Skip to main content

Kaikissa puhelimissa on haavoittuvuuksia, jotka voivat heikentää tietoturvaasi. Mitä puhelimen käytössä kannattaa muistaa? Mitä sinun kannattaa tehdä ja mitä ehdottomasti ei?

 

Älä ikinä jätä käyttöjärjestelmää päivittämättä

 

Sääntö numero yksi: pidä puhelimen käyttöjärjestelmä ajan tasalla. Mitä vanhempi versio sinulla on, sitä turvattomampi se on. Päivitetyn käyttöjärjestelmän mukana saat puhelimeesi kaikki tietoturvaan liittyvät korjaukset. Vanhentunut käyttöjärjestelmä voi mahdollistaa esimerkiksi puhelimesi kaappaamisen. Varmista myös, että käytät sovelluksista aina viimeisintä versiota.

 

Hälytyskellot soimaan: Outo viesti pankilta tai postilta

 

Pankit, posti tai muut viranomaiset eivät koskaan lähetä tekstiviestejä tai sähköposteja, joissa pyydetään kirjautumista järjestelmiin viestissä olevan linkin kautta. Tällaiset linkit saattavat johtaa pankin tai postin omaa sivustoa muistuttavalle valesivustolle, jossa kalastellaan tunnuksia ja salasanoja.

Pankit eivät pyydä pankkitunnuksia tai pankki- ja luottokorttien numeroita puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse. Asiointi on turvallista, kun hakeudut verkkopankkiin kirjoittamalla selaimen osoitekenttään pankkisi www-osoitteen tai käytät pankin mobiilisovellusta.

Pankkien sovellukset ovat turvallisia, mutta jos puhelimesi on suojattu huonosti, se voi olla altis haittaohjelmalle, joka vaarantaa myös mobiilipankin käytön. Kannattaa varautua ennakolta ja asentaa puhelimeen tietoturvaohjelma. Telia on yhteistyössä suomalaisen F-Securen rakentanut kanssa Turvapaketti Total -tietoturvaohjelmiston käyttöösi.

 

Suhtaudu varauksella

 

Huijausviestit ovat jatkuvasti kasvava uhka. Suhtaudu varauksella tarjouksiin, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Älä mene sivustoille, joilla luvataan esimerkiksi monen sadan euron arvoinen puhelin yhdellä eurolla. Sivustot kalastelevat nimi- ja luottokorttitietoja huijaamistarkoituksessa. Ole tarkkana, sillä rikolliset yrittävät huijata myös tunnettujen yritysten nimissä.

 

Viesti tuntemattomalta 

 

Älä avaa tuntemattomilta tulleita viestejä, etenkään viesteissä olevia linkkejä. Ole varovainen myös silloin, jos tutulta ihmiseltä saamassasi viestissä on outo linkki. Tarkista tutultasi, mitä linkistä löytyy, ennen kuin avaat sen. Kyseessä saattaa olla virus tai huijausyritys taholta, joka uskottelee olevansa jotain muuta.

Oudon linkin voit tunnistaa siitä, että siinä on epämääräisiä kirjain- ja numeroyhdistelmiä tai linkissä oleva sivusto on tuntematon.

Jos sinua vähänkin epäilyttää saamasi viestin aitous, varmista asia kirjautumalla kyseiseen palveluun yrityksen verkkosivujen kautta. Saman sisällön täytyy löytyä myös palvelusta itsestään. Myös hyvin tunnettujen kuluttajapalvelujen nimissä on viime aikoina lähetetty monenlaisia huijausviestejä.

Muista kuitenkin, että et välttämättä ole suuressa vaarassa, jos saat oudon tekstiviestin. Saatat saada puhelimeesi massaviestinä lähetetyn tekstiviestin, eikä se välttämättä tarkoita sitä, että puhelimesi on saastunut.

 

Ole tarkkana: Puhelimen pieni ruutu ei ehkä paljasta kaikkea

 

Puhelimella valesivustoja ei välttämättä tunnista yhtä helposti kuin tietokoneella tai tabletilla. Pieneltä näytöltä voi olla vaikea huomata virheellisiä sanamuotoja tai outoja linkkejä – asioita, jotka isolta ruudulta katsottaessa paljastuvat helpommin. Nopeasti katsottuna saattaa näyttää, että sivusto on tuttu ja tunnettu, mutta tarkemmin katsottuna se eroaakin pikkuisen aidosta sivustosta.

Rikolliset ovat entistä ammattimaisempia ja käyttävät apuna kielenkäytön ammattilaisia, jotta viestit ja sivustojen tekstit olisivat mahdollisimman oikeakielisiä. Aiemmin kirjoitusvirheet ja sanarakenteet usein paljastivat huijauksen, mutta nykyisin valesivustot ovat teksteiltään ja ulkoasultaan entistä uskottavimpia.

 

Ei lasten silmille

 

Netissä on paljon mielenkiintoista sisältöä, mutta kaikki ei sovi lasten silmille. Suojaa lapsesi puhelin lapsilukolla, jolla voi estää esimerkiksi aikuisviihteen, väkivallan, huumeita koskevan sisällön, uhkapelit ja keskustelufoorumit. Telia on koonnut yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa digitaalisen vanhemmuuspakkauksen, joka auttaa sinua suojaamaan lapsesi älylaitteiden käyttöä

 

Älä käytä samoja salasanoja eri palveluissa

 

Älä koskaan käytä samoja salasanoja eri järjestelmissä, vaan luo jokaiselle oma salasanansa.

Vahva salasana on vähintään 15 merkkiä pitkä. Ota käyttöön yhdistelmä, joka sisältää numeroita, isoja ja pieniä kirjaimia sekä erikoismerkkejä. Kymmenien eri salasanojen muistaminen voi olla vaikeaa, mutta onneksi on olemassa erilaisia salasanojen hallintasovelluksia.

Ota kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön aina kun mahdollista. Kaksivaiheinen tunnistautuminen antaa lisäsuojan käyttäjätileillesi. Useissa isommissa palveluissa kaksivaiheinen tunnistus on jo arkipäivää. Kaksivaiheisessa tunnistuksessa tilin omistajan on palvelua puhelimella käyttäessään vahvistettava kirjautuminen joka kerta erikseen esimerkiksi palvelukohtaisella pin-koodilla.

Näppärää mobiilivarmennetta kannattaa ehdottomasti hyödyntää turvalliseen tunnistautumiseen sellaisissa palveluissa, joihin kirjautuminen edellyttää vahvan tunnistautumismenetelmän käyttöä.

 

Mitä jos puhelimesi saastuu?

 

Jos puhelimellesi kuitenkin käy köpelösti ja se saastuu, vie se huoltoon. Siellä puhelin tyhjennetään ja kaikki data ja sovellukset asennetaan uudestaan.

Jos puhelimesi on saastunut, myös sen varmuuskopiot voivat olla riski. Myös haittaohjelmat saattavat olla pilvessä, ja joissain tapauksissa virus voi tulla palautuksen mukana puhelimelle takaisin.

Jos pankkitunnuksesi tai korttitiedot ovat joutuneet vääriin käsiin, soita välittömästi pankkisi sulkupalveluun.

 

Ennakointi on viisauden alku 

 

Järkevintä on huolehtia tietoturvasta etukäteen eikä vasta pahimman tapahduttua. Turvaohjelman asentaminen jo saastuneelle puhelimelle jälkikäteen ei yleensä enää kannata, sillä monet haittaohjelmat pitävät laitteesta saamansa vallan.

Muista myös, että aina kun käytät julkisia verkkoja ravintoiloissa, kahviloissa tai kauppakeskuksissa yksityisyytesi voi vaarantua. Turvapaketti Totalin avulla voit käyttää julkisia wifejä huoletta.

Asiantuntijana artikkelissa toimi Telian tietoturvaliiketoiminnasta vastaava Vesa Reijonen.

