olkitu kirjoitti: |
---|
Voihan sekin olla... Yleensä taitaa käydä ettei viesti mene ylemmälle taholle. |
Juu, edelleen jäi epäselväksi, menikö asiani lainkaan rakentamisesta päättäville tahoille. Tuntuu että asikaspalvelussa vaan katsotaan että "joo, ei ole saatavuutta" ja se siitä, case closed... Ketään ei kiinnosta maksava asiakas.
olkitu kirjoitti: |
---|
Onko operaattorin kannattavaa rakentaa valokuitua asuinalueelle? Eli oletteko kaikki asukkaat (suurinosa) valmis ottamaan kuidun ja maksamaan siitä? |
Olisin siis halunnut tietää, mitä maksaa n. 500 metrin valokuituliittymän rakentaminen keskukselta meille. On ihan yhdentekevää, haluavatko naapurit tässä liittymää vai ei. Maaseudulla näitä vedetään kilometritolkulla ykköstuhansien kustannukilla (kun naapureita ei edes ole), joten kyllä nyt kaiken järjen mukaan 500 metriä kaupungissa TÄYTYY olla toteutettavissa. Soneran keskus on tässä saman kadun varrella.
Ja pitäisihän sen olla kannattavaa, jos asiakas on valmis maksamaan rakennuskustannukset - tai saisi nyt edes jonkun hinnan, että PALJONKO touhu maksaa. Arvelisin, että muutaman tonnin se maksaa ja tämä olisi ihan ok toimivasta, kiinteästä nettiyhteydestä, jonka nopeus olisi esim. 100 Mbit tai 1 Gbit. Tämän tyyppinen hankintahan on taloon liittyvä, tavallaan talon arvoa nostava juttu, vastaava kuin remontit. Kyllä nekin maksavat usein tuhansia euroja.
olkitu kirjoitti: |
---|
Onko alueellanne 4G verkkoa? Sielä lähetysnopeudet hieman korkeammat kuin ADSL liittymissä. |
Varsinaisesti ei ole peittoa, ollaan juuri reunalla. Arvelisin, että yagi-antennilla voisi jopa toimia. 4G:ssä on kuitenkin sama vika kuin 3G:ssäkin, että siinä on yksi aito valokuiituliittymä jaettu koko kylän kesken, eli nopeudet on sitten ihan mitä sattuu sen mukaan, mitä naapurit tekevät.
Itse asiassa laitoin tämän 4G:n osalta jo toisen keskustelun alulle, eli onko olemassa mitään kunnollista 4G gatewayta, jonka saisi gigaseen lähiverkkoon meidän reitittimen perään tavallaan WAN2:ksi ja sitä kautta onnistuisi tehdä load balancing systeemi. Mutta melkein veikkaan että täytyy ostaa yrityskäyttöön tarkoitetut laitteet, jos haluaa mitään mikä oikeasti toimii. No toisaalta, meidän kotiverkko on jo muutenkin suurimmaksi osaksi yrityslaitteista rakennettu mm. gigabitin sisäverkko on ollut käytössä jo kymmenisen vuotta. Laitteita meillä on verkossa tällä hetkellä nelisenkymmentä, tosin iso osa näistä ei vaadi WAN:ia toimiakseen. Laitteet liittyvät mm. työhöni, jota teen kotoa käsin.
olkitu kirjoitti: |
---|
Jos varmuuskopioit viikon jotakin... niin onko hieman laajakaistasi tukossa? En oikein ihan usko tohon varmuuskopiointiin 1Mbit/s lähetysnopeudessa... |
Sisäverkon RAID-palvelimelta ajetaan säännöllisesti backupit USB-kiintolevylle ja tämän lisäksi on kotimaisessa pilvessä tilaa 500GB. Sinne olisi tarkoitus synkkailla tiedostoja myös. Keskimääräinen synkronointi per kuukausi (kun vain muuttuneet tiedostot siirretään) on noin 300GB. Sen siirto 1 Mbit ADSL:n yli kestäisi ilman kaistanrajoitustakin noin 37 päivää, joka tarkoittaa ettei varmuuskopioita edes ehdi tehdä, ennen kuin kuukausi on kulunut.
Käytännössä varmuuskopiointi on kuitenkin vielä tätäkin hitaampaa, koska ADSL:n upstreamia ei voi edes käyttää täydell nopeudella, koska liittymä menee siitä saturaatioon ja myös downstream lakkaa toimimasta. Siten upstreamissa joudutaan reitittimellä käyttämään kaistanrajoitusta.
Vakava työkäyttö siis ei onnistu enää lainkaan, mutta toisaalta ADSL riitä edes nykyaikaiseen viihdekäyttöön. Kun pojalle hankittiin PS4 pelikonsoli, alkoivat ongelmat myös siellä puolella. Peleihin liittyen pitäisi pystyä livestriimaamaan videokuvaa peliporukan kesken, mutta käytännössä 1 Mbit lähtevä kaista riittää vain hätäisesti kaikista surkeimpaan videolaatuun ja upstreamia ei käytännössä jää enää yhtän jäljelle muuhun käyttöön (esim. backupit).
Näinollen ADSL ei oikein enää sovellu turvaamaan nykyaikaisen kodin tietoliikenneyhteyksiä. Tämän takia valokuitua ollaan yritetty saada jo pari vuotta, kuitenkaan siinä onnistumatta. Kuukausimaksusta riippuen ottaisimme vähintään 100/100 Mbit yhteyden, mutta myös gigabitin yhteys kiinnostaa, jos kk-hinta ei ole aivan posketon. Oma sisäverkkomme sekä reititin riittäisi myös gigabitin WAN:ille.