Kaikissa puhelimissa on haavoittuvuuksia, jotka voivat heikentää tietoturvaasi. Mitä puhelimen käytössä kannattaa muistaa? Mitä sinun kannattaa tehdä ja mitä ehdottomasti ei?
Älä ikinä jätä käyttöjärjestelmää päivittämättä
Sääntö numero yksi: pidä puhelimen käyttöjärjestelmä ajan tasalla. Mitä vanhempi versio sinulla on, sitä turvattomampi se on. Päivitetyn käyttöjärjestelmän mukana saat puhelimeesi kaikki tietoturvaan liittyvät korjaukset. Vanhentunut käyttöjärjestelmä voi mahdollistaa esimerkiksi puhelimesi kaappaamisen. Varmista myös, että käytät sovelluksista aina viimeisintä versiota.
Hälytyskellot soimaan: Outo viesti pankilta tai postilta
Pankit, posti tai muut viranomaiset eivät koskaan lähetä tekstiviestejä tai sähköposteja, joissa pyydetään kirjautumista järjestelmiin viestissä olevan linkin kautta. Tällaiset linkit saattavat johtaa pankin tai postin omaa sivustoa muistuttavalle valesivustolle, jossa kalastellaan tunnuksia ja salasanoja.
Pankit eivät pyydä pankkitunnuksia tai pankki- ja luottokorttien numeroita puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse. Asiointi on turvallista, kun hakeudut verkkopankkiin kirjoittamalla selaimen osoitekenttään pankkisi www-osoitteen tai käytät pankin mobiilisovellusta.
Pankkien sovellukset ovat turvallisia, mutta jos puhelimesi on suojattu huonosti, se voi olla altis haittaohjelmalle, joka vaarantaa myös mobiilipankin käytön. Kannattaa varautua ennakolta ja asentaa puhelimeen tietoturvaohjelma. Telia on yhteistyössä suomalaisen F-Securen rakentanut kanssa Turvapaketti Total -tietoturvaohjelmiston käyttöösi.
Suhtaudu varauksella
Huijausviestit ovat jatkuvasti kasvava uhka. Suhtaudu varauksella tarjouksiin, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Älä mene sivustoille, joilla luvataan esimerkiksi monen sadan euron arvoinen puhelin yhdellä eurolla. Sivustot kalastelevat nimi- ja luottokorttitietoja huijaamistarkoituksessa. Ole tarkkana, sillä rikolliset yrittävät huijata myös tunnettujen yritysten nimissä.
Viesti tuntemattomalta
Älä avaa tuntemattomilta tulleita viestejä, etenkään viesteissä olevia linkkejä. Ole varovainen myös silloin, jos tutulta ihmiseltä saamassasi viestissä on outo linkki. Tarkista tutultasi, mitä linkistä löytyy, ennen kuin avaat sen. Kyseessä saattaa olla virus tai huijausyritys taholta, joka uskottelee olevansa jotain muuta.
Oudon linkin voit tunnistaa siitä, että siinä on epämääräisiä kirjain- ja numeroyhdistelmiä tai linkissä oleva sivusto on tuntematon.
Jos sinua vähänkin epäilyttää saamasi viestin aitous, varmista asia kirjautumalla kyseiseen palveluun yrityksen verkkosivujen kautta. Saman sisällön täytyy löytyä myös palvelusta itsestään. Myös hyvin tunnettujen kuluttajapalvelujen nimissä on viime aikoina lähetetty monenlaisia huijausviestejä.
Muista kuitenkin, että et välttämättä ole suuressa vaarassa, jos saat oudon tekstiviestin. Saatat saada puhelimeesi massaviestinä lähetetyn tekstiviestin, eikä se välttämättä tarkoita sitä, että puhelimesi on saastunut.
Ole tarkkana: Puhelimen pieni ruutu ei ehkä paljasta kaikkea
Puhelimella valesivustoja ei välttämättä tunnista yhtä helposti kuin tietokoneella tai tabletilla. Pieneltä näytöltä voi olla vaikea huomata virheellisiä sanamuotoja tai outoja linkkejä – asioita, jotka isolta ruudulta katsottaessa paljastuvat helpommin. Nopeasti katsottuna saattaa näyttää, että sivusto on tuttu ja tunnettu, mutta tarkemmin katsottuna se eroaakin pikkuisen aidosta sivustosta.
Rikolliset ovat entistä ammattimaisempia ja käyttävät apuna kielenkäytön ammattilaisia, jotta viestit ja sivustojen tekstit olisivat mahdollisimman oikeakielisiä. Aiemmin kirjoitusvirheet ja sanarakenteet usein paljastivat huijauksen, mutta nykyisin valesivustot ovat teksteiltään ja ulkoasultaan entistä uskottavimpia.
Ei lasten silmille
Netissä on paljon mielenkiintoista sisältöä, mutta kaikki ei sovi lasten silmille. Suojaa lapsesi puhelin lapsilukolla, jolla voi estää esimerkiksi aikuisviihteen, väkivallan, huumeita koskevan sisällön, uhkapelit ja keskustelufoorumit. Telia on koonnut yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa digitaalisen vanhemmuuspakkauksen, joka auttaa sinua suojaamaan lapsesi älylaitteiden käyttöä
Älä käytä samoja salasanoja eri palveluissa
Älä koskaan käytä samoja salasanoja eri järjestelmissä, vaan luo jokaiselle oma salasanansa.
Vahva salasana on vähintään 15 merkkiä pitkä. Ota käyttöön yhdistelmä, joka sisältää numeroita, isoja ja pieniä kirjaimia sekä erikoismerkkejä. Kymmenien eri salasanojen muistaminen voi olla vaikeaa, mutta onneksi on olemassa erilaisia salasanojen hallintasovelluksia.
Ota kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön aina kun mahdollista. Kaksivaiheinen tunnistautuminen antaa lisäsuojan käyttäjätileillesi. Useissa isommissa palveluissa kaksivaiheinen tunnistus on jo arkipäivää. Kaksivaiheisessa tunnistuksessa tilin omistajan on palvelua puhelimella käyttäessään vahvistettava kirjautuminen joka kerta erikseen esimerkiksi palvelukohtaisella pin-koodilla.
Näppärää mobiilivarmennetta kannattaa ehdottomasti hyödyntää turvalliseen tunnistautumiseen sellaisissa palveluissa, joihin kirjautuminen edellyttää vahvan tunnistautumismenetelmän käyttöä.
Mitä jos puhelimesi saastuu?
Jos puhelimellesi kuitenkin käy köpelösti ja se saastuu, vie se huoltoon. Siellä puhelin tyhjennetään ja kaikki data ja sovellukset asennetaan uudestaan.
Jos puhelimesi on saastunut, myös sen varmuuskopiot voivat olla riski. Myös haittaohjelmat saattavat olla pilvessä, ja joissain tapauksissa virus voi tulla palautuksen mukana puhelimelle takaisin.
Jos pankkitunnuksesi tai korttitiedot ovat joutuneet vääriin käsiin, soita välittömästi pankkisi sulkupalveluun.
Ennakointi on viisauden alku
Järkevintä on huolehtia tietoturvasta etukäteen eikä vasta pahimman tapahduttua. Turvaohjelman asentaminen jo saastuneelle puhelimelle jälkikäteen ei yleensä enää kannata, sillä monet haittaohjelmat pitävät laitteesta saamansa vallan.
Muista myös, että aina kun käytät julkisia verkkoja ravintoiloissa, kahviloissa tai kauppakeskuksissa yksityisyytesi voi vaarantua. Turvapaketti Totalin avulla voit käyttää julkisia wifejä huoletta.
Asiantuntijana artikkelissa toimi Telian tietoturvaliiketoiminnasta vastaava Vesa Reijonen.
--
Tutustu myös näihin: