Reitittimet

Näin tarkistat kotireitittimesi turvallisuuden

  • 21 November 2023
  • 0 kommenttia
  • 6200 katselukertaa
Näin tarkistat kotireitittimesi turvallisuuden
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10372 kommenttia

Telia järjesti marraskuussa asiakkailleen webinaarin, johon osallistui lähes 2500 digitaalisesta turvallisuudesta kiinnostunutta ihmistä. He lähettivät järjestäjille etukäteen satoja kysymyksia. Kotireitittimien turvallisuus ja päivitykset nousi webinaarissa vahvasti esille, ja niitä koskevat kysymykset vastauksineen on koottu tälle sivulle. 

 

Voiko ja miten päivittää yli neljä vuotta vanhan reitittimen, kun käytössä on vain kännykkä?

Jotkin reitittimet voivat mahdollistaa hallinnan mobiiliselaimella, mutta sellaiset ovat harvinaisempia. Reitittimen asetusten muuttaminen ja ohjelmiston päivittäminen vaativat yleensä enemmän toiminnallisuutta kuin mitä tyypilliseltä mobiiliselaimelta löytyy.

 

Toivoisin kattavaa opastusta, miten reititin suojataan?

Päivittämällä se säännöllisesti, ellei operaattorisi huolehdi niistä. Vaihda oletustiedot, ettei käyttäjätunnuksena ja salasanana ole ”admin” -tyyppisiä tunnuksia. Käytä vahvaa salasanaa reitittimen hallintaan ja huomioi, että langaton verkko on myös salasanasuojattu. Reititin kannattaa sijoittaa kodissa siten, että sen signaali ei ulotu tarpeettomasti kotisi ulkopuolelle. Käytä myös reitittimen sisäänrakennettua palomuuria. Se voi estää ei-toivottuja verkkoyhteyksiä ja suojaa verkkoon liittyviä laitteita.

 

Telia-reitittimen käyttöönotto, käyttö ja päivitys -ohjeistus

Telialla myytävien reitittimien ohjeet käyttöönotosta ja käytöstä löydät merkki- ja mallikohtaisesti osoitteesta https://www.telia.fi/asiakastuki/laitteet.

 

Reitittimen turvallisuus kiinnostaa. Miksi koneen osoiteriville tulee ilmoitus, että ei turvallinen, kun kirjaudun mobiililaajakaistan asetuksiin? http://192.168.8.1/html/index.html#deviceinformation

Se voi johtua useastakin eri syystä. Selain saattaa näyttää "ei turvallinen" -ilmoituksen, jos sivusto ei käytä HTTPS-protokollaa. Voit yrittää käyttää esim. https://192.168.8.1 sivua tuon aiemmin mainitun http://192.168.8.1 sijaan.

 

reitittimen turrvallisuus

Reititin on turvallinen, jos sen päivityksistä on huolehdittu asianmukaisesti. On tärkeää huolehtia, että reitittimen hallintaan käytetty salasana on vahva ja että langattoman verkon salasana on myös salasanasuojattu.

 

Reititin? Asunnossa on ethernet- pistorasia joka huoneessa eikä olla reititintä katsottu tarvittavan? Onko ok?

Internet-yhteyksiä on useita erityyppisiä. Jotkut tarvitsevat modeemin tai reitittimen, eivät kuitenkaan kaikki. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että sinulla on siellä esimerkiksi valokuituyhteys. Se ei tarvitse reititintä toimiakseen.

Tarvitset kuitenkin reitittimen, jos asunnossasi ei ole riittävästi ethernet-pistorasioita, eli reitittimen ansiosta voit yhdistää useamman laitteen internettiin, kuin mitä asunnossa on pistokkeita. Tai, jos haluat yhdistää laitteesi internettiin langattomasti wifin avulla niin silloin tarvitset langattoman (wifi) reitittimen.

Muissa tilanteissa et tarvitse reititintä. 

 

Onko etäkäyttömahdollisuutta (joka pitäisi estää) Huawei-mobiilireitittimessä ja Technicolor-kaapelireitittimessä?

Yleensä etäkäyttömahdollisuus on automaattisesti pois päältä, mutta sen voi tarkistaa reitittimen hallintapaneelista. Se löytyy yleensä ”etäkäyttö, etäpääsy, remote management” -tyyppisillä sanoilla. Ota etäkäyttö pois päältä, mikäli se on aktiivisena, tallenna muutos ja käynnistä reititin uudestaan. 

