Kuuluvuusalue kartoista

  • 11 December 2014
  • 29 kommenttia
  • 307 katselukertaa

  • Anonymous
  • 0 kommenttia
Nyt on tuo 4G tullut tännekin jo niin lähelle, että on päästy kuuluvuusaluekartalla jo 4G alueelle. Mitenkähän pitkään tässä nyt mahtaa mennä, että alkaa täällä laitteissakin tuo 4G näkymään?
Eli oikeastaan olisin halunnut hieman kritisoida noiden karttojen optimistisuutta, joka Sonerankin osalta näyttää menevän vaan huonompaan suuntaan. Näillä näkymin kun täällä pitäisi 3G verkon nopeuden jo nykyään olla (http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea ... luekartta/) Max 42,2 Mbit/s ja odotettu kuuluvuus erinomainen, mutta siinä kympin paikkeilla on parhaimmillaankin varhain aamulla tai myöhään illalla ja tyynellä ja kuivalla kelillä.
En minä sitä, DNA ja Elisan kartoissakin ollaan olevinaan samoissa lukemissa, mutta todellisuudessa toimivuus on Soneraa huonompi. Silti, ei niillä kartoilla ole mitään tarkoitusta, jos ne ovat vaan väriä karttapohjalla.
Eli kuinkas näitä kuuluvuuskarttoja nyt oikein pitäisi tulkita, jotta niistä mitään ymmärtäisi?

29 kommenttia

Oletan että olet etsinyt sitä 4g verkkoa manuaalisella haulla? Sitä 4g symboliahan ei tule näytölle 3g liittymällä, pitää olla nimenomaan 4g liittymä.

Itse purnaisin siitä että kartan mukaan kuuluvuus on joko hyvä tai erinomainen. Kenelläkään ei ole huonoa tai tyydyttävää yhteyttä? Jos vain asuu kuuluvuusalueen sisällä niin kuuluvuus on mukamas aina hyvä tai erinomainen. Ei se nyt ihan noin mene. Minäkin asun ihan reilusti kuuluvuusalueen sisällä mutta yhteys on niin huono että piti hommata lisäantenni.
Olen etsinyt 4G:tä ihan manuaalisesti sellaisella Samsungin tabletilla, joka kykenee 4G:hen ja vastikään kun havaitsin kuuluvuuskartasta 4G:n alueen ylettävän tännekin, niin päivitin liittymänkin sellaiseksi, että siinäkin 4G toimii. Kokeilujen mukaan 4G on ko. laitteella tavoitettavissa tuolla muutaman kilometrin päässä, joten tiedän miten saan asian laitteessa näkyviin.
3G kuuluvuutta ja nopeutta olen minäkin yrittänyt parantaa hankkimalla ulkoharavan, mutta ei silläkään vaan nopeus nouse mihinkään, käänteli sitä miten tahansa. Useammassa laitteessa täällä on ns "tolpat täysillä", mutta sen enempää sitä 21Mbit/s joka täällä aiemmin oli kartassa kuin tätä 42,2Mbit/s ei vaan ikinä ole näkynyt. Onhan tilanne parantunut. Ennen oli vaihteluväli noin 3-7megaa ja nyt noin 3-10, mutta sekin voi yhtä hyvin johtua siitä, että vastaanottava modeemi tuli vaihdettua nyt käytössä olevaan Huawei 5776:n.
Joka tapauksessa, paljon enemmän hyötyä noista kuuluvuusaluekartoista olisi, jos niillä olisi hieman vahvempi yhteys käytännön tilanteeseen.
Hei,

Pernajaan on tulossa tämän vuoden loppuun mennessä 800MHz:n 4G-verkko, mikä todennäköisesti yltäisi osoitteeseesi asti. Tällä hetkellä lähitukiasemat 4G:n osalta ovat etäämmällä, mikä vaikuttaa verkon toimivuuteen ja kuuluvuuteen kohdallasi. 3G 900MHz on tällä hetkellä paras mahdollinen yhteys kotiosoitteesesi nähden.

Karttojen kuuluvuusalueista tulee aina välillä asiakkailtamme kommentteja ja niitä otamme ilomielin vastaan, että voisimme palvella asiakkaitamme paremmin.

Ystävällisin terveisin,

Pia
Että saataisiin joululahjaksi 4G:tä, kuulostaa lupaavalta.
Tuon 3G:n osalta käsitykseni on sama, eli 900MHz on se mikä täällä pelaa, mutta edelleen tuo kuuluvuusaluekartoissa mainittu 21Mbps jää täällä haaveeksi. Ja on tullut kokeiltua siirrellä modeemia eripuolille asuntoa ja sen ulkopuolellakin. Yksi "maaginen piste" on kämpän katossa, jossa pääsee hyvillä keleillä 10 megaan. Eli sellainen kommentti kuuluvuusalue kartoista.
Se 21Mbit/s on teoreettinen maksiminopeus 900Mhz verkossa, siihen ei päästä käytännössä koskaan, missään paikassa. Tuo mainitsemasi 10Mbit/s on jo ihan hyvä nopeus. Yleisin nopeus on varmaankin alle 10Mbit/s. Nuo kartassa mainitut nopeudet ovat sikälikin valheellisia, että siellä luvataan 800Mhz 4g verkossakin mukamas 150Mbit/s nopeus, vaikka teoreettinen maksimi on vain 75Mbit/s.
Se peittoaluekarttoaluekartta, joka se nykyään on nimeltään, sitten taas pitkästä aikaa päivittyi ja nyt tässä ollaankin sitten tukevasti erinomaisen kuuluvuuden alueella. En tosin ollut täällä huomannut mitään muutoksia, joten hieman tuo yllätti. Otinpa sitten tabletin mukaan ja läksin etsimään olisiko ihan aikuisten oikeesti tapahtunut jotain, vai oliko vaan päätetty taas värittää karttaa hieman eri tavalla. Täällä lähistöllä ei todellakaan ole olosuhteissa käytännössä mikään muuttunut.
Sitten kun autolla hieman kauempaa läksin asiaa tutkimaan, saatoin havaita, että Loviisan keskustan mastoon on ilmeisesti tullut 4G, kun kaupungilla on 4G kuuluvuus melkoisesti parantunut. Mutta joko lähetin on todella heikko tehoinen tai niin ovelasti suunnattu, että täällä Sarvilahdessa se ei vaikuta kuuluvuuteen yhtikäs mitään, vaikka onkin 6,5km lähempänä kuin Tesjoen masto. Hiukan kyllä ihmetyttää, kun etäisyyttä tuohon Loviisan mastoon on enää noin 4km.
Eli sen peittoaluekartan päivitys ei sitten täällä hyödyttänyt edelleenkään kuuluvuuden kannalta yhtikäs mitään. Oikein kun itäänpäin haravaa suuntailee ja pakottaa huaweitä 4G:lle saa yhden palkin päälle ja nopeudeksi noin 3MB, mikä kyllä onnistui jo sieltä Tesjoen mastosta, mutta jos silloin oltiin hyvän kuuluvuuden alueella, niin olisin odottanut hieman parempaa erinomaiselta kuuluvuudelta.
Hei RRuo58!

Kiitos viestistäsi. Asiakasnumerosi perusteella tarkistettuna kotiosoitteesi on tosiaan erinomaisella 4G-verkon kuuluvuusalueella, joten asia on syytä tutkia eli liittymästäsi pitäisi tehdä vikailmoitus.

Vikailmoituksen voit tehdä esimerkiksi Sonera Omien Sivujen kautta osoitteessa:

