Skip to main content

Läppärin osto-opas auttaa sinua kartoittamaan, mitä tekijöitä tulee huomioida tietokonekaupoilla. Markkinoilta löytyy lukuisia eri malleja eri valmistajilta, joten sopivan tietokoneen löytäminen voi olla haastavaa.

Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon tietokoneen valinnassa, ja mihin teknisiin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Artikkelista löydät myös vinkit sopivan tietokoneen valintaan pienemmille lapsille ja koululaiselle. Nappaa vinkit talteen!

 

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota tietokonetta ostaessa?

 

Oma käyttötarve määrittelee hyvin pitkälti sen, millainen tietokone kannattaa hankkia. Tietokoneita on saatavilla esimerkiksi kannettavana ja pöytäkoneena. Niitä löytyy niin pelaamiseen, raskaampaan työskentelyyn sekä peruskäyttöön. Pääsääntöisesti kannattaa valita sellainen kone, mihin käyttöön se on ensisijaisesti tarkoitettu.

Tietokoneita löytyy myös eri tehoisina. Jos oma käyttötarve koneen osalta on pieni, riittää hankinnaksi oikein hyvin pienitehoisempikin kone. Esimerkiksi tavalliseen peruskäyttöön, kuten netissä surffailuun ja sosiaalisen median selaamiseen riittää oikein hyvin tehoiltaan pienempi kone. Jos tarpeet ovat suuremmat, eli koneella on esimerkiksi tarkoitus käsitellä valokuvia, editoida videoita, pelata tai pyörittää suurikokoisia ohjelmia, koneesta täytyy löytyä enemmän tehoa ja ominaisuuksia. Yleensä tietokoneen hinta kertoo paljon sen tehoista, sillä tehon ja ominaisuuksien parantuessa nousee myös koneen hinta.

Kun koneelta halutaan tehokkuutta, kannattaa kiinnittää huomiota etenkin suorittimeen ja sen nopeuteen, muistin määrään sekä tallennustilan kokoon. Kuitenkin myös muut ominaisuudet, kuten akun kesto, näyttö ja sen tarkkuus sekä tietokoneen koko ovat yhtälailla tärkeitä ominaisuuksia ja vaikuttavat merkittävästi koneen käyttöön.

 

16018i10EEE2BBAF002B7F.png

 

Tekniset tiedot tutuiksi – tarkista koneesta ainakin nämä ominaisuudet

 

Käyttöjärjestelmä: Käyttöjärjestelmä on tietokoneelle asennettava ohjelmisto, joka määrittää tietokoneen perusominaisuudet, sekä esimerkiksi minkälaisia ohjelmistoja tai sovelluksia tietokoneelle voi asentaa, mitä tiedostojärjestelmä tietokone käyttää ja mitä lisälaitteita tietokone tukee.

Tietokoneissa tyypillisimpiä käyttöjärjestelmiä ovat Windows, MacOS ja Google ChromeOS-käyttöjärjestelmät. Näillä kaikilla on omat vahvuutena, riippuen käyttäjän omista tarpeista. Yleisin ja käytetyin käyttöjärjestelmä on Windows. MacOS-käyttöjärjestelmä löytyy Applen MacBookeista, ja se sopii hyvin esimerkiksi luovaan työskentelyyn, kuten kuvien muokkailuun ja videoiden editoimiseen. Chrome OS -käyttöjärjestelmässä kaikki tiedot tallennetaan verkkoon ja käyttöjärjestelmä päivittyy aina automaattisesti.


Tietokoneen näytön koko: Läppärin näytön tuumakoko vaikuttaa merkittävästi sen käyttötarkoitukseen ja koneen kokoon. Kannettava, joka on varustettu pienemmällä näytöllä sopii esimerkiksi liikkuvaa työtä tekevälle. Pienikokoisempi kone on yleensä myös kevyempi ja siten helpompi kantaa mukana. Suuremmalla näytöllä varustettu malli on hyvä valinta esimerkiksi koti- ja toimistokäyttöön.

Kannettavien tietokoneiden näyttöjen koot asettuvat tavallisesti 12-15 tuuman välille. Verkkokaupassamme pienimmät kannettavat ovat alle 12-tuumaisia, eli niiden näyttö vastaa tabletin kokoa. Suurin tietokoneen näytön tuumakoko voi olla jopa yli 17-tuumaa. Tämän kokoisia näyttöjä löytyy yleensä vain pöytäkoneista.


Suoritin: Tietokoneen suoritin on niin kuin moottori: se vastaa koneen toiminnasta ja tehoista. Voisikin jopa sanoa, että se on yksi tietokoneen tärkeimmistä osista. Jos konetta käyttää esimerkiksi pelaamiseen ja editointiin, niin suorittimen olisi hyvä olla tehokas. Mitä tehokkaampi ja nopeampi suoritin on, sitä parempi on tietokoneen suorituskyky. Jos hankit koneen vain nettisurffailuun ja toimisto-ohjelmistojen käyttämiseen, niin tähän riittää pienempikin suoritin. Yleisimmät suorittimet ovat AMD:n tai Intelin valmistamia.

 

16019i563F487628137E07.png


Keskusmuisti: Tietokoneen keskusmuisti ilmoitetaan gigatavuissa, eli lyhenteellä GT tai englanniksi GB. Läppäreissä keskusmuisti on yleensä neljän gigatavun ja 32:n gigatavun välillä. Neljä gigatavua on suhteellisen pieni määrä, mutta riittää hyvin kevyeen arkikäyttöön. Kahdeksan gigatavua on sopiva esimerkiksi tiettyjen pelien pelaamiseen. Se on myös Windows-koneiden standarditaso. Lähtökohtaisesti pelaamista varten koneessa kannattaa kuitenkin olla esimerkiksi 16 gigatavua, sillä se ja sitä suuremmat keskusmuistin koot tukevat hyvin raskaampaankin käyttöä.

 

Kiintolevy: Kiintolevy on tietokoneeseen kiinteästi asennettu levymuisti, johon tallennetaan koneen ohjelmat ja muut tiedostot. Kiintolevyn olisi hyvä olla kooltaan suuri, etenkin jos tallentaa isoja ohjelmistoja sekä videoita. Kiintolevyjä on kahdenlaisia, HDD ja SSD -mallisia. SSD-kiintolevy on perinteistä kiintolevyä nopeampi ja nykyaikaisempi vaihtoehto.


Näytön resoluutio: Läppärin näyttö on myös yksi merkittävin tekijä, joka vaikuttaa koneen käyttömukavuuteen. Näytön resoluutiolla, eli kuvatarkkuudella tarkoitetaan näytöltä näkyvän kuvan väripisteiden määrää. Mitä suurempi resoluutio on, sitä parempi ja tarkempi kuva on. Näytön resoluutio on tärkeä ominaisuus esimerkiksi luovaa työtä tekeville käyttäjille sekä pelaajille. 1920x1080 Full HD on yleisin näytön resoluutio. 2560x1440, eli 2K sekä 3840x2160, eli 4K resoluutioilla varustetut koneet sopivat hyvin ammattilaistason työskentelyyn.


Akun kesto: Akun kesto on tärkeä ominaisuus etenkin kannettaville tietokoneille, joita liikutellaan paikasta toiseen. Akku joka kestää monta tuntia tekee laturin mukana kantamisesta tarpeetonta. Suurimmasta osasta kannettavia löytyy myös pikalatausominaisuus, jonka avulla virtaa saa ladattua nopeasti lisää. Tietokoneiden akun kestoon vaikuttavat muun muassa koneen koko, suorittimen teho ja näytön resoluutio.


Liitännät: Tietokone, jossa on riittävä määrä yhteys- ja liitäntätyyppejä tekee sen käytöstä monipuolisempaa. Bluetoothilla koneeseen saa liitettyä esimerkiksi näppäimistön, hiiren, kuulokkeet ja puhelimen. Langaton Wifi-yhteys tekee koneen käytöstä vaivattomampaa ja helpompaa. HDMI-liitännän avulla saat koneen kiinni esimerkiksi televisioon. Mikäli käyttää esimerkiksi langallista hiirtä, näppäimistöä, kiintolevyä sekä tulostinta, kannattaa kiinnittää huomiota USB-liittimien määrään. USB-liitäntöjä olisi hyvä olla tietokoneessa vähintään kaksi.

 

Tietoturva: Tietoturva on oleellinen osa koneen käyttöä. Paras tapa huolehtia laitteidesi tietoturvasta on hankkia Turvapaketti, joka suojaa konetta haitallisilta ohjelmilta ja viruksilta. 

 

16011i61C32A3107680400.png

 

Tietokone koululaiselle 

 

Nykypäivänä on melkein välttämätöntä, että opiskelijalla on käytössä oma tietokone. Esimerkiksi peruskouluissa ja lukiossa on otettu käyttöön sähköinen oppimateriaali, ja lukiolaisten ylioppilaskirjoitukset ovat siirtyneet kokonaan sähköiseen muotoon. Myös keväällä koulujen siirtyminen etäopiskeluun vallitsevan koronatilanteen myötä sai monet suuntaamaan tietokonekaupoille.

Koulua varten ei ole yhdentekevää millainen tietokone tulisi hankkia, sillä opiskelukäyttöön sopivan läppärin on täytettävä tiettyjä vaatimuksia. Tämän vuoksi kannettavan hankinnassa kannattaa olla tarkkana. Olisi hyvä esimerkiksi varmistaa, että tietokoneessa toimii koulujen käyttämät ohjelmistot.

Lukiolaisen tietokonetta valittaessa on hyvä ottaa huomioon sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa käytettävän Abitti-ohjelman vaatimukset, sillä kaikki tietokoneet eivät ole yhteensopivia Abitin kanssa. Ylioppilastutkintolautakunta on laatinut tarkat ohjeet siitä, millainen ylioppilaskirjoituksissa käytettävän koneen pitää olla. Verkkokaupastamme löydät kattavan valikoiman tietokoneita, jotka ovat YO / DigabiOS -yhteensopivia.

 

16028iB20AA00F5791A966.png

 

Kompaktin kokoinen, kevyt, pitkäkestoinen akku, nopea, hiljainen ja järkihintainen – nämä ovat ominaisuuksia, joita kannattaa suosia koululaisen tietokoneessa. Opiskelukäyttöön tarkoitetun koneen tulisi olla mahdollisimman kevyt ja kestävä, koska sitä kuljetetaan mukana kodin ja koulun välillä. Myös pitkäkestoinen akku on tärkeä ominaisuus, sillä kone on koko ajan käytössä, eikä latausmahdollisuutta ole aina välttämättä saatavilla.

Jos tietokonetta on hankkimassa pienemmälle koululaiselle, kannattaa koneen valinnassa ottaa huomioon lapsen ikä. Yleensä yksinkertainen ja helppokäyttöinen peruskannettava on riittävä lapsen käyttöön. Jos käyttöajan rajoittaminen on tärkeä kriteeri, kannattaa valita sellainen tietokone, jossa on monipuoliset rajoitusasetukset. Pienemmille koululaisille esimerkiksi tabletit ovat kosketusnäytön, niiden keveyden ja helppokäyttöisyyden myötä sopiva valinta uuden oppimisen harjoitteluun, kuten lukemiseen ja laskemiseen. 

 

16029iE84F1AB53ECCA703.png

 

Muista ainakin nämä asiat 

 

  • Oma käyttötarve määrittelee hyvin pitkälti sen, millainen tietokone kannattaa hankkia. Pääsääntöisesti kannattaa valita sellainen kone, mihin käyttöön se on ensisijaisesti tarkoitettu.
  • Kun koneelta halutaan tehokkuutta, kannattaa kiinnittää huomiota etenkin suorittimeen ja sen nopeuteen, muistin määrään sekä tallennustilan kokoon.
  • Jos oma käyttötarve koneen osalta on pieni, riittää hankinnaksi oikein hyvin pienitehoisempikin kone.
  • Pienikokoisempi kone on yleensä kevyempi ja siten sopii hyvin liikkuvaa työtä tekeville. Suuremmalla näytöllä varustettu malli on hyvä valinta esimerkiksi koti- ja toimistokäyttöön.

 

16057iFE68C1FAA8D35B0E.png

 

Verkkokaupastamme löydät kattavan valikoiman kannettavia tietokoneita eri käyttötarkoituksiin. Etsitpä sitten kestävää perustietokonetta, mukana kulkevaa kevyttä kannettavaa tai viimeisimmillä komponenteilla huippuunsa viritettyä pelitietokonetta, löydät valikoimastamme sopivan vaihtoehdon. Lisäksi verkkokaupassa pystyt näppärästi vertailemaan teknisiä tietoja eri mallien välillä.

 

Lue lisää:

 

 

Pari kommenttia:

1. Pelaamiseen ei oikeastaan riitä enää 8G muisti. Pelattaessa monella muitakin äppejä auki, kuten Discord, Youtube, jokin erillinen pikaviestiohjelmisto jne. Joten suositus ei oikein päde pelaamiseen.

Keskusmuisti: Tietokoneen keskusmuisti ilmoitetaan gigatavuissa, eli lyhenteellä GT tai englanniksi GB. Läppäreissä keskusmuisti on yleensä neljän gigatavun ja 32:n gigatavun välillä. Neljä gigatavua on suhteellisen pieni määrä, mutta riittää hyvin kevyeen arkikäyttöön. Kahdeksan gigatavua on sopiva esimerkiksi pelaamiseen. Se on myös Windows-koneiden standarditaso. 16 gigatavua ja sitä suuremmat keskusmuistin koot tukevat hyvin raskaampaankin käyttöä.

2. SSD vai HDD. Mikäli laitteessa on vain HDD, se tulee jättää ostamatta. SSD tulee olla vähintään käyttöjärjestelmäkäytössä ja HDD korkeintaan tietovarastona. SSD-tila on nykyään niin halpaa, että pyörivistä levyistä kannattaa oikeastaan luopua, ellei rakentele NAS:a


Varsinkin jotkin pelit ovat hyvin muistisyöppöjä. Ainakin ennen Rust käytti valtavasti muistia palvelimilla, joissa peli oli loppuvaiheessa, eli pelaajien rakennelmat valtavia. Tällöin 8GB oli auttamatta liian vähän. 16GB on pelikoneeseen nykyään kannattava minimi, mutta kyllä 8GB pärjää jos ei mitään kovin vaativaa pelaile.



 



Lisäksi olen huomannut eräiden edullisten pakettikoneiden hyödyntävän hyvin kyseenalaisia komponenttivalintoja. Esimerkiksi muisti saattaa olla vain yksittäinen kampa, jolloin menetetään dual-channel -etu. Lisäksi voi olla onneton perusjäähdytin prosessorilla, joka pahimmillaan kuumassa ja ahtaassa kotelossa aiheuttaa prosessorin kellotaajuuden laskua. Uudenaikaiset prosessorit ylikellottavat itse itseään (AMD Precision Boost) ja se, että kellot pysyvät koko ajan mahd. korkealla vaatii kunnollista jäähdytystä.



 



Tietyt X570 emot ovat aivan toivottomia virransyötön osalta, jos meinaa tehokkaampaa Ryzeniä niissä pyörittää. Lisäksi Asus on hyvin kyseenalaisesti valinnut piirisarjan tuulettimen sijainnin sellaiseksi, että ainakin Prime-sarjan emoissa se jää näytönohjaimen haudottavaksi.



 



B450 emoista on MSI Tomahawk B450 Max aika pätevä kapistus.



 



Läppäreissä monesti edullisemmat ja kovin sirot ja pienet koneet saattavat kiehua pidemmässä kuormituksessa. Kannattaa hieman googletella kokemuksia ennen hankintapäätöstä, niin saattaa säästyä monelta murheelta.


On totta, että pääosin pelikäyttöön hankittavassa koneessa on nykyään hyvä olla 16 GB muistia. Myös esimerkiksi videoiden editoiminen vaatii keskusmuistia, joten tällöin sitä on hyvä varata tarpeeksi. 8 GB riittää toki kevyempään pelailuun ja ehkäpä ensimmäiseksi pelikoneeksi lapselle hankittavaan laitteeseen. Tämäkin riippuu siitä, mitä pelejä lapsi tykkää pelata ja muuttuuko käyttötarve lähitulevaisuudessa. Kannattaa siis pohtia kokonaisuutta ja myös hieman tulevaisuutta, kun tietokonetta lähtee hankkimaan tai kasaamaan. 

Melko monesta koneesta löytyy nykyään SSD-muisti, joka alkaa olemaan standardi nykypäivänä. SSD:n etuna ovat esimerkiksi nopeammat latausajat, vähäisempi virrankulutus ja läppäreissä SSD mahdollistaa pidemmän akkukeston HDD-levyyn verrattuna. Itseltäni löytyy koneesta 500 GB SSD:n lisäksi yksi HDD-levy, jossa säilytän pääosin valokuvia.

@Purnipsi nostikin tuossa hyvin esille, että pieni taustatyön tekeminen tietokonetta hankkiessa on paikallaan.


Vastaa