Kuidun lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle?


Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Moi!

 

Olisi "feature request"...

Nyt kun kiinteää IP:tä ei nyt saatu, niin saataisiinkos edes valokuituliittymien lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle? Monilla muilla operaattoreilla ja etenkin pienemmillä on jo gigaisissa liittymissä 200..jopa 500 Mbit lähtevä kaistaa tarjolla.

 

Telialla tämä on edelleen 100 Mbit. Esimerkiksi omassa tapauksessani lähtevä nopeus on pelkästään keinotekoisesti rajoitettu koska ulos lähtevä kuitu pitäisi olla 10 Gbit. Tekniikka siis tukee, mutta conffaus ei anna. Lähtevän nopeuden nosto ei edellyttäisi mitään muuta kuin muutaman minuutin conffauksen kiinteistökytkimelle, ei olisi iso kustannus toteuttaa ja voisin jopa maksaa siihen kuluvan työajan, koska tiedän ettei kyse ole isosta muutoksesta. Toki en laittaisi pahaksi jos koko lähtevän kaistan limitteri otettaisiin pois.. 🙂>
 

Kuten näkyy, lähtevä kaista on minulle tärkeä, kaikesta liikenteestä melkein 90% on lähtevää ja juuri se on sitten rajoitettu 100 Mbittiin:

13196i5527884AC5F2B1C4.png

 

<<< Muokkaus 9.3.2022 >>>

 

 

@TeroRe  kirjoitti:

Tästä päivästä eli 9.3.2022 alkaen valokuituliittymien up-kaistaan tulee kaksi uutta nopeusluokkaa: 200/200 sekä 1000/500. Uudistus astuu voimaan nykyasiakkaille automaattisesti, eli jos sinulla on nyt 200M tai 1000M kaista niin up-kaista nopeutuu sinulla automaattisesti. Teemme muutokset nykyasiakkaille porrastetusti ja lähetämme asiakkaille tietoa sähköpostitse sitä mukaa, kun ko. alueen tai kohteen muutokset etenevät. Tällä hetkellä tavoitteemme on, että ollaan tehty viimeisetkin muutokset toukokuun loppuun mennessä. Muutos ei vaikuta hinnoitteluun, eikä sinun tai taloyhtiön tarvitse tehdä mitään uudistuksen takia (tai no, päätelaitteen bootti korkeintaan).

 

Uusissa tilauksissa nopeampi uppi on käytössä heti, kun uusi kaista on käytössä. Tai, jos vaihdat vaikka 100M -> 200M kaistaan niin saat uuden nopeammin upin käyttöösi saman tien.

 

Uudistus tosiaan koskettaa vain kuluttaja-asiakkaiden valokuituliittymiä (myös Kotikuitu ja Avoin kuitu), ei kaapeli. 

 


1224 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

@tonde88  kirjoitti:

TOASin sivuilla lukee että vuokraan kuuluu Telian 200/200 netti. Pitääkö tämä paikkaansa vai onko kyseessä kirjoitusvirhe? Lähde: https://toas.fi/asuminen/


 




Hyvä huomio! Kokeilin selailla muutamilla tietämilläni TOAS-osoitteilla meidän saatavuuksia, ja niissä näyttäisi olevan 200/100 nettiyhteydet. Pistän tuosta ilmoitusta täällä meidän päässä eteenpäin jotta asia pystytään tarkistamaan ja laittamaan TOAS:n suunnalle pyyntöä sivujen korjauksesta jos korjattavaa on.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@SannaMKoo  kirjoitti:


Hyvä huomio! Kokeilin selailla muutamilla tietämilläni TOAS-osoitteilla meidän saatavuuksia, ja niissä näyttäisi olevan 200/100 nettiyhteydet. Pistän tuosta ilmoitusta täällä meidän päässä eteenpäin jotta asia pystytään tarkistamaan ja laittamaan TOAS:n suunnalle pyyntöä sivujen korjauksesta jos korjattavaa on.