 

--

Tutustu myös näihin:

Ylipäätään kannattaisi pysähtyä miettimään, onko tiettyä asiaa aivan pakko tehdä puhelimella - sensijaan että rakentaa sen varaan koko elämänsä. Loppupeleissä on nimittäin todella vähän asioita, jotka on pakko tehdä puhelimella.

 

Kaikissa roottaamattomissa puhelimissa on sama ongelma: käyttäjällä ei ole todellista valtaa siihen, mitä vekotin todellisuudessa puuhastelee. Joten kun se sitten saastuu yms. niin homma voi olla todellakin noin järjenvastainen että "vie se huoltoon niin kaikki tallentamasi tieto tuhotaan". Eli kannattaa miettiä, onko laitteeseen alun perinkään järkeä tallentaa yhtään mitään tärkeää ja/tai luottamuksellista tietoa, saati säilyttää siellä edes valokuvia - koska ne voidaan menettää koska tahansa!

 

Esimerkiksi tietokoneen saastuessa ei ole tarvetta tuhota kaikkea dataa, korjaus voidaan rajata vain saastuneeseen osioon. Käyttäjällähän on laitteeseensa täysi valta. Myös backupit saa paljon järkevämmin ja niitä voi olla useita eri ajanhetkiltä, jos kaikista uusin sattuisi olemaan sellainen ettei sitä voisikaan enää käyttää. Toki puhelimestakin saa vastaavanlaiset backupit, mutta se edellyttää laitteen roottaamista, eli siihen otetaan täysi valta, samalla tavalla kuin tietokoneeseenkin.


Minä taas käännän asian toisin päin, on todella vähän asioita joita on pakko tehdä tietokoneella 🙂> Minulla ei ole ollut tietokonetta muutamaan vuoteen, teen kaikki puhelimella tai tabletilla.


Toki, jos ei ole kiirettä mihinkään eikä tarvia tehdä mitään tarkkoja juttuja.


En tiedä miten kiire näkyy tai ei näy, yhtä lailla pystyn tekemään ne asiat mitä tarvitsen, puhelimella tai tabletilla. Mitään tarkkuutta vaativaa minun ei tarvitse tehdä, en tosin saa kiinni että mitä tarkoitat tarkkuudella?

Asiasta toiseen, katsoin eilen Yleltä F-Securen Hyppösen haastattelua. Siitä on näköjään tehty Ylen saitille myös juttu. Mikko kyllä suosittelee, että verkkopankkia nimenomaan kannattaa käyttää puhelimella ennemmin kuin tietokoneella 🙂>  Hän puhui erityisesti Applesta ja siitä, että se on suljettu ympäristö ja että AppStoresta voi ladata turvallisia sovelluksia joten ne on turvallisia käyttää. Hän mainitsi kyllä myös Googlen sovelluskaupan, että siellä on sama homma. 



 



Jos on aikaa niin kannattaa katsoa linkin takaa löytyvä pätkä.


Etkö tee mitään luovaa, jossa siis tietokoneen avulla kehität/luot jotain uutta joka vaatii muutakin kuin napin painallusta? Piirtäminen, kuvien käsittely, videoiden editointi, äänen editointi, musiikin tekeminen - nämä vasta yksinkertaisemmasta päästä? Itsellä myös aivan kaikki työ kuten kaavioiden/piirikorttien piirtäminen, erilaisten mittalaitteiden ohjaus, muidenlaisten laitteiden ohjaus/conffaus, 23/7 tiedonkeruu/seuranta, koodaushommat tai vaikkapa ihan vaan tekstin tehokas tuottaminen yms yms.. löytyyhän näitä jos vaikka mitä. On tosi erioista, jos ei ole tarvetta tehdä mitään näistä.

 

Luulisi myös että vähintään työhommissa edellytettäisiin tehokkuutta? Vai saako teillä käyttää esimerkiksi viestin kirjoittamiseen täysin rajattomasti aikaa - vain siksi että tekstiä syötetään HITAASTI kosketusnäytöltä sen sijaan että se tehdään näppäimistöltä? Puhumattakaan jos pitäisi piirtää jokin kaavio. Toisaalta sama koskee myös vapaa-aikaa, ainakin minä pyrin tekemään asiat niin tehokkaasti kuin mahdollista, jotta jää enemmän aikaa perheen ja läheisten kanssa vietettäväksi. Jos jotain tarviaa joskus coffata, voin itse valita sen ajanhetken ja tehdä sen kun olen yksin. Silloin se aika ei ole muilta pois. Kai tämän oppii vasta sitten kun menettää ekoja läheisiään ja tajuaa elämän rajallisuuden.

 

Hyppöset sun muut asiantuntijat nyt suosittelee mitä suosittelee, mutta kuka tahansa voi pienellä virittelyllä seurata esimerkiksi sitä, kuinka paljon sekä Apple että Android harjoittavat tietoliikennettä ilman että käyttäjä on sitä pyytänyt - tai edes tietää siitä. Se on sitten jokaisen oma valinta, haluaako luottaa laitteeseen jossa käyttäjällä ei ole ylintä valtaa sen toimintaan ja joka puuhastelee taustalla koko ajan jotain ylimääräistä vai käyttääkö mieluummin laitetta, jonka kaikki toiminta on käyttäjän määriteltävissä. Tai esimerkiksi luottaako enemmän kassakaapissa olevaan tunnuslukutaulukkoon vai siihen että käytännössä tätä ei tarvita lainkaan ja kaikki valta mm. rahasiirtojen tekemiseen on sälytetty laitteelle, joka puuhastelee aivan omiaan käyttäjän tietämättä. Saahan sitä puhelimellakin verkkopankkiakin käyttää, kunhan huolehditaan siitä ettei laitteella ole niitä tietoja joiden avulla se voi itsenäisesti tehdä esim. rahasiirtoja. Joku muuttumaton PIN ei tähän todellakaan riitä, koska sen voi joku sopiva malware kaapata.


Olen puhunut itsestäni yksityishenkilönä, kuten Yhteisössäkin suurin osa jengistä on yksityisiä ihmisiä. Siviilissä en tee mitään noista mainitsemistasi. Tai sen verran, että olen muutamia videoita kuvannut & editoinut puhelimella, yllättävän kätevää. Ei toki mitään isompaa muokkausta voi tehdä mutta ihan hienoa jälkeä silti saa aikaiseksi ihan puhelimellakin.



 



Töissä toki eri homma mutta niistä en olekaan puhunut.



 



En ole omistanut tietokonetta moneen vuoteen enkä ole kyllä ajatellutkaan ostaa. Töissä minulla toki sellainen on ja sillä tätäkin kommenttia naputtelen. Mitä tulee kirjoitusnopeuteen niin olen kyllä nopea puhelimellakin kirjoittamaan, on sitä sen verran tullut käytettyä 🙂>



 



En jatka tietoturva-aiheesta enää pidemmälle, nyt on näköjään aika lopettaa.


keskustelu meni jotenkin älylaitteiden tietoturvaan. itsekään  en ole vakuttunut keskitetystä kontrollista. on keskuskontrollin varassa kuinka hyvä se on. jos keskus järjestelmässä on ongelma niin se haittaa kaikkia ja on iso silloin. oli joku juttu että apple pystyi torjumaan yleisiä haittaohjelmia mutta kohdennettuja hyökkäyksiä huonosti.

 

toinen pointti. googlen ja applen suljettujen alustojen suosinta pönkinttää monopolivaltaa. ja siltä osin tämä tulee käymään huonosti tavalla tai toisella. lopputulos voi pahimmillaan olla, kalliit hinnat, huono palvelu, surkea tietoturva, surkeat laitteet ja surkeat apit.

 

keksin jotain, google myönteisyys ei ole it-myönteisyyttä ja apple myönteisyys ei ole it-myönteisyyttä.


