Skip to main content

Uusien puhelimien mukana tulevat myös uudet älykellot. Apple Watch Series 8 jatkaa edeltävien Applen kellojen viitoittamaa tietä ja panostus on jälleen entistä kehittyneimmissä terveyden seurantaan liittyvissä ominaisuuksissa. Uudistukset edelliseen malliin ovat maltillisia, joskin toimivia.

Apple Watch Series 8 -älykellot ovat saatavilla kahdella eri näyttökoolla: 45 ja 41 millimetriä. Toisena muuttujana on se, haluaako kelloon valmiuden mobiiliyhteyksille. Muutoin erilaiset kellot ovat sisälmyksien puolesta identtisiä keskenään. Rannekkeesta on saatavilla kaksi eri kokoa, joista M/L on miehen ranteeseen oikein sopiva.

Paketissa on itse kellolaite, valittu ranneke ja latauskaapeli, joka liitetään USB-C -liitännällä virtalähteeseen. Kello on jälleen neliskanttinen, mutta reunoilta pehmeäksi pyöristetty. Käyttöasennossa oikeassa yläkulmassa on pyöritettävä Digital Crown -painike sekä sivupainike, jolla voit esimerkiksi aktivoida Apple Payn maksamista varten tai soittaa hätäpuhelun. Digital Crown -painikkeesta palataan perusnäkymään ja napin ympäröivää rullaa käytetään kohteen valintaan ja esimerkiksi numeroiden selaamiseen herätyksen tai ajastimen asettamisen yhteydessä.

 

Apple Watchin painikkeet

Kokeillussa mallissa on haalean beigei silikonia oleva ranneke, joka on jatkuvassa käytössä suhteellisen mukava. Välillä ihon on tietty pakko antaa hengittää, eikä kellon kohdan rasvaaminen ole lainkaan pahitteeksi.

Kello kestää vettä teoriassa aina 50 metrin syvyyteen asti (50 ATM), joten sukeltaminen ja uiminen on turvallista kellon kanssa.

Näin kalliissa kellossa laatuvaikutelman on pakko olla kohdillaan, kuten Applen laitteissa lähes aina onkin. Ja niin on myös Watch Series 8:n kohdalla. Näyttö on kirkas ja terävä sekä mukavantuntuinen käyttää.

Applen kelloille tehty Watch OS -käyttöjärjestelmä on saavuttanut yhdeksännen versionsa. Uusia toimintoja ovat esimerkiksi uudet kellotaulut, monipuolistunut liikunnan seuranta ja mahdollisuus asettaa erityiset muistutukset lääkkeille.

Watch OS 9 toimii käytännössä hyvin ja sen uusista ominaisuuksista saa helposti kiinni. 

 

Valikkonäkymä

 

eSIM tarjoaa yhteyden myös ilman puhelinta

 

Testiin valikoitui malli, jossa on myös valmius mobiilidatayhteydelle. Mobiilidatan käyttöönotto vaatii eSIM-liittymän, joka yhdistetään puhelimesta myös kelloon. Kello nappaa mobiilidatayhteyden käyttöön silloin, kun se menettää yhteyden puhelimeen tai jos puhelin menettäisi yksin yhteyden verkkoon.

Mobiilidatan isoin vahvuus on se, että kellon käyttö jatkuu katkeamatta, vaikka joutuisi hetkeksi eroon puhelimestaan. Ilmoitukset tulevat kelloon tavalliseen tapaan ja puheluidenkin soittaminen on mahdollista.

Liittymän lisääminen kelloon ei vaikuta kellon toimintaan silloin, kun yhteys puhelimeen säilyy. Omillaan ollessaan kellon akku kuluu hieman tavallista nopeammin, mutta riittänee silti vuorokaudeksi, ellei viesti- ja puheluliikenne ole erittäin aktiivista ilmankin puhelinta.

Arjessa toiminto on paras sellaisina hetkinä, kun haluaa jättää puhelimen kotiin vaikkapa lenkin ajaksi.

 

Urheilu on pääosassa

 

Series 8 -kellojen kanssa samaan aikaan ilmestynyt watchOS 9 parantaa ja monipuolistaa liikuntasuoritusten tallentamista ja seurantaa. Kestäyyskuntoa vaativan harjoituksen aikana näkee nyt sykealueet, jos mielii optimoida omaa kuormitustaan.

Uudet toiminnot mahdollistavat myös omien harjoituskokonaisuuksien tallentamisen valmiiksi kelloon. Näin esimerkiksi omat intervalliharjoitukset saa valmiiksi kelloon. Sykealueiden seurannan voi yhdistää omiin harjoituksiin, jos haluaa tavoitella tiettyjä kuormitustasoja harjoituksen eri vaiheissa.

Erilaisten liikuntamuotojen valikoima on todella kattava ja harjoituksen aikana kellon antama data on hyvin ymmärrettävissä. Eri näytöt ovat selkeät ja toiminnot harjoituksen keskeytykseen toimivat hyvin.

Nyt uudessa käyttöjärjestelmässä lisätyt treeniominaisuudet ovat tervetullut lisä, joka Applen kelloista on puuttunut.

 

Lisää treeni -näkymä

 

 

Kaksi uutta teknistä ominaisuutta

 

Paljoa ei ole päivittynyt edellisestä kellosta, mutta pari uutta ominaisuutta on tuotu mukaan. Merkittävin on ruuminlämmön jatkuva mittaaminen, jolla saadaan entistä tarkempaa unidataa ja mahdollisuus kuukautiskierron tarkempaan seurantaan sekä ennakointiin.

 

Apple Watchin sensorit

 

Toinen uusi ominaisuus on kolaritunnistus, johon liittyvät sensorit löytyvät vain Series 8 -kelloista ja uusimmista SE-sarjan kelloista. 

Nämä eivät ole niin merkittäviä, että niiden takia yksistään pitäisi päivittää ainakaan Series 7 -kelloista. Muutoinkaan Apple Watch -kellot eivät ole tehneet suuria harppauksia ja ominaisuuksia on tullut uusia yleensä pari - kolme vuodessa.

Vanhemmasta Apple Watchista päivittävä pääsee käyttämään QWERTY-näppäimistöä, saa aina päällä olevan näytön ja tottakai kehittyneiden piirien tuoman paremman tehon sekä akkukeston.

Series 8:n kohdalla kellon järjestelmäpiiri on päivitetty uuteen, mutta Apple ei lupaa sen erityisesti lisäävän kellon suorituskykyä. Kyse lienee lähinnä optimoinneista ja parannuksista virtatehokkuuteen.

 

Akkukesto on lupauksien tasolla, mutta virransäästötila ei vakuuta

 

Kellon akku kestää passiivisena aika lähelle luvatun puolitoista vuorokautta. Eli jos kelloon vain vastaanottaa ilmoituksia ja vlkaisee silloin tällöin. Eniten akkua syö navigointi tai ahkera harjoitusten tallentaminen, näiden avulla akkukesto putoaa lähemmäs vuorokautta tai jopa alle sen.

Uudehkona ominaisuutena on kellon toimintoja rajoittava tila, jolla pitäisi päästä tähän puolentoista vuorokauden akkukestoon tai ylikin. Asetus tuntuu hieman ristiriitaiselta, sillä vähemmän käytön aikana saa puristettua ehkä vielä pari tuntia lisää käyttöaikaa, ja tehokäytössä taas näytön käyttäminen ja aktiivinen yhteys syövät kuitenkin akuni, vaikka kello olisi osan ajasta pimeänä.

Virransäästöasetuksesta voi olla sellaisessa rajatussa tilanteessa hyötyä, jossa haluaa kellon akun kestävän pidempään ja haluaa silloin tällöin lähinnä tarkistaa kellonajan sekä kerätä askeleet talteen. Virransäästötila rajoittaa esimerkiksi sykkeen ja happisaturaation mittausta. Silloinkaan se ei kuitenkaan tee akkukestolle niin suuria ihmeitä, että asetusta kannattaisi käyttää arjessa, kun laturi on saatavilla.

Akku latautuu ripeästi esimerkiksi tietokoneeseen kytkettynä ja tehokkaampaan laturiin kytkemällä kellon saa täyteen alle tunnissa.

Apple Watch Series 8 on oikein hyvä älykello uuden tai uudehkon iPhonen kaveriksi. Parin viime vuoden kelloista ei kannata kiirehtiä päivittämään, sillä uusia ominaisuuksia on aika vähän. Ruuminlämmön mittaus on mukava lisäominaisuus, mutta ei yksistään myy kelloa vanhempaan malliin tyytyväiselle käyttäjälle, joka voi nauttia uusista Watch OS -päivityksistä joka tapauksessa. Kolaritunnistus on pieni mukava lisäturva, jota toivottavasti ei tietenkään ikinä tarvitsisi hyödyntää.

Tilaa Apple Watch Series 8 Telian verkkokaupasta.

 

--

Lue myös

 

 

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa