Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
Tehokayttaja
Uusi jäsen
 • 4 custom-general.kudos
 • 4 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Telian IPv6-tuki

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Täällä Yhteisössä on moni kysellyt Telian IPv6-tuen perään jo yli kymmenen vuotta, mutta mitään edistystä ei ole tapahtunut. Suurin hyöty IPv6:stä olisi mobiilikäytössä, sillä se sallisi useiden laitteiden SSH-etäkäytön ilman mitään VPN- ja porttiohjausviritelmiä. Lisäksi jotkin VPS-palveluntarjoajat ovat alkaneet periä lisähintaa IPv4-osoitteista, joten Telian IPv6-tuen puuttumisen takia tällaisten palveluiden vuokraus on tulossa suhteessa kalliimmaksi. Kertauksen vuoksi: DNA on tukenut IPv6:ta natiivisti kaikissa liittymissään jo vuosikausia. Elisalla on puolestaan ollut jo pitkään natiivi IPv6-tuki mobiililaajakaistoissaan ja kaiketi tänä vuonna se on tuomassa tuen myös kiinteisiin liittymiinsä. Jollei Telia olisi halvempi kuin kaksi muuta kilpailijaansa, olisin jo todennäköisesti vaihtanut DNA:han.

Viimeisimmän tiedon mukaan Telialla "on suunnitelma" mobiililiittymien natiivia IPv6-tukea varten. Huvittavinta on, että Telia tekohengittää julkisesta IPv4-osoitteesta riippuvaa 6rd-kikkaretta, vaikkeivät kaikki Telian myymät 4G-reitittimetkään sitä tue, esimerkkinä ZTE MF971. IPv6-tunnelien, kuten Kuusitunnelin, käyttö aiheuttaa omat ongelmansa (jos laite ylipäänsä tukee IPv6-tunnelointia), joten Telian on turha väittää, etteikö IPv6-tuelle olisi kiireellistä tarvetta. IPv6-liikenteen tunnelointi kolmannen osapuolen palvelimen kautta lisää viivettä. Jotkin internetpalvelut ymmärrettävästi hylkivät IPv6-liikennettä väärinkäytösten ehkäisemiseksi, mikäli se näyttää tulevan tunnelointipalvelun kautta.


Telia on vasta hiljattain reagoinut lukuisiin pyyntöihin nostaa valokuituliittymiensä lähtevän kaistan nopeutta. Tämän keskustelulangan tarkoituksena on samassa hengessä tökkiä Teliaa IPv6-unestaan hereille niin kauan, että asia lopultakin alkaisi edetä.
Telialaisille kysymys: mikä on nyt (08.03.2022) natiivin IPv6-tuen tilanne? Millaisella aikataululla ja käyttöönottosuunnitelmalla tuki on tulossa? Onko Telialla niin paljon korjausvelkaa verkoissaan, että IPv6-tukea ei ole tulossa vielä vuosikausiin? Miten on mahdollista, että 5G SA -verkko näyttää tulevan Telialle ennen natiivia IPv6:ta, vaikka asian tulisi olla juuri päinvastoin?

13 vastausta
lasselusse
Vakiokalustoa ☆
 • 95 custom-general.kudos
 • 248 custom-general.replies
 • 6 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

joo natiivi ipv6, kannatetaan. myös reverse-dns siihen.

dna:lla tosiaan näyttää toimivan hyvin ja elisallakin muutamin varauksin. telia tuntuu olevan ip numero dinosaurus. mitenköhän on muualla telian verkoissa lähinnä baltiassa ja pohjoismaissa?

olihan telian prointernet apn:n palomuurissakin jotain kummalista lottoarvontaa joka saatiin vuosien päästä sitten korjattua. sitten vielä jonkun aikaa oli kummallisuus että opengate ei toiminut 5g:ssä, nyt toimii tosin.

KaPetri
Telialainen
Telialainen
 • 153 custom-general.kudos
 • 800 custom-general.replies
 • 65 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@Tehokayttaja  kirjoitti:

Täällä Yhteisössä on moni kysellyt Telian IPv6-tuen perään jo yli kymmenen vuotta, mutta mitään edistystä ei ole tapahtunut. Suurin hyöty IPv6:stä olisi mobiilikäytössä, sillä se sallisi useiden laitteiden SSH-etäkäytön ilman mitään VPN- ja porttiohjausviritelmiä. Lisäksi jotkin VPS-palveluntarjoajat ovat alkaneet periä lisähintaa IPv4-osoitteista, joten Telia IPv6-tuen puuttumisen takia tällaisten palveluiden vuokraus on tulossa suhteessa kalliimmaksi. Kertauksen vuoksi: DNA on tukenut IPv6:ta natiivisti kaikissa liittymissään jo vuosikausia. Elisalla on puolestaan ollut jo pitkään natiivi IPv6-tuki mobiililaajakaistoissaan ja kaiketi tänä vuonna se on tuomassa tuen myös kiinteisiin liittymiinsä. Jollei Telia olisi halvempi kuin kaksi muuta kilpailijaansa, olisin jo todennäköisesti vaihtanut DNA:han.


