HbbTV / Hybridi-TV


Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Törmäsin ensimmäistä kertaa eilen Sonera kaapeliverkossa Yle Fem HD -kanavalla HbbTV ohjelmaoppaaseen. Telkkarin näytölle pomppasi kanavasurffauksen aikana vinkki painaa kaukosäätimen punaista painiketta. Näytöllä luki punaisella pohjalla "palvelut".  Napin takaa tuli Philipsin vm. 2014 "älytelkkaria" fiksummin toteutettu ja nopeammin toimiva ohjelmaopas, joka näyttää jopa lähetettävää ohjelmaa pikkuruudulla oikeassa yläkulmassa. Tuosta herkusta saa ainoastaan haaveilla telkkarin omalla ohjelmaoppaalla. HbbTV-palvelulle olisi mielestäni tilausta myös ilman viihdepaketteja.


 


Tästä heräsi mielenkiinto, josko HbbTV olisi saatavilla muillekin kanavilla kuin tuo Yle Fem HD. Soneran Online Chat kertoi, ettei heillä ole HbbTV palveluita. Jännä juttu. Tämä talo oli vielä reilu kuukausi sitten Elisan kaapelissa, onkohan heillä jotain pilotteja käynnissä..


 



 



 


Edit ReOlivia: Täsmennetty hieman otsikkoa


29 kommenttia

Moikka @Leonita ja tervetuloa Klaaniin!


 


Käsittääkseni HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV) tarkoittaa siis käytännöstä tv-lähetysten sekä internet-pohjaisten palveluiden yhdistämistä. Täältä löytyy ihan kivasti infoa aiheesta.


 


Esimerkiksi Digita tarjoaa palvelua antenniverkossa, siitä lisätietoa täällä.


MTV:llä on tai ainakin on ollut tarjolla kaikkiin televisioverkkoihin oma palvelunsa.


 


Kyselen vähän lisätietoja meidän päästä! Palaan aiheeseen kun saan infoa. :)


 


 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Moro,

 

Kirjoittamasi antaa mukavasti lisäinfoa, vaikkei kerrokaan varsinaisesti tekniikasta HbbTV takaa. Se mua aina eniten kiinnostaa, kuinka joku juttu(TM) on toteutettu.

 

Nuo liittämäni kuvat ovat näköjään Sofia Digital yrityksen kehittämän palvelun tuotoksia.

http://sofiadigital.com/finnish-hbbtv-launch-enables-new-services-for-tv-channels/

 

Selvittelin asiaa pienessä päässäni tiedonmurusista. HbbTV tarvitsee sitä ymmärtävän vastaanottimen, ja vastaanottimen täytyy olla internet-yhteydessä, koska ilmassa tai kaapelissa tulee vain URL-osoite, josta materiaali haetaan. Ilmeisesti tuon URL-osoitteen läpimenoon kaapeli-TV:ssä vaikuttaa tiedonsiirtoputki (lähdesignaalin toimittaja), jossa data etenee lähetyspäästä vastaanottajalle. Osa putkista ei välitä tuota internet-osoitetta. Esimerkiksi maikkarin "Juuri" HbbTV -palvelusta kuulin vasta tänään RaMarian viestin luettuani, eikä se välity laitteeseeni saakka.

 

Jos kerran HbbTV on yksinkertaistettuna mahdollisen URL-osoitteen läpiviemistä putkessa, ei sen välittäminen jatkossa muillakin kanavilla luulisi olevan paljon enempää kuin tahdon asia.

Noniin, sain hiukan lisätietoa meidän osalta tästä HbbTV-palvelusta.


 


Eli tällä hetkellä ei tosiaan pitäisi näkyä meidän kaapeliverkoissa. Toteuttamiseen vaaditaan tietynlaisia teknisiä valmiuksia, sopimusneuvotteluja sekä pelisääntöjä.


Nämä on kyllä mietinnässä, mutta tällä hetkellä ei voi luvata juuta eikä jaata. :)


 


 


Tuohon tekniikan osuuteen en osaa juuri kommentoida. Mainitsin myös tuosta kummallisuudesta vielä eteenpäin, että sinulla näkyy Yle FEM HD -kanavalla tuo ohjelmaopas, vaikka ei pitäisi. Ei osattu vielä sanoa mistä tuo mahtaisi johtua.

