Sonera Viihde ja Silverlight


Tulin eilen kokeilukäyttäjäsi Soneran mobiiliviihde-palveluita testaamaan ja palveluun tunnuksen tehtyäni ja sisään kirjauduttuani huomasin, että palvelu on saatavilla ja tarjolla vain Microsoftin vanhentunutta ja suljettua Silverlight-teknlogiaa tukeville laitteille. On mielestäni erittäin haitallasta ja huonoa asiakaspalvelua pakottaa asiakkaat tiettyjen laitteiden, teknolologioiden ja yritysten tuotteiden ja ohjelmistojen käyttäjiksi vain siksi, että pääsisi mobiililaitteilla käsiksi samoihin sisältöihin, joista muutenkin maksaa erilaisia palvelu- ja pakettimaksuja kuukausittain. Soneran mobiilivihdepalveluja ei voi ollenkaan käyttää millään Linux-laitteila tai ohjelmistoilla, koska Silverlight e toimi kuin Microsodt-yhtewnsopivissa alustoissa tai laitteessa. Mm. Fedora Linux työasemallani, Ubuntu 14.04 läppärilläni tai Jolla/SailfishOS puhelimellani en voi tätä palvelua käyttää ja harkitsen tämän johdosta muidenkin Soneran palveluideni irtisanomista (laajakaista, kaksi puhelinliittymää ja Sonera Viihde -digiboxi). Kun olen aiemmin kysellyt tästä Soneran asiakaspalvelusta ja teknisestä tuesta, on tiedusteluihini ja pyyntöihini suhtauduttu ylimielisesti ja ongelmaa vähätellen ja kehotettu hankkkmaan joku tuettu laite tai alusta käyttööni, koska Sonera aikoo jatkossakin tukeutua ha suosia Microsoftin surkeaa, suljettua ja kallista teknologiaa ja pakottaa kaikki asiakkaansakin maksaamaan näiden vanhentuneiden medianjako-formaattien ja -ohjelmistojen tukemista valinnan vapautta ja palvelutarjontaa rajoittamalla.

Edit NikoNo: Muokattu osoite lyhyemmäksi


16 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +16

Silverlightin käyttö oikeastaan johtuu tekijänoikeusmafiasta, sieltä vaaditaan tietynlaista salausta jota ei tuetä esimerkiksi HTML5 tekniikassa. Syytä heitä, älä suoraa Soneraa...  Ubuntulle esimerkiksi on vastaava Silverlightin tilalle oma... Eli saa toimimaan ubuntulla, oletan että osaat sitä käyttää että Googleta :) Itse olen samaa mieltä ja monet muutkin että Silverlight kuraa mutta pohja syynä on tekijänoikeusmafiat ja sisällöntuottajat. Lisäksi Sonera Viihde ja Sonera Viihde netissä ja mobiilissa palvelu ovat TeliaSoneran tuotetta jota käytetään useimmissa maissa, kuten Ruotissa. Tällöin koko sovellus tanssii myös ruotsalaisten päiden mukaan.

Alkuperäinen kysymys jonka poistit otsikosta, oli että "Milloin Sonera luopuu (erityisesti) mobiiliviihdekäyttöä rajoittavasta M$/Silverlight-teknologiasta?" ja tähän ei edelleenkään ole saatu vastausta TeliaSoneralta, eikä varmaan saadakaan, kun mielipiteitä ja kysmyksiä näin sensuroidaan ja moderoidaan. Ei edes vastausta siihen, onko vaihtoehtoisten teknologioiden käyttöönottoa edes harkittu tai näkeekö myös TeliaSonera-yhtiö Microsoftin valmistakohtaisten teknologioiden käyttämisen palvelutarjontaa ja asiakkuuksien hankkimista rajoittavaksi? Ilmeisesti Sonera ei välitä pätkääkään siitä, että joukko kuluttujia ei halua, voi tai pysty tulemeaan asiakkaiksenne, koska tämä vaatisi Microsoft-yhteensopivuuttaa omilta mobiililaitteilta ja ohjelmistoilta, joita voi muuten hyvin käyttää kaikkeen siihen mitä niillä yleisestekin ihmiset tekevät. Vain Suomessa (huom. Linux:n kotimaassa) tämä Microsoftin suosiminen on näin räikeää ja se perustuu toki M$:n monopoliasemaan suomalaisessa yritys-, kuluttuaja- ja julkiICT -ratkaisuissa.

 

 

Tietenkin on myös sopivaa  Soneran kannalta syyttää tekijänoikeusjärjestöjä ja sisällöntuottajia tästä, ja syytä osittain varmaan onkin, mutta on kuitenkin melko varmaa, että järjestöt eivät ole vaatineet sisältöidensä tarjoamista nimenomaan Microsoftin Silverlight -teknologialla, koska muitakin vaihtoehtoja on vaadittujen salausten (DRM jne.) toteuttamiseksi. Siksi edelleenkin tämä on Soneran ja Microsoftin vika ja syy, koska TeliaSonera ilmeisesti tekee tiivistä yhteistyötä monopoli-yhtiö Microsftin kanssa ja tietoisesti rajoittaa medioiden ja palveluiden saatavuutta avoimien, ei-valmistajakohtaisten teknologioiden ja laitteiden käyttäjiltä.

 

Kyse ei myöskään ole siitä, että Silverlight olisi parempi, turvallisempi, suorituskykyisempi, halvempi tai laadukkaampi tapa tai teknologia tarjota media-sisältöjä kuluttajille, vaan media-talojen (mm. YLE, MTV3, jne), sisällöntuottajien, operaattorien ja www-palveluntarjoajien vakiintuneesta käytönnöstä suosia monopoliyhtiön suljettuja ja huonompia teknologioita ja palveluja muiden avoimien laitteiden tai ohjelmistojen käyttäjät epäarvoiseen asemaan asettamalla ja erityisesti tekemällä Sonera mobiiliviihde-palvelun käytön kokonaan mahdottamaksi ilman Microsoft-asiakkuutta tai maksamista suljettujen valmistajakohtaisten teknologioiden käytöstä.

 

Ja jos todella sisällöntuottajat ovat sisältöjensä saataville laittemisen ehdoksi asettaneet TeliaSoneralle vaatimuksen nimenomaan Microsoft/Silverlight- teknologian käyttämisestä, niin haluaismme varmaan kaikki nähdä tämän sopimuskohdan julkisesti täällä, niin voisimme kaikki osoittaa syyttävällä sormella oikeaan suntaan, eli että tekijänoikeusjärjestöt ja sisällöntuottajat ovatkin ne, jotka haluavat rajoittaa sisältöihinsä ja medioihinsa pääsyn muilta kuin Microsoftin valmistajakohtaisia-teknologioita käyttäviltä.. ;)

 

-junitex

"You gotta fight for your right for #open..."   

 

Toimii hyvin Linuxilla kun käyttää pipelightia

Toimii hyvin Linuxilla kun käyttää pipelightia

Ja millä toimii jos käyttää Smart tv:n Tizen selainta?

Tilasin juuri itsekin Sonera Viihteen mobiilipalvelun, missään tilauksen yhteyden tekemisen yhteydessä ei ainakaan minun nähdäkseni mainittu, että palvelun käyttämiseen tarvitsee SilverLightin. Eipä toiminut minun laitteillani, joista kaksi ovat Linux-koneita ja yksi Googlen ChromeOS:lla varustettu kone.

Onneksi palvelun testaaminen on ilmaista, joten voin perua koko roskan saman tien.

Netflixin katsominen ainakin onnistuu myös ilman SilverLightia. Totta, Netflixin käyttämä vaihtoehtoinen teknologia on (vähintäänkin yhtä vanhentunut ja lähes yhtä huono) Flash, mutta tämä ainakin löytyy tarvittaessa myös muista kuin Windows-koneista.

 

Edit: Siirryin juuri tälle vuosituhannelle ja tajusin, että Netflix käyttää itse asiassa vaihtoehtoisena teknologiana HTML5:ä.

Onnistuuko Netflix:n käyttö nykyään desktop-Linux:ssa esim. Firefox:lla ilman mitään proprietary/binary-plugim -kilkkeitä? Entå.toimiiko Netflix Jolla/SailfishOS (Qt/QML Webkit/Gecko-engine) mobiiliselaimissa?

Soneran viihde ei edelleenkään toimi ilman Microsoftin kurasoftaa (Silverlight-vendorlock -teknologia).. vaikka tämäkin ketju on avattu tänne jo viime vuonna.. Soneraa ei n kiinnosta vähääkään Linux/#opensource-käyttäjät vaan tekee yhä kiinteämpää yhteistyötä monopoli-yhtiön kanssa (vaikka Microsoft/Lumioidwn valmistus kohta loppuu kokonaan) ja pakottaa asiakkaansa M$/Silverlight/Windows-spy+malwaren käyttäjiksi..

Taitaa olla paras irtisanoa kaikki Sonera-sopimukset ja ottaa liittymät vaikka Moi Mobiililta, DNA:lta tai Elisalta..

@olkitu kirjoitti:

Silverlightin käyttö oikeastaan johtuu tekijänoikeusmafiasta, sieltä vaaditaan tietynlaista salausta jota ei tuetä esimerkiksi HTML5 tekniikassa. Syytä heitä, älä suoraa Soneraa... 

 

Ubuntulle esimerkiksi on vastaava Silverlightin tilalle oma... Eli saa toimimaan ubuntulla, oletan että osaat sitä käyttää että Googleta :)

 

Itse olen samaa mieltä ja monet muutkin että Silverlight kuraa mutta pohja syynä on tekijänoikeusmafiat ja sisällöntuottajat. Lisäksi Sonera Viihde ja Sonera Viihde netissä ja mobiilissa palvelu ovat TeliaSoneran tuotetta jota käytetään useimmissa maissa, kuten Ruotissa. Tällöin koko sovellus tanssii myös ruotsalaisten päiden mukaan.


Netflix käyttää html5:ttä ja siihen on jo tullut drm plugini aikoja sitten.Se soneraviihteen win8/10 app ei muuten tarvitse silverlightia.

 

Eli tota,vaatii tosin tunnukset että sen saa ladattua tuolta.

https://www.microsoft.com/fi-fi/store/apps/sonera-viihde/9nblggh07zk1

 

Tuolla ohjeet kuinka saat windows shopin toimimaan local accountilla.

http://www.guidingtech.com/49336/install-windows-10-apps-local-account/

Aika urpoa antaa Silverlight:n korvaajaksi Sonera Viihteen mobiilikäytölle ohjeeksi: ”asenna Windows”, kun pointti oli se, että Sonera ei tue Linux/#opensource-käyttäjiä ja vaatii/pakottaa käyttänään M$/Windows/Silverlight-p**kaa. Etkö ymmärrä, että kaikki eivät Suomessa halua olla Microsoft/Windows orjia (kuten Sonera kaikkia vaatii) vaan käyttää haluamiaan alustoja tai laitteita viihdesisällön katseluun.

Jos ette parempaan pysty, kuin että 'asenna Windows' että voit käyttää Soneraviihdettä ilman.Microsoft/Windows/Silverlight:ia niin eipä,teillä myöskään tekniset asiat ole oikein hallussa eikä myöskään asiakaspalvelu.. :/

Pidä Windows-ajurisi omalla spy/malware-koneellasi, ei.niitä muut halua, eikä pitäisi myöskään Soneran pakottaa käyttämään.. Tai ehkä olet niin urpo ettet tajua että Silverlight on.Microsoft/Windows-suljettua sontaa, jota ilman Viihdepalvelua ja DRM voisi aivan hyvin käyttää vaikka Linux:sta (ja ilman mitään.Mono/Wine/Flash-härpäkkeitä myös), jos Sonera sen sallisi, sellaista tukisi tai sen.toisin toteuttaisi..
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +19

Hei VJarvinen ja tervetuloa Klaaniin! Eipä tosiaan taideta tuolla tilauksen yhteydessä mainita asiaa, mutta laitevaatimuksesta löytyy kohta Ei-tuetut laitteet : https://www.sonera.fi/asiakastuki/ohjeet/Laitevaatimukset-ja-asennus?id=1026 Löysin kyllä jonkun ohjeen tuolle Sonera Viihde mobiilipalvelun käyttöön Linuxilla : Linux(ja muille ei tuetuille) käyttäjille. Seuraavalla addonilla saa selaimen esiintymään ulospäin vaikka Windowsin Firefox selaimena jolloin pelaa Pipelightin kanssa: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/user-agent-overrider/ Itsellä ei ole kokemusta asiasta, mutta joillakin on toiminut noin :)

Omassa koneessani ei toimi Silverlight, mutta sain Viihteen pyörimään asentamalla Android-emulaattorin ja lataamalla ohjelman apkpure.com-sivustolta.

 

Hämmentävää, että maksullisen palvelun käyttö vaatii tällaiset kiertokeinot.

 

 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +16

@Zormal kirjoitti:


Omassa koneessani ei toimi Silverlight, mutta sain Viihteen pyörimään asentamalla Android-emulaattorin ja lataamalla ohjelman apkpure.com-sivustolta. Hämmentävää, että maksullisen palvelun käyttö vaatii tällaiset kiertokeinot.  


Hämmentävää jos ei tartte... Et ole sitten käyttänyt ohjelmia jotka vielä maksaa ja pitää tehdä vaikka mitä että saa toimimaan... Ilmaiset toimii yllättävän paljon paremmin, kts. Youtube :)


@olkitu kirjoitti:
Hämmentävää jos ei tartte... Et ole sitten käyttänyt ohjelmia jotka vielä maksaa ja pitää tehdä vaikka mitä että saa toimimaan... Ilmaiset toimii yllättävän paljon paremmin, kts. Youtube :)

Joo, taitaa jäädä ilmaisen kokeilun jälkeen käyttämättä itselläkin.

Silverlight ei näytä videoita niin saumattomasti ku android/windows sovelluksen kautta. Entiiä johtuuko laadun automaattisesta säädöstä mutta semmosta mikrolagailua tulee välillä. Samaa tekee hitaalla msi cubi linux mint/pipelight koneella ku windows 10 pelikoneella.


@junitex kirjoitti:
Aika urpoa antaa Silverlight:n korvaajaksi Sonera Viihteen mobiilikäytölle ohjeeksi: ”asenna Windows”, kun pointti oli se, että Sonera ei tue Linux/#opensource-käyttäjiä ja vaatii/pakottaa käyttänään M$/Windows/Silverlight-p**kaa. Etkö ymmärrä, että kaikki eivät Suomessa halua olla Microsoft/Windows orjia (kuten Sonera kaikkia vaatii) vaan käyttää haluamiaan alustoja tai laitteita viihdesisällön katseluun.

Jos ette parempaan pysty, kuin että 'asenna Windows' että voit käyttää Soneraviihdettä ilman.Microsoft/Windows/Silverlight:ia niin eipä,teillä myöskään tekniset asiat ole oikein hallussa eikä myöskään asiakaspalvelu.. :/

Pidä Windows-ajurisi omalla spy/malware-koneellasi, ei.niitä muut halua, eikä pitäisi myöskään Soneran pakottaa käyttämään.. Tai ehkä olet niin urpo ettet tajua että Silverlight on.Microsoft/Windows-suljettua sontaa, jota ilman Viihdepalvelua ja DRM voisi aivan hyvin käyttää vaikka Linux:sta (ja ilman mitään.Mono/Wine/Flash-härpäkkeitä myös), jos Sonera sen sallisi, sellaista tukisi tai sen.toisin toteuttaisi..

Ei se ole soneran syy vaan niiden ohjelmien oikeuksien omistajien syy kun vaativat että netflixien/viasattien yms pitää käyttää drm:ää.

Vastaa