https://www4.sonera.fi/Kirjaudu/?someid=some3417

Sisäänkirjautumisen/rekisteröitymisen jälkeen valitaan oikea liittymä ja tämän jälkeen valitaan kohta Tee vikailmoitus. Vikailmoituksesta tulee ilmetä käytössäsi olevat laitteet sekä 3-5 kappaletta nopeustestien tuloksia ja tarkat ajankohdat, jolloin nopeustestit on tehty.
Teinpä silloin syyskuulla tästä kuuluuvuudesta vikailmoituksen ja asiaa oikein tarkasteltiinkin, ihan sinänsä asiallisesti, kiitos vaan ja todettiin, että kuuluvuus saattaisi parantua sitten kun joskus Antinkylän tukiasemalla otetaan 4G käyttöön. No nyt tässä tänään taas tarkastelin asiaa ja kävin toteamassa että Antinkylän 4G on toiminnassa, mutta on se niin pirun hyvin suunnattu, että sen vaikutus 4G kuuluvuuteen täällä on umpipyöreä täydellinen nolla.
Se siitä sitten. Se on lähimpänä oleva Soneran masto, mikäli en aivan väärin ole asioita käsittänyt (noin 3km), joten nyt sitten edessä lienee operaattorin vaihto, jos se nyt siitä vaihtamalla paranee. Taitaa tuo Antinkylän masto olla lähimpänä oleva kännykkämasto yleensäkin ja jos ei tämän pitempää kantavuutta 4G signaaleissa ole niin ei tänne syrjäkylille (noin 5km keskustasta) koskaan sitä 4g:tä tulla saamaankaan.


No se hyvä puolihan tässä nyt on, että siellä Rauhalan asuntoalueella voi nyt sitten istua olkkarissa 50 tuumasen valokaapeliin kytketyn telkkarin vieressä katsomassa jalkapallon maailmanmestaruuskisoja kännykältä kun on 4G:kin.
Hei RRuo58!

Kiitos viestistäsi. Mainitsemasi Antinkylän tukiasema toimii 4G-verkon taajuudella 1800 MHz, joten kovin laajalle tukiaseman peittoalue ei ulotu.

Osoitteestasi järven yli Pernajan suunnassa noin 5 kilometrin etäisyydellä sijaitsevassa tukiasemassa otetaan 4G-verkko käyttöön alustavan suunnitelman mukaan lähiviikkojen aikana. Kyseinen Pernajan tukiasema tulee toimimaan 4G-verkon taajuudella 800 MHz, jolloin peittoalue on huomattavastikin laajempi kuin korkeammilla taajuuksilla. Toivottavasti Pernajan tukiasema valmistuu vielä tämän vuoden puolella.

Varmuutta 4G-verkon kuuluvuudesta osoitteessasi Pernajan tukiaseman valmistumisen jälkeenkään ei toki ole, mutta mikäli tukiaseman ja osoitteesi välissä ei ole kovin mäkistä tai metsäistä seutua, voi 4G-verkko hyvinkin toimia osoitteessasi.

Soneran nettisivuilta löytyy myös sivu, jossa kerrotaan matkapuhelinverkon laajennuksista ja parannuksista paikkakunnittain. Kyseinen sivu löytyy osoitteessa:

http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea ... omeid=3417

Kyseistä sivua päivitetään viikoittain, joten aivan reaaliaikaista tietoa sivulla ei ole.
Tapani V kirjoitti:

Osoitteestasi järven yli Pernajan suunnassa noin 5 kilometrin etäisyydellä sijaitsevassa tukiasemassa otetaan 4G-verkko käyttöön alustavan suunnitelman mukaan lähiviikkojen aikana.


Tarkoittaisko tämä mahdollisesti tuolla vanhan valtatie 7 varressa olevaa. Siitä nyt voisi jotain iloa ollakin, kun siinä oleva punainen valo näkyy metsänraunan yli kun katolle kiipeää.
Kirkonkylän masto on kauempana ja hieman enemmän metsää välissä.
Palautetta kuuluvuuskartoista: postinumero-alueella 10570 kartat eivät pidä paikkaansa 4G:n osalta. Hankin liittymän kun kuuluvuuskartta näytti, että käyttöpaikassani olisi "erittäin hyvä kuuluvuus". Mutta todellisuudesta 4G:stä ei tietoakaan...
Vikapäivystys kertoi, että mahdollisesti loppuvuodesta(?) tulee alueelle uusi 4G tukiasema, jolloin kartta voisi pitääkin paikkaansa. Paha pettymys!
Hei codemk,

kuuluvuuskartat ovat suuntaa-antavia ja näistä on palautteita laitettu eteenpäin, että saisimme ajan tasalla olevat kartat käyttöönne.