Hei @Tehokayttaja ja tervetuloa puolestani Telia yhteisöön! 

 

Kieltämättä keskustelusta verkkomme IPv6-tuesta ja sen lisäämisesta vaikuttaa hiljalleen tulevan ikuisuus-puheenaihe. Paljon keskustelua olemme täällä yhteisössä käyneet asian ympärillä, mutta vielä toistaiseksi tuki puuttuu mobiili- ja laajakaistaverkosta. 

Kilpailijat tässä suhteessa ovat edellämme.

 


@Tehokayttaja  kirjoitti:

Viimeisimmän tiedon mukaan Telialla "on suunnitelma" mobiililiittymien natiivia IPv6-tukea varten. Huvittavinta on, että Telia tekohengittää julkisesta IPv4-osoitteesta riippuvaa 6rd-kikkaretta


Suunnitelmia on ollut ja testauksia on niiden pohjalta tehty. Ajoittain oma fiilis on ollut ettei tässä enää pitkään pitäisi mennä, mutta toistaiseksi positiivisia uutisia natiivi IPv6-tuesta ei ole kuulunut. Mitä 6rd-tukeen tulee niin mielummin sitä tarjotaan kuin ollaan tarjoamatta. Sen tukeminen ei tietenkään tarkoita etteikö IPv6-tukea tulisi joskus verkkoon lisätä.

 


@Tehokayttaja  kirjoitti:

Telia on vasta hiljattain reagoinut lukuisiin pyyntöihin nostaa valokuituliittymiensä lähtevän kaistan nopeutta. Tämän keskustelulangan tarkoituksena on samassa hengessä tökkiä Teliaa IPv6-unestaan hereille niin kauan, että asia lopultakin alkaisi edetä.
Onko Telialla niin paljon korjausvelkaa verkoissaan, että IPv6-tukea ei ole tulossa vielä vuosikausiin? 


Jotain näkyvää kehitystä on tapahtunut ja lähetysnopeuden nosto on yksi esimerkki siitä. Parempaan suuntaan mentiin vaikka symmetriset nopeusluokat jäivät toistaiseksi odottamaan parempia aikoja. 

 

Mitä korjausvelkaan tulee niin aina parannuksen tarve on tullut meillä ennen toimenpiteitä. Olemme viime ja tämän vuoden aikana panostaneet runsaasti 5G-verkon rakentamiseen sekä samalla 4G-verkon kapasiteetin parantamiseen. Parannuksia näillä näkymin jatketaan myös ensi vuoden aikana. 4G-verkomme kapasiteetissa on pitkään ollut useilla paikkakunnilla tarvetta parannuksille. Verkon heikko kapasiteetti näkyy ns. peruskäyttäjälle suuremmin kuin IPv6-tuen puuttuminen, eli tässäkin on jouduttu priorisointia varmasti tekemään, kun suunnitelmia ja toteuksia on aikataulutettu. 

 


@Tehokayttaja  kirjoitti:

Telialaisille kysymys: mikä on nyt (08.03.2022) natiivin IPv6-tuen tilanne? Millaisella aikataululla ja käyttöönottosuunnitelmalla tuki on tulossa? Onko Miten on mahdollista, että 5G SA -verkko näyttää tulevan Telialle ennen natiivia IPv6:ta, vaikka asian tulisi olla juuri päinvastoin?


Aikataulu on edelleen avoin. Nyt en hataralla muistillani ala ottamaan riksiä, että sanoisin väärin IPv6 + 5G SA tuonnista verkkoomme. Haen tähän tarkennusta ja palaan ketjuun piakkoin toivottavasti vastausten kera. 

 

 

Tehokayttaja
Uusi jäsen
 • 4 custom-general.kudos
 • 4 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Otin aloitusviestissäni tavoitteeksi pitää IPv6-asiaa esillä säännöllisesti. Sinnikäs kyseleminen nimittäin tepsi Elisaankin, eivätkä he enää voineet olla tuomatta IPv6-tukea kiinteisiin liittymiinsä.


