Skip to main content

Liittymä lapselle - mitä tulee ottaa huomioon


MinnaLN
Ex-telialainen

15549i75069D9CC5B06327.jpg

 

Lapsen ensipuhelimen hankinta on jännä paikka niin lapselle kuin vanhemmallekin. Yleensä ensimmäinen oma puhelin ja liittymä hankintaan koulutaipaleen alkaessa. Puhelin ja liittymä tuo turvaa perheelle, kun lapsi on tarvittaessa nopeasti tavoitettavissa. Tarvitseeko lapsi liittymäänsä rajattomat puhelut, viestit ja nopean netin, vai riittäisikö käytön mukaan laskutettava liittymä? Myös mahdolliset yllätyskulut saattavat huolettaa. Pääseekö lapsi vikkelillä sormillaan vahingossa muodostamaan isojakin laskuja? Alle on kirjattu asioita, joita sinun tulee vanhempana ottaa huomioon hankkiessasi lapsen ensiliittymää.

 

 

Liittymätyyppi lapselle

 

Jos olet valinnut lapsesi ensipuhelimeksi älypuhelimen, merkittävä osuus liikenteestä tapahtuu internetin välityksellä. Mikäli lapsen uutta puhelinta on tarkoitus käyttää ainoastaan yhteydenpitoon, riittää pienikin datanopeus suosituimpien viestintäsovelluksien, kuten Whatsappin käyttämiseen. Jos kuitenkin haluat toistaiseksi rajoittaa sovelluksien käyttöä tai jos lapsen ensipuhelimeksi oletkin valinnut peruspuhelimen, kannattaa sinun harkita liittymään pientä puhe- ja viestipakettia. Liittymiimme sisältyy rajaton netti, joten yllätyskuluja tiedonsiirrosta ei pääse muodostumaan.

 

Missä tapauksessa sinun sitten tulisi harkita lapselle liittymää, jonka netti kapasiteetti huitelee vaikka 100 megabitissä? Liikkuva kuva, videopuhelut tai pelit vaativat jo nopeampaa kaistaa. Jos kuitenkin sunnitelmissanne on, että edeltävän kaltaista ajanvietettä harrastetaan ainoastaan kotona, voi lapsen puhelimen yhdistää mahdolliseen kodin langattomaan nettiin.

 

Etukäteen ladattava prepaid-liittymä on myös yksi varteen otettava vaihtoehto lapsen ensiliittymäksi. Yllätyskuluja ei pääse muodostumaan missään vaiheessa, koska käytettävä saldo tai paketti ladataan prepaid-liittymään aina etukäteen. Prepaid-liittymässä saldo tai paketti loppuu jossain vaiheessa, mikä saattaa olla myös keino opettaa lapselle liittymänkäytön rajoja. Jos Telia Prepaid -liittymän saldo pääsee loppumaan yllättäen, liittymästä voi yhä lähettää rajallisen määrän tekstiviestejä ja soittaa kahteen ennalta määritettyyn numeroon. Telia Prepaid -liittymä on mahdollista myöhemmin rekisteröidä laskutusliittymäksi.

 

Jos puntaroit älypuhelimen ja peruspuhelimen välillä, kannattaa lukaista aiheeseen liittyvä artikkelimme 'Tarvitseeko lapsi älypuhelimen vai riittääkö peruspuhelin?'

 

 

Lapsen liittymän estot ja rajoitukset

 

Liittymä lapsen käytössä saattaa herättää vanhemmassa huolta erityisesti yllätyskulujen suhteen. Maksullisista palvelunumeroista tai -tilauksista muodostuu helposti ylimääräistä laskulle. Vaikka lapsi ei itse soittaisi liittymällä maksullisiin numeroihin, voi käydä niinkin, että liittymä joutuu vääriin käsiin ja sillä tilaillaan vaikkapa limsaa. Liittymällä on myös mahdollista tehdä mobiilimaksuja puhelimen sovelluskaupassa. Tällaisten kulujen ehkäisemiseksi on pienen lapsen liittymässä ehdotonta olla päällä palvelupuhelu- ja palveluviestiestot. Myös ulkomaanpuhelu- ja viestiestoa on syytä harkita pienen lapsen liittymään.

 

Käytön mukaan veloitettavan liittymän kohdalla lasku muodostuu liittymän käytöstä, kuten lähetetyistä viesteistä ja puhutuista minuuteista. Vaikka pieni lapsi ei luultavammin lähetä paljoa tavallisia tekstiviestejä, saati soittele, on syytä ottaa huomioon vahinkotilanteet. Entä jos lapsella jää puhelu vahingossa päälle, tai ajattelematta tulee lähetettyä isokin määrä viestejä?

 

Tällaisten rahanmenojen ehkäisemiseksi voit asettaa lapsen liittymään saldorajan tai saldovahtipalvelun. Saldoraja on erikseen maksullinen lisäpalvelu, joka estää laskun muodostumisen yli valitun rajan käyttömaksujen osalta. Saldovahti on maksuton lisäpalvelu, joka tarkkailee kertyvää laskua. Palvelu muistuttaa viestillä esimerkiksi sinun numeroosi, mikäli valittu summa on täyttymässä. Saldovahti ei rajoita liittymän käyttöä. Voit myös ladata omaan puhelimeesi Minun Telia -sovelluksen, jolla sinun on helppo seurata liittymän käyttöä ja saldoa.

