Arvostelu

Arvostelu OnePlus Watch 2 Black

  • 27 March 2024
  • 0 kommenttia
  • 81 katselukertaa
Arvostelu OnePlus Watch 2 Black
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Kaupallinen yhteistyö Telia Finland Oyj

Sain Telia Yhteisön kautta mahdollisuuden testata uutta OnePlus Watch 2 -älykelloa, joka toimitettiin minulle suoraan OnePlussalta.

Vaikka olen aiemmin pohtinut älykellon hankintaa, se on jostain syystä jäänyt vain ajatuksen tasolle. Nyt, lähes kahden viikon tutustumisen jälkeen, käyn hieman läpi omia havaintojani. Tarkempia teknisiä tietoja löytyy täältä ja toinen Yhteisön käyttäjäarvostelu täältä.

Käyttöönotto ja OHealth-sovellus

OnePlus Watch 2 myyntipakkauksessa toimitetaan englanninkieliset aloitusohjeet, USB-A to USB-C -latauskaapeli ja lataussovitin, mutta itse laturia myyntipakkaus ei sisällä. Lataus onnistuu USB-A -mallisella laturilla, jos sellainen jo löytyy.

 

 

Latausjohdon USB-C -liitin kiinnitetään magneettiseen lataussovittimeen, jonka neljä pientä kontaktipinniä kiinnittyvät kellon takaosan reikiin. Sovittimen ja kellon välinen kontakti saattaa kuitenkin irrota aika helposti, jos kello pääsee liikahtamaan latauksen aikana. Tämän vuoksi jouduin hieman tavallista enemmän kiinnittämään huomiota siihen missä laitetta lataan. Langaton lataus olisi mielestäni ollut parempi ratkaisu.

OnePlus Watch 2 vaatii toimiakseen OHealth-sovelluksen, joka on ladattavissa Android-puhelimiin. Applen laitteet eivät ole tuettuna. Kyseessä on Oppon ja OnePlussan älylaitteille tehty sovellus, joka synkronoi älypuhelimen ilmoitukset, tekstiviestit ja puhelut kellon kanssa, ja tallentaa ja visualisoi laitteen tuottamat liikunta- ja terveystiedot.

OnePlus Watch 2 paritetaan puhelimen kanssa Bluetooth-yhteydellä. Paritusprosessi on yksinkertainen, ja lisäksi asennuksen yhteydessä ehdotetaan joitakin puhelimessa olevia sovelluksia asennettaviksi myös kelloon.

Käyttöönoton yhteydessä kello ilmoitti myös päivityksen saatavuudesta. Tarkempia tietoja sen sisällöstä ei ollut, mutta kello käyttää Google Wear OS 4 käyttöjärjestelmää, sekä RTOS:aa. Jälkimmäistä käytetään kellon kahden prosessorin hybridiratkaisussa, jossa vain toinen prosessori on käytössä kevyemmissä perustoiminnoissa virran säästämiseksi. Päivityksen jälkeen järjestelmätiedoissa luki Android-versio 13, 1. joulukuuta 2023 tietoturvapäivityksillä. Päivityksiä on luvattu kahdeksi vuodeksi.

Akunkesto

Yksi OnePlus Watch 2:n merkittävimmistä kilpailuvalteista on sen pitkä akunkesto. Laitteelle luvataan jopa 100 tunnin akunkestoa älykkäässä tilassa, joka käytännössä tarkoittaa, että kaikki sen sovellukset ja toiminnot ovat käytettävissä. Virransäästötilassa akunkestoksi luvataan jopa 12 päivää.

Akunkesto olikin ensimmäisiä asioita, joita käyttöönoton jälkeen testasin ja lupaus osoittautuikin hyvin paikkansa pitäväksi. Akku kesti ensimmäisellä käyttökerrallani 98 tuntia täydestä latauksesta 20 prosenttiin, jonka jälkeen virtaa riitti edelleen yhteensä 5 vuorokauden ajaksi. Tämä toteutui kahden eri sähköpostitilin ja kalenterin, sekä WhatsAppin ollessa synkronoituna puhelin- ja tekstiviestisovellusten lisäksi. Todellinen akunkesto riippuukin luonnollisesti siitä, kuinka paljon sovelluksia on yhtäaikaisesti käytössä ja mitä kellolla tekee.

Virransäästötilassa kaikki sovellukset, kuten sähköposti- ja pikaviestisovellukset eivät ole käytettävissä, mutta treeni- ja terveystoiminnot säilyvät käytössä. Myöskään kaikki kellotaulut eivät ole virransäästötilan kanssa yhteensopivia, jolloin ne korvataan peruskellotaululla.

Ilmoitukset

OnePlus Watch 2 välittää puhelimen ilmoitukset värinällä ja/tai ääni-ilmoituksella. OHealth-sovelluksesta voi valita erikseen ne sovellukset, joiden ilmoituksia kelloon haluaa. Myös puhelut onnistuvat kellon kautta, mutta ritari ässä -tyylisten puheluiden sijaan Bluetooth-kuulokkeet mikrofonilla ovat käytännöllisemmät liikkuvaan käyttöön. Kellosta voi soittaa ja vastata puheluihin, joten en jäänyt kaipaamaan puuttuvaa itsenäistä LTE/eSIM-ominaisuutta.

Toiminnot

OnePlus Watch 2 tarjoaa hyvän valikoiman ilmaisia kellotauluja, joiden avulla voi personoida kellon ulkonäön klassisesta lookista digitaaliseen. Kellotaulua voi vaihtaa joko puhelimen OHealth-sovelluksen kautta, tai helposti suoraan kellosta painamalla kellotaulua muutaman sekunnin. Tällöin kellotauluja voi selata sivusuunnassa pyyhkäisemällä. Tämä on kätevää, jos haluaa päivän aikana vaihtaa kellotaulua eri tilanteisiin sopivaksi.

Monia kellotauluja voi myös mukauttaa näyttämään eri tietoja. Riippuen kellotaulusta muokattavissa osioissa, eli komplikaatioissa, näytetään esimerkiksi akun varaus, pulssi ja stressitaso. Näiden tilalle voi vaihtaa muita tietoja näytettäväksi, tai sovellusten pikakuvakkeita.

                 

Kotinäkymänä toimivan kellotaulun lisäksi eri näkymiä, eli ruutuja voi selata karusellimaisesti oikealle ja vasemmalle pyyhkäisemällä ja ne näyttävät sovellusten tietoja tarkemmin, kuten treeni- ja terveystiedot, sään, tai jonkin muun itse asentamasi sovelluksen. Myös ruutuja voi lisätä, poistaa ja järjestellä joko OHealth-sovelluksen kautta, tai suoraan kellosta.

Pulssia ja stressitasoa en itse kokenut tarpeelliseksi nähdä jatkuvasti kellotaulusta, joten sovellusten pikakuvakkeet olivat minulle käytännöllisempiä. Tällöin oikealle tai vasemmalle pyyhkäisemällä ja ”ruutukarusellia” selaamalla nämäkin tiedot saa silti nopeasti näkyviin. Ylöspäinpyyhkäisyllä aukeaa ilmoitusnäkymä ja alaspäinpyyhkäisyllä pikatoimintovalikko kellon eri asetuksiin.

Säätimistä ylempää kotipainiketta kerran painamalla pääsee sovellusvalikkoon ja alempi monitoimipainike toimii oletuksena pikanäppäimenä treenivalikkoon. Painikkeiden toiminnot ovat myös muokattavissa ja niihin saa eri toimintoja kahdesti tai pidempään painettaessa.

Toimintojen muokkausmahdollisuudet ovat siis hyvät ja kellon käyttökokemuksen saa hyvin räätälöityä omiin käyttötarpeisiinsa sopivaksi.

Unenseuranta

OnePlus Watch 2:ssa on unenseurantaominaisuus, joka mittaa unen laatua ja kestoa. Se mittaa syvää unta, kevyttä unta, REM-unta, hereilläoloaikaa, sykettä, happisaturaatiota (SpO2), hengitystiheyttä ja arvioi hengitysongelmien riskiä, sekä halutessa myös kuorsaamista mikrofonin kautta. Näiden arvojen perusteella unen laatu pisteytetään.

Unenseuranta aktivoituu automaattisesti nukkumaan mennessä, mutta laite ei välttämättä huomaa nukahtamista, jos unen kesto on alle 20 minuuttia tai jos liikkuu liikaa nukkuessaan. Käytössäni olen huomannut myös, että unenseuranta on alkanut monesti vasta 1-3 tuntia todellisen nukahtamisen jälkeen. Automaattisen unenseurannan aktivoitumisen sijaan olisi parempi ratkaisu, jos unenseurannan voisi laittaa itse päälle nukkumaan mennessään.

Kuntoilu- ja terveysasetukset

Kello muistuttaa liikkumattomuudesta tunnin välein, mikä on hyvä muistutus taukojen tarpeesta. Tämän voi kytkeä pois päältä, mutta itse koin sen ihan hyödyllisenä, kun työskentelen tietokoneella tai katson televisiota. Varsinkin kannettavan äärellä aika saattaa mennä yllättävänkin nopeasti ja paikoillaan istumista ilman taukoja tulee liikaa.

 

 

Liikkumismuistutusten lisäksi kello näyttää myös muita päivittäisen aktiviteetin tavoitteita kuten askeltavoite, kalorien polttotavoite, treenin kestotavoite, ja aktiviteettien määrällinen tavoite, jotka kaikki ovat muokattavissa omiin henkilökohtaisiin tarpeisiin sopiviksi.

Eri urheilulajien valikoima on laaja, ja se sisältää myös arkisia liikkumismuotoja koiranulkoilutuksineen. Dataa kerätään kuitenkin melko suppeasti, kuten vain suorituksen aikainen pulssi, kalorien kulutus ja käytetty aika. Myös omia mukautettuja treenejä voi luoda, jolloin seurattavia tietoja voi lisätä enintään viisi vaihtoehtoa kymmenestä.

 

Treenilokit tallentuvat OHealth-sovellukseen yksittäisinä suoritteina, joten koostettua kokonaiskuvaa liikkumisesta ja terveydentilasta ei saa. Palautumisen seurantaa ei ole, etkä voi luoda esimerkiksi viikkotavoitteita. Tavoitteellisen treenaajan tarpeisiin tämä voi olla puute. Puutteina voi pitää myös ihon lämpötilan, EKG:n ja verenpaineen mittaamisten puuttumista.

 

 

Jos haluaa laajentaa terveystietojen, liikunnan ja levon seurantaa, niin OHealth toimii Google Health Connect -sovelluksen kanssa, joten sen voi yhdistää muihin Health Connectin kanssa yhteensopiviin sovelluksiin. Luonnollisesti myös Play-kaupasta voi asentaa kolmannen osapuolen vaihtoehtoisia liikuntasovelluksia. Näiden avulla voi mahdollistaa laajemman terveystietojen tarkastelun.

Yhteenveto

OnePlus Watch 2 on monipuolinen älykello, joka tarjoaa laajan valikoiman ominaisuuksia terveyden seurannasta puhelimen ilmoitusten vastaanottamiseen ja sovellusten käyttöön. Kello tuntuu mukavalta kädessä, ja on rakenteellisesti laadukas. Käyttö on helppoa, ja erityisesti pitkä akunkesto tekee siitä käytännöllisen arjen apuvälineen.


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa