TV- ja radiomastosssa. Se on taatusti korkea, mutta mobiiliradiot ovat yleensä jossain max. 100m korkeudessa. Ja tuossa Espoossa taitaa olla varsinaisen radiomaston vieressä pienempi masto. En tiedä varmaksi, kun en ole paikallisia.



 



Loput on sitten verkon parametrisoinnista kiinni. Ymmärtääkseni verkko ei ota huomioon etäisyyttä (esimerkiksi LTE Timing Advance -arvoa) kun valitaan palvelevaa solua/taajuutta. Jos tietyt ehdot täyttyvät, käynnistyy handover, eli päätelaite vaihtaa taajuusaluetta. Yleensä tämä vaatii, että jokin toinen taajuusalue kuuluu voimakaammin tai verkon parametrisoinnissa on määritetty, että jos kuuluvuustaso x ylittyy, niin vaihdetaan taajuuteen y. Eri asia on sitten, jos tukiasemakontrolleri "ohjaa" päätelaitteesi tuonne toiseen taajuuteen.



 



Saako tuosta päätelaitteesta irti mitään signaaliarvoja (RSRP, SINR, RSRQ, RSSI? Nyt esimerkiksi, tai solutunnus.



 



Cellmapper on parhaimmillaan erittäin tarkka, erityisesti alueilla, jossa on mäpätty reilusti tai tukiasemaverkko on harva tai on helposti pääteltävissä, missä tukiasemat ovat. Cellmapper on huomattavasti tarkempi, kuin mikään Opensignal, jossa edes tukiasematunnukset eivät ole todellisuuteen perustuvia. Cellmapperissa esitettävät ovat yksi yhteen operaattoreiden käytössä oleviin. Niitä kutsutaan termillä eNB ID  tai site ID.


Kiitoksia vastauksista. Käyttöpaikka on mäen päällä n. 80 m merenpinnasta, antenni tuollainen tiiliseinään kiinnitetty bipolarisoiva "läpyskä". Vuoden verran antenni kuunteli kiltisti n. 800 metrin päässä olevaa 1800 Mhz:n linkkiä (cellmapper eNB ID 143472) lähes täysillä kuuluvuuksilla. Nopeus 100 Mbps sopparilla pyöri 30-40 Mbps paikkeilla, joka riitti mainiosti tarpeisiini. Mikäli välissä ei olisi tiheähkö kuusimetsä, näkisin linkin antennin asennuspaikalle.

 

Tällä hetkellä (uudella reitittimellä ja vielä varmuuden vuoksi vaihdetulla antennilla, jota yritetty uudelleensuunnata useampaankin kertaan) kuuluvuus on parhaimmillaan 4/10 palkkia, MIKÄLI yhteyden sattuu saamaan. Reitittimen lokin mukaan viimeisen vuorokauden aikana yhteys on ollut päällä n. 8 minuuttia. Telian mukaan mitään muutoksia heidän puoleltaan ei ole tehty, mitä epäilen kyllä vahvasti. Nopeus yhteyden syntyessä pyörii 15 Mbps paikkeilla, upload n. 1 Mbps. Yhteys katkeaa tyypillisesti parin minuutin sisällä.

 

Tuota 2600 Mhz:n verkkoa en ole enää useista yrityksistä huolimatta saanut tutkalle. Antennini suunnassa lähin band 7:n linkki on Nummelassa, n. 13 km päässä. Väliin jää Nuuksion kansallispuisto kallioylänköinen. Nopeus yhteyden synnyttyä viime viikolla tuohon verkkoon oli n. 48 Mbps, mikä noudattaa ihan loogisesti taajuuden kasvun mukanaan tuomaa nopeusetua.

 

Viimepäivien sateisella säälläkin saattaa olla vaikutuksensa, puhumattakaan aurinkomyrskyistä. Tänään lähtee DNA:n prepaid testailuun...


Vastaa