Jos ne olisi edes puoliksi turvallisia, niin näitä uutisia ei tippuisi vähän väliä. Eli taas mennään ja tällä kertaa Apple. Järjestelmä antaa sovellusten pyöriä root-oikeuksilla jne jne.. Eli aivan juuri sitä mitä aiemmin kirjoitin, jos pyörittää näillä nettipankkia joka toimii ilman erillistä tunnuslukutaulukkoa esim. jonkun muuttumattoman pin-koodin varassa, ollaan annettu puhelimelle käytännössä täysi valta rahasiiroithin yms. Sitten tarvitaan vaan se saastunut sovellus sinne hääräämään ja odottamaan kun nettipankkia käytetään sen yhden onnettoman kerran.

 

Kyllä nämä asettaa noitten Hyppösten yms. asiantuntemuksen aika outoon valoon jos näihin luotetaan enemmän kuin esimerkiksi Linuxia ajavaan tietokoneeseen, jossa käyttäjällä on korkein valta kaikkeen eikä esimerkiksi järjestelmän asetukset tai sovellusten versiot pääse itsestään muuttumaan ilman että käyttäjän pitää hyväksyä muutokset.


Sen pin-koodin voi kyllä vaihtaa vaikka joka kerta eriksi jos haluaa. Itse olen käyttänyt jo monta vuotta turvallisin mielin puhelimella ja tabletilla pankkien sovelluksia laskujen maksuun ja netti ostoksiin. Puhelimessa ja tabletissa tietenkin myös ajantasainen tietoturva. Eikä ole koskaan ollut puhelimissani tai tableteissa haittaohjelmia tai saastuneita sovelluksia. Enkä käytä niitä pelaamiseen. Pankkien sovelluksissa käytössä sormenjäljellä tunnistautuminen ja itse valitsemalla pin-koodilla vahvistus maksuihin, toki voin valita myös avainlukulistalta tunnusluvun jos haluan. Pankkien sovellukset ovat nopeita käyttää ja ihan kaikki raha-asiat hoituu mobiilisti sekä turvallisesti. Helpompi se puhelin on mukana kuljettaa kuin tietokone, mutta kukin tekee kuten parhaaksi näkee.

Itse pyrin pysymään tietotekniikan kehityksen mukana tutkimalla sitä tarkkaan ja kokeilemalla omia kykyjäni omaksua uusia asioita.


Eipä ole ollut koskaan tarvetta maksaa laskuja tien päällä. Ihan ehtii kotonakin hoitaa asiat. Sen verran puhelintakin toki tarvitaan että pitää vastanottaa pankin SMS, josta löytyy avainlukulistalta vaadittavan koodin numero. Eli siis niin tietokoneella kuin puhelimella kummallakaan ei ole yksinään kaikkea sitä tietoa, mikä vaaditaan onnistuneeseen maksuun. Oikeastaan tätä voisi verrata 2-vaiheiseen tunnistautumiseen; maksun aikaansaamiseksi tarvitaan siis muutakin kuin se laite, jolta sitä maksua ollaan tekemässä. Olipa se sitten availukulista tai erillinen avainlukulaite, whatever kunhan se ei ole puhelimessa suoraan. Kyllähän kaikki asiantuntijat suosittelevat 2-vaiheista tunnistautumista joten miksi ihmeessä ohittaa se käyttämällä pelkkää puhelinta?

 

Mitä tulee uuden tekniikan omaksumiseen niin sellaisen kehittämisestä tulee elanto ja muutenkin älypuhelin oli ensimmäisten joukossa (ja jo sitä ennen useita Nokian communicatoreita). Tällä hetkellä oleva puhelin on rootattu ja sovelluksia on kyllä paljonkin, mutta pankkiasioihin liittyviä ei ole. Ainoa joka liittyy ohuesti aiheeseen on mobilepay, jolla olen vastaanottanut maksuja jotain käytettyä myytäessä.

 

Oletkos itse rootannut, kun kerran kehut olevasi tietotekniikan kehityksen mukana tarkkaan kykyjäsi kokeillen ja tutkien? Toki kyseinen temppu vaatii yleensä tietokoneen.

 

Tässä muuten lisää uutisointia aiheesta.. Ei ne Omenaiset ole sen turvallisempia kuin Anterotkaan, lainaus:

"Applen ja Googlen mobiilialustojen tiedonkeruuta selvitettiin myös aikaisemmin tänä vuonna julkaistussa irlantilaistutkimuksessa. Sen mukaan sekä iPhone että Android-puhelin keräävät joitakin tietoja ympäri vuorokauden laitteiden ollessa käyttämättöminä ja jopa silloin, kun käyttäjät ovat kieltäytyneet tietojen keräämisestä. Oxfordin tutkijat näkevät, että sekä Googlella että Applella on kaupallinen intressi antaa sovellusten julkaisijoiden kerätä käyttäjätietoja myyntinsä parantamiseksi. Tämä johtuu siitä, että molemmat alustat ottavat jopa 30 prosentin siivun sovellusten tuottamasta myynnistä."

 

Totesin kyseisen tiedonkeruun olemassaolon jo vuosia sitten Android-puhelimen harjoitamasta jatkuvasta tietoliikenteestä, jota en ole pyytänyt/sallinut sille. Eli tekee juttuja, jotka eivät palvele käyttäjän tarkoitusperiä lainkaan. Lähettävät koko ajan tietoa ulos. Tietoturvaltaan luotettava alusta ei harjoita tällaista, sanokoot sitten Hyppöset sun muut asiantuntijat mitä hyvänsä..


Tämä 2-vaiheinen vahvistus on käytössä monessakin asiassa. Niinkuin sanoin tuossa aiemmin niin pankin sovellukseen pääsee kirjautumaan sormenjäljellä ( minulla 2 sormenjälkeä käytössä ja se toimii vain 2 laitteessa jotka olen itse hyväksynyt ), lisäksi maksujen vahvistamiseen tarvitaan joko itse asetettu pin-koodi tai pankin ( paperinen ) avainlukulista. Avainlukulistaa käyttäessä tulee tuo tekstiviesti puhelimeen, että mikä luku näppäillään.

Joskus tarvitsee siirtää rahaa tai maksaa reissatessa suoraan niin se tosiaan hoituu ihan turvallisesti puhelimella. En ottaisi läppäriä sitä varten mukaan. Pankin sovellukset ovat turvallisia, eikä sinne omalle tilille pääse kukaan ilman minun puhelinta/tablettia ja sormenjälkeäni/pankkitunnuksia ja avainlukulistaa.

Tietokonetta tai tietokoneita käytän harvakseltaan nykyään, koska mobiililaitteet ovat paljon nopeampia kaikkeen tai lähes kaikkeen mitä teen. Ja voinpa sanoa, että niillä onnistuu tekemään lähes kaiken mitä tietokoneellakin kun vain perehtyy asiaan. Asiasta voisi väitellä ikuisuuksiin, mutta kukin hoitaa pankkiasiansa miten parhaaksi näkee joko mobiililaitteella, tietokoneella tai molemmilla. Jotkut ehkä vieläpä ihan fyysisesti pankin tiskillä ja toki joissain asioissa on ihan pakkokin siellä asioida 🤓>


Selkeästi teet vain yhtä asiaa kerrallaan - eli tehottomasti ja hitaasti. Todennäköisesti et rahasta, vaan puhtaasti ajanvietteenä (no sen voin taata että aikaa todella kuluu). Jo kaksi yhtäaikaista sovellusta ja tulee ongelma kun näyttöön ei saada niitä kunnolla yhtäaikaa (tai siis toki ne saadaan, mutta käytettävyys menee huonosta järkyttäväksi). Siis nimenomaan YHTÄAIKAA, eikä vuoronperään switchaten.

 

Puhumattakaan sitten siitä täysin normaalista tilanteesta että sovelluksia on avonna esim. kymmenkunta yhtä aikaa, webbiselaimessa on muutamia kymmeniä välilehtiä avoinna, sähköpostissa on esimerkiksi 5 eri osoitetta avoinna, muutama spreadsheet editoitavana, muutama tekstitiedosto edtoitavana, muutama PDF avattuna tietyistä kohdista, sitten muutama muita työkaluja, komentotiloja - kaikki näkyvissä samalla näytöllä siis. Eli sellainen aivan tyypillinen tilanne kun tehdään asioita tehokkaasti, esim. töissä. Näytön resoluutiona on tällöin 4K ja lisäksi Linuxin puolella voi olla vielä 4 erillistä 4K työpöytää, joiden välillä voi switchata ettei lopu tila kesken.

 

Ei tarvitse ottaa kuin aivan tavallinen jokapäiväinen työtilanne: joku kysyy mailitse jotain teknistä detailia. No, sitä varten pitää kaivaa muutama PDF joista tieto löytyy (samoja tietoja ei löydä googlella mistään) ja mahdollisesti tulostaa sieltä vaikkapa sivukohtaisia otteita sähköpostin liitteeksi. Sähköpostissa onkin näköjään kysytty useampaakin asiaa, jotka pitää jokainen selvittää erikseen ja hieman eri lähdetiedostoista. Selvittäessäsi tätä kalenteri ilmoittaa että nyt alkaakin palaveri, joten jätetäänpä mailin kirjoitus kesken ja siirrytään palaveriin. Palaverin aikana tulee toinen sähköposti liittyen palaverissa käsiteltyyn asiaan ja se pitää käsitellä siinä saman tien, vaikka ennestään oli jo yhden postin kirjoittaminen kesken. No ei se haittaa, kyllähän sekin onnistuu. Että siitä vaan tekemään tämä kaikki puhelimella....

 

Toki puhelimella voi tehdä joitain samojakin asioita kuin tietokoneissa, kunhan ei yritä tehdä montaa yhtä aikaa ja sietää kankean UI:sta ilman mekaanista näppistä ja hiirtä sekä aivan liian pienen näytön sekä fyysisesti että resoluutioltaan. Lisäksi puhelinta ei saa kiinteään verkkoon, joten kaikki tietoliikenne laitteesta ulos tapahtuu korkeintaan wifin nopeudella, joka estää kaikenlaisen vähänkään suurempien tiedostojen tehokkaan käsittelyn, esimerkiksi videon koostamisen missä voi tyypillisesti olla muutamia kymmeniä/satoja lähdeotoksia yhteensä muutaman sadan gigatavun edestä, ääni/musiikkiraitoja erikseen jne.


Ihminen ei pysty tekemään kuin yhtä asiaa tehokkaasti. Esittämäsi toimintamalli on multi-taskingiä (tai oikeastaan multi-*******ingiä; EDIT: Kirjoitin jotain rumaa....). Mitään ei tule valmiiksi, paljon keskeneräistä ja kiire on loputon. Oman ajan hallinta on äärimmäisen tärkeää. 


@SINAD huomaathan, että tarpeita ja tilanteita on yhtä paljon kuin on ihmisiäkin. Se mikä sopii sinulle ei välttämättä sovi muille, ja toisin päin. Tästä syystä nostaisin meidän säännöistä kaksi kohtaa:



 



"kunnioitamme myös muiden mielipiteitä vaikka ne olisivatkin kenties erilaisia kuin omamme."


"Emme hauku ketään vaikka hänellä olisikin asioista mahdollisesti erilainen näkemys kuin minulla itselläni."


Pyritään siis myös ymmärtämään tämä näkemysten ja tarpeiden erilaisuus. Huomaathan myös sen, että täällä useimmat kirjoittelevat yksityishenkilönä, jolloin he ajattelevat ja puhuvat asioista heidän siviilielämänsä kautta. Siviili poikkeaa työympäristöstä, kuten varmasti tiedät, valtavasti. Näin on myös minulla. Minulla on töissä läppäri, johon kytken lisänäytön kiinni ja teen tyyliin "miljoona asiaa yhtä aikaa", kahdella ruudulla. Siviilissä taasen käytän pelkästään puhelinta, kuten mainittua, koska se riittää kaikkeen mitä teen vallan mainiosti. Monella muulla on eri tilanne ja se on ihan fine.


No johan tuo meni muutenkin melko off-topiciksi.


Vastaa