Nyt sitten HbbTV käyttöön joka kanavalle. Tänään alkoi antenniverkossa näkymään HbbTV-Ruutu nelosen kanavilla! Mitä Sonera vastaa? Saadaanko sitä mitä halutaan, vai kiusallako olette blokanneet tämän?

Moikka @aitotapaus ja tervetuloa mukaan Klaaniin!


 


Kuten tuossa aikaisemmin mainitsin, niin toteuttamiseen tarvitaan erinäisiä teknisiä valmiuksia, sopimusneuvotteluita ja yhtenäisiä pelisääntöjä.


 


Nämähän eivät ole ihan niin nopeita juttuja, kun moni voisi kuvitella. Esimerkiksi sopimusneuvottelut ottavat oman aikansa.


 


Mutta tosiaan, nää on edelleen meidän päässä kyllä mietinnässä, mutta mitään ei ole vielä luvata. :)

No hei,

 

Tutkin asiaa, ja HbbTV:n käyttöönottoon ei tarvita mitään teknisiä toimenpiteitä -Muuta kuin poistaa sieltä teiltä se filtteri joka poistaa alkuperäisestä lähetyksen siirtovirrasta AIT-taulun (application information table). Myöskään mitään sopimuksia ei tarvita, koska kaapeliTV-operaattoreita sitoo siirtovelvoite (Must Carry), jonka mukaan kaikkien ilmaiskanavien signaali tulee jaella MUUTTUMATTOMANA, kaikkine lisä- ja oheispalveluineen. Kts tästä https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/jakelujavastaanotto/Kaapeli-tv/mustcarryelisiirtovelvoite.html

 

Katso myös asiaa koskeva lakipykälä täältä, luku 27, $227, Televisio-ohjelmien siirtovelvoite.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140917#a917-2014

 

Siellä sanotaan selvästi miten asian pitäisi olla, mutta Sonera rikkoo lakia tässä kun on disabloinut HbbTV:n lähetyksestään.

 

Mikään argumentti, että HbbTV-palvelut olisi ohjelmistoon liittyviä lisäpalveluita ei päde, koska jos esim tämä Ruutu-palvelu on se, että voidaan katsoa niitä samoja TV-ohjelmia mitä kanavalta tulee, Ruutu-palvelun kautta, niin sehän nimenomaan liittyy ohjelmistoon. Palvelun avulla voidaan myös käynnistää ohjelman lähetys alusta. HbbTV mahdollistaa paljon muutakin, mutta palveleeko se jotenkin Soneran tarkoitusperiä, että se on blokattu pois? Laittomasti! :)

 

Prove me wrong, can you? Nyt ihan oikeasti, ottakaa tää asia käsittelyyn ja korjatkaa tää ongelma. HbbTV näkyviin ja heti!

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Aiemmin mainitsemani ilo kaapeliverkon YLE FEM -kanavan HbbTV-palvelusta Mansessa jäi lyhyeksi, sillä viime torstain jälkeen sitä ei ole enää näkynyt.

 

Itse olisin tyytynyt siihen ensimmäisen viestin tyyliseen peruspalveluun, jossa ohjelmatietoja näkyy perusdigiboksin inforuutua enemmän. Tavallaan harmittaa, että Sonera mahdollisesti tässäkin yrittää ympätä oheen Jotain(TM) lisäarvopalvelua, vaikka kansa tyytyisi vähään. Mä en edelleenkään tarvitse sovellusta, joka lisää linkin Sonera Viihteeseen tms. VOD-palveluun. 

Sen verran selvittelin tätä asiaa vielä, että tulkintaeroja tällekin löytyy.


 


Ruudun signalointi ei kuulu osaksi nelosen ohjelmistoa. Vaikka samoja ohjelmia pystyykin Ruudusta katselemaan, on se kuitenkin oma erillinen palvelunsa. Eli Ruutuhan ei siis varsinaisesti ole lisäpalvelu nelosen kanavalle, joten tuohon must carry -siirtovelvoitteeseen tämä ei sisälly.