Katselin mainitsemasi postinumeroaluetta ja tosiaan se näyttää paremmalta, mikä todellisuudessa onkaan. Alueelle on tosiaan tulossa olemassa olevaan 3G-tukiasemaan 4G-ominaisuus. Toivottavasti pysytään aikatauluissamme eli vuoden loppuun mennessä sen pitäisi olla käytössä.
Moi!

Olen jo 1,5 vuotta käyttänyt mokkulaa pääasiallisena nettiyhteytenä. Mokkula on johdon päässä ikkunalla ja kytketty reitittimeen jolla saa Wlanin koko taloon. Asumme 50600 alueella Mikkelin liepeillä jossa yhteys toimii hyvin 3G+ nopeudella. Olen ollut siihen varsin tyytyväinen. Nopeus on tyypillisesti ruuhka-aikaan illalla 6-7 M luokkaa, ja parhaimmillaan talviaikaan on päästy 15-20 M nopeuksiin.

Äskettäin huomasin kuitenkin että Sonera oli päivittänyt peittoaluekarttojaan. Hip hei, meillehän saa nyt 4G yhteyden. Kartan mukaan vielä erinomaisella kuuluvuudella. Tästä innostuneena menin heti nettiin päivittämään yhteyden 4G:hen. Mokkula ja reititin kun ovat yhteensopivaa mallia. Mutta ei nuolaista ennen kuin tipahtaa. Kytkin mokkulan suoraan läppäriin testatakseni yhteyttä. Pakotin mokkulan yhteysohjelmalla 4G:hen kuten ohjeissa oli mainittu. Ei verkkoa! Ei missään kohdassa taloamme. Ei edes ikkunoiden vieressä. Että sellasta. Soitin tekniseen tukeenkin jossa kerrottiin että olemmekin "ristitulessa" kuuluvuusalueen reunamilla!! Mitä ihmettä. Miten voi olla mahdollista että nettiin ei saada ajan tasalla olevia kuuluvuuskarttoja? Olisi välttynyt tältäkin rumbalta ja harmitukselta. Ilmeisesti tässä ei ole muuta tehtävissä kuin tyytyä vanhaan ja hyväksi todettuun? Kysynpähän vaan että miten käyttäjä voi valita itselleen sopivan operaattorin? Toimivuus kun ei selviä kuin kokeilemalla.
Soneran peittoaluekartta on nykyään aivan liian optimistinen, varsinkin kun kuuluvuus on kartan mukaan aina joko hyvä tai erinomainen.
Kokeilin elokuussa, kun kuuluvuuskartta oli koko kesän päivittämättä, Kemiönsaarella 4G-liittymää (TF:n) yhden viikonlopun ajan. Silloin kuulin, että ainoa 4G-tukiasema on Genbölessä, johon käyttöpaikaltani tuli yli 10 km. Silloisen tiedon mukaan myös keskustaan on tulossa 4G-tukiasema, mutta vasta ensi vuonna. No, kokeilun tulos oli, ettei koko verkkoa löytynyt ja liittymä vaihdettiin takaisin 3G:ksi, joka onneksi toimii erinomaisesti. Syksyllä, kun peittoaluekartta päivitettiin, ihmeekseni huomasin, että (lähes) koko Kemiönsaarella pitäisi jo olla erinomainen 4G-kuuluvuus. Jos verkon rakentaminen on kesken ja lisää tulee ensi vuonna, miksi kartan mukaan koko saarella on jo nyt erinomainen kuuluvuus ? Myöskään em. listauksen http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/verkkokartat/uudet+3g+ja+4g+tukiasemat?someid=3417 mukaan Genbölen tukiaseman jälkeen ei ole rakennettu mitään lisää.
Hei PasiS ja JAASARTO,

Kuuluvuuskartat ovat suuntaa-antavia, ja kuuluuvuus voi poikeita kartasta. Kuuluvuus voi olla myös siis parempi kuin mitä kartta kertoo. Kiitokset palautteistanne. Olen laittanut palautteenne eteenpäin.
Kuulin huhua että 50600 alueelle olisi mahdollisesti tulossa uusi 4G tukiasema. Olisiko peittoaluekarttoja päivitelty turhan aikaisessa vaiheessa?
Nyt tosiaan vaikuttaa vähän siltä, että karttaa päivitetään liian harvoin ja päivityksessä karttaan merkitään jo suunnitellut verkonlaajennuksetkin. Eli kartta kuvaa tilannetta muutaman kk:n päästä ? Asiakas kyllä odottaa, että kartassa olisi kulloinenkin tilanne kuvattuna mahdollisimman tarkkaan. Eikä kaikilla voi kartaan merkityillä alueella kuuluvuus olla hyvä tai erinomainen tai sitten peittoalueita pitäisi pienentää.
Hei JAASAARTO!

Kotiosoitteestasi noin 800 metriä luoteen suunnassa olevassa tukiasemassa otetaan 4G-verkko käyttöön alustavan suunnitelman mukaan ensi helmikuun loppuun mennessä. Tukiasema tulee toimimaan 4G-verkon taajuudella 1800 MHz. Kyseessä on toki alustava suunnitelma, joten aikataulu voi muuttua puoleen tai toiseen.

Hei PasiS!

Peittoaluekartassamme näkyvät kuuluvuusalueet ovat suunta-antavia, mutta olisi kyllä tärkeätä, että kuuluvuusalue on mahdollisimman tarkka. Peittoaluekarttaa kehitetään jatkuvasti ja toivottavasti kartta saadaan tarkemmaksi.

Soneran sivulta löytyy myös tietoa jo tehdyistä laajennuksista sekä 3G- että 4G-verkon osalta. Kyseistä sivua päivitetään viikoittain, joten aivan reaaliaikaista tietoa ei tältäkään sivulta löydy. Sivu löytyy osoitteessa:

http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea ... omeid=3417

Sivulta löytyy uudet käyttöönotetut tukiasemat ja tieto siitä, mitä aluetta tai alueita uusi tukiasema palvelee.
Hep,

Kartat tosiaan ovat hyvin epärealistiset. Meilläkin pitäisi olla erinomainen 4G kuuluvuus, joka pitäisi jatkua vielä noin 5km pitemmällekin mastosta. Todellisuudessa Huawei B593 näyttää 0-3 tolppaa kuuluvuudeksi, mutta modeemin diagnostiikan mukaan yhteys on niin huonolaatuinen, ettei sillä todellisuudessa tee mitään. Olen kokeillut sijoittaa modeemin eri paikkoihin talossa ja myös kokeillut toimintaa talon ulkopuolella, eikä millään sijoituksella saa datayhteyttä toimimaan.

Minulla on myös kokemusta kilpailevan operaattorin LTE:stä. Heillä peittoaluekartta näyttää, että asumme juuri kuuluvuuden rajalla, mutta oikein sijoitetulla modeemilla yhteys kuitenkin toimii ~30/5Mb nopeudella.
Hei Hep-pU!

Kiitos viestistäsi. Asiakasnumerosi perusteella tarkistettuna kotiosoitettasi lähinnä sijaitseva Soneran 4G-verkon tukiasema on länsilounaan suunnassa noin 10 kilometrin etäisyydellä. Tukiasema toimii 4G-verkon taajuudella 800 MHz, jolloin verkon peittoalue on laajempi kuin taajuudella 1800 MHz.

Toimiiko liittymäsi 3G-verkossakaan? Osoitteestasi on lähimpään 3G-verkon tukiasemaan vähän yli 2 kilometriä.

Osoitteestasi noin 7,5 kilometrin etäisyydellä myöskin länsilounaan suunnassa olevassa tukiasemassa otetaan 4G-verkko käyttöön alustavan suunnitelman mukaan ensi kevättalven aikana. Tämäkin tukiasema tulee toimimaan 4G-verkon taajuudella 800 MHz ja tukiasema on siis noin 2,5 kilometriä lähempänä osoitettasi kuin lähin jo käytössä oleva 4G-verkon tukiasema.

Taajuus 800 MHz saattaa aiheuttaa kuuluvuuskartassamme optimistisia arvioita, koska taajuudella 800 MHz 4G-verkon peittoalue on teoriassa kymmeniä kilometrejä.
Toimiiko liittymäsi 3G-verkossakaan?


Liittymä toimii kohtalaisen hyvin 3G verkossa, lukuun ottamatta päivän aikaan tulevia satunnaisa "katkoksia", eli yhteys pysyy päällä, mutta dataa ei liiku vähään aikaan.

Tuohon 4G-verkon kuuluvuusongelmaan olenkin jo hakemassa ratkaisua, tunaamalla kaksi Yagi-antennia Soneran käyttämälle taajuuskaistalle. Ulkoisilla antenneilla luulisi kuuluvuusen vähän paranevan.
Hei Hep-pU!

Ulkoisilla antenneilla saa tosiaan vahvemman signaalin kauempanakin sijaitsevista tukiasemista. Mikäli liittymäsi katkokset 3G-verkossa ovat päivittäisiä ja kestävät pitkään, on ongelman aiheuttajaa syytä tutkia.

Voit tehdä vikailmoituksen Sonera Omien Sivujen kautta osoitteessa:

https://www4.sonera.fi/Kirjaudu/?someid=3417

Sisäänkirjautumisen/rekisteröitymisen jälkeen valitaan oikea liittymä ja tämän jälkeen kohta Tee vikailmoitus. Vikailmoituksessa on hyvä mainita 3-5 kappaletta tarkkoja ajankohtia (päivämäärä ja kellonaika), jolloin nettiyhteys on katkennut. Lisäksi ongelman arvioitu alkamisajankohta sekä käytössäsi olevan laitteen malli tarvitaan.
Heippa!

Kuuluvuusaluekarttoja on näemmä päivitetty 21.11.2014 ja nyt näyttää jo paremmalta. Täällä minun paikkeilla ei enää ole 4G kuuluvuutta kartalla, kuten ei täällä käytännössäkään ole.
Kiitoksia vaan, nyt kartta vastaa ainakin omien havaintojen mukaan paremmin käytännön todellisuutta, jota jo aloitusviestissä kaipasinkin.

Hyvä Sonera, toivottavasti vielä joskus saataisiin se 4G:kin
Nyt kuuluvuuskartta tosiaan vastaa todellisuutta eli ei kuuluvuutta siellä missä asun. Hyvä näin ettei Soneralle jää käsitystä että alueilla joissa ei ole minkäänlaista 4G peittoa sellainen mukamas olisi.
Hei RRuo58!

Kiitos viestistäsi. On totta, että kuuluvuuskarttaa on päivitetty ja ennen päivitystä 4G-verkon peittoalueet olivat vähintäänkin optimistisia. Toivottavasti osoitteestasi noin 5 kilometriä luoteen suunnassa olevassa tukiasemassa otetaan 4G-verkko käyttöön mahdollisimman pikaisesti, kuten suunnitelmissakin on. Kyseinen tukiasema tulee toimimaan 4G-verkon taajuudella 800 MHz, jolloin tukiaseman peittoalue on laajempi kuin korkeammilla taajuuksilla.

Hei tpk!

Kiitos myös sinulle ajankohtaisesta viestistäsi. Olet aivan oikeassa, että kuuluvuuskartta tulee olla suhteellisen tarkka, jotta vältytään pettymyksiltä puolin ja toisin. Toivottavasti myös sinun osoitteeseesi saadaan 4G-verkon kuuluvuus mahdollisimman pikaisesti.

Mikäli lisäät tämän Keskustelupalstan profiiliisi asiakasnumerosi (10 numeroa), joka löytyy liittymäsi laskuista, voidaan tarkistaa suunnitelmia 4G-verkon laajennuksiin liittyen. Asiakasnumerosi ei näy muille Keskustelupalstan käyttäjille.

Ohje: Omat asetukset => Profiili => Asiakasnumeron kohdalle kirjoitetaan asiakasnumero => Lähetä.

Huom! Soneran sivuilta löytyy myös tietoa 3G- ja 4G-verkon jo käyttöönotetuista uusista tukiasemista. Kunkin tukiaseman kohdalla mainitaan, mitä aluetta tai alueita tukiasema on suunniteltu palvelemaan. Kyseinen sivu löytyy osoitteessa:

http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea ... omeid=3417

Kyseistä sivua päivitetään viikoittain, joten aivan reaaliaikaista tietoa sivulta ei löydy.

Vastaa