Nettiä mä metsästän

  • 16 December 2017
  • 6 kommenttia
  • 1 katselukerta

Moi!

 

Muutama juttu mihinkä haluaisin saada selvyyttä.

 

1.

Mikä itu on ollut telialla keväällä, kun piti kuparit saada kiireellä alas pylväistä jotka ainakin vielä on samoilla paikoillaan ja sähkökaapelit kulkee niissä niin ku aina ennenkin?

Telian kaapelitkin makaa tuolla lumen alla vielä hienosti mytyssä... Pitäskö vuokraa alkaa periä varastoinnista? ;)

 

2.

Millanen homma nykyään on vetää uudet kuparit/kuidut taloon?

Talomme on noin 15m päässä kuidusta ja 25-30m kylän puhelinkeskuksesta.

Voinko nykästä tuon teidän kaapelimytyn tosta omalta tontilta ja viedä sen pään tonne keskukseen... Kytkettekö työ loput niin saan kiinteän pelaamaan?

 

3.

Jos tuo aikaisempi viritys ei onnistu niin kuinka herkästi työ toisitte tuohon keskukselle pienen 4g tukiaseman ettei tartteis repiä pelihousuja aina kun koittaa katsoa esim. jääkiekkoa netin ylitse?

4g pelaa muuten ihan hyvin mutta tahtoo ruuhkautua jos vähänkään enempi käyttäjiä.

 

Alue on 41490 hankasalmella

Tänne vasta vuoden sisällä lisätty kaistaa lisäämällä 1800 taajuus tuohon ainoaan tukiasemaan mikä tähän kylälle kantaa teiltä.

 

Rupeaa sulakkeet lämpiämään kun netti tökkii aina kun sitä eniten tarviais.

Enkä ole ainut jota tämä rassaa täällä ja ei varmaan ainut kyläkään missä sama ongelma.

Jotain vaan pitäs saada tehtyä kun kiinteää ei saa ja mobiili ei toimi niin kuin pitäis.

 

 


6 kommenttia

Kaapeleita puretaan yleisesti muutamasta syystä ja yhteiskäyttöpylväiden poisto on yksi mahdollinen syy. Linjan kunto on voinut myös olla sen verta kehno, että saneerauksen sijasta ne poistetaan ja siirrytään korvaaviin yhteyksiin alueella. Se mihin aikaan meidän kaapelit puretaan suhteessa pylväiden poistoon on ihan eri juttu. Yleensä katsotaan aikataulullisesti paras vaihtoehto ja mennään sen mukaan. Syytä sille miksi kaapelit on sinne lojumaan en osaa sanoa. Näin ei tietenkään pitäisi olla.

 

Alueen yhteydet katsotaan aina verkonsuunnittelun puolelta. Jos linja on purettu, kuparia tuskin tulee tilalle. Kuitu voi olla vaihtoehtona, riippuu tosiaan lähimmästä jakopisteestä, alueen tilanteesta yms. Yksittäisen kuituyhteyden rakennusmaksukyselyn voi pyytää meidän asiakaspalvelusta. Yhteystiedot löytyy täältä. Jos alueella on muutenkin kiinnostusta valokuituyhteyksille niin avoinkuitu on myös yksi mahdollisuus.

 

Parannuksia mobiiliverkkoon tehdään tarpeen perusteella. Tarve muodostuu meidän omien mittausten tai asiakaspalautteiden myötä. Parannuksille on prosessi olemassa mobiiliverkon osalta ja sitä avataan tarkemmin täällä yhteisön blogissa.

 

Tuossa Hankasalmen tukiasemassa näyttää jo olevan LTE1800 taajuus, joten kannattaa pakottaa reititin taajuuslukolla käyttämään 1800MHz taajuutta. Postinumerolla ei näkynyt olemassa olevia suunnitelmia tähän hätään.

 

 

Oukkei!

 

Pistin kyselyä kuidun hinnasta, voipi olla ettei sovi omaan budjettiin ihan vielä mutta suunnitellaan.

 

Tuosta kuidun jakopisteestä sen verran, että onko ne noita pieniä peltibokseja tuossa tienposkessa, mitä on ripoteltu harvakseltaan tuohon kuidun vierelle?

Jos on niin yksi olisi tuossa talon kohdalla sopivasti.

 

Ja vielä että vaikuttaako käyttäjien määrä kuuluvuuteen 4g verkossa?

Tosiaan 4g toimii hyvin täällä muuten, mutta välillä ruuhkautuu.

Parhaimmillaan olen yöllä saanut ~90megaa sisäänpäin ja joitain megoja ulos.

Sitten kun ruuhkaa niin 2-5megaa sisäänpäin on aika normaalia.

 

Tuossa kuparien keräilyssä minua ihmetyttää eniten se, että niitä ei kerätty pois kuin muutamalta talolta tässä kylällä.

Saatavuuskyselyn perusteella noin 6-7 taloa on ilman kiinteän mahdollisuutta ja esim. yksi naapuri tuossa kiven heiton päässä omistaa kiinteän yhteyden. Jännä ettei niitä rapsittu kerralla isommalta alalta pois....

Mutta se siitä, kerta sitä ei takas saa.


@pextah kirjoitti:

Oukkei!

 

 

 

Ja vielä että vaikuttaako käyttäjien määrä kuuluvuuteen 4g verkossa?

Tosiaan 4g toimii hyvin täällä muuten, mutta välillä ruuhkautuu.

Parhaimmillaan olen yöllä saanut ~90megaa sisäänpäin ja joitain megoja ulos.

Sitten kun ruuhkaa niin 2-5megaa sisäänpäin on aika normaalia.

 

 


Käyttäjien määrä vaikuttaa ilman muuta. Radioverkko on jaettu siirtotie kaikkien siihen kytkeytyneiden käyttäjien kesken. 1800 Mhz taajuudella 4G verkko käyttää 20 Mhz taajuuskaistaa ja saavuttaa teoreettisesti max. 150 Mbit/s siirtonopeuden käyttäjälle päin optimaalisissa olosuhteissa. Käytännössä tietysti vähemmän, reilut 100 Mbit/s. Tämä reilun 100 Mbit/s kaista on siis jaettu kaikkien saman solun alueella olevien käyttäjien kesken. Tyypillisesti tukiasemassa on 3 solua eri suuntiin, joilla voidaan kattaa koko tukiaseman ympäristö eli 360 astetta. Jos solun alueella vaikkapa 10 käyttäjää katsoo laadukasta teräväpiirtolähetystä Youtubesta, Netflixistä tai jostakin TV-palvelusta niin tuo 100 Mbit/s on jo lähes käytetty loppuun. Ei siis ihme, että 4G hidastelee varsinkin iltaisin, koska sen palvelukyky on loppujen lopuksi aika pieni. 

Toki tukiasemia voi olla useampia, kuten taajuuksia (800, 1800, 2600 Mhz) jolloin käyttäjiä mahtuu solun alueelle enemmän. Mutta periaate varmastikin tuli selväksi?

Niin mutta kun tarkoitin kuuluvuudella 4g verkon kantamaa, enkä sitä paljonko kaistaa irtoo per nuppi...

Eli tarvitsenko paremman antennin ruuhka aikana?

Maalaisjärki sanois että ei, mutta kysytään nyt kuitenkin :)

Jos tukiasema on ruuhkautunut, antennista ei ole todennäköisesti mitään hyötyä. Oikealla ja tarkalla suuntauksella siitä voi olla vähän apua, selviää vain testaamalla. Ja muista, että 4g yhteyksissä pitää olla 2 antennia jotka on asennettu ristipolarisaatioon. Täältä ja muiden operaattoreiden foorumeista löydät paljon vinkkejä asennuksiin.

Kukas osais kertoa faktana että kulkeeko se kuitu tossa talon vieressä vai ei?

Niemisjärventie on tien nimi ja 41490 alue.

Niemisjärventien ja meijerintien risteyksessä on puhelinkeskus, sinne se kai menee jos menee...

 

Karkeasti minkälainen urakka on vetää kuitu talolle lähimmältä jakopisteeltä?

Vastaa