telia nr 5g (new radio) on julkaistu myyntiin ja käyttöön

  • 9 October 2019
  • 1 kommentti
  • 55 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

telia nr 5g (new radio) on julkaistu myyntiin ja käyttöön.

 

telia on julkaissut nr5g teknologian, markkinointisivu tässä https://www.telia.fi/5g/5g .

 

teknisiä tietoja voisi kuitenkin antaa, joista suurin tällä hetkellä on "nsa" (non-standalone mode). tämä tarkoittaa että käytetään lte:n signalointia joka suoranaisesti ei ole huono mutta ei välttämättä takaa puhdasta siirtoa nr5g protokollalla, tarkoittaen että latenssit ei parane. nsa moodi siis arvioi että meneekö data lte:ssä, nr5g:ssä vai kummassakin.

 

itse oletan että telia käyttää nsa moodia. ja milloin tulee "sa" (standalone) moodi.

 

telia toi 1Gbit/s liittymiä myyntiin. harvat ja onnekkaat voivat tuollaisia nopeuksia saada jos on kuuluvuusalueella, on yhteensopiva laite ja erityisesti lihava lompakko. tosin ei ole maston tukkijoitakaan tällä hetkellä. ei varmaan olla niin onnekkaita noin 3 vuoden päästä.

 

jos karttaan on uskominen niin ohittaako telia yhden nimeltä mainitsemattoman kilpailijan kuuluvuudessa.


1 kommentti

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

Käytämme tällä hetkellä 5G-verkossa NSA:ta(non-standalone mode). Non-Standalone käyttää 4G-verkkoa yhteyden muodostamiseen ja 4G:n runkoverkkoa, data kulkee 5G-verkon kautta. Tekniikan kehittyessä käyttöön tulee myös SA(standalone), jossa ei tarvita 4G-verkkoa yhteyden muodostamiseen.

 

Latenssi riippuu testattavasta paikasta, mitä serveriä vasten testataan sekä niiden välisestä yhteydestä.

 

Uuden tekniikan tullessa markkinoille myös laitteet ovat arvokkaampia. 5G-verkon yleistyessä myös laitteiden hintojen odotetaan tulevan alaspäin.

Vastaa