Epäilen, että syy Telian IPv6-asenteeseen löytyy Ruotsista. Siellä on runsaasti kiinteitä internetliittymiä, joihin on vaikea tuoda IPv6-tukea. Se taas johtuu siitä, että Ruotsissa on ISP:iden lisäksi erillisiä kommunikaatio-operaattoreita (KO), joihin ISP:t puolestaan kytkeytyvät. Jotta yksittäinen ISP voisi tarjota IPv6-yhteyttä, on tämän ISP:n kanssa yhteistyötä tekevien kommunikaatio-operaattoreiden kytkettävä IPv6 päälle. Koska ISP:eitä ja KO:ita on lukuisia, tuloksena on sekamelska, jossa IPv6-tuki on kehitysmaiden tasolla. Suomen Telia voisi oikean IPv6-tuen ehkä tuodakin, mutta "synergiaetujen", muun jargonin tai välinpitämättömyyden vuoksi tämä tapahtunee vasta kun Ruotsissakin ollaan IPv6-valmiudessa. Telian runkoverkko ja yritysliittymät oikeaa IPv6:ta kuitenkin tukevat.

https://www.youtube.com/watch?v=rxa7RHV3MhM

 

 

Pohjoismaiden ja Baltian maiden paras IPv6-tilanne on kaiken kaikkiaan joko Virossa tai Suomessa. Luonnollisesti Telian IPv6-tuen parantaminen nostaisi Suomen sijoituksia IPv6-listauksissa.

https://www.akamai.com/visualizations/state-of-the-internet-report/ipv6-adoption-visualization

https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html#tab=per-country-ipv6-adoption

 

Silmiinpistävää on Liettuan heikko IPv6-tuki (alle prosentissa kaikissa internetliittymissä on IPv6-tuki). Liettuassa IPv6:n puuttumisen syynä lienee teliamainen asenneilmasto, enkä ole tietoinen samanlaisista teknisistä syistä IPv6:n puuttumiselle kuin Ruotsissa. Ehkä Liettuassa on tuudittauduttu ajatukseen, että suuri internetyhteyden nopeus riittää, eikä muilla liittymän parametreillä ole merkitystä. Kuulostaako tutulta?

 

sevk_
Vakiokalustoa ☆☆
 • 68 custom-general.kudos
 • 387 custom-general.replies
 • 1 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Symmetrinen gigainen yhteys ja ipv6 olisi maailman luokan ihme reittimellä. Ensimmäinen ei onnistu ilman maailman mullistusta ja toiseen taitaa vaatia maailmanlopun. 

Tehokayttaja
Uusi jäsen
 • 4 custom-general.kudos
 • 4 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Kuukausi on jälleen vierähtänyt. IPv6-rintamalta ei kuulu juurikaan mitään uutta, mutta Googlen tilastojen mukaan maailmanlaajuinen IPv6-tukiprosentti ylitti hetkellisesti 40 prosentin rajan huhtikuun viimeisenä päivänä. Ruotsalaisten IPv6-kelpoisten internetyhteyksien osuus on noussut 14 %:n tuntumaan, vaikka vielä muutama kuukausi sitten kattavuus oli alle 10 prosenttia. Latvian ja Viron osuudet ovat pudonneet Googlen IPv6-tilastossa, vaikka Akamailla niiden tilanne ei ole muuttunut.


Moniko muuten tiesi, että IPv6-pakettien otsaketietuissa ei lasketa paketin eheyden varmistavaa tiivistesummaa, eikä IPv6:ssa pakettien pilkkomista sallita reitittimien välillä? Vaikka IPv6:n voisi luulla olevan monimutkaisempi systeemi kuin vanha IPv4, niin asia ei välttämättä ole niin. Edellämainitut seikat tekevät tietyissä tapauksissa IPv6:sta nopeamman kuin IPv4, vaikka IPv6:n otsakkeet enemmän tilaa paketin varsinaiselta" kuormalta" vievätkin. NAT:sta tai pikemminkin sen puutteesta johtuvista etuja on turha listatakaan. Kunhan IPv4-osoitteet yhä harvinaistuvat, eteen voi tulla tilanne, että internetoperaattorin NAT-taulukosta loppuvat vapaat portitkin kesken. Siinä vaiheessa voi olla vitsit vähissä, kun internet katkeaa tuhansilta käyttäjiltä NAT:n takia. IPv6-tuella on siis merkitystä kyberturvallisuusmielessäkin, ja asian luulisi olevan nykyään tärkeämpi kuin koskaan ennen. Lisäksi kaikenlaiset porttien koputtelijat ja muut botit eivät voi millään käydä systemaattisesti läpi edes keskikokoisen IPv6-aliverkon kaikkia osoitteita pahat mielessään. Tietenkin varsinainen palomuuri täytyy olla erikseen, mutta IPv6 taitaa kyllä tehdä palvelunestohyökkäystä varten sopivien, puutteellisesti suojattujen tietokoneiden löytämisestä aiempaa vaikeampaa.