Ennemmin kannattaisi korjata nää yhteydet nykyaikaan. Tässäkin taas näkee miten tuollakin jo lähtökohtaisesti oletetaan yhteyden olevan symmetrinen, koska sitähän se luonnollisesti on jos ei erikseen rajoiteta. Mutta mun villi arvaus on että TOAS:illa on todellisuudessa kyllä 200/200 Mbit/s, mutta se on vaan eri operaattorin. Telian mahdolliset 200/100 satavuudet voi olla niillä tiedossa mutta kaikki tietää myös että "ei sitä kannata tilata kun tää toinen on nopeampi" jne...

Tulevana Valokuitusen asiakkaana ja uppi kaistan nousua odottavana tuli mieleen kun täällä varmaan on paljon Avoimen kuidun/valokuitusen asiakkaita, niin kuinka kauan aikaa on mennyt liittymän avaamiseen siitä kun alueen kaivaminen on aloitettu?

 

Kuitu kaivettiin kolmisen viikkoa sitten asuntojen alapohjaan odottamaan sähkökaappeihin vetämistä ja koko tie on kaivettu silloin, mutta kaivaminen jatkuu vielä muilla alueen teillä vielä.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

Tässähän se on juuri hullua onkin, että jos myydään yritysliittymää samasta kytkimiestä yrittäjälle kuin kuluttajalle, niin kummasti saadaan symmetriset yhteydet.

Kunniamerkki +5

Big biiiizniiiis u know.. Ikuisuuden vanhat nopeusprofiilit ja tavat toteuttaa asioita.. Kun ei uudistuta ja tarjotaan samaa tuotetta sen 20 vuotta niin tälleen 20 vuoden jälkeen asioita voi ihmetellä.. Toisaalta onhan Telialla uudistuttu kyllä 20 vuoden aikana kuitu puolellakin.. se uudistuminen ei vaan ole tapahtunu suomen puolella vaan virossa ja ruotsissa..

 

Edit: Puhumattakaan myös siitä että jos asia tehdään perus suomi tyyppisesti niin kun aikanaan Telia saa tämän symmetrian suomessakin aikaseks niin se on se 1000/1000 ja heidän mielestään se saa asiakkaille riittää... Samalla kun suomessa tarjotaan jo 2000/2000 ja jopa nopeampia liittymiä kuluttajilla.. Täten jos Telia ei tee kunnon päivityksiä liittymiinsä kerralla eli 1G, 2G ja 10G liittymiä kerralla kuten suuren operaattorin kuuluisi tehdä, olemme seuraavan 20 vuotta taas teknillisesti jälkeenjääneitä kunnes Telia taas hyvällä tuurilla tajuaa päivittää itseään..

Kerralla kun tehtäs kunnolla niin kestäis pitempään mutta jos tehdään jotain purkka fiksejä ja tarjotaan asiakkaille vanhaa tekniikkaa kuten tähänkin asti niin onko siinäkään sitten järkeä.. Nykyaikana pitäs olla operaattorinkin olla itseään sekä tekniikkaa edustava firma.. eli tarjota mahdollisuuksia asiakkaille.. symmetriaa ja kunnon nopeusprofiileita joista asiakas voi valita haluamansa ja miten syvälle taskuun asiakas haluaa laittaa kätensä.. Näistä luetaan pois yritysliittymät.. Normaali asiakas ei tarvitse varmmuspalveluita ym lisiä sinne jotka nostavat kustannuksia.. 

Mutta eiköhän numerot puhu puolestaan että miksi junnataan näiden kanssa 🙂>. https://www.arvopaperi.fi/porssitiedotteet/telia-company-interim-report-january-march-2021/091516b7-95e8-4a89-80e4-582a8c64df2a

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Asia pitää varmaankin tulkita niin, että kun asiat junnaa niin pörssi sitten "palkitsee". Telian tulos on vaan heikentynyt viimeisen kahden vuoden aikana, joten ei oikein ole tehty oikeita asioita vaan on junnattu vaan.

Suomessa tykätään junnata. Mulla on avoin kuitu talossa ja tännekään ei operaattorit tarjoa satasta kovempaa uppia. Speedtestissä uppi käväsee nopeasti useammassa sadassa megabitissä, mutta laskee nopeasti 110 paikkeille.