 

Muistilista vanhemmalle lapsen liittymää avatessa:

 

 

Liittymäpaketteja, lisäpalveluita sekä estoja ja rajoituksia voi muuttaa myös myöhemmin liittymän avauksen jälkeen. Liittymän hallinnointi onnistuu näppärästi esimerkiksi Minun Telia -sovelluksella

 

 

Lapsille suunnatut liittymät verkkokaupassamme

 

 

 

Lue myös:

Purnipsi
Somettaja
Forum|alt.badge.img+6
  • Somettaja
  • 3. heinäkuuta 2020

Kattava katsaus! Tuli vain mieleen, että onko lapsen käyttöön tulevassa liittymässä oletuksena palveluestoja? Jos ei ole, ohjeistetaanko myyjiä kysymään niistä ja suosittelemaan kytkentää? Nykyään kun ei ole vain tekstareita vaan on mobiilimaksua käyttäviä "huijaus" tai vähintään kyseenalaisia sivuja, peleistä yms. puhumattakaan.


 


Ja kannattaa huomata, että jos laittaa oman Google tilin, saattaa synkata luottokortin tms. tiedot sovelluksiin, mikäli joskus olet sellaisen Googlelle antanut. Varovaisuutta!


SalliJf
Ex-telialainen
  • Ex-telialainen
  • 3. heinäkuuta 2020

Hyviä pointteja @Purnipsi! Palveluestot eivät ole automaattisesti päällä lapsille tarkoitetuissa liittymissä - noita liittymätyyppejä kun voi muihinkin kuin lasten puhelimiin laittaa. Kyllä yleensä aspalainen sitten huomaa kysäistä palveluestoista, ja itsekin kannattaa mainita, että ne olisi oltava lapsen liittymällä. Omilla Sivuilla nuo palveluestot saa päälle itsekin. Tässä vielä polku palveluestojen laittamiseen: Valitse liittymä > Lisäpalvelusi > Estot ja rajoitukset :)


 


MinnaLN
Ex-telialainen
  • Ex-telialainen
  • 6. heinäkuuta 2020

Kiitos kommentista @Purnipsi! Lapsen puhelimeen ei tosiaan kannata laittaa omaa Google-tiliä, vaan ennemminkin luoda lapselle oma Google-tili. Googlen Family Link -sovelluksella vanhempi saa valvontaominaisuuksia lapsen Google-tilille.


 


iOS-käyttäjille Perhejaon avulla vanhempi pääsee rajoittamaan mitä sisältöjä lapsi pystyy käyttelemään laitteellaan. Pyydä ostamaan -toiminto vaikuttaa aika näppärältä.


  • Savumerkittäjä
  • 14. toukokuuta 2021

Moi,

Minkä takia operaattorit yrittävä nostaa liittymien hintoja, nostamalla nettinopeutta.

 

Lapselle sopiva liittymä olisi ihan mallia rajaton ja netti nopeus 30/30 tai 15/15.

Jopa 5/5 riittää jos se on vakaa.

Kyseinen liittymä toimisi suurimmalla osalla käyttäjistä. Tosin hintaa tuollaisella ei voisi olla 15€

 

2 megan raja on juuri sellainen että nippanappa youtube katselee, mutta siinäkin laatu on todennäköisesti huono.

 

Operaattorit yhteisymmärryksessä ajavat nopeuden alarajan nostoa ylöspäin ja saavat samalla hilattua hintoja samaan suuntaan.

 

Joa tässäkin markiinatalous ja kilpailu toimisi normaalisti. Joku operaattori tekisi liittymän yllä mainitulla mallilla ja keräisi ison osan markkinoilla olevista asiakkaista. (Rajaton, 50/50 nopeudella, hinta 15€)

 

Tähän kukaan lähtee koska yhteinen näkemys hinnan ja nopeuden nostosta on olemassa.

 

Thx 🤔>

 

 


ElinaSo
Ex-telialainen
  • Ex-telialainen
  • 14. toukokuuta 2021

Hei @NovoihanP ! Ideassasi on ehdottomasti pointti. Tiedonsiirtoa käytetään vuosittain enemmän ja enemmän. Paremmille nopeuksille tuleekin siksi kysyntää, että yhteyksien käyttö olisi vaivattomampaa.


 


Tämä 2M liittymä on suunniteltu ensiliittymäksi, jolloin oletus on, että yhteys takaa perustoiminnot netissä. Nopeampaa yhteyttä vaativaan käyttöön, kuten Youtuben, Netflixin tai muiden suoratoistopalveluiden pyörittämiseen suosisinkin jo lähtökohtaisesti nopeampaa liittymätyyppiä.


 


Datan käyttö muuttuu koko ajan ja aiemmin käytössä olleet liittymätyypit saattavat siksi vaatia päivitystä. Hinnat täällä Suomessa ovat maailman mittakaavassa rajattomalle netille tälläkin hetkellä hyvin edulliset, mutta pyrimme tottakai silti vastaamaan asiakkaidemme toiveisiin mahdollisimman hyvin kehittämällä palveluitamme jatkuvasti. Viemme ehdotuksesi siis ehdottomasti eteenpäin 😁>


Vastaa