 

Telialla pitäisi sikäli olla pullat hyvin uunissa IPv6:n suhteen, että Telian runkoverkot ovat aivan huippuluokkaa. Mistä IPv6-kenkä puristaa? Saisiko tähän lankaan esimerkiksi lausunnon Telian verkoista tai teknologiasta vastaavalta johtajalta?

ReOlivia
Moderaattori
Moderaattori
 • 330 custom-general.kudos
 • 583 custom-general.replies
 • 23 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@Tehokayttaja  kirjoitti:

 

Telialla pitäisi sikäli olla pullat hyvin uunissa IPv6:n suhteen, että Telian runkoverkot ovat aivan huippuluokkaa. Mistä IPv6-kenkä puristaa? Saisiko tähän lankaan esimerkiksi lausunnon Telian verkoista tai teknologiasta vastaavalta johtajalta?


Kysytään ja palataan tähän myöhemmin 🙂


| Telia Yhteisön moderaattori | Käytössä Apple iPhone 12 | Kiinnostunut sarjoista ja elokuvista |
lasselusse
Vakiokalustoa ☆
 • 95 custom-general.kudos
 • 248 custom-general.replies
 • 6 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@Tehokayttaja  kirjoitti:

... Kunhan IPv4-osoitteet yhä harvinaistuvat, eteen voi tulla tilanne, että internetoperaattorin NAT-taulukosta loppuvat vapaat portitkin kesken. Siinä vaiheessa voi olla vitsit vähissä, kun internet katkeaa tuhansilta käyttäjiltä NAT:n takia. ...


olen kuullut mielipiteen että nat on itsessään rikki. tuo porttien loppuminen on erinomainen esimerkki että nat on joku purkkaviritys ja senkin tie kuljetaan loppuun.

 

telian ipv6 osasto:

lasselusse_0-1652193617972.png

amrs0
Uusi keskustelija
 • 4 custom-general.kudos
 • 20 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Voiskohan sitä kysyä toistakin asiaa samalla?

 

Otin itse 6rd:n käyttöön hiljattain, olen aiemmin kokeillut joitain skriptihässäköitä mutta tuntui aika epämääräiseltä. Mutta hiljattain bongasin että systemd:hen on tullut tuki 6rd:lle eli Linux-reitittimessä 6rd:n käyttöönotto tarkoittaa nyt yhtä riviä konffitiedostoon.

 

Mutta ongelma on sama kuin noissa skriptikokeiluissa aiemmin: jos sitä 6rd-putkea ei pidä sisältä päin auki generoimalla jonkinlaista  liikennettä, yhteydet ulkoa päin eivät toimi. Voisiko tämän omituisuuden siis poistaa? Tai onko Telialla esittää suositeltavaa (minimaalista) tapaa pitää putki auki? Nykyään kun puhutaan vihreydestä ja turhan energiankulutuksen välttämisestä niin olisi syytä miettiä uudestaan tätäkin.

Tehokayttaja
Uusi jäsen
 • 4 custom-general.kudos
 • 4 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Itse en ole koskaan päässyt 6rd:n kanssa sinuiksi, osittain juuri kuvailemastasi syystä. 6rd ei toimi ainakaan, jos sen yrittää asentaa NAT:n takana oleva laitteeseen sellaisenaan. Kuulostaa tosin siltä, että olet säätämässä 6rd:tä julkisessa verkossa näkyvään reitittimeen, joka jakaisi 6rd:stä muodostetun aliverkon IPv6-osoitteita edelleen sisäverkon laitteille. Sitä en osaa sanoa, miksi 6rd nikottelee tuossakin tapauksessa, eikä IPv6-liikenne reitity NAT:n ohi kuten natiivissa IPv6:ssa. Onkohan se 6rd:n vika vai ominaisuus? Taannoin törmäsin samanlaiseen ongelmaan, vaikka reititin 6rd:tä oli tukevinaankin.

 

Väliaikaisratkaisuna voi kokeilla WireGuard-pohjaista IPv6-tunnelia, joka toimii NAT:n takaakin: https://route48.org/

Tällaiset tunnelit toisaalta aiheuttavat usein omat ongelmansa, joista mainitsin keskustelulangan aloitusviestissäni, enkä itse tunneleita enää juurikaan käytä. Esimerkiksi Yle Areena vaatii tunnistautumista, jos sen aineistoja yrittää katsella IPv6-tunnelin kautta, koska tunnelin pää voi olla ulkomailla. Jos on valmis maksamaan kunnollisesta IPv6:sta, kannatan DNA:n prepaidmobiililaajakaistaliittymän hankkimista.