5G

Tässä on 100 miljoonan euron miehen paras kaveri - "Tavoitteena turvallisin 5G-verkko"

  • 23 November 2020
  • 9 kommenttia
  • 97 katselukertaa
Tässä on 100 miljoonan euron miehen paras kaveri - "Tavoitteena turvallisin 5G-verkko"
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Sami Siiki seisoo poikamaisen innostuneena seuraavaksi valmistuvan 5G-tukiaseman juurella Pakilassa. Uusia tukiasemia nousee kymmeniä joka viikko.

 

Siikillä on iso vastuu: hän on rakentamassa digitaalisen yhteiskunnan peruskiveä, jonka päällä merkittävä osa tulevaisuuden palveluista lepää.

 

”Kukaan ei vielä osaa sanoa, miten merkittävästi 5G-teknologia muuttaa maailmaa. Todennäköisesti itseajavat autot ovat vain murunen koko kakusta”, Siiki pohdiskelee. 5G:n hyödyt tulevat todennäköisesti olemaan monipuoliset niin yksittäisille kuluttajille kuin yrityksillekin.

 

Telian mobiiliverkkojen rakentamisesta vastaava Siiki on ollut rakentamassa myös edellisten sukupolvien matkapuhelinverkkoja. 5G-verkon rakentaminen on niihin verrattuna vaativampaa, sillä uusi teknologia vaatii tekijöiltään selvästi enemmän osaamista.

 

Eikä kyse ole pelkästään uuden mobiiliverkon rakentamisesta. Telia modernisoi samalla koko mobiiliverkkonsa. Se merkitsee jatkossa parempaa laatua ja isompaa tiedonsiirron kapasiteettia myös 4G-verkoissa.

 

”Kyseessä on erittäin iso operaatio, sillä pelkästään siihen liittyvä tarvikkeiden logistiikka on valtava haaste. Yhteen 5G-tukiasemaan asennetaan jopa tuhat kiloa uutta tekniikkaa modernisoinnin yhteydessä ja samalla vanhat laitteet puretaan kierrätykseen”, Siiki kertoo.

 

100 MILJOONAA EUROA VUODESSA

 

Ensimmäiset 5G-tukiasemat pystytettiin Suomeen vuonna 2018. Viime vuonna siirryttiin sarjatuotantoon ja tänä vuonna uusia tukiasemia syntyy jo liukuhihnalta.

 

”Korona hidasti vauhtia keväällä, sillä se vaikeutti komponenttien saamista ja asentajien liikkumista. Nyt olemme taas täydessä vauhdissa ja tahti kiihtyy viikosta toiseen”, Siiki kuvailee.

 

Telian 5G-verkon piirissä on jo yli 1,5 miljoonaa suomalaista. Uusia 5G-tukiasemia nousee yli 20 joka viikko. Siiki ennakoi, että rakentaminen jatkuu kiivaana 3-5 vuotta. Sen verran Siiki suostuu kertomaan, että yhtiö käyttää mobiiliverkkojen rakentamiseen ensi vuonna noin 100 miljoonaa euroa.

 

”Kaikki operaattorit rakentavat uusia verkkoja päät punaisina. Tavoitteena on saada verkot mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monen suomalaisen ulottuville”, Siiki sanoo. ”Nopeasti ja asiakaslähtöisesti”, hän muistuttaa.

 

TIETOTURVA ON YHTEISPELIÄ

 

Nopea rakennustahti ei kuitenkaan tarkoita perusasioista, kuten turvallisuudesta tinkimistä. Yhteiskunnan digitalisoituessa tietoturvan merkitys nousee uudelle tasolle.

 

Siikin mukaan 5G-tukiasemat ovat osa kokonaisverkkoa. 5G:ssä verkon reunalle rakentuu aiempia sukupolvia enemmän dataa ja älyä, mikä luo haasteen tietoturvalle. Ratkaisevaa on tällöin ydinverkon turvallisuus, verkon ohjausjärjestelmät ja operaattorin toiminta.

 

”Tietoturva on yhteispeliä. Meille se tarkoittaa luotettavien kumppaneiden valintaa ja jatkuvaa työtä turvallisuuden eteen koko verkon elinkaaren ajan”, Siiki selittää.

 

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että verkkojen turvallisuus on nimenomaan operaattoreiden vastuulla. ”Meidän kanssammehan asiakas tekee sopimuksen”, Siiki hymähtää.

 

Telia kertoi kaksi viikkoa sitten valinneensa kumppanikseen Nokian. Siikin mukaan ratkaisu oli erittäin luonnollinen ja perusteellisen kokonaisarvion tulos.

 

”Meille oli tärkeintä, että Nokia on sitoutunut kehittämään kanssamme laadukkaan ja turvallisen 5G-verkon”, Siiki tiivistää.

 

”KOKO SUOMI HYÖTYY”

 

Suomi on maailmassa 5G:n kärkimaita. Siiki kiittelee viranomaisia, jotka päätöksillään mahdollistivat rakentamisen nopean käynnistämisen.

 

”Suomi on mobiilimaa, jossa on kolme hyvää matkapuhelinverkkoa. Käynnissä on terve kilpailu, josta hyötyvät ennen kaikkea suomaiset ja suomalainen yhteiskunta, sillä uuden teknologian päälle rakentuvat palvelut pitävät meidät kilpailukykyisinä.”

 

Janne Kaijärvi

 

--

 

Tutustu myös näihin:

 

 

9 kommenttia

vai linkkiä nousee kun sieniä sateella.

ei vaan tänne, meillä raksuttaa lähimastossa luotettava 800 mhz lähetin.

vaikka olen tehnyt varmaan sata vika ilmotusta jne. 13 vuoden aikana mitä asuttu.

suoritus kyky huippua ei edes spotifyn piisit lataudu ilman katkoja

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Tukiasemia tosiaan @jukews  rakennetaan jatkuvasti ja olemassaolevia mastoja parannellaan kuuluvuuksien ja kapasiteettien osalta kaikin puolin. Kuuluvuuspalaute olisi varmaankin parempi kuin vikailmoitus alueelta? On olemassa alueita, missä ei kuuluvuus välttämättä ole hyvä ja sitä voi auttaa lisäantennien avulla. Mikäli haluat, että tilannettasi katsotaan tarkemmin niin suosittelen ottamaan yhteyttä Minun Telia -sivuston Chatin kautta. Pystyisimme katsomaan alueelliset tilanteet sitä kautta paremmin. 

Onko mastoon asennettava tukiasema vinssattu ylös "holkikia" käyttäen? Tuli mielee Haukilahden vesitorni joka on rakennettu maan tasalla ja nostettu tunkeilla pilareita myöten ylös.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

@linnahe tervetuloa Yhteisöön! Mukavaa, että olet löytänyt tänne keskustelujen ja juttujen pariin😁> Tuo kysymyksesi onkin meillä jo talossa laitettu eteenpäin. Meillä yhteisöläisillä ei ole ihan varmaa faktatietoa siitä miten nosto tapahtuu, joten alan asiantuntijat saavat siihen vastata meidän kauttamme. Palataan tähän, kun tiedämme enemmän.  

Entä  tuulivoimalat, häiritseekö generaattori tai muu elektroniikka tukiasemaa jos niitä asentaisi mastoon?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

@linnahe Tukiaseman rakentamisissa käytössä on nostokoriautoja ja oikein korkeisiin kohteisiin tavarat vedetään vinssillä ylös asennettavaksi.


 


Yleisesti nostokoriautolla pääsee tekemään asennukset pylväskohteisiin. En usko, että tuulivoimaa rakennellaan samoihin kohteisiin. Alkaa tulla jo kilot raudalle täyteen mastonkin osalta. Kysäisen ja ilmoitan sinulle vastauksen saatuani. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Usein näissä tukiasemissa tulee vastaan kuormitettavuus painon puolelta. Periaatteessa normitukiasemaan on mahdollista painorajojen mukaan asentaa useamman operaattorin laitteistot. Normaalissa olosuhteissa tukiasema ei kaatuisi vaikka asennettaisiinkin sinne tuulivoimala, mutta hirmumyrskyn/syöksyvirtauksen/trombin tullessa maston kohdalle, niin voi olla tilanne toinen. 

Vieläkö jostakin löytyy sellainen joko lista tai kartta, joka kertoo uusimmat mastot tai sitten vaikka rakenteilla olevat mastot?


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Tjaamanen tsekkaa täältä --> Rakenteilla olevat verkot. Filtteröi eri näkymiä niin näet haluamasi tiedon.

Vastaa