 

Olen joitakin vuosia sitten liittymän vaihdon yhteydessä saanut Telialta reitittimen (huoneistokohtainen wifi + olen ymmärtänyt, että TV:kin toimii jotenkin (miten?) sen kautta). Täytyykö minun jotenkin suojata ja päivittää tätä reititintä? Jos reititintä täytyy erikseen päivittää tai suojata, miten se käytännössä tapahtuu (selitys/ohje mielellään yksinkertaisella kielellä, rautalangasta vääntäen, kiitos :))? Puhelimessa, tabletissa ja tietokoneessa on jokaisessa laitteessa erikseen f-securen Total tietoturva.

Jos olet hankkinut reitittimen operaattorin kautta, hoituu päivitys automaattisesti operaattorin toimesta. Telia Play, entiseltä nimeltään Telia TV toimii netin kautta. Jos hankit meiltä kyseisen palvelun, saat käyttöösi digiboksin, jonka voit yhdistää langattomasti tai Ethernet-kaapelilla reitittimeen. Palvelusta saat listätietoa täältä https://www.telia.fi/kauppa/tv-ja-viihde/telia-play/boksi

Mitä tulee F-Securen Total tietoturvaan, niin se on varsin kattava palvelu. Hyvä että suojaukset on kunnossa!

 

Mitä Telian myymille kotimodemeille

Jos tällä tarkoitetaan mitä Telian myymille modeemeille tapahtuu käytön jälkeen, voi ne palauttaa asiakaspalautuksella postin kautta. Osoitetiedot löydät täältä https://www.telia.fi/asiakastuki/laskutus-ja-asiakkuus/palauttaminen#palvelu-ja-laite

 

Miten saan reitittimeen yhdistettyä laser tulostimen?

Haluatko käyttää tulostinta langattomasti? Se kuinka yhdistäminen tapahtuu, riippuu tulostimesta ja reitittimestä. Se voi vaihdella eri valmistajien ja mallien välillä. Tarkista kuitenkin ensin esim. tulostimen käyttöohjeista, että tulostin tukee langatonta verkkoyhteyttä. Kytke tulostin päälle ja selaa tulostimen näytöstä langattoman verkon asetukset. Valitse sieltä reitittimesi langattoman verkon nimi ja syötä tarvittavat tiedot, kuten langattoman verkon salasana. Käynnistä tulostin tämän jälkeen uudestaan. Kun tulostin on liitetty samaan langattomaan verkkoon tietokoneen kanssa, löytää tietokone yleensä tulostimen automaattisesti, kun alat tulostamaan.

 

Miten luodaan/muutetaan reitittimen salasana?

Kirjaudu reitittimen hallintaliittymään kirjoittamalla selaimeen IP-osoite. Niitä ovat esimerkiksi "192.168.1.1" tai "192.168.0.1".  ja syötä nykyinen käyttäjätunnus ja salasana. Etsi reitittimen hallintaliittymästä kohta, joka liittyy salasanaan tai tietoturvaan. Tämä saattaa olla nimellä Security, Wireless Settings, Administrator tai vastaava. Vaihda salasana uuteen, vahvaan ja ainutlaatuiseen. Tallenna muutokset ja kirjaudu ulos. Varmista, että uusi salasana toimii kirjautumalla uudelleen hallintaliittymään.

 

Käsite palomuuri ja palomuurien asentaminen kännykkään, tietokoneelle?

Palomuuri on ohjelmisto, jonka tehtävänä on estää luvattomat vieraat tietokoneellesi sekä ehkäistä suojata tietokonettasi viruksilta ja haittaohjelmilta. Android-puhelimiin sen saa lataamalla luotettavan tietoturvasovelluksen Google Play -kaupan kautta. Esim. Avast, Norton. Applen laitteissa palomuuri on jo valmiina. Tietokoneelle saat palomuurin, kun hankit tietoturvaohjelmiston, joka sisältää palomuurin.

 

Onko laitteeseen asennetussa virustorjuntaohjelmassa automaattisesti ns. palomuuri? Reitittimen palomuuri? Ohjelmistojen palomuurit? Mistä tietää, että palomuurit on käytössä ja toimivat?

