peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
54081 Jäsentä
154491 Kirjoitusta
Uusi käyttäjä, aloita täältä
^

Keskustele. Kerro kokemuksistasi. Ratko ongelmia. Testaile uusia makeita juttuja.

ALOITA HAUSTA

Etsimästäsi aiheesta voi löytyä jo valmiita keskusteluita tai artikkeleita. Jos ei, aloita uusi keskustelu.

HAKUUN

VERTAISTUKI

Yhteisössämme jäsenet ovat tähtiä. Törmäät nopeasti VIP-jäseniimme. Mukana on ajoittain myös telialaisia.

TUTUSTU

OLE AVULIAS

Paina peukkua hyville kommenteille. Merkitse ratkaisuksi vastaus, joka ratkaisi ongelmasi. Neuvo muita.

YHTEISÖN SÄÄNNÖT

Telia Helsinki Data Center – elämän mittaista puunhalaamista

Moderaattori
Moderaattori

Telia Helsinki Data Center – elämän mittaista puunhalaamista

Datacenter_ilta_1440x800.jpg

 

Ympäristöasiat ovat tärkeitä myös meille. Siksipä juuri valmistuva Telia Helsinki Data Center on Pohjoismaiden energiatehokkain datakeskus. Millä tavoin 34 000 neliön betonimöhkäle voi olla energiatehokas ja mikä juuri tässä rakennuksessa on ympäristön kannalta tärkeää?

 

Uusiutuva energia >> Datakeskuksessa käytettävä energia pohjautuu uusiutuviin energialähteisiin.

 

Lämmön talteenotto >> Konesalit käyvät kuumana, joten niiden jäähdytysjärjestelmienkin on oltava huippuluokkaa. IT-laitteet tarvitsevat jäähdytysjärjestelmistä tulevaa viileää ilmaa toimiakseen moitteettomasti ja sitten ne puskevat vastaavasti lämmintä ilmaa takaisin kierrätettäväksi. Lämmin ilma nousee fysiikan lakien mukaan ylöspäin, minkä jälkeen lähes kaikki lämpö otetaan talteen ja toimitetaan edelleen hyötykäyttöön.

 

Lisäkuumentamisen jälkeen datakeskuksen tuottama lämpö jalostetaan kaukolämpöverkkoon sopivaksi ja sen myötä pystytään lämmittämään jopa 20 000 kerrostalohuoneistoa. Käytännössä datakeskus pystyy siis kesäaikaan tarjoamaan jopa 40 % Espoon alueen kaukolämmöstä. Tämä on erinomainen mahdollisuus datakeskukselle, kaukolämpöyhtiölle, ympäristöllemme kuin Espoon kaupungillekin - ainutlaatuista koko Pohjoismaassa.

 

Sisäinen energiatehokkuus >> Rakennus on uusi ja suunniteltu alusta asti datakeskuskäyttöön. Veden pumppaamiseen ja ilman siirtämiseen käytetty matka on minimoitu, ja konesalitilat on suunniteltu siten, ettei niissä ole ilmavirtauksellisia esteitä.

 

Muuntojoustavuus >> Rakennus on suunniteltu mahdollisimman pitkäikäiseksi. Suunnittelun lähtökohdaksi on otettu noin 30-40 vuoden käyttöikä. Konesalitilat ovat erityisen korkeat, koska tämä antaa joustavuutta tulevaisuuden teknologiavalinnoille. Emme voi vielä tietää, kuinka paljon konesalikorkeutta vaaditaan esimerkiksi 10 vuoden kuluttua. Tulevaisuudessa tarvitaan entistä järeämpiä järjestelmiä laitteiden jäähdyttämiseen, ja näihin vaatimuksiin on jo nyt varauduttu.

 

Tekniikan valintakriteerin suhteen yhtenä merkittävänä ja ohjaavana tekijänä on toiminut kansainvälinen energiatehokkuusvaatimus. Niinpä datakeskukselle hankitaan *LEED-, **CEEDA- ja ***ISO 14001 -ympäristösertifikaatit, jotka ovat monelle kotimaiselle ja kansainväliselle yritykselle erittäin tärkeitä.

 

*LEED = Leadership in Energy and Environmental Design. Kansainvälisesti vertailukelpoinen vihreiden kiinteistöjen sertifiointijärjestelmä. Saadakseen sertifioinnin rakennuksen tulee täyttää tietyt vähimmäisvaatimukset, jotka liittyvät muun muassa rakennuksen sijaintipaikan kestävyyteen sekä energian, veden ja materiaalien kulutukseen koko elinkaaren aikana.

 

**CEEDA = Certified energy efficient data center award. Energiatehokkuuden arviointimalli

 

***ISO 14001 = Maailman tunnetuin ympäristöjärjestelmämalli, joka auttaa organisaatioita sekä parantamaan ympäristönsuojelunsa tasoa että osoittamaan ympäristöasioidensa hyvää hoitoa.

 

Lue lisää:

 

Pitäjänmäessä pääsee pian pilveen

Data Center "for Dummies"

Datakeskusten kuningas nousee Pitäjänmäkeen

Datakeskuksessa turvallisuudesta ei tingitä

Datalle on lottovoitto sijoittua suomeen