Tämän hetkinen maailmantilanne näkyy ja kuuluu kaikkialla netissä: sosiaalisen median alustat ovat sotauutisia ja -tunnelmia pullollaan. Esimerkiksi nuorten keskuudessa suosittu TikTok -videopalvelu on nopeasti täyttynyt sotaan liittyvistä videoklipeistä ja kommenteista. Nyt jos koskaan on tärkeää pysyä kartalla siitä, mitä lapsesi netissä tekevät ja millaista informaatiota he sieltä saavat. Netin käytön kieltäminen ei ole ratkaisu, vaan avoin keskusteluyhteys yhdessä lapsen kanssa hänen ikänsä huomioiden on kriisitilanteessa tärkeintä. Se, että lapsi voi keskustella omista huolistaan turvallisesti yhdessä aikuisen kanssa vie jo pitkälle.
Kokosimme tähän artikkeliin ohjeita liittyen lasten ja nuorten suojelemiseen sotauutisilta sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä.
Ole läsnä ja kiinnostunut siitä mitä lapsesi tekee netissä
Nykypäivänä moni vanhempi ei enää edes tiedä, millaiseen sisältöön lapset törmäävät netissä ja sosiaalisessa mediassa. Kun jokaisella perheenjäsenellä on omat laitteet käytössään, on tavallista että puhelimella tai tabletilla viihdytään itsekseen omassa huoneessa. Olemme koostaneet Pelastakaa Lapset Ry:n kanssa yhteistyössä digitaalisen vanhemmuuspakkauksen, joka auttaa sinua suojaamaan lapsesi netinkäyttöä. Kun keskustelette lapsesi kanssa päivittäin hänen käyttämistään sovelluksista, peleistä ja sivustoista, kynnys on matala kertoa myös siellä silmiin osuneesta, mieltä järkyttävästä sisällöstä.
Kysele enemmän kuin kerro
Lasta ei esimerkiksi lohduta pelkkä tieto siitä, että aikaisemminkin on ollut sotia maailmassa. Tärkeintä on kuunnella mistä hän on eniten huolissaan, tai mikä eniten tilanteessa pelottaa. On tärkeää myös antaa lapselle mahdollisuus kertoa kiireettömästi omista fiiliksistään, joita hänelle heräsi somesta näkemistään videoista ja uutisista. Yksityiskohtiin on asiantuntijoiden mukaan turha mennä, ja liiallinen dramaattisuus on syytä jättää keskustelusta pois. Lisäksi on tärkeää puhua totuudenmukaisesti niillä tiedoilla, mitä itselläsi on lapsen ikä huomioiden. Kun lapsi pääsee sanoittamaan ääneen tunteensa, asioiden ahdistavuus lievenee.
Älä siirrä omia pelkojasi lapseen
Lapsi vaistoaa herkästi aikuisen tunnetilat. Välillä on hyvä myös itse pitää taukoa somesta ja uutissivustoista. Tauko on paikallaan etenkin jos huomaat myös itse ahdistuvasi liikaa näkemästäsi. Lasta ei kannata myöskään altistaa uutisille keskustelemalla niistä aikuisten kesken silloin kun lapset ovat paikalla, tai selailla uutisvirtaa puhelimellasi jos lapsi on vieressä näkemässä. Jos sinulla on Telia Dot-liittymä käytössäsi, voit seurata omaa ruutuaikaasi helposti Telia Dot -sovelluksesta. Voitte myös laatia yhdessä lasten kanssa erilaisia pelisääntöjä sovelluksesta. Meidän Perhe -osiosta löydätte muun muassa erilaisia tehtäviä lapsen kanssa tehtäväksi. Niiden myötä opit samalla lisää siitä, mitä lapsesi puhelimellaan netissä touhuaa.
Noudata eri somekanavien ikärajoja, ja rajoita tarvittaessa lapsesi somen käyttöä
Lasta on myös hyvä auttaa hahmottamaan miten sosiaalinen media toimii: kaikki somessa näkyvä ei ole totta, ja myös siellä esitetyillä mielipiteillä ja todellisuudella on eroavaisuutensa. Sosiaalisessa mediassa näkyvät uutiset saattavat monesti olla väritettyjä ja ylidramatisoituja, eikä niitä ole koottu välttämättä luotettavista lähteistä. Jos huomaat, että lapsesi pelästyy jotakin tiettyä uutista, varmista ettei hän pääse jatkamaan sen katselua. Jos lapsesi tuntuu ahdistuvan vain koko ajan enemmän somessa näkemästään sisällöstä, kannattaa rajoittaa netin käyttöä välittömästi. Kerro avoimesti syistä päätöksen taustalla, ja sopikaa yhdessä miten ja milloin hän voi taas nettiä käyttää. Mobiililaitteesta ei tarvitse luopua kokonaan: pelailkaa mobiilipelejä ja selailkaa nettiä yhdessä.
Huomioi, mitä eri ikäiset lapset mobiililaitteilla tekevät
Alle kouluikäisen ei tarvitse seurata uutisia ollenkaan tai päästä selailemaan nettiä ilman aikuisen valvontaa. Moniin tabletteihin on esimerkiksi asetettavissa erillinen lasten tila, jossa on valmiina lapsille soveltuvaa sisältöä ja erilaisia käyttörajoituksia. Muistathan myös Turvapaketin, jolla pystyt varmistamaan lapsen turvallisuuden netissä. Turvapaketilla pystyt hillitsemään surffausta, estämään haitallista sisältöä sekä asettamaan mobiililaitteen käytölle erilaisia aikarajoja Perhesääntöjen avulla. Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää on suojata häntä yksityiskohtaiselta uutisoinnilta ja uutiskuvilta. Kouluikäiset seuraavat uutisia myös itsenäisesti ja käyvät keskinäistä keskustelua näkemästään. Tästäkin syystä on tärkeää ylläpitää lapsen kanssa hyvää keskusteluyhteyttä, ja puhua hänen kanssaan siitä millaisia uutisia, kuvia tai videoita kannattaa kavereillekaan suoraan jakaa.
Ylläpidä arjen rutiineja ja vie ajatukset muualle
Pidä kiinni perheenne tavallisista arkirutiineista ja kehittäkää myös mukavaa yhteistä tekemistä. Monessa perheessä mobiililaitteet vievät ison osan ajasta, mutta nyt kevään ja aurinkoisten päivien alkaessa ulkoilullekin kannattaa jättää tilaa. Rutiinit tuovat turvaa, ja pitävät ajatukset poissa mieltä järkyttävistä asioista. Lapsen ahdistusta saattaa myös lieventää, jos hän pääsee auttamaan kriisin keskellä eläviä. Voittekin yhdessä miettiä miten pystyisitte tarjoamaan apua hädässä oleville. Erilaisia avustusjärjestöjä on lukuisia jotka toimittavat avustuksia ukrainalaisille.
Muistuta, että vallitseva tilanne on erittäin poikkeuksellinen ja harvinainen
Parhaillaan lukuisat aikuiset tekevät kaikkensa ratkaistakseen tilanteen ja tehdäkseen myös Ukrainasta turvallisen paikan elää - aivan kuten Suomikin on turvallinen paikka elää. Kenenkään etu ei ole, että sodat tai konfliktitilanteet laajenisivat muualle ja rauhan ylläpitämiseen tehdään jatkuvasti töitä eri maiden kesken.
Keskusteluja käydessä on itsekin hyvä muistaa, että netissä ja somessa on paljon hyvääkin. Sieltä löytyvästä sisällöstä ei kannata siis suotta pelotella tai luoda uhkakuvia. Keskustelemalla netin käytöstä säännöllisesti lapsen kanssa, saatte luotua yhteisiä pelisääntöjä ja luotte hyvän perustan lapsen turvalliselle digikäyttäytymiselle.
Jos lapsen ahdistuneisuus pahenee, sekä vaikuttaa yöuniin ja jokapäiväiseen arkeen, kannattaa hakea ulkopuolista apua esimerkiksi kouluterveydenhuollosta tai sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.
Haluamme myös osoittaa tukemme ukrainalaisille, ja tästä syystä Telian liittymiä voi käyttää Ukrainassa veloituksetta, ja Telian liittymillä voi soittaa Ukrainaan alennetuin hinnoin. Puhelut, viestit ja tiedonsiirto Ukrainassa tarjotaan veloituksetta. Puheluiden soittaminen Telian liittymistä Suomesta Ukrainaan normaalihintaisiin numeroihin: 0,062 €/min. Hinnat koskevat kuluttajien ja yritysten laskutusliittymiä ja prepaid-liittymiä ja puheluita ja viestejä normaalihintaisiin numeroihin 31.5.2022 asti. Lue myös muista toimenpiteistä joilla osoitamme tukemme.
Aiheesta lisää:
Artikkelissa on käytetty lähteinä:
- https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kriisitilanteen-kohtaaminen/
- https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/lapset-ja-media/lapsi-uutistulvassa/
- https://lapsiasia.fi/usein-kysytyt-kysymykset/#sotauutiset