Tietoturvaohjelmistot voivat vaihdella ominaisuuksiltaan, ja kaikki eivät välttämättä sisällä palomuuritoimintoa. Perinteiset tietoturvaohjelmat, kuten antivirus-ohjelmat, saattavat keskittyä haittaohjelmien havaitsemiseen ja poistamiseen ilman erillistä palomuuriosiota. Palomuurin toiminnan varmistaminen riippuu käyttöjärjestelmästä, tietoturvaohjelmistosta ja reitittimestä. Yleensä ohjauspaneelista löytyy tietoturvakeskus. Klikkaamalla palomuuri kohtaa avautuu ikkuna, jossa lukee, onko palomuuri käytössä.

 

VPN? Miten asennan ja käytän? Mitä hyötyjä?

VPN:n avulla voit suojata yhteytesi julkisissa Wi‑Fi-verkoissa. VPN vaihtaa virtuaalisen sijaintisi saadaksesi suuremman osan internetiä käyttöösi. VPN:n ensisijainen käyttötarkoitus on suojata yksityisyyttäsi netissä. Sen avulla kaikki, mitä teet netissä, pysyy omana tietonasi. VPN-palvelun voi hankkia useilta eri palveluntarjoajilta tai puhelimen sovelluskaupasta. Yleensä asennus on helppoa ja palveluntarjoajalla jolta palvelun ostat, on myös ohjeet sen asentamiseksi. Yleensä VPN-palvelun saa päälle sovelluksessa olevasta painikkeesta ja sulkeminen tapahtuu samasta paikasta. Palveluntarjoajan ohjesivut ovat yleensä kattavat ja auttavat ongelmatilanteissa.

 

Miten varmistetaan, ettei ei-toivottuja yhteyksiä laitteelle tule? Auttaako yhtään reitittimen nettiyhteyden sulkeminen, silloin kun itse yhteyttä ei tarvitse?

Kun laitteet ovat poissa päältä, ei-toivottuja yhteyksiä ei tietenkään silloin tule. Riittävä suojaus kuitenkin varmistaa sen, että laitteita on turvallista käyttää, eikä yhteyttä tarvitse reitittimestä asti välttämättä katkaista, vaikka nettiä ei käyttäisikään.

 

Mistä tietää, jos joku käyttää reititintäni?

Kirjautumalla verkkoselaimen kautta reitittimen hallintaliittymään osoitteella 192.168.0.1 tai 192.168.1.1 voit tarkistaa reitittimeen liitetyt laitteet. Jos epäilet että reititintäsi käyttää joku epäilyttävä laite, vaihda reitittimen salasana. Jotkut reitittimet tarjoavat myös verkkoliikenteen seurantatoimintoja. Tämän ominaisuus helpottaa havaitsemaan kulkeeko reitittimesi kautta epäilyttävän paljon liikennettä.

 

Mistä saan tarvittavat palomuuriasetukset reitittimeeni (kysyy MAC-osoitetta, Lähteen / Kohteen IP-osoitetta, Protokollaa ja vielä Kommenttia)?

Jos sinulla on Windows käyttöjärjestelmä, löydät MAC-osoitteen kirjoittamalla selaimen hakukenttään (näytön alareunassa) CMD ja painamalla enter. Kirjoita avautuvaan mustaan ruutuun ipconfig/all ja paina enter. Tietokoneen MAC-osoite on kohdassa Physical Address. IP-osoite näkyy puolestaan IP-rivillä.

 

Mitä tarkoitetaan "verkon WPA-suojauksella" ja mistä se laitetaan päälle?

WPA (Wi-Fi Protected Access) on turvastandardi, joka suojaa langattomia verkkoja epätoivotulta pääsyltä ja salakuuntelulta.  WPA-suojauksen asettaminen päälle tai muuttaminen riippuu reitittimen tai langattoman tukiaseman valmistajasta ja mallista. Yleisesti ottaen se onnistuu kirjautumalla reitittimen hallintaliittymään osoitteella 192.168.0.1 tai 192.168.1.1. Hallintaliittymässä etsi osiota, joka käsittelee langattoman verkon asetuksia. Tämä voi olla nimeltään "Wireless", "Wireless Settings", "Wi-Fi", tai vastaava. Etsi asetus, joka mahdollistaa turvastandardin valitsemisen, ja valitse WPA2. Joissakin tapauksissa voit myös valita WPA3, jos laitteesi tukevat sitä. Tallenna muutokset. Useimmissa tapauksissa sinun on myös määritettävä salasana, jota kutsutaan PSK:ksi (Pre-Shared Key) tai langattomaksi salasanaksi. Tämä salasana suojaa langatonta verkkoasi. Tallenna muutokset ja käynnistä reititin uudestaan.

 

Mistä tiedän onko reitittimessäni etäkäyttömahdollisuutta ja mistä sen saa pois päältä?

Reitittimen käyttöohjeet ovat yleensä ensisijainen lähde tietoa varten. Voit myös tarkistaa asetuksen kirjautumalla reitittimen hallintaliittymään osoitteella 192.168.0.1 tai 192.168.1.1. Hallintaliittymässä etsi osiota, joka koskee etäkäyttöä, kauko-ohjausta tai vastaavaa. Tämä osio voi olla nimeltään "Remote Management", "Remote Access", "WAN Remote Access" tai jotain vastaavaa. Useimmissa reitittimissä voit poistaa etäkäytön käytöstä tai muuttaa sen asetuksia. Voit tehdä tämän yleensä valitsemalla "Disable", "Off", "Turn Off" tai vastaavan vaihtoehdon etäkäyttöasetuksissa. Tämän jälkeen tallenna tehdyt muutokset ja käynnistä reititin uudestaan.

 

Mistä saa tietoa kuinka monta vuotta nykyisiin reitittimeen valmistajat sitoutuvat päivittämään laitteitaan? Suositus oli, että vähintään 3 vuotta.. en vaan ole löytänyt mistään tätä tietoa?

Tai toisin päin mistä saa tiedon siitä milloin ostetun reitittimen päivitykset ovat päättyneet?

Paras tapa saada tietoa päivitystuesta on tarkistaa valmistajan viralliset verkkosivut tai ottaa suoraan yhteyttä valmistajan asiakastukeen. Valmistajat ilmoittavat yleensä tukipolitiikkansa ja päivitysstrategiansa käyttöoppaissa, teknisissä tiedoissa tai verkkosivuillaan.

 

Mistä saa tiedot reitittimen päivityksistä? Miten se tehdään? Taloyhtiön verkkoon kävi asentaja laittamassa uuden reitittimen ja langattomat yhteydet kaikille laitteille tv mukaan lukien. Minulla ei ole käyttäjätunnusta eikä salasanaa reitittimelle.

Päivitykset hoituvat yleensä automaattisesti, jos reititin on hankittu suoraan operaattorilta. Sinun kannattaakin ottaa yhteyttä esimerkiksi asentajaan tai taloyhtiön isännöitsijään ja tiedustella tuleeko reitittimien päivityksestä huolehtia itse vai millaisista laitteista on kyse. Reitittimen langattoman verkon salasana löytyy yleensä laitteen pohjasta. Se on yleensä merkitty nimellä Wi-Fi Key. Jos haluat kirjautua reitittimen hallintapaneliin, on käyttäjätunnus ja salasana yleensä admin, molemmissa kohdissa.

 

Minulla on kotona Telian 4G netti ja siinä Telialta 5/2023 hankittu ZTE 296R 4G reititin. Mistä tiedän onko reitittimessä päivitykset kunnossa? Itse en ole sitä päivittänyt, vai päivittyykö se automaattisesti minun tietämättä?

Meiltä hankittu ZTE MF296R hakee automaattisesti tarjolla olevat päivitykset, ellei tätä asetusta ole muutettu laitteen hallintasivulla. Suosittelemme pitämään automaattiset päivitykset aina päällä. Ohjelmistopäivityksiä tulee reitittimelle yöaikaan, joten laitetta ei kannata sammuttaa aina yöksi. Tietoa kyseisestä laitemallista löydät myös sivuiltamme https://www.telia.fi/asiakastuki/laitteet/zte-mf296r-4g-reititin .

 

Minulla on aikanaan TeliaSoneralta laitettu toimimaan kaapeliyhteys modeemi Cisco EPC3825, pääkäyttäjätunnus *****  Yhteys kotiin L kaapeli 70-100M läppäriini. Onkohan tämä turvallinen yhteys?

