Laitevinkit

Tiedätkö mitä muksusi tekee netissä? Duudsonien HP pohtii turvallista digiarkea

  • 16 August 2021
  • 0 kommenttia
  • 43 katselukertaa
Tiedätkö mitä muksusi tekee netissä?  Duudsonien HP pohtii turvallista digiarkea
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Lapsen digiarki on seikkailuja, ystävyyssuhteita ja kissavideoita. Se on myös vauhtia ja vaaratilanteita. Opettaja, kasvattaja ja duudsoni HP Parviainen pohtii, miten verkkoympäristöstä voisi tehdä lapsille ja nuorille turvallisemman – rajoittamatta netin hyötyjä ja iloja.

 

 

1. Netti on erilainen nuoren silmissä – perehdy ja vältä turhat riidat

 

”Verkossa on hirveästi mahdollisuuksia! Yhteydenpidon lisäksi nuoret voivat laajentaa käsitystään maailmasta, tutkia tulevaisuuden mahdollisuuksia ja jopa verkostoitua tai luoda uraa.

Meidän aikuisten tulisi malttaa tutustua netin ja sovellusten ulottuvuuksiin: mitä hyötyjä ja haittoja niistä voi olla, ja mitä oma lapsi niillä tekee?

Mitä enemmän ymmärrämme miksi lapset käyttävät sovelluksia ja kuinka ne toimivat, sitä sujuvampaa on keskustelu ja yhteisten sääntöjen sopiminen.”

 

Lähes jokainen lapsi tai nuori pelaa jotain digitaalista peliä. Digitaaliseen vanhemmuuspakkaukseen kuuluva Lapset pelaamassa -opas auttaa ymmärtämään ja tukemaan pelaamista.

 

2. Mitä itse edellä… eli hyvän esimerkin voima

 

”Aikuisina voimme näyttää mallia myös verkkokohtaamisissa. Opittavaa riittää kaikille. Kasvottomana bittiavaruudessa surfatessa käytöstavat unohtuvat kaiken ikäisiltä.

Somen pyörteissä oman identiteetin luominen voi olla haastavaa. Kun lataa oman kuvansa sovellukseen, antautuu samalla mahdollisen arvostelun kohteeksi. On myös helppoa unohtaa, että some ei ole koko totuus. Tykkäysten määrä ei kerro kuinka hyvä ja oikeanlainen on. Jokainen riittää juuri sellaisena kuin on.

Omilla teoilla ja verkossa käyttämällään kielellä on väliä. Yksittäisellä myönteisellä kommentilla voi olla iso merkitys sen saajalle. Olemme myös Duudsonien kanssa tuoneet esiin yhdessä tekemisen voimaa ja mahdollisuuksia.”

 

Älylaitteiden maailmassa lapset tarvitsevat uudenlaisia tietoja, taitoja ja vanhempien tukea. Digitaalisesta vanhemmuuspakkauksesta löydät vinkkejä sujuvaan digiarkeen ja yhteenottojen välttämiseen ja voit ottaa käyttöösi perheen digihyvinvointia tukevan Telia Dotin.

 

3. Avoin keskustelu peittoaa pelottelun

 

”Jokainen vanhempi tekee parhaansa lastensa kasvattamisessa. Valmiita toimintaohjeita ei voi muille sanella. Toivon rohkeutta jutella lasten ja nuorten kanssa puhelimen ja netin käyttöön liittyvistä asioista. Kannattaa puhua suoraan ja rehellisesti ilman pelottelua ja lapsen iän mukaisesti.”

Tästä voi tehdä osan arkea samalla tavalla kuin harrastuskuulumisten kysymisestä. Kun osoitat aitoa kiinnostusta, juttu alkaa rullata luontevasti. Lapselta voi esimerkiksi kysyä uusista seuraajista, kivoista somevideoista tai pyytää esittelemään sovelluksen uusia ominaisuuksia.

”Sosiaalinen media on uutta sekä sen rinnalla kasvaneille lapsille että meille aikuisille. Siksi on tärkeää, että vanhemmille löytyy tarvittaessa selkeää tietoa ja työkaluja, joiden avulla digiteemoista voi keskustella lasten kanssa.”

 

Digitaalinen vanhemmuuspakkaus: työkaluja lapsen turvalliseen digiarkeen

 

Kaipaatko vinkkejä lapsen netinkäytön turvaamiseen, tietoja ensimmäisen puhelimen hankintaan tai apua sujuvan digiarjen sääntöjen kehittämiseen?

 

Yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa koostettu Digitaalinen vanhemmuuspakkaus auttaa vanhempia tukemaan lasta digimaailmassa ja kannustaa nauttimaan turvallisesti sen tarjoamista mahdollisuuksista. Neljän pääteeman alta löydät tietoa muun muassa lapsen ensimmäisen puhelimen valinnasta, yhteisten pelisääntöjen luomisesta, palautumisen ja unen merkityksestä digipyörityksen keskellä, näkökulmia lapsen peliharrastuksen ymmärtämiseen sekä tietoa tietoturvan tärkeydestä ja lapsiin kohdistuvista rikoksista.

 

Tutustu digitaaliseen vanhemmuuspakkaukseen

 

Teksti: Sara Gyldén

Kuva: Otto Uotila

 

---

 

Lue myös


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa