ADSL uuteen osoitteeseen, jossa on Elisan kuitu


Kunniamerkki +5

Moi,

olen muuttamassa Helsingissä omakotitalosta kerrostaloon, johon tulee Elisan kuitu. Vastikkeeseen kuuluun Saunalahden laajakaista, joka tulee talojakomosta etskulla. Halusin siirtää Soneran ADSL:n uuteen osoitteeseen lähinnä pitääkseni siihen liitetyt sähköpostiosoitteet.

Soneran saatavuuskysely näytti, että tämä on mahdollista. Pyysin aspaa tarkistamaan liittymän nopeuden, koska saatavuuskysely näytti yhteyden nopeudeksi vain 8/1. Nykyinen yhteys on 24/1. Aspa kertoi, että etäisyys jakomoon on sen verran pitkä, että nopeampi yhteys ei ole mahdollista. Sovin aspan  kanssa muuttopäivästä. Siirrosta tuli vahvistus.

Tänään sitten aspasta soitettiin, että uuteen osoitteeseen ei olekaan mahdollista saada ADSL - liittymää. Saatavuuskyselykin on näköjään päivitetty.

 

Miten ihmeessä tämä on mahdollista? En ole tietoliikenneteknikko, vaikka IT - hommissa vierähtikin muutama vuosikymmen. Eikö ADSL tule puhelinpiuhaa pitkin? Talo on valmistunut 2008. Puhelinverkko ei ole käytössä. Eikö kuidusta saa kaistaa muille operaattoreille? Kuparissahan tämä on mahdollista.


19 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

ADSL tulee siis puhelinkaapelia pitkin ja ADSL tulee vuokrata muillekkin operaattoreille.


 


Kuitua ja kaapelilaajakaistaa ei tarvitse vuokrata toiselle operaattorille... Avoin kuitu sitten eri asia, siitä saa kaikkien operaattorien yhteydet kunhan liityntäverkko lähellä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

S-postiosoitteet saanee pidettyä erillisenä palveluna, muistaakseni noin parin kolmen euron luokkaa/laatikko. Kannattaa se kysyä aspalta.

 

 

Kirjoitit, että uudessa asunnossa ei ole puhelinverkkoa käytössä, joten siis ADSL ei varmaankaan voida siksi tarjota. Jos siis tuo Elisan kuituliittymä tulee talojakomosta asuntoon parikaapelilla, niin lienee ettei tuolta parikaapelista voida tarjota muuta? Viisaammat korjatkaa.

 

Itse ainakin olen huomannut, että Sonera nihkeä tarjoamaan enää kuparilla tarjottavia ADSL-liittymiä. Varsinkin yhtään syrjemmässä taikka maaseudulla. Kai pitävät poistuvana tekniikkana uusien uljaiden mobiiliverkkojen ja kuidun rinnalla.

 

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

S.postiosoitteet voi pitää erillisenä palveluna jos on mobiililaajakaistatuote Soneralla esimerkiksi.

Kunniamerkki +14

@Zachris kirjoitti:


Tänään sitten aspasta soitettiin, että uuteen osoitteeseen ei olekaan mahdollista saada ADSL - liittymää. Saatavuuskyselykin on näköjään päivitetty.


 


Miten ihmeessä tämä on mahdollista? En ole tietoliikenneteknikko, vaikka IT - hommissa vierähtikin muutama vuosikymmen. Eikö ADSL tule puhelinpiuhaa pitkin? Talo on valmistunut 2008. Puhelinverkko ei ole käytössä. Eikö kuidusta saa kaistaa muille operaattoreille? Kuparissahan tämä on mahdollista.




 


Lopullinen saatavuus varmistuu vasta siinä vaiheessa kun liittymä reititetään. Luultavasti tässäkin tapauksessa on vasta siinä vaiheessa huomattu, ettei ko. kiinteistöön mene enää kupariverkon syöttökaapeleita, joten adsl-liittymää ei sinne ole mahdollista saada. Saatavuusinfo ei valitettavasti näissä tilanteissa ole aina ajantasalla, vaikka verkkokartastosta todellisuus sitten paljastuukin.


 


Monesti kun kiinteistöön tehdään kuitupäivitys, niin kupariverkon syötöt puretaan samalla kertaa pois. 


Onpa eteen tullut tilanteita, joissa purkua ei ole päivitetty edes verkkokarttoihin ja asentaja on soittanut paikan päältä että kupari on purettu pois ja tuotu kuitu tilalle...


 


Kuten tässä ketjussa aiemmin mainittiin, vuokrausvelvoite koskee vain kupariverkkoa (adsl), ei kuituverkkoa. Eli jos kiinteistössä on vain Elisan kuitu, et saa sinne kiinteää liittymää keltään muulta.


 


Jos haluat säilyttää vain sähköpostiosoitteet käytössä, niin voit ottaa Soneran langattoman laajakaistan, johon saa vanhat sähköpostilaatikot lisäpalveluna. Kuukausimaksu sähköposteille on jotain reilu pari euroa/osoite.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Minulle s-postiasiasta kaksi eri henkilöä Soneran aspasta ovat kertoneet, että s-postilaatikot saa pidettyä puhelinliittymänkin kanssa tuon lisämaksu kera.

Kunniamerkki +14

@Purnipsi kirjoitti:

Minulle s-postiasiasta kaksi eri henkilöä Soneran aspasta ovat kertoneet, että s-postilaatikot saa pidettyä puhelinliittymänkin kanssa tuon lisämaksu kera.




 


Asiakaspalvelun kannalta tämä olisi erinomainen asia, jos linjaukseen on tehty muutos. Aikaisemmin ne sai vain Liikkuvan kylkeen, mitä itse aina ihmettelin kun asiakas on kuitenkin asiakas vaikka olisikin "pelkkä" kännykkäliittymä.


 


Edit: Piti oikein kaivella etten viljele vanhaa tietoa. Tuosta löytyy vähän kaksijakoisesti tietoa, esim. tässä ketjussa kerrotaan ensin


 


"Sähköpostiosoitteen saa säilytettyä Sonera Mail -palvelulla, jos sinulla löytyy vain jokin mobiilituote. Palvelun hinta: Sähköpostilaatikot 2,08 €/kk (alv 24%) per kappale."


 


ja sitten vähän myöhemmin


 


'"kun asiakkuutesi jatkuu Soneralla (liikkuva netti), voit säilyttää kiinteän kaistan mukana tulleen sähköpostin hintaan 2,08 €/kk/sähköpostilaatikko."


 


Ja taas tässä ketjussa sanotaan


"Vaatimuksena on, että asiakkaalta löytyy jokin voimassaoleva Soneran data-/laajakaistaliittymä."


 


Tähän olis hyvä saada joku päivitetty kirjallinen tieto aspasta kun linjausta ei ole oikein selkeästi tehty lähiaikoina.

Ei tosiaan saa Soneralla matkapuhelinliittymän yhteyteen. Tässä asiasta hiljattain käytyä keskustelua: https://klaani.sonera.fi/t5/Soneran-asiakkuus-Omat-Sivut/Sonera-sahkoposti-ilman-Soneran-nettliittymaa/td-p/102096

Kunniamerkki +14

@PasiS kirjoitti:

Ei tosiaan saa Soneralla matkapuhelinliittymään yhteyteen. Tässä asiasta hiljattain käytyä keskustelua: https://klaani.sonera.fi/t5/Soneran-asiakkuus-Omat-Sivut/Sonera-sahkoposti-ilman-Soneran-nettliittymaa/td-p/102096




 


No tuolta näköjään löytyi aika yksiselitteisesti ohje kesäkuulta 2015:


 


"Tässä ketjussa olikin jo aiheesta puhetta, eli sähköpostin voi säilyttää kuukausimaksua vastaan, jos sulla on Liikkuva Netti -liittymä. Hymiö Onnellinen


 


Puheliittymään ei ole kytkettävissä."

Kunniamerkki +5

Moi,

sähkökaapissa ja jokaisesssa huoneessa on kyllä liitin, jossa lukee PUH. Eli puhelinverkko lienee olemassa. Huoneistossa siihen ei vain ole kytkettynä mitään. Talo on valmistunut vuonna 2008.

 

Aspa suostui siihen, että lisäpostilaatikot liitetaan käytössäni olevaan Tele Finlandin nettiliittymään.

 

Ihmettelen tätä sekoilua. Ensin oikein tarkistetaan, että ADSL:n saa. Sitten ei yhtäkkiä saakaan.

Kunniamerkki +10

Tuolla edellä  jo kertoi asian hyvin.

 

Ei ole mitään merkitystä vaikka kiinteistössä sisällä on parikaapelia ja lukekoon niissä sitten mitä tahansa, kun tuo kiinteistöön tuleva operaattorin puhelintalokaapeli on kytketty irti. Käytössä on tältä osin enää tuo kuitu, joka nyt sitten Elisan omistuksessa. Eli sitä ADSL ei enää saa. Eikä siinä kyllä mitään järkeä olisikaan. Netti (kiinteä) on siis täällä kertaa pakko ottaa Elisalta.

 

Kiinteistössä on, varsinkin kun on rakennettu 2008, todennäköisesti joka huoneistoon kaksi parikaapelinousua. Toinen niistä on merkitty puhelinlinjaksi (PUH). Samanlaisia cat6/cat5 kaapeleita ovat kumpikin. Nykysäännösten mukaan riittää yksi parikaapelinousu.

 

 

 

Kunniamerkki +5

Moi,

 

miten tiedät tämän, kun Soneran aspakaan ei sitä tarkistuspyynnön jälkeenkään tiennyt?

 

"kiinteistöön tuleva operaattorin puhelintalokaapeli on kytketty irti"

 

Tämähän on todella markkinaehtoista ja vapaata markkinataloutta:).

 

" Eli sitä ADSL ei enää saa. Eikä siinä kyllä mitään järkeä olisikaan. Netti (kiinteä) on siis täällä kertaa pakko ottaa Elisalta."

 

Tarkistanpa kytkennät.

"Samanlaisia cat6/cat5 kaapeleita ovat kumpikin"

 

Kunniamerkki +10

No, tuon kuparikaapelin eli vanhan puhelinkaapelin tilanne riippuu siitä onko sekin ollut Elisan verkkoa.

Mikäli tuo puhelinkaapelipaikallisverkko kuuluu DNA:lle tai Soneralle, niin tilanne voikin sitten olla vielä toinen. 

 

Jos kyseisellä alueella paikallisverkon omistaja on Elisa ollut aina ennenkin ja he ovat nyt vetäneet kuidun, niin eihän siinä silloin ole mitään järkeä jättää vanha kupariverkko vielä rinnalle. Siksi he ovat sen kuidun vetäneet, että kyseisestä vanhasta päästään eroon. Aivan eri juttu on silloin, mikäli Elisa onkin tullut alueelle kilpailemaan kuidun kanssa. Eli puhelintalokaapeli (syöttö) voi olla toimintavalmis, mikäli se kuuluu jollekulle muulle kuin Elisalle. Ja silloin siinä on vuokrausvelvollisuus suuntaan ja toiseen.

 

Sillä taas ei periaatteessa ole kovinkaan suurta merkitystä ADSL:n kannalta loppujen lopuksi millä kategorian kaapelilla talon sisäverkko on tehty. Oli se MHS (cat3) tai nk. ethernet kaapelia (cat5/cat6). Joka tapauksessa tuota kuparikaapelia tulee huoneistoon talojakamosta vanhalla puhelinkaapelilla tai ethernetillä. Tuo kaapeli vaikuttaa eniten juuri siinä tilanteessa, kun talojakamoon tulevaa kuituyhteyttä aletaan siirtämään huoneistoihin. Mikäli se onkin yllättäen vain cat3 MHS:ää (kuten vanhoissa taloissa on) niin sitten toteutus talojakamosta huoneistoihin onkin VDSL, mutta 2000-luvun malliin cat5 -> toteutus on ethernet. Sitä en usko millään, että vielä vuonna 2008 rakennetussa talossa olisi jätetty ethernet kaapelointi tekemättä ja tehty vain MHSllä. Se olisi täydellinen moka.

 

Ihan vain tuntuu siltä, ettei tuo vanha paikalliskupariverkko ole ainakaan Soneran, koska tiedot ADSL:n saatavuudesta ovat heillä vähän epävarmoja. Koska tilanne on sitten loppujen lopuksi päätynyt siihen, ettei ADSLää saa, niin vahva tunne on siitä, että sen omistaja on ollut sama kuin nykyisen kuidun eli Elisa. Ja se on jätetty "kylmäksi".

Kunniamerkki +14

@kefiiri kirjoitti:

No, tuon kuparikaapelin eli vanhan puhelinkaapelin tilanne riippuu siitä ... (paljon hyvää tekstiä..)




 


Se menee justiinsa näin, hyvin kirjoitettu auki.


 


Itse olen aikanaan muutaman vuoden tehnyt tuota laajakaistatoimitusta ja joitain tuhansia liittymiä reitittänyt verkkoon, ja tiedän kokemuksesta sen, ettei saatavuusinfon tilanne aina vastaa todellisuutta. Liittymien nopeusluokatkin lasketaan saatavuusinfossa monissa tapauksissa suuntaa-antavasti, ja toteutuva linjapituus ja sitä myöten maksiminopeus varmistuu vasta reititysvaiheessa. Kuten aiemmin mainitsin, vastaavia tilanteita on sattunut ennenkin ja tulee varmasti sattumaan myös tulevaisuudessa, koska verkkotieto ei valitettavasti koskaan ole reaaliakaisesti 100% tarkkaa.


 


Myöskin tuo asiakaspalvelun saatavuuden varmistaminen tarkoittaa nimenomaan asian tarkistamista saatavuusinfosta. Se on työkalu nimenomaan tuohon etulinjan työhön ja sen tieto on "riittävän tarkkaa" asiakaspalvelun käyttöön. Äkkiä hihasta veikkaisin, että saatavuustieto on 99,9% tarkkaa ja nopeusluokatkin oikein yli 99% tarkkuudella saatavuusinfossa, eli näitä ongelmia ei tule usein eteen.

Kunniamerkki +10

Jatkan vielä...

 

Oletetaan nyt, että se alue on ja aina ollut Elisan.

Aikoinaan talon rakentamisvaiheessa ei ole ollut alueella kuitua, joten tietoliikenneyhteys on tuotu kiinteistöön puhelin(maa)kaapelilla (VMOHBU). Se on päätetty talojakamossa. Talon sisäverkko on kuitenkin tehty sen ajan (ja tulevaisuuden) tarpeiden mukaan väh. cat5 ethernetkaapelilla. Nettiyhteydet tapauksesta riippuen joko adsl tai vdsl ja jopa vanhat kunnon lankapuhelinyhteydet on toteutettu tekemällä nk. ristikytkentä puhelinkaapelirimalta (yleensä LSA+) kytkentäjohdolla huoneistoihin lähteviin kaapeleihin RJ45-panelilla.

 

Myöhemmin kiinteistöön on tuotu kuitu saman operaattorin toimesta. Nyt tuo tuleva puhelinkaapeli LSA+ rimoineen ja kaikkine ristikytkentäjohtoineen on joutava. Ne voidaan purkaa pois, koska ne ovat operaattorin omaisuutta ja nyt turhia. Tuon puhelinkaapelihässäkän tilalle tulee paljon siistimpi ja vähemmän tilaa vievä kuitupäätepaneli, johon päätetään väh. 3 kuitua. Lisäksi tulee aktiivilaite kuitu-ethernet-kytkin tai kuitu-dslam, tapauksesta riippuen. Operaattori saattaa laitetilojen tilanahtauden vuoksi purkaa tällöin myös näiltä osin omaa puhelinkaapelointiaan omissa tiloissa myös. Näin vapautuu paljon tilaa muille laitteille, kun suuret puhelinkaapeli ristikytkentätelineet puretaan.

 

Lopputulema, ADSLää ei enää saa, ei kenekään operaattorin toimesta.

Eikä kiinteää nettiäkään ylipäänsä muulta kuin Elisalta, tuon kuidun vuoksi.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

:smileyfrustrated:PasiS kirjoitti:

Ei tosiaan saa Soneralla matkapuhelinliittymän yhteyteen. Tässä asiasta hiljattain käytyä keskustelua: https://klaani.sonera.fi/t5/Soneran-asiakkuus-Omat-Sivut/Sonera-sahkoposti-ilman-Soneran-nettliittymaa/td-p/102096

 

 

 

------------------

 Onpas mielenkiintoinen tilanne, minulle kun selvitettiin aspan "isolta kiholta" pariin otteeseen, että matkapuhelinliittymä riittää s-postin säilyttämiseen, jos olisin laittanut ADSL:än poikki. Ilmeisesti yhtenäistä linjaa ei sitten kuitenkaan ole aina ollut tossakaan asiassa.:smileyfrustrated:

 

Isot kihot mitään tiedä... :smileytongue:

Kunniamerkki +5

Kaipa tässä on vaan tyydyttävä tilanteeseen, tai muutettava muualle:).

Kyseessa on Helsinki ja Viikki, eli Elisan perinteistä aluetta.

 

Tässäpä istuvalle hallitukselle normien purkukohde. Miksi ihmeessä asiakas pakotetaan ottamaan tietyn operaattorin netti asuinpaikan perusteella?

 

 

Ei sähkönsiirtoyhtiötäkään voi itse valita. Eikä veden...

Kunniamerkki +14

@Zachris kirjoitti:

Kaipa tässä on vaan tyydyttävä tilanteeseen, tai muutettava muualle:).


Kyseessa on Helsinki ja Viikki, eli Elisan perinteistä aluetta.


 


Tässäpä istuvalle hallitukselle normien purkukohde. Miksi ihmeessä asiakas pakotetaan ottamaan tietyn operaattorin netti asuinpaikan perusteella?


 


 




 


Aikanaanhan tuo kupariverkon vuokrausvelvoite tuli nimenomaan siitä syystä, että päästään palveluntarjoajien monopoleista eroon. Silloin oli kupariverkossa sama tilanne; kenen verkko, sen liittymä.


 


Kun kuituverkkoja alettiin rakentaa niin vuokrausvelvoitetta ei ulotettu koskemaan kuituverkkoja, ja sen tavoitteena oli kannustaa operaattoreita rakentamaan mahdollisimman paljon kuitua koska he saavat kuiduttamiinsa kohteisiin monopolin. Ainakin joksikin aikaa, kunnes keksitään ulottaa vuokrausvelvoite myös kuidun puolelle jotta saadaan lisää kilpailua.


 


Nythän meillä on joissain kaupunkikohteissa niin perverssi tilanne, että kiinteistöön saattaa tulla useammankin operaattorin kuidut kellariin ja taas joillain vanhemmilla ja reuna-alueilla jäädään kokonaan ilman kuitua ja kitkutetaan vanhoilla kupariverkoilla jos niilläkään.

Vastaa