Tuomas Meriniemen ja 11-vuotiaan pojan arjessa puhelimen paikannustoiminto on tärkeä. Ja niin on myös TikTok. Se on pojalle kätevä kanava tiedottaa, että nyt on nälkä.
Kun lapsi soittaa yllättäen päivällä, ehtii vanhemman mielessä välähtää, että nyt on oikeasti hätä.
Tuomas Meriniemen puhelin soi elokuussa kesken palaverin.
”En osannut odottaa soittoa ja luulin, että nyt on tilanne päällä. Olemme lapsen kanssa yleensä yhteydessä viestittelemällä, joten kun hän sitten soittaa, mieleen tulee heti, että jotain on varmasti sattunut. Mutta hän kysyikin vain, saako asentaa puhelimeensa uuden sovelluksen”, Tuomas nauraa.
Tuomas Meriniemi on helsinkiläinen isä. Joka toinen viikko hänen luonaan asuu myös 11-vuotias poika. Puhelimet ovat tiiviisti mukana isän ja pojan yhteisessä arjessa.
”Aamulla katsomme puhelimesta sään, jotta mukaan lähtevät oikeat varusteet. Vilkaisemme päivän ohjelmaa Wilmasta. Pojan lukujärjestys on yhdistetty myös omaan kalenteriini, jotta minäkin tiedän, että mukana ovat oikeat kirjat.”
Viidesluokkalainen liikkuu jo melko itsenäisesti omilla kotikulmilla kavereiden kanssa. Vanhemmalle tuo mielenrauhaa se, että lapsen menemisiä ja tulemisia voi seurata puhelimella.
”Paikannusohjelman avulla pysyn kärryillä siitä, missä hän päivän aikana seikkailee. Kun näen missä hän on, tiedän mitä hän on tekemässä ja kenen kanssa.”
Vaikka pelisäännöistä on sovittu yhdessä, joskus kännykkä unohtuu taskun pohjalle eikä isän puheluun aina malta vastata.
”Välillä olen joutunut turvautumaan paikannusohjelman hälytystoimintoon, joka hälyttää kaiken muun ylitse. Sitä tulee välillä käytettyä, jotta hän varmasti huomaa, että isä on tavoitellut. Se on viimeinen ratkaisu, jolla voin varmistaa, että kaikki on varmasti ok.”
Jos taas pääosin etätöitä tekevä isä ei olekaan iltapäivällä kotona, aika nopeasti lapselta tulee viesti ”MISSÄ OOT?”.
Poika opettaa isälle TikTokin salat
Tuomaksen poika sai puhelimen koulun alkaessa. Ekaluokkalaisen puhelimen käyttö oli aika hapuilevaa.
”Nyt olemme nopeammin asioiden ytimessä ja lapsi hahmottaa, mikä on vastaanottajan kannalta puhelussa olennaista.”
Soittamalla he hoitavat useimmiten vain nopeat, välitöntä sopimista vaativat asiat. Höpöttelyt hoidetaan kasvokkain.
”Pojalleni puhelimen käytössä soitto-ominaisuus on ihan sivuseikka. Melkein kaikki muu tulee sitä ennen”, Tuomas sanoo.
Lapsen kautta isän tavat käyttää puhelinta ovat muuttuneet.
”Ilman lasta tuskin olisin tullut ladanneeksi TikTokia. Hän on opettanut minulle myös sovelluksen käyttöä. Kerran hän tägäsi minut videoon, joka kertoi, että isä, mulla on nyt nälkä, joten kartalla pitää olla.”
Puhelin tuo turvaa ja helpottaa ikävää
Yhden vanhemman perheessä puhelimella on suuri henkinen merkitys niin isälle kuin pojallekin. Molemmille tärkeää on varmuus siitä, että hätätilanteessa toisen saa nopeasti kiinni.
”Puhelin on henkinen turva. Lapseni on kertonut aina vastuullisesti omista menemisistään ja tekemisistään. Silti meilläkin on ollut tilanteita, jolloin en ole ihan tarkkaan tiennyt, mihin hän on jäänyt. En tiedä miten niistä olisi selvitty ilman puhelinta.”
”On vaikea kuvitella arkea ilman puhelinta. Mietin usein, miten monet tilanteet lasten kanssa hoidettiin silloin, kun minä olin hänen ikäisensä.”
Meriniemen perheessä kahden kodin systeemi on jo tuttu. Toisen vanhemman viikoilla isä ja poika viestittelevät ja soittelevat tarpeen mukaan.
”Tiedämme aina, että muutaman päivän päästä pääsemme juttelemaan asioista kasvokkain. Pidän myös hänen äitinsä kanssa jatkuvasti yhteyttä, jotta molemmilla on sama käsitys siitä mitä lapselle kuuluu ja missä mennään.”
Jos erossaoloaika lomien tai työmatkojen takia pitkittyy, yhteydenpito tiivistyy.
”Viikon erossaoloon olemme molemmat jo tottuneet, mutta jos se kasvaa puoleentoista, ikävä alkaa tulla molemmille.”
Koska isovanhemmat eivät asu ihan lähellä, puhelimen avulla hekin ovat arjessa mukana.
”Kohta vietämme yhdessä isänpäivää ja soitamme videopuhelun ukille, lapsen äidin isälle.”
Teksti: Kaisa Viljanen
Kuva: Jaakko Martikainen
Kaipaatko työkaluja lapsesi älylaitteiden käyttöön?
Telian digitaalinen vanhemmuuspakkaus kokoaa parhaat käytännöt toimivan digiarjen varmistamiseen. Materiaali on tuotettu yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa.
--
Lue myös