 


EPG:n HbbTV -palvelut ovatkin myös hyvin mielenkiintoinen juttu, näitä HbbTV -mahdollisuuksia tosiaan pohditaan ja katsotaan miten ne ovat toteutettavissa meille.


 


 

@RaMaria, Onko tämä Soneran virallinen tulkinta, vai sinun henkilökohtainen tulkintasi? Voisitko perustella millä perusteella tämä kuvan mukainen toiminta ei olisi nelosen ohjelmistoon liittyvä lisä/oheispalvelu? 

 

Meillä on mökillä antennitelevisio ja siellä on saatavilla HbbTV-alvelut. Kotona Tampereella on hieno uusi SmartTV, jolla tämä ei nyt näy Soneran kaapelissa. Tuntuu vähän typerältä, että joudun nyt ostamaan sitä varten antennin kaapelitalouteen, että saan ohjelmistoon kuuluvat lisäpalvelut näkyviin. Tämä on vähän kuin tekstitysraidan poistaisi signaalista, "koska se ei kuulu ohjelmistoon".

 

Voisko tän nyt tosiaan jotenkin perustella miksi ihmeessä siellä kaapeliTV:ssä ei saa samaa kuin antennissa? Onko Soneran kaapeliTV asiakasta varten vai ketä, kun tällänen palvelunesto on toteutettu?

Selvittelin asiaa ihan tuolta meidän tuotevastaavalta.


 


Meidän näkemyksemme mukaan ruutuhan on siis ihan oma erillinen kaupallinen nettipalvelu, vaikka siellä noita nelosen ohjelmia esitetäänkin. Ja tosiaan ruudun tekninen signalointi ei sekään kuulu osaksi nelosen ohjelmistoa. Näistä pitää tosiaan neuvotella, sekä saada yhteiset pelisäännöt.


 


Antennitalouksissa palvelu onkin jo saatavilla, meillä ei tosiaan antennipuolelle ole tuotteita.


 


Kuten aikaisemmin mainitsinkin, HbbTV -hommat on meillä keskustelussa, syksymmällä päästään tutkimaan myös omien HbbTV -palvelujen mahdollisuutta.


 


 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Törmäsin nettilehdessä tänään hybriditv:n mainokseen, joten kysyn jälleen, josko Sonera päästäisi meidät pannasta ja poistaisi signaloinnin suodattamisen kaapeliverkossaan. 

 

Lainaan teosd:n kirjoitusta toisaalta: 

 

"Tampereen Teknillisellä Yliopistolla on tehty diplomityö aiheesta HbbTv. Työssään Joona Järvinen kirjoittaa Must Carry-velvoitteeseen viitaten:

 

Kaapelioperaattoreitakin, kuten muita teleoperaattoreita, IPTVpalveluntarjoajia tai muita yhteisantennijärjestelmien ylläpitäjiä sitoo siirtovelvoite (must carry), jonka mukaan niiden on välitettävä tietyt valtakunnalliset yleiskanavat verkossaan, niiden televisio- ja radio-ohjelmat, sekä niihin liittyvät oheis- ja lisäpalvelut [11]. Tästä huolimatta HbbTV ei vielä näy monenkaan alan toimijan verkossa, koska AIT-taulua ei välitetä vastaanottimille. Tämä ei vaadi kaapelioperaattoreilta suuria investointeja, koska jos alkuperäinen signaali toimitetaan muuttumattomana, HbbTV näkyy päätelaitteissa, mutta monet kaapelitelevisio-operaattorit ovat erikseen poistaneet sen. [11] [12]

 

Työ saatavissa http://dspace.cc.tut.fi/dpub/bitstream/handle/123456789/23098/Jarvinen.pdf "

 

Lähteet: 

http://yhteiso.elisa.fi/t5/Muut-kysymykset-Elisan/Hbbtv/td-p/265258/page/5

http://hybriditv.fi

Tilanne on edelleen sama, eli näillä mennään mitä on nyt.


 


Viestintäviraston kannanotto asiaan on se, että HbbTV -palvelut eivät kuulu siirtovelvoitteen piiriin.

Täällä Soneralla emme kuitenkaan ole unohtaneet tätä HbbTV:n mahdollisuutta, eli tätä on kyllä syksyn mittaan tutkittu. Ollaan kuitenkin päädytty siihen, että tekniikka ja standardit ovat sen verran keskeneräiset, että testausta ja pilottipalveluja laajempaa käyttöä HbbTV-tekniikalla ei vielä ole. Esimerkiksi ruudun palvelu on toteutettu HbbTV 1.5 standardin mukaan, joka toimii pilottina vain uudehkoissa Tv-vastaanottimissa. Listaus löytyypi täältä.


HbbTV:ssä on kyse tv-yhtioiden kanssa käytävistä kaupallisista keskusteluista, tällä hetkellä ei pystytä sanomaan millanen tilanne tulee tulevaisuudessa olemaan.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Kiitos RaMaria kommentistasi. Tavallaan tuntuu ikävältä, että operaattorin intressit sanelevat sen, ettei Sonera Viihteen osittaista korvaajaa haluta päästää edes mukaan kuvioihin. Olen edelleen siinä kuvitelmassa, ettei HbbTV:n vapauttamisessa ole kyse muusta kuin AI-taulun poissuodatuksen vapauttamisesta. Ei kai operaattorin tarvitsisi maksaa siirtotien käytöstä mitään terminointimaksua lähettävälle taholle. Kyse ei tallentamisesta. 

Itelläni on riittävän uusi televisio käyttämään myös palvelun 1.5 versio. Kuten aiemmin ketjussa kirjoitin, oma tarpeeni oli lähinnä saada paremmanoloinen ohjelmaopas telkkariini. Tottakai pystyn edelleen kiertämään Viihteen ominaisuudet iPad+AppleTV -kombollani. Saan videovuokraamon, netflixin, juutuben, ruudun, areenan ja säälikatsomon niin halutessani. 

Hei,
onko tähän asiaan tullut päivityksiä/muutoksia.

Tervetuloa Klaaniin  !
Eipä ole juurikaan uutta kerrottavaa tähän asiaan, tilanne on edelleen aika pitkälle sama kuin aiemmin.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Nousipa tämä tapaus jälleen mieleeni, kun luin YLE:n uutista näillä näkymin maaliskuussa pimenevistä kaapelijakelun ilmaiskanavista, joista kopiosto haluaisi jatkossa korvausta. Uutisessa DNA:n edustaja kommentoi kuvavirran kaapelissa olevan sama antennijakelun kanssa. Sanonpa vaan, ettei taida sittenkään olla, jos kerran Hbb-TV suodatetaan näppärästi pois kaapelijakelussa. Katson tällöin, ettei jakelu todellakaan ole sama antennissa ja kaapelissa. 

 

Lähde: http://yle.fi/uutiset/3-9476915

 

Itselläni on sellainen käsitys että dna:n kaapelitv:ssä toi voi toimia koska eivät suodata sitä dataa sieltä pois mutta sonera taas tarkoituksella suodataa sen pois?.

Kunniamerkki +8

Eipä yllätä kyllä tämä yhtään, että siitä signaalista puuttuu jotakin. Milloin siitä signaalista puuttuu, kuva, ääni tai teksti. Pikselöityvää ja huonon pakkauksen runtelemaa kuvaa tulee megatolkulla virittimille. 

 

Sitten asiakaspalvelu vinkuu, että sitä HbbTV jakelua on testattu kyllä. Mitä se on Telialta pois, jos sieltä laitetaan se HbbTV signaali kulkemaan? Asiakkailta se on pois kyllä. 

 

Monopoliin on Telia päässyt aikanaan kiitos todella typerien päättäjien ja erään vanhan organisaation tuella. Asentajia oli pilvin pimein ja homma kyllä toimi. Nyt Eltel toimii aliurakoitsijana ja raukkaparat eivät saa tehdä mitään korjauksia ilman Telian avaamaa työtilausta. Ei edes kopin sähköjen hävitessä elettäkään toimia sen asian osalta, että lähtisi uuden syöttökaapelin kaivaminen maahan. Annetaan asiakkaiden olla puoli päivää ilman palveluita mieluummin. 

 

Telian kannattaisi nyt ottaa itseään niskasta todella tukevalla otteella ja vetää pää per*eestä pois. Maailma muuttuu kovaa tahtia ja Telian kelkan jalakset ovat kivisessä maassa jumissa. Se takamatkalta vauhtiin potkuttelu on ilmeisesti Telian juttu. Järkevämpi se olisi potkutella siellä kärjen tuntumassa iskupaikkaa kärkkymässä. Hoitakoon muut betatestailun, mutta siinä pitää olla ajoissa iskemässä RC vaiheessa. 

 

Milloin Telian kaapelissa se HbbTV valo syttyy digipoksin infopalikkaan?

 

LVM on myös hyvä paikka kysyä tästä aiheesta, varsinkin jos lakiin kirjattuja seikkoja ei toteuteta. 

Moi @sevk_! Kyselin hieman tilannetietoja ja toistaiseksi sopimusta HbbTV-signaalin lähettämiseksi ei ole syntynyt. Asia on kuitenkin mukana neuvotteluissa, mutta tässä kohtaa ei ole antaa sen tarkempia tietoja. Toivotaan että sopimus syntyy jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa!

Kunniamerkki +8

Naurahdin hieman tänään Tampereella Koskikeskuksessa käydessä, kun tallustelin Telian ständin ohi. Paidassa luki komeasti, "Tulevaisuus on täällä". Jos ei olisi ollut niin hoppu takaisin töihin, niin olisi voinut sanasen vaihtaa moisen tekstin taustasta. No sen kokemuksen kyllä kruunasi toisen näistä mestareista puheet ständin asiakkaalle, että tulevaisuus taisi käydä siellä. Oli kovaääninen myyjä ja se puhe kuului aika pitkälle, en siis ständillä käynyt.  

 

Miksi tuollaisia rouheita tekstejä, kun Telian jalka on tukevasti menneisyydessä? 

 

Kysyn asiaa kyökistä, jospa tämä asia olisi hallituksellinen.

 

Laittakaa sinne paitoihin "Määrävä markkina-asema on ihan jees, fyffeä tulee eikä asiakkaat voi muuta!" 

Olen ihan vihreä tämä HbbTV asian kanssa, joten kysymykset sillä tasolla.

 

Rakensin Helsinkiin pari vuotta sitten ok-talon vanhalle alueelle, johon tilasin silloin Elisalta kuparikaapelin, kuitu ei ollut silloin, eikä vieläkään, mahdollista. TV-kaapelioakaan ei ole koko lähiössämme. Varauduin kuitenkin tulevaan kuituun ja vedin siksi talosta pihatieni alla kuidulle tarkoitetun putken teknisestä tilastani kadunvarteen, putkessa vetoköysi odottamassa tulevaa...

 

Telia TV on ollut ADSL:n kautta käytössä, antennia en halunnut rakennusvaiheessa kun uskoin että IPTV on tulevaisuutta ja muu historiaa. Tämä ADSL-kaistan ahtaus on alkanut ahdistaa sen verran, että otin 4G-reitittimellä kunnon yhteyden teknisen tilan ristikytkentäkeskuksen josta jaa kytkimeltä kunnon kaistan taloon paitsi Telia TV:lle joka toimii vain lankayhteyden kautta. Tilanne on nyt että maksan ADSL-yhteydestä pelkän Telia TV:n tähden yhteensä 47,36€/kk!!!! Jotain tarttis tehdä.