 

Huvittavasti paikallinen valokuituverkon omistaja mainostaa sivuillaan ”jopa 1000/1000mbit”.

 

Päättävässä asemassa olevat papat on sitä mieltä että ollaan aallonharjalla kun on rakenneltu niitä valokuituja ja on se viis gee kanssa. Ei puhettakaan, että vois vilkasta horisonttiin mitä on tulossa.

Kunniamerkki +4

Täysin samoilla sävelillä AP:n kanssa liikkeellä.

Itsellä tulee asuntoon DNA:n ja Telian yhteydet, ihme kylläkin. Kummatkin palveluntarjoajat tarjoavat 1000mb/s yhteydet, mutta DNA:lta saan 200mb/s uppikaistan tuon 1000mb/s latausnopeuden lisäksi. Oli sääli irtisanoa Telian yhteys vain tuon takia, mutta DNA:lla on selkeästi huomattu tämä erittäin haluttu nopeampi lähetyskaista, ihme että tässäkin kesti näin kauan... Tämä DNA:n muutos taitaa olla vielä suhteellisen tuore, itse irtisanoin Telian liittymän vajaa kuukausi sitten. Mikäli Telian kanta muuttuu ja asiakkaiden turha kuristelu loppuu niin palaan mielelläni asiakkaaksi.

1000/500 or bust 💪>

 

Kaunkohan tästäkin on huudeltu foorumeilla että nyt prkl sitä nopeutta kun sitä löytyy.. 😒>

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +7

Kiva seurata aina sähköpostista, jos jotain kongreettista joskus tapahtuisi. Aina kun alkaa enämpi viestiä tulemaan, on pakko lukea.

On se kummaa kun Telia ei uskalla olla Suomessa edelläkävijä. Mitä jos Telia poistaisi kaikista tekniikoista kaikille keinotekoiset rajoitukset? Mielestäni kaikki haluaisi silloin Telian liittymiä ja kysyntä kasvaisi huomattavasti.

 

Miettikääpä kun Telialla olisi myynnissä vanhojen nopeusluokkien lisäksi maksiminopeuksinen ADSL, VDSL, ETH, Kaapeli, Kuitu liittymät eli nopeus olisi maksimi mitä linjan ja laitteiden puolesta saa. En tarkoita, että 10G/10G jokaiselle, vaan siellä missä se onnistuisi SFP moduulin vaihdolla ja vastaavasti VDSL kohteissa se 150/50M ja ADSL kohteissa 24/3,5M, jos vaan DSLAM tukee kyseisiä nopeuksia. Asiakas saa sen sitten mikä linjaa pitkin tulee, ilman mitään Telian verkossa olevia rajoittimia, moni ottaisi innoissaan Telia liittymän, eikä sitä kilpailinja saman nopeuksisita tai nopeampaa yhteyttä. Kyllä kiinteässä verkossa liikevaihto ja tulos alkaisi kasvamaan.

Kunniamerkki +5

Sillon olisi hankalampi riistää yritysasiakkaita jos ruvettaisiin tekee tommosta hyvää bisnestä.. 

 

Ja vaikka tehtäs tavallaan yhtenäisiä nopeusluokkia ja vois lisämaksusta tilata sitten tarvitsemiaan lisäpalveluita niin Telialla ei vaan oo tarpeeks bisnes älliä tehdä sellasia ratkasuita mitkä ajais itsensä taas kuidun toimittajien kärkeen..

 

Huonoa bisnestähän se on olla ottamatta ihmisiltä rahoja pois korkeammilla ja hintavammilla nopeusluokilla ?‍♂️> Ilmeisesti Telialla tuo huono bisnes onkii ihan tuttu juttu ?

Muut toimiat tuntuu porskuttavan kyllä hienosti 


@WestSidaz  kirjoitti:

Sillon olisi hankalampi riistää yritysasiakkaita jos ruvettaisiin tekee tommosta hyvää bisnestä.. 

 

Ja vaikka tehtäs tavallaan yhtenäisiä nopeusluokkia ja vois lisämaksusta tilata sitten tarvitsemiaan lisäpalveluita niin Telialla ei vaan oo tarpeeks bisnes älliä tehdä sellasia ratkasuita mitkä ajais itsensä taas kuidun toimittajien kärkeen..

 

Huonoa bisnestähän se on olla ottamatta ihmisiltä rahoja pois korkeammilla ja hintavammilla nopeusluokilla ?‍♂️> Ilmeisesti Telialla tuo huono bisnes onkii ihan tuttu juttu ?

Muut toimiat tuntuu porskuttavan kyllä hienosti 


Eivätkö muut symmetrisiä liittymiä kuluttajille myyvät operaattorit myy sitten ollenkaan yritysliittymiä? Vai mikä se ongelma Telialla on?

Kunniamerkki +5

Yks isoimmist ongelmista on asenne ja luotto siihen että olla suurin eikä tarttee päivittää kun monopolilla voidaan tunkee asiakkaille mitä halutaan ja asiakkaat tyytyy siihen.. 

Vois Teliakin myydä symmetriaa mutta tähän asti ovat pitäneet sitä kynsin ja hampain ainoastaan yritysliittymiin.. 

Joillain tarjoajilla on myös yritysliittymiä.. Joillain ei taida olla.. En oo tutkinut kauheen tarkkaa miten muilla asioita hoidetaan joilla on nopeampia uppeja tarjolla

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +7

@Pte11  kirjoitti:

@WestSidaz  kirjoitti:

Sillon olisi hankalampi riistää yritysasiakkaita jos ruvettaisiin tekee tommosta hyvää bisnestä.. 

 

Ja vaikka tehtäs tavallaan yhtenäisiä nopeusluokkia ja vois lisämaksusta tilata sitten tarvitsemiaan lisäpalveluita niin Telialla ei vaan oo tarpeeks bisnes älliä tehdä sellasia ratkasuita mitkä ajais itsensä taas kuidun toimittajien kärkeen..

 

Huonoa bisnestähän se on olla ottamatta ihmisiltä rahoja pois korkeammilla ja hintavammilla nopeusluokilla ?‍♂️> Ilmeisesti Telialla tuo huono bisnes onkii ihan tuttu juttu ?

Muut toimiat tuntuu porskuttavan kyllä hienosti 


Eivätkö muut symmetrisiä liittymiä kuluttajille myyvät operaattorit myy sitten ollenkaan yritysliittymiä? Vai mikä se ongelma Telialla on?


Jos pienemmistä operaattoreista puhutaan, osa tekee kuin Telia. Mutta vähemmistöllä ei ole edes eroa kuluttaja/yritys liittymissä, vaan kaikki on mallia yritys ja kuluttajakin tilaa saman liittymän ja kaikki symmetrisia, jos vaan kaapeleiden puolesta mahdollista, itse palvelut sitten lisämaksullisia kiinteät IP:t jne.

Sitten jos katsotaan näitä puhtaita valokuitu operaattoreita, heillä on selkeä ero kuluttaja vs yritys puolella:

kuluttaja liittymä: symmetrinen 100/100 ja 1000/1000+TV, vain 1kpl vaihtuva IPv4

yritysliittymä: 100/100, 200/200, 500/500, 1000/1000 + ..., lisämaksusta: useampia kiinteitä IP osoitteita, palomuuri jne.

 

Toki Telian valokuidussa saa kuluttaja sen 5kpl osoitteita, sähköpostia jne. ja yrityspuolella ainut ero on symmetrisyys, kiinteät IP osoitteet ja muut palvelut.

Tuskin mikään isompi yritys haluaa kuluttajapuolelle vaihtaa ja pienyritysten osalta taitaa olla aivan sama. Varsinkin kun kiinteää IP:tä ei edes kuluttajille myydä. Tämä 5kpl ip osoitteita on kyllä loistojuttu, ainakin nyt kun on mobiilia käyttänyt ja välillä tarvitsisi toistakin julkista. Ihmetyttää oikein, että jos valokuidussa kuluttajakin saa vain sen yhden IPv4 niin voi kyllä tympästä taloudessa, jossa enemmän IT harrastajia tai peliservujen pitäjiä.

 

Alkuperäinen syy miksi lähtevää kaistaa rajoitettu on varmaan se, kun aikoinaan siitä piti operaattorin maksaa. Netin uumenista muistaakseni löytyy juttua kun Elisa ei olisi halunnut johonkin solmuun liittyä, koska siellä liikennöisti tapahtuu kiinteällä hinnalla (ei lähtevänkaistan mukaan). Lopulta Elisakin sinne liittyi, koska kaikki muut sinne meni. Liekkö Telialla jotain vastaavaa, tai vielä jopa jossain vastaava hinnoittelu periaate. Nykyään data ei maksa, mutta kaista kyllä ja suunnalla ei väliä, kun olen pieniltä operaattoreilta kysellyt, että onko rajoituksia lähtevään suuntaan. Eräskin operaattori kertoi maksavansa kiinteää summaa 10/10G yhteydestä ja ei kuulema kuluihin vaikuta, vaikka kiinaan siirtäisi dataa.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Pte11  kirjoitti:

Vai mikä se ongelma Telialla on?





Tässä vielä uudemman kerran aloituspostauksestakin löytyvät väliaikatiedot matkan varrelta.


 




Väliaikatieto 23.6.2021:


 


Kuten todettua niin olemme matkan varrella asiaa muutamaan otteeseen tarkistaneet ja käyneet aiheesta sisäisesti keskustelua. Up-kaistan nopeuksien nosto valokuituliittymiin on meillä työpöydällä tarkastelussa toteutuksen osalta. Tässä vaiheessa en kuitenkaan ikävä kyllä pysty kertomaan esimerkiksi uudistuksen aikatauluista tarkemmin. Sen voin toki varoitella, että uudistus ei ole kuitenkaan ihan heti huomenna tulossa 🙂> Muutokseen ja toteutukseen menee jonkin verran aikaa, kuten aiemminkin olen kertonut.


 


Väliaikatieto 14.12.2020

Olemme matkan varrella tutkineet asiaa, useampaankin kertaan selvittäneet, että saadaanko toive ja uudistus toteutettua sekä sen mahdollista aikataulua. Tilanne ei ole matkan varrella muuttunut, alla ketjuun jakamamme virallinen vastauksemme asiaan:


 



@SaJoonas@  kirjoitti:

Kiitokset ideasta ja toiveesta sekä aktiivisesta keskustelusta asian ympärillä. Olemme käyneet keskustelua meidän tuote- ja businessihmisten kanssa lähtevän kaistan uudistamiseen liittyen. Sain kuulla, että toistaiseksi meille ei ole tullut isommissa määrin toiveita nopeammasta upload-kaistasta ja siksi muutos ei ole juuri nyt kehitysputkessa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin. Elämme tottakai ajassa mukana ja tiedostamme, että nykyään uppaillaan erilaisia videoita ja tiedostoja, striimaillaan sekä tehdään etätöitä, missä nopeammasta uppikaistasta olisi ehdottomasti hyötyä. Jos yhä useampi asiakas kokee tarvitsevansa nopeampaa lähetysnopeutta tulevaisuudessa, niin asia otetaan meillä jälleen tarkempaan tarkasteluun.






Eli nyt kesällä asia on otettu tarkasteluun. Uutta kerrottavaa ei ole kuitenkaan vielä tässä vaiheessa.

Kunniamerkki +5

Jokseenkin agressiivista tämä 5g tuputus kun viikossa tulee 2-3 kpl "hei huomasitko että 5g asuinalueellasi nönnönnöö" "huomasitko 5g edut..." eli tahti on kiristynyt spammissa .. eikä uskalla ottaa pois viestejä JOS sieltä sitten tuleekin jotain liittymämuutoksia koskevaa viestintää.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@Nordvindi  kirjoitti:

Jokseenkin agressiivista tämä 5g tuputus kun viikossa tulee 2-3 kpl "hei huomasitko että 5g asuinalueellasi nönnönnöö" "huomasitko 5g edut..." eli tahti on kiristynyt spammissa .. eikä uskalla ottaa pois viestejä JOS sieltä sitten tuleekin jotain liittymämuutoksia koskevaa viestintää.


Jep. Tyrkytys mennyt aivan överiksi. 5G on kuin huumetta - ja heikoimmat sortuu.

Itse peruutin spämmiluvat.. eiköhän joku täällä kuitenkin kerro, jos niissä tulee joskus jotain oikeasti tärkeeää.

Tässä uutena kuituasiakkaana kyllä odotus on kova, speedtest antaa piikkinä jotain 800-900 megaa uppia joten melko keinotekoisesta rajoituksesta tässä puhutaan. Toivottavasti pian saadaan asia puitua Telian isossa neuvottelupöydässä ja ihmisille kaista jonka he ansaitsevat.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@jpvain  kirjoitti:

Tässä uutena kuituasiakkaana kyllä odotus on kova, speedtest antaa piikkinä jotain 800-900 megaa uppia joten melko keinotekoisesta rajoituksesta tässä puhutaan. Toivottavasti pian saadaan asia puitua Telian isossa neuvottelupöydässä ja ihmisille kaista jonka he ansaitsevat.


Täysin keinotekoinenhan se tosiaan on! Kuitu on aina symmetrinen eli sama nopeus molempiin suuntiin, sitä ei ole suunniteltu toimimaan eri nopeuksilla eri suuntiin. Toki joku PON/GPON eli jaettu kuitu voi muistaakseni sellainenkin olla, mutta mitä aikoinaan kyselin kuituhankinnan yhteydestä tästä niin Telia ei niitä käytä, vaan Telian kuitu on ihan rehellinen point-to-point yhteys suoraan kytkimelle ilman että sitä jaetaan naapurin kanssa ennen runkoyhteyksiä.

 

Muutekin Telialla verkko vetää ainakin sisäänpäin aina täysillä kapasiteeteilla, joten hölmöähän se on ettei anneta mennä myös ulos, koska homma todella toimii.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +6

@jpvain  kirjoitti:

 Toivottavasti pian saadaan asia puitua Telian isossa neuvottelupöydässä ja ihmisille kaista jonka he ansaitsevat.


Eipä kannata pidättää hengitystä.

Eiköhän se uppi sieltä nouse. Itseäni enemmän ihmetyttää tuo Telian toiminta, että ikäänkuin se olisi jotenkin aikaa vievää tehdä päätös ja poistaa rajotukset. Ei se ole.

Kunniamerkki +5

Se on semmosta kun resurssit on tungettu kiimapäissää mobiiliin ni oikeet yhteydet kärsii.. Ja kun ei Telialla ole oikeasti suurempaa kiinnostusta eikä tarvetta nostaa nopeuksia ihan vaan siks koska heidän ei tarttee... asiakkaat ottaa netin hitaammallaki upilla kun ei ole muuta vaihtoehtoa.. Jos sais fiksuun hintaan muut operaattorit liittyä verkkoon ja tarjota täysiä ja nopeampia palveluita samassa verkossa niin silloin Teliallakin tulis hätä käteen.. mutta tilanne ei ole sellainen niin voivat tuumailla vielä muutama vuode.. tai sit siihen asti et siellä pullapitko pöydässä vaihtuu tarpeeks porukkaa jotka tajuaa näiden asioiden päälle 🙂>

Ihmettelen kuinka tuo valokuitusen verkko on "avoin", jos muut operaattorit eivat edes nopeuksia saa paattaa... Ei tuo ole kilpailua.

Kunniamerkki +5

Eihän se reilua oo eikä auta kehitystä ollenkaa... Telia kun määräävässä asemassa noissakin ni voi määrätä miten haluaa.. Jos joku vois tarjota Telian verkossa symmetrisiä yhteyksiä niin sillohan telialta katoaa suorat asiakkaat..

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

Lounea muutti kaikille asiakkaille symmetriseksi valokuituyhteydet eli nyt on 100/100Mbit/s, 250/250Mbit/s, 500/500Mbit/s ja 1000/1000Mbit/s eli olisiko Teliakin aika tehdä sama temppu ja eikä miettiä asiaa? Nyt jopa Elisakin on mennyt tässä asiassa eteenpäin eli nostanut kuluttajaliittymässä uppia reippaasti ylöspäin ja hyvin näyttää monella toimivan. Eiköhän se DNA seuraa aika nopsaan perässä.

Vastaa