Skip to main content

Artikkelia on muokattu 11.5.2022

 

Flubot-haittaohjelma on palannut, monipuolisempana kuin ennen. Vaarallisia linkkejä sisältävillä viesteillä yritetään huijata ihmisiä lataamaan sovelluksia matkapuhelimeen tai lähettämään arkaluontoisia tietoja – ole valppaana!

Flubot-nimellä tunnetun haittaohjelman lähettämät viestit levisivät laajasti viime kesänä, ja nyt uusi viestikampanja synkistää tätä kevättä. Haittaohjelma lähettää erilaisia viestejä, jotka kertovat esimerkiksi saapuneesta ääni- tai MMS-viestistä ja houkuttelevat klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä. Flubot-haittaohjelma on muokkaantunut matkan varrella. Sen lähettämät viestit ovat monipuolistuneet ja uusimpana muutoksena Flubot yrittää kiertää suojauksia lisäämällä tekstin sekaan ylimääräisiä välilyöntejä. Tämä on toisaalta käyttäjän kannalta hyvä asia, koska ylimääräiset välilyönnit korostavat huonoa kielioppia ja helpottavat huijausviestien tunnistamista.


Tekstiviestit ovat yhä useammin suomenkielisiä. Älä klikkaa linkkiä! On todennäköistä, että se johtaa verkkosivustolle, josta voit ladata haitallisen sovelluksen ohi virallisten sovelluskauppojen tai ohjautua kalastelusivuille.

Puhelimeen ladattu Flubot-sovellus voi ladata sisältöä puhelimeen, huijata syöttämään pankkitunnuksia tai -tietoja ja lisäksi lähettää eteenpäin suuria määriä vastaavan sisältöisiä tekstiviestejä. Tuoreet viestit tulevat suomalaiselta näyttävistä numeroista.

 

Telia on jo parin päivän aikana estänyt kymmeniä tuhansia huijausviestejä, mutta viestien muuttuessa huijaustekstiviestit voivat kulkea järjestelmiemme läpi. Minun Teliasta voit itse tarkistaa, onko lähetettyjen tekstiviestiesi määrä kasvanut hälyttävästi. Jos et ole varma, oletko ladannut sovelluksen, tarkista tekstiviestien kulutus kirjautumalla Minun Teliaan netissä tai Minun Telia -sovelluksesta – älä kuitenkaan käytä infektoituneeksi epäilemääsi laitetta!

 

Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet, jos olet asentanut Flubot-haittaohjelman laitteellesi

 

  • Palauta laite tehdasasetuksille. Varmuuskopiosta palauttamisessa pitää varmistaa, että laitteelle palautetaan varmuuskopio joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista.
  • Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole yhteydessä pankkiisi.
  • Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.
  • Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluhin haittaohjelman asentamisen jälkeen. 
  • Ota yhteyttä operaattoriisi, sillä liittymästäsi on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähetettävillä tekstiviesteillä.

Jos tarvitset apua puhelimen nollaamiseen, tarkista ohjeet verkosta löytyvistä oppaista tai voit kysyä apua tämän artikkelin kommenteissa.

 

Voit kysyä apua myös Telia-kaupasta ja apunasi on myös maksullinen Telia Helppi -tukipalvelu.

 

--

 

Lue myös:

 

Sain tekstiviestin saapuneesta ääniviestistä muutamia päiviä sitten, mutta poistin samantien sen. Tottunut erilaisiin roskaposteihin, niin ei mene läpi kirveelläkään.😒>


Päivitimme artikkelia, Flubot muokkaa viestejään ja lähettää tällä hetkellä myös sellaisia viestejä, jotka se naamioi DHL:n lähettämiksi.


Flubot nostaa jälleen päätään, joten päivitimme artikkelia ja mainostamme sitä myös Yhteisön etusivulla.



 



Uusimpana muutoksena Flubotin lähettämissä viesteissä voi olla mukana ylimääräisiä välilyöntejä, joilla se yrittää kiertää suojauksia. Tässä on se hyvä puoli, että ylimääräiset välilyönnit korostavat huonoa suomea ja niiden ansiosta viestit on kenties helpompi tunnistaa huijausviesteiksi.



 



Oletko törmännyt viime aikoina Flubottiin?


Joka päivä ilmestyy outoja viestejä rahoituksista ym.

@TeroRe  @Telian toimitus @sek 


Kyllä yhteen liittymään paukkaa noita koko ajan. Ne menevät onneksi Google Messages sovelluksen roskapostitunnistukseen ja siten suoraan roskapostikansioon.


 tässä artikkelissa mainittu Flubot tosiaan kiusaa tällä hetkellä, kuin myös Wallpaperza-huijaus



 



Onko sinulla heittää kuvankaappausta, mainitset jonkun rahoitushuijauksen? Jos laitat kuvankaappauksen niin varmista, ettei siinä näy nimeäsi tai muuta henkilökohtaista ja jos siinä on linkki niin piilota sen urli, ettei kukaan mene katsomaan mitä sieltä löytyy 🙂>



 



 


Tiedoitusvälineiden mukaan Flubot-haittaohjelma olisi ajettu alas. Euroopan kyberturvallisuusviranomaisten yhteistoiminnan seurauksena haittaohjelman leviäminen on nyt saatu kuriin.

 

https://yle.fi/uutiset/3-12043017/64-3-83134


Vastaa