Kyllä, sinulla on turvallinen yhteys. Kun laite on hankittu meiltä, hakee se automaattisesti tarjolla olevat päivitykset, ellei tätä asetusta ole muutettu laitteen hallintasivulla. Suosittelemme pitämään automaattiset päivitykset aina päällä. Ohjelmistopäivityksiä tulee reitittimelle yöaikaan, joten laitetta ei kannata sammuttaa aina yöksi.

 

Mikä on reitittimen ja laajakaistamodeemin ero? Kumpi kannattaa hankkia?

Laajakaistamodeemi tuo Internet-yhteyden kotiisi, kun taas reititin luo sisäisen verkon ja jakaa tämän yhteyden kodin laitteiden kesken. Jos haluat yhdistää kodissasi useampia laitteita samaan langattomaan verkkoon, onnistuu se vain reitittimen kautta. Usein reititin ja laajakaistamodeemi yhdistetään yhdeksi fyysiseksi laitteeksi, jota kutsutaan yleisesti reititin-modeemiksi. Tässä tapauksessa ne suorittavat molempien laitteiden tehtävät. Toisinaan laajakaistamodeemi ja reititin voivat olla erilliset laitteet, jotka yhdistetään toisiinsa kaapelilla.

 

Miksi suurin osa operaattoreiden kuluttajille tarjoamista reitittimistä on kiinalaisvalmisteisia? Eikö maailmalta todellakaan löydy muita vaihtoehtoja, vaikka näihin valmistajiin kohdistuu epäilyjä tietoturvasta ja muusta epäreilusta kilpailusta?

Saatavuus muun maalaisilla reitittimillä on tosiaan heikompi ja niitä yleisesti ottaen on vähemmän tarjolla. Kiinassa on ja on ollut enemmän kapasiteettia valmistaa kyseisiä laitteita ja sen vuoksi niitä on paljon markkinoilla. Muun maalaisten reitittimien suosio kyllä nousee varmasti tulevaisuudessa, joten toivotaan että puolestaan näillä valmistajilla riittää kapasiteettia toimittaa niitä jälleenmyyjille.

 

Käytössäni on 2 tietokonetta eri puolella taloa, joten joudun käyttämään kahta reititintä paksujen kiviseinien vuoksi siis ensin valokuitureititin josta ns. alareitittimeen käytössä on tietoturvaohjelma, onko turvariski mikä?

Kunhan reitittimen suojaus on kunnossa ja tietoturva on ajan tasalla molemmissa tietokoneissa, niin silloin ei kannata olla huolissaan.

 

Kuinka varmistan reitittimen turvallisuuden ulkomailla. Käyttäessäni vierasta reititintä?

Ulkomailla avoimissa wifi-verkoissa kannattaa käyttää VPN-palvelua. Sillä voit suojata omaa nettiyhteyttäsi tiedonkeruulta. Lisäksi on hyvä, että tietoturvapalvelusi on kunnossa.

 

Hei! Miten päivitä mokkulan? Asiakaspalvelija Telian kaupassa ei osannut neuvoa eikä tiennyt asiasta mitään?

Jos olet ostanut mokkulan operaattorilta, tulee selaimeen ilmoitus, kun päivitys on saatavilla. Voit tehdä päivityksen heti ilmoituksen saatuasi. Jos mokkula on yli 5 vuotta vanha tai uusia päivityksiä ei ole tullut tarjolle viimeisen vuoden aikana, kannattaa laite vaihtaa kokonaan uuteen.

 

Onko hotspotin käyttö maksutonta Telian liittymässä. Kiitos

Kyllä, hotspotin käyttö on maksutonta.

 

En ole tarvinnut PUK-koodia. Minulla on Telialta saat rei-titin ja digiboxi.

PUK-koodi liittyy SIM-korttiin. Jos näppäilet puhelimen PIN-koodin kolme kertaa väärin, puhelin kysyy PUK-koodia. Sen saat Minun Teliasta tai Asiakaspalvelustamme. https://www.telia.fi/asiakastuki/yhteystiedot

 

8v vanha telian reititin cisco EPC3928, onko enää turvallinen?

Jos reititin on yli 5 vuotta vanha tai uusia päivityksiä ei ole tullut tarjolle viimeisen vuoden aikana, kannattaa laite vaihtaa kokonaan uuteen.

 

Vanhan modeemin käyttö, reitittimen päivitys

Jos reititin on yli 5 vuotta vanha tai uusia päivityksiä ei ole tullut tarjolle viimeisen vuoden aikana, kannattaa laite vaihtaa kokonaan uuteen.

 

Honor puhelimeen tullut googlen virusvaroitus. Kuinka toimia kyseisissä tilanteissa

Tarkista onko puhelimeesi saatavilla ohjelmistopäivitys ja lataa se tarvittaessa. Poista epäilyttävät sovellukset, tyhjennä puhelimen välimuisti ja tiedot. Joskus virusvaroitus voi olla huijaus. Jos olet epävarma ilmoituksen aitoudesta, mene suoraan Google Play Kauppaan tai Google Safety Centeriin varmistaaksesi, onko virustorjuntaohjelma tai Google itse antanut varoituksen.

 

lähiverkko on seurannut toimiani yötä päivää 4vuotta, mitä enää voin tehdä kuin häipyä koko internetistä. Rikkovat suomen perustuslain 10 kohtaa, eikä rikosilmoitukseni 1,5v sitten johtanut edes tutkintaan. Onko oikeusvaltio tällainen?

Lähiverkko ei luonnollisesti seuraa tai tallenna Internet-liikennettäsi. Sen sijaan Internet-liikenteesi seuranta liittyy yleensä Internet-palveluntarjoajaan tai muihin kolmannen osapuolen palveluihin, jotka voivat tallentaa ja analysoida verkkoliikennettä. Sivustot, joissa vierailet, voivat tallentaa tietoja kävijöistään. Tämä voi sisältää IP-osoitteesi, sivut, joilla kävit, ja muita tietoja. Tämä tallennetaan yleensä evästeiden tai muiden vastaavien tekniikoiden avulla. Voit myös käyttää virtuaalista eristystä käyttämällä VPN-palvelua, joka salaa Internet-liikenteesi.

 

Kaapelireitittimen päivitys

Jos olet hankkinut reitittimen operaattorilta, jaetaan päivitys niihin automaattisesti. Jos reititin on yli 5 vuotta vanha tai uusia päivityksiä ei ole tullut tarjolle viimeisen vuoden aikana, kannattaa laite vaihtaa kokonaan uuteen.

 

Reitittimen päivitys ja jos hankin uuden reitittimen, miten saan kaikki vanhat sovellutukset asennetuiksi.

Jos reititin on yli 5 vuotta vanha tai uusia päivityksiä ei ole tullut tarjolle viimeisen vuoden aikana, kannattaa laite vaihtaa kokonaan uuteen. Reitittimissä ei ole sovelluksia, joten tietokoneeseen asennetut sovellukset säilyvät ennallaan vaikka reititin vaihtuukin. 

 

Onko reitittimen pohjatarran Wi-Fi password uniikki ja turvallinen.

Reitittimen pohjassa oleva salasana on uniikki, mutta toki suosittelemme kuitenkin vaihtamaan sen.

 

Miksi edellisen reitittimen aikaan tulostin toimi puhelimenkin kanssa? Nyt toimii vain windows läppärin kanssa (onneksi edes siinä).

Varmistathan että molemmat laitteet ovat samassa WiFi-verkossa. Kannattaa tarkistaa myös tulostinvalmistajan verkkosivuilta, onko tulostimelle saatavissa päivitysohjelmisto.

 

Kysymys..Reititin on elisan kaupasta ja liittymä telia. Kuinka saan reitittemen päivitettyä?

Päivittääksesi reitittimesi, tarkista laitteen ohjeista onko laitteeseen saatavilla uusi ohjelmistoversio. Jos ohje ei ole tallella, löydät ohjeen laitteen jälleenmyyjän verkkosivuilta tai laitevalmistajan verkkosivuilta

 

Meillä on Huawein mobiilireititin (usean vuoden takaa)/,Telian kännykkäliittymät, Elisa-viihde mini, Verisure-hälytysjörjestelmä ja itävaltalaisen Froniuksen aurinkopaneelit joiden tuotantoilmoitukset tulevat päivittäin kännykkään.  Tarkistin, että mobiilireitittimen päivitys on ajan tasalla. Pitääkö olla huolissaan ja tehdä jotain?

Kuulostaa oikein hyvältä ja kattavalta. Jos päivitykset ovat ajan tasalla ja tietoturvasta on huolehdittu niin silloin ei ole syytä huoleen.

 

Onko saatavilla olevien reititinmerkkien ja -mallien välillä olennaisia eroja turvallisuusominaisuuksissa? Mikä ratkaisee reitittimen turvallisuuden - fyysinen rakenne (hardware), ohjelmisto (firmware) vaiko asetukset?

Reitittimissä on malli ja valmistajakohtaisia eroja. Kannattaa tutkia reitittimen tekniset tiedot ja valmistajan tarjoamat ominaisuudet ennen ostopäätöstä ja varmistaa että se tarjoaa riittävän tason tuvallisuutta. Jatkuvasti päivitetty ja turvallisuustietoinen reititin auttaa vähentämään tietoturvariskejä kotiverkossa. Ajantasaiset päivitykset, asetukset ja suojaukset ovat varmasti tärkeimmässä roolissa ajatellen reitittimen turvallisuutta.

 

WiFi reitittimen tuvalliset asettelut. Palomuurin turvalliset asettelut.

Wifi reitittimen tärkeimmät asetukset ovat muun muassa vahva oma salasana, langattoman verkon salaus ja kaksivaiheinen tunnistautuminen. Palomuurin turvallinen asettelu sisältää useita kohtia, kuten kaksisuuntaisen tarkastuksen, segmentoinnin, käyttöpohjaisen liikennesuodatuksen ja esimerkiksi VPN-palvelun.

 

Onko erillinen virustorjuntaohjelma tarpeellinen, jos käyttaa win10 käyttöjärjestelmää ja MS Defender-ohjelmaa?

Windows Defender tarjoaa kohtuullisen hyvän suojan monenlaisia haittaohjelmia vastaan. Jotkut käyttäjät voivat kuitenkin haluta harkita erillisen virustorjuntaohjelman, jotka sisältävät lisäominaisuuksia, joita Defenderissä ei ole. Jotkut tietoturvaohjelmat saattavat havaita uusia uhkia, tai haittaohjelmia nopeammin, tai sisältää esimerkiksi paremman palomuurin.

 

Minulla on uusi Telia reititin haluan tutustua sen käyttöön ja miten puhelin yhteys toimii. Pitääkö reititin olla mukana, jos menen mökille tietokoneen kanssa?

Voit jakaa puhelimesi nettiyhteyttä läppäriisi, jolloin et välttämättä tarvitse reititintä. Jos kyseessä on mobiilireititin, voit tietenkin halutessasi ottaa sen mukaan mökille. Jos se toimii taas jollain muulla tekniikalla, jota mökillä ei ole käytössä, on kätevintä silloin hyödyntää matkapuhelimen nettiä.

 

Taloyhtiössämme on valokuitukaapeli ja nettiyhteydet toimivat sen kautta. Onko siinä jo tietoturva-asiat hoidettu vai pitääkö jokaisen hoitaa se vielä itse.

Jokin tietoturva-palvelu kannattaa toki asentaa koneelle, vaikka reitittimen päivitykset hoituisivatkin automaattisesti.

 

Taloyhtiön tarjoama nettiyhteys. Miten päivitän reitittimen?

Reitittimen ohjelmiston version voi tarkistaa reitittimen hallintasivulta kirjoittamalla selainriville 192.168.1.1 tai 192.168.0.1 . Jos reititin on hankittu operaattorilta, tulevat päivitykset automaattisesti. Jos reititin on yli 5 vuotta vanha tai uusia päivityksiä ei ole tullut tarjolle viimeisen vuoden aikana, kannattaa laite vaihtaa kokonaan uuteen  

 

TP- langaton reititin, miten sen ylläpidosta tulee pitää huolta?

Tarkista säännöllisesti valmistajan verkkosivuilta mahdolliset ohjelmistopäivitykset. Päivitykset voivat sisältää tärkeitä turvaparannuksia ja uusia toimintoja. Varmista myös, että käytössä on vahva salasana ja vaihda se säännöllisesti. Tarkista, että reititin sisältää palomuurin ja tarkista sen asetukset.

 

--

Katso myös muut aihealueet vastauksineen alla olevista linkeistä:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa