5G

Tästä naisesta ei virta lopu – Heidi Einsbor elää elämäänsä 5G:n nopeudella

  • 5 July 2021
  • 5 kommenttia
  • 207 katselukertaa
Tästä naisesta ei virta lopu – Heidi Einsbor elää elämäänsä 5G:n nopeudella
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Välivuosia opinnoissaan viettävä Heidi Einsbor nauttii täysillä elämästä juuri nyt, kun koulu on ohi ja koronapandemian rajoitukset ovat pitkälti poistuneet. Hän viihtyy futis- ja yleisurheilukentillä ja jakaa kavereiden kanssa parhaat fiilikset Instassa ja 5G-vinkit Telia Yhteisössä nimimerkillä @Heidihelene

 

Mistä Heidi Einsborin, 20, varmimmin löytää? Päivisin Raision Prisman hevi-osastolta, iltaisin urheilemasta tai kesästä nauttimasta. Jos Einsbor ei ole omissa futistreeneissään tai -peleissään TPS:n kakkosjoukkueessa, hän on kuntosalilla, vetämässä lasten yleisurheilutreenejä tai yksinkertaisesti nauttimassa kesästä.

 

”Koronan vuoksi tuli joukkuelajeihin niin pitkä tauko, että nyt otan niistä kaiken irti”, hän kertoo. Aiemmin kilpauintia harrastanut Einsbor kutsuu nykyistä urheilutahtiaan höntsäilyksi, vaikka treenaa edelleen tavoitteellisesti.

 

Viiden kuukauden pelitauon aikana hän innostui kuntosalitreeneistä niin paljon, että ne jäivät kiinteästi futisharrastuksen rinnalle. Nyt viikon lähes jokaiseen päivään mahtuu urheilua. 6–13-vuotiaiden lasten ja nuorten valmentaminen on mukava lisä omaan treenaamiseen.

 

”Nautin suunnattomasti tästä vapaudesta! En vielä tiedä yhtään, mitä haluan opiskella, joten annan nyt ajatusteni kypsyä rauhassa”, Heidi sanoo.

 

Elämäni kesä on nyt

 

Vapaus on sitä, että töistä lähdettyä voi tehdä mitä huvittaa. Kavereiden kanssa hengailun lisäksi Einsbor nauttii myös yksinolosta. Kesämökillä hän myös rentoutuu ja rauhoittuu. Ja puhelimella kaverit ovat aina tavoitettavissa.

 

”Olen Telian 5G-lähettiläs, ja tämä rooli sopii minulle hyvin. Tykkään jakaa kuvia ja fiiliksiä, ja teen sitä myös Telia Yhteisössä. Olen esimerkiksi testannut 5G-puhelimen kameraa ja näyttänyt muillekin, miten puhelimen pro-toiminnoilla saa parempia kuvia.”

 

Heidi käyttää pääasiassa kolmea sovellusta: Instragramia, Facebookia ja Snapchatia.

 

”Jaan stooreja Instassa ja luen uutiset Facebookista. Snapchatin avulla pidän yhteyttä kavereihin, ja tietysti musiikki soi taustalla koko ajan. Liittymän laaja kantavuus on minulle tärkeää, jotta puhelin toimii hyvin myös mökillä ja missä milloinkin liikun.”

 

Heidin kodin lähistöllä ei vielä ole 5G-tukiasemaa, mutta esimerkiksi Turussa pyöriessään Heidi nauttii sen suomasta nopeudesta ja saattaa tsekata liittymän nopeuden vaikkapa Aura-joen rannalla kävellessään. Suoratoistopalveluiden käytössä nopeus on ehdottoman tärkeää.

 

”Olen yhden sarjan ihminen. Jos ohjelma ei nappaa heti parissa ensimmäisessä jaksossa, lopetan ja alotan Greyn anatomian alusta. Kuitenkin muutkin sarjat ovat koukuttaneet; Game of Thrones, Mentalist, Ensi silmäyksellä… Äidin kanssa katson Greyn anatomian uusimpia jaksoja ja isän kanssa brittien Suurmestaria (Taskmaster).”

 

Nopeuden lisäksi hänelle on tärkeää datansiirron luotettavuus ja turvallisuus.

 

”Olen pohtinut turvallisuutta myös datan siirrossa, sillä identiteettivarkaudet ja tietoverkkoihin kohdistuvat hyökkäykset ovat valitettavasti tätä päivää. Kotimaisuus on aina plussaa, ja siksi arvostan Telian ja Nokian yhteistyötä 5G-liittymissä”, Heidi Einsbor sanoo.

 

Haaveissa Afrikka ja Tanska

 

Vaikka toiveet työurasta ovat vielä utuisia, toive lähivuosiin on kirkas: Einsbor haluaisi reppureissata Afrikassa. Myös toinen unelma liittyy matkustamiseen. Hän haluaisi muuttaa Tanskaan noin puoleksi vuodeksi, tanskalaisen isän sukulaiset kun asuvat siellä.

 

”Meillä on ollut tapana vierailla Tanskassa joka vuosi, mutta viimeisin reissu tehtiin vuonna 2018. Siskoni, veljeni ja kaikki muut sukulaiset asuvat siellä, joten kaipaan sinne kovasti.”

 

Vanhempiensa kanssa asuva Einsbor kerääkin nyt rahaa työskentelemällä Prismassa, jotta matkustusrajoitusten poistuttua on mahdollista lähteä. Toisaalta myös työnteko on yllättänyt hänet positiivisesti.

 

”Hyvä esimies ja kivat työkaverit luovat hyvän hengen. Pidän myös fyysisestä työstäni: ei tarvitse istua koneen ääressä, vaan saa täyttää hyllyjä. Se sopii minulle paremmin kuin hyvin!”

 

--

 

Lue myös

 


5 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Huh, uutiset luetaan Facebookista. On kyllä vaarallisen kuuloista, kun ottaa huomioon miten ko. palvelu yrittää ohjata meitä käyttäjiä. Kyllä lukisin uutisia myös muista lähteistäkin.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Erittän tärkeä huomio, AsiakasY!

 

Suosittelen tuota Heidiäkin katsomaan Netflixistä "Valvontakapitalismin vaarat" nimisen dokumentin. Tässä dokumentissa raotetaan sitä, millä tavalla esim. Facebook ja muu sosiaalinen media ohjailee nykyajan trendi-ihmisiä, jotka eivät enää ajattele omilla aivoillaan. Esimerkiksi erilaiset some-tykkäykset toimivat siten että ne vapauttavat aivoissa dopamiinia, joka toimii huumeen tavoin hyvää oloa tuoden ja tuota kautta syntyy myös someriippuvuus. Pahinta on jos somealustoja käytetään älypuhelimella, on siellä jatkuva seuranta päällä mitä käyttäjä tekee ja puhelin piippailee ja vaatii käyttäjän huomiota, jos siihen ei kosketa tiettyyn aikaan. Ja sosiaalinen media myös muuttaa käytöstään sen mukaan mitä käyttäjä tekee tai on tekemättä.

 

Veikkaisin että tulevaisuudessa on vielä aika monta "menetettyä tapausta" nuorisossa, jos touhu saa jatkua täysin ennallaan. Esimerkiksi masennusta on nuorten keskuudessa enemmän kuin ikinä ennen ja tässäkin taustalla some ja someriippuvuus.

 

Kieltämättä kyseiden dokumentti avarsi ajatusmaailmaa ja vahvisti entisestään sitä, että EI IKINÄ somea älypuhelimen kautta, vaan mieluiten selaimella ja seuraten sen parissa vietettyä päivittäistä aikaa. Selaimella siksi, että kun se pistetään kiinni niin puhelin tai mikään muukaan laite ei piippaile ja huuda perään sometouhujen takia.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tiedä sitten tarkoitettiinko tuossa uutisilla FB:n uutisfeedia, eli siis ihan sitä syötettä, joka etusivulla tulee, eikä varsinaisia uutis-uutisia.

 

Itse käytän Twitteriä, Facebookia sekä LinkedIniä puhelimella, mutta selaimen kautta. Sovelluksia en viitsi asentaa, koska ne vain syövät akkua. Selaimen kautta ei myöskään tule jatkuvia ilmoituksia, jotka ovat häiritseviä. Sivustojen mobiiliversiot toimivat nekin riittävän hyvin. Yleensä sovelluskin on jokin webview-pohjainen toteutus.

 

Uutiset tulee sitten seurailtua laajalti niin kotimaisista maksumuurittomista medioista että yleisesti arvostettuina pidetyistä ulkomaisista palveluista.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Käyttäjän tekemisten jatkuva seuraaminen sekä pyrkimys ohjata tämän ajatuksia erilaisilla ärsykkeillä ovat juuri niitä juttuja, joiden takia akkukin kuluu nopeutetusti. Yhteys somealustan tekoälyyn on koko ajan päällä ja algoritmit siihen, miten ärsykkeitä tulee antaa ovat pitkälle mietittyjä. Olennaista on, kuinka usein käyttäjä ottaa puhelimen käteensä. Liian pitkä aika pöydällä vaatii ärsykkeitä että käyttäjä ottaisi taas luurin käteensä jottei riippuvuussuhde katkeaisi. Tuossa mainitsemassani dokumentissa näiden somealustojen entiset kehittäjät tai jopa perustajat kertovat luomustensa vaaroista. Jotkut heistä eivät esimerkiksi salli lapsilleen näitä lainkaan, koska tietävät mikä ongelma niihin liittyy ja loppupeleissä masennusta, itsemurhariskiä jne.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Ja eiköhän tuo Facebook:n feed ole juuri se millä meihin halutaan vaikuttaa. Sinne ei nosteta kaikkia uutisia, vaan ne jotka halutaan käyttäjän näkevän. Kyse ei ole valeuutisoinnista vaan manipuloinnista. Katsoin jokin aika sitten tuon @SINAD mainitseman dokkarin ja tuon kyllä kannattaisi kaikkien katsoa.

Vastaa