Lapselle hankitaan ensimmäinen puhelin yleisesti siinä vaiheessa kun lapsi aloittaa koulunkäynnin. Miten vanhempien kannattaisi sopia lasten kanssa puhelimen käytön pelisäännöistä? Entä millaiset ovat lain mukaan lapsen oikeudet yksityisyyteen, kun hän käyttää puhelintaan? Hankitaanko puhelin yhteydenpitoa vai ajanvietettä varten? Aikuiset hankkivat lapselle puhelimen usein nimenomaan yhteydenpitoa varten, mutta lasta sen sijaan kiinnostaa monesti enemmän kännykän viihdetarjonta, kuten pelit.
Puhelimen käytölle on yhteisesti sovittuja pelisääntöjä, jotka vaihtelevat lapsen iän mukaan. Esikoulu- ja alakouluikäisten lasten kanssa on sovitut säännöt yleisempiä kuin vanhempien lasten kanssa. Nuorten pelisäännöissä korostuvat erityisesti omiin menoihin ja puhelimeen vastaamiseen liittyvät asiat, pienempien kanssa mietitään enimmäkseen mitä kaikkea puhelimella saa tehdä. Kaikille yhteistä on kuitenkin esimerkiksi se, että laitteesta tulee pitää huolta, ja kuuluko puhelimen näpyttely perheen yhteiseen ajanviettoon.
Yhteiset säännöt koskevat koko perhettä
Jos perheeseen tulee uusi puhelimenkäyttäjä, on hyvä tehdä puhelimen käyttösäännöt, jotka koskevat koko perhettä. Säännöt kannattaa laatia heti alkumetreillä, sillä jos kännykkä on aluksi saanut olla mukana missä tahansa, on paljon hankalampaa vetää enää sen jälkeen sopimuksia takaisinpäin. Vanhempien on huolehdittava mediankäytön kohtuullisuudesta, jotta lapsen leikille, ystäville, rentoutumiselle ja perheen yhdessäololle jää päivittäin aikaa. Jokaisen aikuisen on myös erittäin tärkeää miettiä asiaa omalta kohdaltaan, onko mediaan käytetty aika pois lapselta? Lapsi kaipaa vanhemman läsnäoloa, turvaa ja yhdessä tekemistä.
Pienten lasten vanhemmat ovat itse tutustuneet älylaitteisiin pääosin aikuisiällä ja heillä ovat usein päällimmäisinä mielessä ruutuaika ja uhkakuvat. Kun mietit ruutuaikaan sopivaa määrää, suhteuta se lapsen muuhun vapaa-aikaan kuluvaan aikaan. Kauhukuvilla pelottelu ei toimi. Lapsi ei uskalla kertoa vanhemmille verkossa kohtaamistaan ongelmista, jos hän pelkää, että vanhempi saa raivarit ja puhelin lähtee jäähylle.
Käyttöajan säännöstely
Sääntöihin on hyvä yhdessä sopia milloin ja miten paljon puhelinta saa käyttää, esimerkiksi rajata kellonajalla tai tuntimäärällä/päivä. Lapsi ei pysty itse säännöstelemään puhelimen käyttöaikaa, vaan tarvitsee siihen aikuisen opastamaan ja asettamaan rajat. Jos lapsella on oma kännykkä, tallenna siihen tärkeiden aikuisten numerot. Opetelkaa soittamaan näihin numeroihin. Kerro myös, miten hätäpuhelu soitetaan. Jos lapsella on älypuhelin, kannattaa siihen ladata 112-sovellus.
Puhelimella pelaaminen kannatta ajoittaa pelipäiviin, jos sellaiset on erikseen sovittuna, tai erikseen sovittuihin hetkiin. Ilta-aika on järkevää rauhoittaa unensaannin ja levollisen yön turvaamiseksi, ja ettei kavereita häiritä liian myöhään viestittelyillä. Ruokapöytä on järkevä sopia täysin laitteettomaksi alueeksi, ja käyttää yhteinen ruokailuhetki keskusteluun. Loma-ajat (joulupyhät, kesäloma, talviloma…) olisi mainio hetki viettää laitteeton päivä, joka koskee koko perhettä. Tällainen päivä on hyvä käyttää yhdessäoloon; lautapelien pelaamiseen, ulkoiluun tai mihin tahansa mitä koko perhe tykkää tehdä.
Tärkeä on myös yhteydenpito kavereiden kesken; miten helppoa on laittaa Whatsapp-viesti ”Voiks olla?” On myös hyvä sopia, että jos kaveri on kylässä niin käytetään aika muuhun kuin puhelimella näppäilyyn.
Yhteydenpito vanhempien poissaollessa
Lapsen käytössä oleva puhelin tuo turvaa; lapsi voi turvallisemmin jäädä yksin kotiin ja hänet tavoittaa tarvittaessa sekä lapsella on mahdolilsuus ottaa aikuiseen yhteyttä missä ja milloin vain. Kotiväelle viestittely ja soittelu saa ja täytyykin olla rajatonta, varsinkin jos hätä tulee. Kotiin saa aina soittaa, vaikka keskellä yötä!
Mediankäytön säännöt
Lapsilla on oikeus myös sananvapauteen ja siihen liittyvään tiedonhankintaan. Lapsi on kiinnostunut elämän peruskysymyksistä ja etsii eri ikäisenä monenlaisia kysymyksiä myös mediasta. Puhelimenkäytön sääntöjä tehdessä on tärkeää sopia myös mediankäytön rajoituksista. Lapsen on helpompi noudattaa näitä rajoituksia silloin kun hän on itse saanut olla mukana keskustelemassa niistä. On tärkeää perustella lapsella, miksi rajoituksia asetetaan, ja miksi niitä tulee noudattaa. Rohkaise lasta kertomaan pelottavista, ahdistavista ja hämmentävistä mediasisällöistä vanhemmalle.
Lapsella sama oikeus yksityiselämän suojaan kuin aikuisellakin
Missä tilanteissa lapsen saa paikantaa ja älypuhelimen selaushistorian tutkia? Kun lapselle hankkii älypuhelimen, säännöistä on hyvä sopia selkeästi. Tietyt rajat koskevat myös vanhempaa. Vanhempien on kuitenkin hyvä tiedostaa, että lapsella on kännykkää käyttäessään Suomen lain ja kansainvälisten sopimusten suoma yksityisyyden suoja.
Laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta lukee, että lapselle tulee turvata hyvä hoito ja kasvatus sekä lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos vanhempi esimerkiksi epäilee, että lasta kiusataan tai hän on vaarassa joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, on oletettavasti lapsen edun mukaista, että vanhempi tarkkailee lapsen viestejä tai sosiaalisen median käyttöä. Mitään tiettyjä ikärajoja Suomen laki ei tunne, vaan kyse on lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellisesta huolenpidosta ja valvonnasta. Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä suuremmaksi yksityisyyden tarvekin kasvaa, ja usein sitä enemmän voidaan ajatella, että lapsi osaa tehdä itseään koskevia päätöksiä. Huvin vuoksi lasten viestien lukeminen ei ole sallittua.
Tässä yksi esimerkki perheen puhelinsäännöiksi, jota voi jokainen muokata omanlaisekseen. Säännöt kannattaa laittaa näkösälle jonnekin keskeiselle paikalle, vaikkapa jääkaapin oveen.
1. Netin käyttö
- kysy aina lupa siihen
2. Pelien pelaaminen
- kysy aina lupa tai sopikaa yhdessä miten usein/kauan pelejä saa pelata
3. Somen turvallinen käyttö
- jos törmäät outoon tai vieraaseen asiaan, kerro siitä aina aikuiselle
4. Kaverit
- lähetä kavereille vain mukavia viestejä
- älä lähetä muiden kuvia tai viestejä eteenpäin ilman lupaa
5. Muista kielenkäyttö
- ei saa kiroilla eikä puhua rumasti
6. Kohtele puhelinta hyvin
- pidä aina suojakuori + panssarilasi päällä
- älä jätä puhelinta ulos, tai anna sitä kenenkään toisen käyttöön ilman että tiedät mitä kaveri sillä tekee
- puhelin ei tykkää hiekasta eikä vedestä!
7. Hyvää yötä, myös puhelimelle.
- yöllä on hiljaista, niin myös puhelin on kiinni tai äänettömällä
8. Lähetä perheenjäsenille hauskoja viestejä ja ilmoita itsestäsi, varsinkin jos olet kotiintuloajasta myöhässä. Muista ladata akku ennen kuin lähdet kotoa!
Puhelinparkki
Jotta lapsen puhelimen käyttöä olisi helpompi seurata, yksi mainio idea on laittaa kodin keskeiselle paikalle ns. puhelinparkki. Se voi olla jokin teline, rasia, tai lokerikko missä voi vaikkapa koko perheen laitteet säilyttää silloin kuin niitä ei käytetä. Tämä tekisi hyvää myös aikuisille! Parkista voi lapsi sitten omansa hakea sovittuna aikana tai luvan kysyttyään.
Myös lapselle pitää jäädä mahdollisuus muuttaa sovittua sääntöä, jos hän perustelee oman näkökulmansa tarpeeksi hyvin. Näin toimiessa lapset todennäköisesti pitävät sovituista säännöistä paremmin kiinni. Monesti kännykkää käyttäessä ongelma ei ole varsinaisesti laitteen käyttö, vaan se mitä kaikkea silloin jää tekemättä.
Noudatetaanko teillä puhelimen käytössä joitain perheen yhteisiä sääntöjä?
Lue myös: