4G-kuuluvuus ja sen parantaminen


soneran peittoalueen kartta näyttää että olis aito 4G tässä kohteessa mutta ei vaan olekaan. laite e5776


 


572 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

@RRuo58@  kirjoitti:

En ole kokeillut enää sen jälkeen kun yhteys muutaman kerran katosi kokonaan. Ei innosta modemin resetointi kovin usein. Pitkäpään tolppa on sen verran kaukana. Siellä nyt kuitenkin on molemmat 800 ja 1800 ja suurimman osan ajasta pelittää ihan hyvin. Valitettavasti vaan tuo Asentajantien tolppa on niin lähellä, että siitä on vaikea päästä eroon.

 


Keskustelin äsken alueellisen verkonsuunnittelijan kanssa tämän alueen kuuluvuustilanteesta 4G-verkon osalta. Sinne on tulossa parannusta, mutta ei heti, vaan tämän vuoden puolella - ehkä. Kyseiset toimenpiteet vaativat aikaa ja odottelua meistä riippumattomista syistä (luvat), mutta tiedossa kyseinen alue on että sinne tarvitaan parannuksia. Tulossa on, mutta aikataulu siihen vielä aika avoin. 

Tämä alue missä asun on alue, joka ei kiinnosta ketään. DNA toimi muuten mukavasti, mutta pingit alkoi tuntua pitkiltä ja sitten kun tuonne Pitkäpään tolppaan ilmaantui Telian tukiasema aloin sieltä saada ihan kohtalaista vauhtia.

Oikeastaan tarkoitukseni ei ole keskustella tästä asiasta, mutta jotenkin eilen menetin mielenrauhani ja kirjoitin minkä kirjoitin.

Keskustan tukiasemat jää täältä katsottuna harmillisesti harjun taakse ja liian samaan suuntaan Asentajantien tolpan kanssa, joten antennitempuilla ei ole mitään mahdollisuuksia. Pitkäpää on kaupunkiin nähden päinvastaisessa suunnassa, joten voi yrittää vielä laittaa enemmän heijastinta antennien taakse kunhan viitsii katolle mennä.

"Sinne on tulossa parannusta, mutta ei heti, vaan tämän vuoden puolella - ehkä."

Tuosta kun olisi puuttunut tuo ehkä sana, olisin varmaan ollut hetken aikaa ihan toiveikas.

Kunniamerkki +10

Kyseessä on huono/hidas yhteys, mutta ei suoraan huono kuuluvuus. Menköön tähän keskusteluun nyt.

 

Olen viikolla työn vuoksi Torniossa. Aivan keskustassa Suensaaressa. Tarkempaa osoitetta en tietenkään kerro, joten tämä käytännössä riittää. 

 

Iltaisin yhteys on hidas. Muunmuassa Telia Liiga live lähetyksen katsomisesta ei tule juuri mitään ja tästä kirjoitinkin jo tuonne toiseen keskusteluun. Signaalin taso RSRP on n. 95  dBm bandillä 3 eli 1800 MHz taajuudella. Sinällään ihan ok. Tämähän ei muutu kellonajan mukaan. 

 

Sitä vastoin RSRQ ja SNR heikkenevät iltaisin rajusti ja jopa luvattoman huonoksi. Syynä arvatenkin käyttäjämäärien kasvu. "Hyvänä" aikana nuo arvot ovat n. -10 dB ja +5 dB luokkaa. Joka tapauksessa RSRQ pysyy -15dB:n paremmalla ja SNR positiivisen puolella. Iltaisin RSRQ painuu alle tuon ja SNR "pakkaselle". Siten nopeus tippuu ja vaihtelee.

 

Normaalisti, ei iltaisin, Speedtest sovellus antaa DL nopeutta järjestään 20+ Mbps ja UL 30+ Mbps. Iltaisin ruuhkaaikana DL ei saa yli 10 Mbps oikein millään ja välillä on vain muutama Mbps. UL pysyy edelleen 30+ Mbps.

 

Ei tuolla seilaavalla alle 10M nopeudella katsella liigaa livenä muutoin kuin nykivänä ja pätkivänä. Reititin on ihan kunnollinen TP-link, jossa erilliset "kaninkorva-antennit". Olen kokeillut vaihtaa SIM:n Huawein "saippuarasiareitittimeen" ja tulokset ovat tietenkin vieläkin surkeammat ihan odotetusti. Myöskään puhelimesta yhteyden jako tai Speedtest ei anna TP-linkin tasoista yhteyttä. Ongelmaa ei siis ole laitteissa vaan verkossa.

 

Tukiasemaan ei ole matkaa kuin reilut 200 metriä (palveleva tukiasema tarkistettu CellMapperilla). Kyseinen tukiasema palvelee juuri tietynlaista asutus ja opiskelija keskittymää. Joten ongelmahan ei tule poistumaan näillä näkymin ilman uutta tukiasemaa. 

Torniossa ja tässäkin talossa, missä majailen, on tarjolla Telian kaapelitv ja sitä kautta kaapelinetti. Ilmeisesti pysyväisluonteiset asukit eivät tätä riittävästi käytä, kun ruuhkauttavat mobiilin netin. Osittain ymmärrän tämän, kun kaapelinetti on hinnoiteltu mobiilia (100M) kalliimmaksi. Kaikille ei hinta ole yhdentekevää ja muutama eurokin on ratkaiseva.

 

Nyt tähän liittyen kysynkin Telialta.

Aiotteko tehdä asialle jotain?

Ja jos niin mitä?

 

Purnauksen aihe on se, että tarjolla olevia kiinteitä nettiyhteyksiä pitäsi pystyä tarjoamaan siihen hintaan ja nopeusluokkiin, että kenenkään ei tarvitsisi kotonaan tyytyä pelkästään mobiiliin nettiin. Minusta mobiili puhelimiin ja kotiin kiinteä, kun se on saatavilla.

 

Tämä tilanne johtaa kohta omalta kohdaltani siihen että sanon ensitilassa Liiga+viasat jääkiekkopaketin irti. En ala maksamaan tuosta kanavapaketista vain siksi, että pystyn sitä käyttämään vain pe-la kotona Oulussa, jossa minulla on kiinteä VDSL-yhteys. Niin, huomatkaa KIINTEÄ!!!!!

Ei minua huvita maksaa tämän kotiyhteyden ja kanavapaketin 49e/kk hinnan lisäksi vielä Tornion kaapelinetistä 39,90e/kk. Tämä on toistaiseksi voimassa olevan hinta, kun taas 2v määräaikainen on 29,90. Tähän en taas sitoudu, kun en välttämättä majoitu Torniossa 2 vuotta. Voi olla, että en enää tämän vuoden lopullakaan.Sen aika näytää miten Oulu-Kemi välinen tien parannus korjaa tuota väliä.

 

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

Minkäs LTE-kategorian laite @kefiiri tuo sinun TP-Link on? Torniossa on Yhteisverkko, eli vähintäänkin Cat6 laite pitäisi olla, jos haluaa enemmän irti verkosta, mieluiten Cat9 tai parempi. Torniossa haasteena myös Ruotsin verkot, jotka aiheuttavat häiriöitä Suomen puolelle.

Kunniamerkki +10

Yhteisverkko ja Ruotsin jutut ovat toki tiedossa. En ihan ensi kertaa ole näiden asioiden kanssa tekemisissä, kun sattuu nämä olemaan omaa ammattialaani.

Kyseessä olikin esittää operaattorille eli Telialle kysymys siitä miten se aikoo reagoida. Minulla kun ei ole kuluttaja mahdollisuutta parantaa LTE verkkoa tai alentaa kaapelinetin hintoja.

 

TP-linkin laite on kiistatta yksi puute, kun se on vain 150M laite, malliltaan Archer MR400. Laite tukee kyllä kiitettävästi eri bandejä, mutta ei ole CA (carrier aggregation). Näin ollen tämä ei yhdistä yhtäaikaa useampaa bandiä.

 

Tuo CA  tuskin juurikaan auttaisi live lähgetysten seurantaan ratkaisevasti, kun ko. tukiasemassa on kaikilla bandeillä ruuhkaa. Tämä on tullut taajuuspakotuksella todettua. Palvelevassa tukiasemassa on taajusalueet 800, 1800 ja 2100. Jälkimmäistä ei ole suunnattu CellMapperin mukaan minulle edullisesti ollenkaan, kun näyttää sitä olevan vain kaksi band 1 LTE solua. Siitä ei olisi hirveästi apua CA-käytössä. Matalin eli 800 kyllä on tasoltaan erittäin hyvä, mutta sekin laadultaan huono.  

 

Toki ainahan sitä voisi kokeilla toista reititintä, missä on CA ominaisuus, mutta....

ei viitsisi tuhlata rahoja siihen, kun vahva epäilys on hitaasta yhteydestä edelleen ilta-aikaan.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@kefiiri@  kirjoitti:

 

Tuo CA  tuskin juurikaan auttaisi live lähgetysten seurantaan ratkaisevasti, kun ko. tukiasemassa on kaikilla bandeillä ruuhkaa. Tämä on tullut taajuuspakotuksella todettua. Palvelevassa tukiasemassa on taajusalueet 800, 1800 ja 2100. Jälkimmäistä ei ole suunnattu CellMapperin mukaan minulle edullisesti ollenkaan, kun näyttää sitä olevan vain kaksi band 1 LTE solua. Siitä ei olisi hirveästi apua CA-käytössä. Matalin eli 800 kyllä on tasoltaan erittäin hyvä, mutta sekin laadultaan huono.  

 

Toki ainahan sitä voisi kokeilla toista reititintä, missä on CA ominaisuus, mutta....

ei viitsisi tuhlata rahoja siihen, kun vahva epäilys on hitaasta yhteydestä edelleen ilta-aikaan.


Kyllä se CA ainakin periaatteessa pitäisi vähän auttaa. Yhteisverkossahan on myös intraband-CA, esim. 1800+1800 voisi olla avuksi. CA:n avulla kun kuorma jakautuu useamman solun kesken, ainakin pitäisi tasoittaa ruuhkanopeuksia.

 

Saahan noita laitteita testiin operaattoreilta, jos pyytää.

Kunniamerkki +10

Tätä juuri olen miettinyt itsekin.

 

Voisi kokeilla, kun eihän siinä mitään menetä. Aivan suoraan ei viitsisi uutta reititintä ostaa kun ei välttämättä auta merkittävästi. Olinkin jo melkein menossa viikolla paikalliseen Telia myymälään kyselemään.

Näyttääkin siellä olevan Huawein B535-232 laitetta yli 10 kpl. Saisikohan noista yhtä kokeilla?

 

Normaalissa netin käytössä ei nytkään mitään oikeastaan huomaa sillä tuo yhteysnopeus on siihen riittävä. Vaikka nopeus on vaihteleva, on se kuitenkin keskimäärin illallakin väh 5 Mbps. Se ei vaan riitä Liigan live lähetykseen. Sitä vastoin Areenan tai Ruudun tallennettuihin ohjelmiin se riittää, yleensä.

 

Sikäli olen edelleen skeptinen tätä Liiga live kohtaan tällaisella mobiililla yhteydellä, jossa kuitenkin on paljon muita käyttäjiä yhtä aikaa samalla alueella. Olkoonkin yhteisverkko koska on siellä ne DNA;n asiakkaatkin mukana. Ratkaisu ei ole kuin kiinteä netti tai tiheämpi tukiasemaverkko. Ja ensimmäinen tietenkin se selvästi parempi.

 

Olen aina ollut sitä mieltä että mobiilit verkot eivät kuulu kuin puhelimiin tai reissumatkaajille. Vakiasuntoon "piuhalla", kuparilla tai kuidulla! Näin taajamissa. Korvessa asuvat sitten erikseen.

Minullekin keväällä kotiin kauppasi Elisanmies langatonta nettiä nykyisen tilalle ja lupasi väh 300M yhteyden. Sanoin sille että "ei ikinä niin kauan kun VDSL+ tänne kotiin tulee ja ei kannata mitään tuollaista nopeutta edes luvata". 

 

Kunniamerkki +10

Jatkan vielä.

 

Ihmettelen suuresti, jos tuolla alueella vakituiset asujat käyttävät mobiilia nettiä. Siltä se ainakin vähän vaikuttaa. Telialla on tuolla alueella kaapelitv ja sitä kautta myös kaapelinetti. Edullisimmillaan saa 24 kk sopimuksella 100M netin 27,90 e/kk.

 

Miksi siis maksaa jostain mobiilista nettiliittymästä, jonka nopeus ei tuohon kaapeliin edes riitä, käytännössä yli 20 e/kk. Ei näyttänyt saavan alle 20 euron mobiilia liikkuvaa laajakaistaa. Tämä sama koskee myös DNA:ta. 

 

Eri asia on sitten se, jos käytetään vain puhelimen nettiä ja jaetaan siitä yhteys tietokoneelle ym. laitteille. Silloinhan ei erillistä "kotinettiä" ole.

 

Ihmiset käyttävät tosi paljon erilaisia palveluita sarjojen ja elokuvien katseluun. Itse taas käytän Areenaa ja Ruutua. Eipä siis ihme, jos nämä käyttäjät suurin osin ovat Telian+DNA:n 4G-verkossa, että se on tukossa. Onhan kaapelinetin kapasiteetti kuitenkin ihan toista luokaa vaikka sekin jaettua kaistaa on. Siellä kuitenkin riittää kaistaa ihan eri malliin kuin 4G-verkossa.

 

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

@kefiiri@  kirjoitti:

Yhteisverkko ja Ruotsin jutut ovat toki tiedossa. En ihan ensi kertaa ole näiden asioiden kanssa tekemisissä, kun sattuu nämä olemaan omaa ammattialaani.

Kyseessä olikin esittää operaattorille eli Telialle kysymys siitä miten se aikoo reagoida. Minulla kun ei ole kuluttaja mahdollisuutta parantaa LTE verkkoa tai alentaa kaapelinetin hintoja.

 

TP-linkin laite on kiistatta yksi puute, kun se on vain 150M laite, malliltaan Archer MR400. Laite tukee kyllä kiitettävästi eri bandejä, mutta ei ole CA (carrier aggregation). Näin ollen tämä ei yhdistä yhtäaikaa useampaa bandiä.

 

Tuo CA  tuskin juurikaan auttaisi live lähgetysten seurantaan ratkaisevasti, kun ko. tukiasemassa on kaikilla bandeillä ruuhkaa. Tämä on tullut taajuuspakotuksella todettua. Palvelevassa tukiasemassa on taajusalueet 800, 1800 ja 2100. Jälkimmäistä ei ole suunnattu CellMapperin mukaan minulle edullisesti ollenkaan, kun näyttää sitä olevan vain kaksi band 1 LTE solua. Siitä ei olisi hirveästi apua CA-käytössä. Matalin eli 800 kyllä on tasoltaan erittäin hyvä, mutta sekin laadultaan huono.  

 

Toki ainahan sitä voisi kokeilla toista reititintä, missä on CA ominaisuus, mutta....

ei viitsisi tuhlata rahoja siihen, kun vahva epäilys on hitaasta yhteydestä edelleen ilta-aikaan.


Tuossa tilanteessa varmasti hyötyisit, jos olisi päätelaite, joka olisi 2CA tai 3CA laite. Esim. Netgear MR1100 voisi olla tässä hyvä laite, joka tukisi B3+B3+B20 ja nopeudet varmasti nousisivat verrattuna TP-linkkiin. Netgearissa on 256QAM ja väh. 3CA-tuki SYVissä. Toki tässä joutuisi sitten investoimaan päätelaitteeseen, mutta paremmalla laitteella pätkiminen aika varmasti loppuisi. Verkkokaupoista ostettaessa on myös aina palautusoikeuskin.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

@kefiiri@  kirjoitti:

Tätä juuri olen miettinyt itsekin.

 

Voisi kokeilla, kun eihän siinä mitään menetä. Aivan suoraan ei viitsisi uutta reititintä ostaa kun ei välttämättä auta merkittävästi. Olinkin jo melkein menossa viikolla paikalliseen Telia myymälään kyselemään.

Näyttääkin siellä olevan Huawein B535-232 laitetta yli 10 kpl. Saisikohan noista yhtä kokeilla?

 

Jos haluaa ostaa pöytäreitittimen niin suosittelen mieluummin Huawei B715 laitetta. Siinä on 3CA-tuki vs B535 joka on vain 2CA laite. B715 saa samaan hintaankin kuin tuota B535:sta ja on käytännössä sitten myös nopeampi. Kun tuossa tukiasemassa on paljon taajuuksia niin kannattaa ostaa mahdollisimman kehittynyt laite.

Kyllä uuteen päätelaitteeseen panostaminen kannattaa. Ennen itselläni oli käytössä Huawei B593s-22, jolla nopeus oli hädin tuskin 40 Mb/s alaspäin. Viime viikolla ostin käytetyn ZTE MF286:n ja nopeutta tuli lisää mukavasti.

 

xyz@ahvena:~$ speedtest -s 14928

 

Speedtest by Ookla

 

Server: Telia - Helsinki (id = 14928)
ISP: Telia Finland
Latency: 15.94 ms (1.00 ms jitter)
Download: 123.51 Mbps (data used: 126.8 MB)
Upload: 28.62 Mbps (data used: 23.1 MB)
Packet Loss: 0.0%


Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/0c798f38-a782-4d34-beb6-1efa71a649a8

 

Täytyy sanoa, että langattomaksi toteutukseksi yhteys täällä 05860-postinumeroalueella on ollut todella vakaa ja nopea. Lisäantennilla myös viiveajat ja viiveaikojen vaihtelut parantuivat hieman. Tällä mennään, kun ei kiinteän verkon tekniikallakaan saa mitään toteutusta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@kefiiri@  kirjoitti:

Miksi siis maksaa jostain mobiilista nettiliittymästä, jonka nopeus ei tuohon kaapeliin edes riitä, käytännössä yli 20 e/kk.

Mistä oikein revit noita kallita hintoja? Minulla on useampia mobiilidataliittymiä ja niiden hinnat ovat 9 – 15 €/kk luokkaa, paitsi pari tarjousliittymää, jotka ovat vielä tuotakin edullisempia.

 

Ei kyllä tekisi yhtään mieli maksaa kiinteästä yhteydestä tuplahintaa. Toki, jos haluat lähteä sponsoriksi, niin sovitaanko, että maksat minulle vuoden loppuun 19,90 €/kk ja ensi vuoden alusta alkaen 10,89 €/kk, niin vaihdan LTE-liittymäni VDSL2-liittymään. Modeemin voin kustantaa itse.

 

Suoraan sanoen en ymmärrä tätä mobiilidatan käytöstä itkemistä Suomessa. Suomi on mobiilimaa, yhteydet on rakennettu tänne mobiilisti. Usein muuta kuin mobiilidataa ei ole edes saatavilla.

 

Ja sama koskee myös puhelinliittymiä. Jos haluaisit ei-mobiilin puhelinliittymän, niin osaisitko nimetä ensimmäistäkään operaattoria, jolta pystyisit sellaisen hankkimaan?

Kunniamerkki +10

Käypä etsimässä hinnat UUSILLE mobiileille laajakaistoille, jotka ovat nyt tarjolla. Kyse ei ole vanhoista liittymistä ja niiden hinnoista.

Kaikilla on tarjolla nykyisin 100M rajaton 24,90 kuukausihintaan. 

 

Tai...sinullahan on parempaa tarjousta niin laita ihmeessä HETI näkyville!

 

On minullakin vanha monta vuotta ollut käytössä Telian liikkuva laajakaista rajaton 100M, jota nimenomaan nyt käytän reitittimessä, niin eihän sen hinta ole noin suuri (kympin halvempi). 

 

Mutta...toistan vielä, kyse on uudesta mobiilista liittymästä jos nyt olisi ottamassa sellaista ja vertailee sitä kiinteään. Vertailukohtana käytin kyseisen kaupungin kaapelinettiä, jonka saa 100M nopeudella 27,90e/kk kahden vuoden määräajalla. Ilman määräaikaa 50M hinta on 29,90. 

 

Alunperinhän kyse on ollut siitä, jos nyt ylipäätänsä luit aiempia viestejäni, että mikäli asuu ko kaupungissa vakituisesti, niin miksi käyttää mobiilia nettiä kotona, kun kiinteäkin on tarjolla.

Aivan sama vaikka sen mobiilin saa jollain vanhemmalla sopimuksen hinnalla vaikka sen kympin edullisemmin kuin 100M kaapelin. Itse kotonakin käytän VDSL liittymää juuri siksi, että se toimii takuuvarmasti aina samalla nopeudella (50M). On toki vähän kalliimpi kuin tuo käytössäni oleva liikkuva laajakaista, mutta silti.

 

 

 

Kunniamerkki +10

Lisään vielä.

Minä "itken" mobiilin käyttämisestä. 

 

Kun tietää että nettiä kotona käytetään nykyään paljon ja vaaditaan suurta nopeutta mm, 4K lähetykset ym, niin juuri tuolla ajattelulla rasitetaan aivan turhaan mobiilia verkkoa. Ei se 4G verkkokaan ihmeisiin pysty, kun on tarpeeksi käyttäjiä. Se on nk häriörajoitteinen verkko. Kanavia periaatteessa kaikille riittää ja teoriassa nopeuttakin on, mutta samalla kaistalla olevat käyttäjät aiheuttavat toisilleen käytännön datanopeuden tippumista ja lisäksi rajua satunnaista vaihtelua siihen.

 

Tämä on ihmeellistä mobiilin etenkin 4G ja nyt 5G verkon vouhkaamista ja suitsutusta. Mobiili on mobiili vaikka "voissa paistaisi" ja kiinteä on "takuuliittymä". Onhan se kaapelinettikin riippuvainen käyttäjistä mutta ei lähellekään samoissa mittakaavoissa kuin mobiili. Ja tuollainen kohtuullinen nopeus kuin esim 100M ei juuri ole altis muutoksille, edellyttäen että kaapeliverkko toimii ja on kunnossa.

Kunniamerkki +10

Sitten päivitystä tähän tapaukseen Tornio ja mobiili netti.

 

Aiemmin tämä TP Link Archer MR400 sai päivisin kohtuullisia nopeuksia muttei iltaisin. Laite ei ole CA.

 

Nyt sitten ostin sen Huawei B535-232 laitteen, joka on 2CA. Tällä nopeudet nousivat iltaisin siedettävälle tasolle. Nyt tulee yleensä keskimäärin n. 20M. Päivisin jopa 60M. Laite näkyy hallinnan mukaan käyttävän 2100 verkkoa ja paikallahan on Yhteisverkko eli tupla kaistat (10+10) joten 20MHz kaistan ottanee käyttöön. Tosin voihan se ottaa kaveriksi yhteyden niin vaatiessa myös 1800 verkon kaistan joka myös löytyy.  Silloinhan se olisi 10+20. Tätä ei kai mistään näe mitä yhdistelmiä käyttää?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

@kefiiri@  kirjoitti:

Sitten päivitystä tähän tapaukseen Tornio ja mobiili netti.

 

Aiemmin tämä TP Link Archer MR400 sai päivisin kohtuullisia nopeuksia muttei iltaisin. Laite ei ole CA.

 

Nyt sitten ostin sen Huawei B535-232 laitteen, joka on 2CA. Tällä nopeudet nousivat iltaisin siedettävälle tasolle. Nyt tulee yleensä keskimäärin n. 20M. Päivisin jopa 60M. Laite näkyy hallinnan mukaan käyttävän 2100 verkkoa ja paikallahan on Yhteisverkko eli tupla kaistat (10+10) joten 20MHz kaistan ottanee käyttöön. Tosin voihan se ottaa kaveriksi yhteyden niin vaatiessa myös 1800 verkon kaistan joka myös löytyy.  Silloinhan se olisi 10+20. Tätä ei kai mistään näe mitä yhdistelmiä käyttää?


Yhteisverkko on yleensä 30MHz B1, jos molemmat carrierit löytyy 2100MHz:lle 4G:llä. Laitehan ei näytä kuin primary taajuuden, joten muista ei sitten pysty sanomaan. Eli B1+B1 30MHz ja B1+B3 todennäköisimmin 40MHz. Voi tietty kokeilla myös lukitusta B3:lle, jolloin saa varmasti sen 40MHz.

Kunniamerkki +10

Tuo taajuusalueen B1 30 MHz kaistahan yhteisverkon alueella tarkoittaa, että kullakin on 15MHz kaista käytössä. Tosin Cellmapperilla kartoitetut tiedot nettisivuilla kertoo kaistat olevan 10MHz tällä B1 alueella. Eli tupla 10. 

Mikähän on totuus?

Kunniamerkki +10

Tätä samaa B1 alueen kaistaa ihmettelinkin tuolla toisessa ketjussa. Joten onko se 15MHz vaikka cellmapper sivuston mukaan 10MHz?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@kefiiri@  kirjoitti:

Tuo taajuusalueen B1 30 MHz kaistahan yhteisverkon alueella tarkoittaa, että kullakin on 15MHz kaista käytössä. Tosin Cellmapperilla kartoitetut tiedot nettisivuilla kertoo kaistat olevan 10MHz tällä B1 alueella. Eli tupla 10. 

Mikähän on totuus?


Mitä itse olen nähnyt, niin B1 on 20Mhz+10Mhz 4G:n osalta ja 5+5Mhz 3G:n osalta. Veikkaan, että jollain aikavälillä muuttuu 20+15 ja 5, lopulta 20+20.

Kunniamerkki +10

Joo, varmaan yhteisverkossa voidaan tehdä tuo jako. Sikäli ilmeisesti tuo cellmapper sivusto ei näytä ihan oikein.

 

Mitenkä mahtaa jako tuossa B1 kohdalla mennä kun ei olla yhteisverkossa. Onkohan tässä jaettu 15+5 4G ja 3G kesken. Tätä pähkäilin tuossa toisessa viestissä missä oli juttua uusista taajuusalueista. Tämä lähti siitä kun saadut nopeudet ilman ca tukea olevalla cat4 laitteella B1 alueella oli jopa 90/40. 

 

Sitten vielä tuosta Torniosta

Kokeilin tietenkin lukita B3 alueelle mutta ruuhkaisuuden takia laatu huononee niin että tämä 20+20 kaista johtaa huonompaan suuntaan. Siispä tulos on paras auto asennolla jolloin tämä primääri verkko on B1. Tiedä sitten minkä kaistan ottaa sitten toiseksi mutta arvelen senkin olevan B1. Syynä pidän tämän kaistan parempaa laatua verrattuna B3.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@kefiiri@  kirjoitti:

Käypä etsimässä hinnat UUSILLE mobiileille laajakaistoille, jotka ovat nyt tarjolla.


Yleinen markkinakatsaus ei ehkä oikein sovellu Telian yhteisöön, mutta tässä liittymien nimet piilotettuna enintään 20 €/kk maksavat kiinteähintaiset mobiililaajakaistat nykyisin listahinnoin. Toisin sanoen, nämä ovat lähes kenen tahansa saatavilla:

 

perusmaksunopeus Mbit/s liittymäperusmaksu (jos se ei ole / kk)
€/kkvast.läh.  
3,900,120,12muu 
4,900,120,12muu 
4,900,120,12muu 
4,940,500,50muu 
5,060,505,00muu29,90 € / 180 vrk
6,900,252,00muu 
6,900,255,00Telia Yhteys mukaan laitteeseen 
7,900,250,25Telia Yhteys Rajaton Lite 0,2 M 
8,631,00,5muu25,90 € / 3 kk
8,900,55,0muu 
9,900,55,0muu 
9,901,01,0muu 
9,982,00,5muu 
12,801 tai 41 tai 4muu 
12,901,01,0muu 
12,901,00,5muu 
12,901,00,5muu 
14,01215,7muu 
18,00100?muu 
19,5410050Telia Prepaid 31 pv netin käyttöä19,90 € / 31 vrk
19,905010muu 
19,9022Telia Yhteys Rajaton 2 M 

 

Keskittäjät voivat saada liittymän vielä aavistuksen edullisemmin:

 

perusmaksunopeus Mbit/s liittymätyyppi
€/kkvast.läh. 
1,900,120,12muu keskittäjälle
2,900,255,00Telia Yhteys mukaan laitteeseen keskittäjälle
4,900,505,00muu keskittäjälle
18,9010050Telia Yhteys mukaan keskittäjälle keskittäjälle

 


@kefiiri@  kirjoitti:

Tai...sinullahan on parempaa tarjousta niin laita ihmeessä HETI näkyville!


No on minulla tarjousliittymiäkin, mutta nämä eivät ole aina tai yleisesti saatavilla:

 

perusmaksunopeus Mbit/s liittymätyyppi
€/kkvast.läh. 
0,900,120,12muu keskittäjälle
5,005050Telia Yhteys mukaan kotimaassa keskittäjälle
13,401010muu keskittäjälle

 


@kefiiri@  kirjoitti:

Kaikilla on tarjolla nykyisin 100M rajaton 24,90 kuukausihintaan. 


No ei ole kaikilla. Joillakin operaattoreilla 100 Mbit/s on kalliimpi kuin 24,90, toisilla taas halvempi.

 


@kefiiri@  kirjoitti:

että mikäli asuu ko kaupungissa vakituisesti, niin miksi käyttää mobiilia nettiä kotona, kun kiinteäkin on tarjolla.


Minusta se, että asuu jossakin paikassa, ei ole hyvä syy maksaa internet-yhteydestä tuplahintaa.

 

Alun perin mainitsit kaapelinetin hinnaksi 39,90 €/kk, myöhemmin myös 29,90 €/kk vaihtoehdon. Vertailun vuoksi 19,95 ja 14,95 €/kk saa jo ihan kelvollisen mobiilidatan.

 


@kefiiri@  kirjoitti:

vaaditaan suurta nopeutta


Minulle riittää 10 Mbit/s, jonka viisi yhdeksästä täällä toimivasta matkaviestinverkosta pystyy myös toimittamaan.

 


@kefiiri@  kirjoitti:

4K lähetykset


Näitä en harrasta.

Kunniamerkki +10

Kaapelinetin hinnat Telialla ovat tässä ihan vasta muuttuneet edullisemmaksi.

Tämä tarkoittaa että tekee sen entistä huokuttelevammaksi.

Juttelinkin naapurin kanssa yhtenä päivänä niin hänellä on 100M kaapelinetti 19€ kuukausihintaan. Varmaan joku "asiakastarjoushinta".

En todellakaan miettisi mitään mobiilia jos asuisin tuolla vakituisesti ja alle 20 saisi kiineän 100M netin.

 

 

Jos olet lukenut tätä viestiä, niin en ensin saanut edes sitä 10Mbit/s iltaisin cat4 reitittimellä. Nopeus oli lähempänä 5 Mbit/s.

 

Kerroin ongelman ilmenneen Telia TV Liiga Live lähetyksissä, en tavallisessa netin käytössä, voit varmaan kuvitella miten se toimii hitaalla yhteydellä. Liigan Live lähetys ei vain yksinkertaisesti toimi hitaalla nettiyhteydellä. Jokuhan taisi mainitakin, että ei ole puskurointia kun on live -lähetys. Mistään ei voi edes muuttaa kuvan laatua, joten aikansa kuva näkyy terävänä, mutta välillä alkaa hyppimään, tai pysähtyy kokonaan.

 

Olisin siis melko tyytyväinen kun saisi edes sen vakaan 10M yhteyden, mutta en saanut. Nyt tällä 2CA (cat7) laitteella ei ainakaan toistaiseksi ole nopeus tippunut iltaisinkaan alle tuon 10M.

Päivisin tällä uudella laitteella nopeus on maksimissaan yli 60M ja iltaisin yleensä n. 20M. Tästä voi hyvin huomata, kuinka ne "himo4G-käyttäjät" ja mobiilin "nimeen vannovat" romahduttavat nopeutta. Kieltämättä yhteys voisi olla hiukan parempi, niin noepeudet olisivat korkeammat, mutta talon ja tukiaseman sijainnille ei oikein mitään voi.

 

Tuossa laittamassasi hinnastossa on noita hitaita yhteyksiä ja ensimmäinen 100M liittymä on 18€ eikä siitäkäään käy ilmi onko se rajaton.

Mutta kun menemme Telian sivuille ja haemme sieltä tällä hetkellä voimassa olevan liikkuvan laajakaistan (mobiili) niin

 

https://kauppa.telia.fi/yksityisille/tuotteet/mobiililaajakaista.aspx

 

Missä on ne SINUN edulliset liittymät? Jätämme varmaan tuon 0,256 M liittymän pois, vai mitä?

 

Aivan sama tilanne kun mennään sitten DNA tai Elisan sivuille.

 

 

 

 

 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@kefiiri@  kirjoitti:

Olisin siis melko tyytyväinen kun saisi edes sen vakaan 10M yhteyden, mutta en saanut.

Harmillista, mutta tämä on mobiiliverkoissa tyypillistä. Näiden kanssa täytyy vain valita käyttöpaikkaan paras liittymä ja parhaimmat laitteet. Olen minäkin vaihtanut operaattoria, kun vanha on mennyt tukkoon tai kuuluvuus on muuton jälkeen ollut nolla. Ja hankkinut paremman reitittimen, jolla vanhasta liittymästä sai piiskattua 3 Mbit/s sijaan peräti 6 Mbit/s. Operaattorin vaihdon jälkeen nopeus pomppasikin sitten jo 37 Mbit/s.

 

Kun suuret nopeudet ovat sinulle tärkeitä, ihme, ettet hankkinut saman tien 3CA-laitetta, kuten sinulle suositeltiin. Tuolla saavutettavat nopeudet jäävät nyt kääntämättömäksi kiveksi.

 

Tiedäthän muuten, minkälaiset yhteydet tv-reporttereilla on? Heillä on kuormantasaaja vpn-yhteyksin ja useamman operaattorin mobiililaajakaistat. Jos tarvitset vielä lisää vauhtia, voit rakentaa itsekin tuollaisen järjestelmän tilapäiskämppäsi ja vakituisen kotisi välille.

 

Tosin tällöin kotiliittymäsi nopeus nousee helposti tulpaksi. Eikös sinulla ollut Telian VDSL2, eli xx/10 Mbit/s? Tuo hidas lähtevä kaista muodostaa seuraavan pullonkaulan.

 

 


@kefiiri@  kirjoitti:

Tuossa laittamassasi hinnastossa on noita hitaita yhteyksiä ja ensimmäinen 100M liittymä on 18€ eikä siitäkäään käy ilmi onko se rajaton.

Kirjoitin kiinteähintaiset mobiililaajakaistat. Kaikki viestissä esitetyt liittymät ovat tiedonsiirron määrältään rajattomia.

 


@kefiiri@  kirjoitti:

Missä on ne SINUN edulliset liittymät?

Kuten jo mainitsin, muiden operaattoreiden liittymistä keskustelu ei oikein sovi Telia Yhteisöön. Julkaisin taulukon sensuroimattomana operaattoririippumattomalla keskustelupalstalla.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

@kefiiri@  kirjoitti:

Joo, varmaan yhteisverkossa voidaan tehdä tuo jako. Sikäli ilmeisesti tuo cellmapper sivusto ei näytä ihan oikein.

 

Mitenkä mahtaa jako tuossa B1 kohdalla mennä kun ei olla yhteisverkossa. Onkohan tässä jaettu 15+5 4G ja 3G kesken. Tätä pähkäilin tuossa toisessa viestissä missä oli juttua uusista taajuusalueista. Tämä lähti siitä kun saadut nopeudet ilman ca tukea olevalla cat4 laitteella B1 alueella oli jopa 90/40. 

 

Sitten vielä tuosta Torniosta

Kokeilin tietenkin lukita B3 alueelle mutta ruuhkaisuuden takia laatu huononee niin että tämä 20+20 kaista johtaa huonompaan suuntaan. Siispä tulos on paras auto asennolla jolloin tämä primääri verkko on B1. Tiedä sitten minkä kaistan ottaa sitten toiseksi mutta arvelen senkin olevan B1. Syynä pidän tämän kaistan parempaa laatua verrattuna B3.


Jos B1 jaetaan 4G:lle ja 3G:lle niin se jakaantuu 10MHz 4G:lle ja 10MHz 3G:lle (Dual-Carrier), mutta koko ajan enemmän yleistyy, että koko 20MHz menee 4G:lle, koska 3G:n käyttö vähenee ja 4G:lle tarvitaan lisää kapasiteettiä. B8 jää tällöin pelkästään 3G:lle (ja 2G:lle).

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

@kefiiri@  kirjoitti:

Joo, varmaan yhteisverkossa voidaan tehdä tuo jako. Sikäli ilmeisesti tuo cellmapper sivusto ei näytä ihan oikein.

 

Mitenkä mahtaa jako tuossa B1 kohdalla mennä kun ei olla yhteisverkossa. Onkohan tässä jaettu 15+5 4G ja 3G kesken. Tätä pähkäilin tuossa toisessa viestissä missä oli juttua uusista taajuusalueista. Tämä lähti siitä kun saadut nopeudet ilman ca tukea olevalla cat4 laitteella B1 alueella oli jopa 90/40. 

Telialla jos jakavat B1:n 4G ja 3G:n kesken niin menee 10MHz 4G:lle ja 10MHz 3G:lle (Dual Carrier) tai sitten yhä enemmän B1 20MHz pelkästään 4G:lle, koska 3G:n käyttö vähenee koko ajan ja kapasiteetin tarve 4G:llä kasvaa. B8 jää sitten 3G:lle (ja 2G). En ole itse 15MHz B1:een Telialla törmännyt missään - ei tietysti tarkoita etteikö jossain yksittäisessä paikassa voisi olla sellainenkin ratkaisu.

Vastaa