 

Nyt vaikuttaa siltä, että antenni olisi syytä tilata ja asentaa HbbTV:lle. Netin saan koska TV:n talossani on kattava ethernet-kaapelointi myös telkkarin sijaintipaikkaan. Tällaiset asiat mietityttää kuitenkin ennen toimenpiteisiin ja hankintoihin ryhtymistä:

  1. Mitä HbbTV:ssä ei saa vs. IPTV?
  2. Mistä löytyy täysi kanavaluettelo joka maksutta saatavissa antenni+netti?
  3. Onko tallennus yhtä kätevää USB-kovalevylle kuin Telia TV:ssä tallennus?
  4. Millainen antenni kannattaa valita? Siis mikä on paras ammattilaisen suositus.
  5. Mittasin että antennikaapelinveto lisi n. 20m pitkä, on ongelma ja vaikuttaako esim. kaapelin valintaan?
  6. Kannattaako käyttää antennivahvistinta, ja jos niin mikä on paras?
Kunniamerkki +8

Antenniin vaan, jos se on ainoa järkevä vaihtoehto. Sitä tässä on itsekin tullut tuumittua, kun kaapelissa sisältö on silkkaa sitä itseänsä. Digiboksin virittimet saa reikä kerrallaan tulkitsemaan C/T-signaalia. 

 

IPTV on pilattu törkeän hintaisilla ja onnettoman hitailla nettiyhteyksillä. Kunnon digiboksi kunnon signaalin perässä hakkaa käyttöliittymältään aika monta palvelua ja levytilaa saa niin paljon kuin kehtaa digiboksiin ja verkkoon laittaa. Kunnollinen digiboksi siihen antennisignaalin perään. Vaikka telkkareissa alkaa olemaan vaikka mitä, niin vien kuvan HDMI-johdolla mutkan kautta televisioon. Digiboksi hallitsee kuvan esittämisen paremmin kuin televisio. 

 

HbbTV käytännössä on turboahdettu ohjelmaopas. https://www.digita.fi/hybriditv https://www.hbbtv.org/overview/#hbbtv-overview

Itse käytännössä tuosta kiinnostaa reaaliaikainen ohjelmaopas laajennetulla tiedolla. Digiboksi tarjoaa nykyiselläänkin elokuvista nettilisät ja lisukkeita on pilvin pimein. Saisi vain tulla tuo HbbTV data samalla kun tulee muukin data. Telia pettää aina, joten sen varaan ei kannata jättää mitään ja varsinkaan ei kannata pidätellä hengitystä muutoksista.

 

Antenniasennuksista kannattaa kysyä antenniurakoitsijoilta, itse käännyn töissäni mieluusti antenniasioissa aliurakoitsijoiden puoleen. Tietävät tarkalleen parhaat metkut ja kerralla kuntoon tehtynä tulee lopulta halvemmaksi. Samalla saat antennivahvistimet yms kuosiin. Se on sitten siitä kiinni, mitä se antenniurakoitisija pitää hyvänä merkkinä. 

 

Jos DNA näkyy niin siellä on tällaista, https://www.dna.fi/fi/kanavalista-antenni 

Digita, https://www.digita.fi/kuluttajille/tv/tv_ohjeet_ja_tietopankki/kanavajarjestys

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/30/yle-areena-mukaan-alytelevisioiden-hybridipalveluihin-digitan-antenniverkossa

 

 

telian kaapelissa helsingissä toimii nyt toi ainakin Yle1:llä.Vaatii ilmeisesti telkkarin jossa on nettiyhteys.

 

/edit

Toimiikos niillä "tuliterillä" laitteilla mitä tällä hetkellä asennetaan kaapelitv modeemi?.

HbbTV toimii näköjään täällä Lounais-Suomessakin Telian KAAPELIverkossa. Huomasin eilen illalla kun tv-ruudulle ilmestyi se punainen pallo + teksti PALVELUT. Selailin ruudulla sitten noita infotekstejä, niissä lukee mielestäni selvästi, että "sovellus näkyy ANTENNI-tv:n katsojille".

Eli mikä taho nyt osaisi kertoa mikä on HbbTV:n ja KAAPELIverkon tämänhetkinen tilanne maassamme sekä suunnitelmat?

https://www.digita.fi/kuluttajille/tv/hybridi-tv/sisallot

 

hd ja sd kanavat on sitten erikseen eli se ei osaa hypätä natgeo hd kanavalle.

Vastaa