Lapsen ensipuhelimen hankinta on jännä paikka niin lapselle kuin vanhemmallekin. Yleensä ensimmäinen oma puhelin ja liittymä hankintaan koulutaipaleen alkaessa. Puhelin ja liittymä tuo turvaa perheelle, kun lapsi on tarvittaessa nopeasti tavoitettavissa. Tarvitseeko lapsi liittymäänsä rajattomat puhelut, viestit ja nopean netin, vai riittäisikö käytön mukaan laskutettava liittymä? Myös mahdolliset yllätyskulut saattavat huolettaa. Pääseekö lapsi vikkelillä sormillaan vahingossa muodostamaan isojakin laskuja? Alle on kirjattu asioita, joita sinun tulee vanhempana ottaa huomioon hankkiessasi lapsen ensiliittymää.
Liittymätyyppi lapselle
Jos olet valinnut lapsesi ensipuhelimeksi älypuhelimen, merkittävä osuus liikenteestä tapahtuu internetin välityksellä. Mikäli lapsen uutta puhelinta on tarkoitus käyttää ainoastaan yhteydenpitoon, riittää pienikin datanopeus suosituimpien viestintäsovelluksien, kuten Whatsappin käyttämiseen. Jos kuitenkin haluat toistaiseksi rajoittaa sovelluksien käyttöä tai jos lapsen ensipuhelimeksi oletkin valinnut peruspuhelimen, kannattaa sinun harkita liittymään pientä puhe- ja viestipakettia. Liittymiimme sisältyy rajaton netti, joten yllätyskuluja tiedonsiirrosta ei pääse muodostumaan.
Missä tapauksessa sinun sitten tulisi harkita lapselle liittymää, jonka netti kapasiteetti huitelee vaikka 100 megabitissä? Liikkuva kuva, videopuhelut tai pelit vaativat jo nopeampaa kaistaa. Jos kuitenkin sunnitelmissanne on, että edeltävän kaltaista ajanvietettä harrastetaan ainoastaan kotona, voi lapsen puhelimen yhdistää mahdolliseen kodin langattomaan nettiin.
Etukäteen ladattava prepaid-liittymä on myös yksi varteen otettava vaihtoehto lapsen ensiliittymäksi. Yllätyskuluja ei pääse muodostumaan missään vaiheessa, koska käytettävä saldo tai paketti ladataan prepaid-liittymään aina etukäteen. Prepaid-liittymässä saldo tai paketti loppuu jossain vaiheessa, mikä saattaa olla myös keino opettaa lapselle liittymänkäytön rajoja. Jos Telia Prepaid -liittymän saldo pääsee loppumaan yllättäen, liittymästä voi yhä lähettää rajallisen määrän tekstiviestejä ja soittaa kahteen ennalta määritettyyn numeroon. Telia Prepaid -liittymä on mahdollista myöhemmin rekisteröidä laskutusliittymäksi.
Jos puntaroit älypuhelimen ja peruspuhelimen välillä, kannattaa lukaista aiheeseen liittyvä artikkelimme 'Tarvitseeko lapsi älypuhelimen vai riittääkö peruspuhelin?'
Lapsen liittymän estot ja rajoitukset
Liittymä lapsen käytössä saattaa herättää vanhemmassa huolta erityisesti yllätyskulujen suhteen. Maksullisista palvelunumeroista tai -tilauksista muodostuu helposti ylimääräistä laskulle. Vaikka lapsi ei itse soittaisi liittymällä maksullisiin numeroihin, voi käydä niinkin, että liittymä joutuu vääriin käsiin ja sillä tilaillaan vaikkapa limsaa. Liittymällä on myös mahdollista tehdä mobiilimaksuja puhelimen sovelluskaupassa. Tällaisten kulujen ehkäisemiseksi on pienen lapsen liittymässä ehdotonta olla päällä palvelupuhelu- ja palveluviestiestot. Myös ulkomaanpuhelu- ja viestiestoa on syytä harkita pienen lapsen liittymään.
Käytön mukaan veloitettavan liittymän kohdalla lasku muodostuu liittymän käytöstä, kuten lähetetyistä viesteistä ja puhutuista minuuteista. Vaikka pieni lapsi ei luultavammin lähetä paljoa tavallisia tekstiviestejä, saati soittele, on syytä ottaa huomioon vahinkotilanteet. Entä jos lapsella jää puhelu vahingossa päälle, tai ajattelematta tulee lähetettyä isokin määrä viestejä?
Tällaisten rahanmenojen ehkäisemiseksi voit asettaa lapsen liittymään saldorajan tai saldovahtipalvelun. Saldoraja on erikseen maksullinen lisäpalvelu, joka estää laskun muodostumisen yli valitun rajan käyttömaksujen osalta. Saldovahti on maksuton lisäpalvelu, joka tarkkailee kertyvää laskua. Palvelu muistuttaa viestillä esimerkiksi sinun numeroosi, mikäli valittu summa on täyttymässä. Saldovahti ei rajoita liittymän käyttöä. Voit myös ladata omaan puhelimeesi Minun Telia -sovelluksen, jolla sinun on helppo seurata liittymän käyttöä ja saldoa.
Muistilista vanhemmalle lapsen liittymää avatessa:
- Liittymätyypin valinta vastaamaan käyttöä.
- Liittymän palveluestot ja -rajoitukset.
- Saldovahti tai Saldoraja käyttömaksujen hallintaan tai seurantaan.
- Puhelinnumeron asettaminen salaiseksi, jolloin se ei löydy numero- ja hakupalveluista.
Liittymäpaketteja, lisäpalveluita sekä estoja ja rajoituksia voi muuttaa myös myöhemmin liittymän avauksen jälkeen. Liittymän hallinnointi onnistuu näppärästi esimerkiksi Minun Telia -sovelluksella.
Lapsille suunnatut liittymät verkkokaupassamme
Lue myös: