Viisi vuotta 4G:tä – Soneran 4G-nopeus nousi 300 megaan


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10345 kommenttia

 


 


 


Lehdistötiedote 15.12.2014:


 


"Olemme ottaneet 4G-verkossamme käyttöön uuden LTE-Advanced (LTE-A) –teknologian.  LTE-A on 4G-tekniikan seuraava kehitysvaihe ja sen avulla verkon teoreettinen maksiminopeus kaksinkertaistuu 300 Mbit/s:iin, ja käytännössä verkossa on jo mitattu 230 Mbit/s:n nopeuksia." Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen kaupallinen carrier aggregation -tekniikkaa hyödyntävä LTE-A-toteutus.


 


Ensimmäiset alueet ovat joissa tätä päästään hyödyntämään löytyvät Helsingin Oulunkylästä ja Roihupellosta. Tämän vuoden puolella tulee tätä uutta tekniikkaa hyödyntäviä tukiasemia vielä 10 lisää eri puolelle Etelä-Suomea."


 


---


 


Aikamoista teknistä ilotulitusta ja terminologiaa. Mistä oikein on kyse?


 


Termi LTE-A (tai LTE-Advanced) tarkoittaa jälleen yhtä isoa kehitysaskelta matkapuhelinverkkojen kehityshistoriassa.


 


Kaikki lähti liikkeelle NMT-puhelimista (toki sitä ennen oli mm. ARP-puhelimet yms yms jotka ainakin 60-70 -luvuilla syntyneet muistavat, ne joilla soitettiin tuttaville ja kylänmiehille lähimmän aluekeskuksen vaihteen kautta). NMT-puhelimet olivat isoja ja kankeita mutta ne olivat jo oikeita kännyköitä - mukana pidettäviä henkilökohtaisia puhelimia.


 


Sen jälkeen tuli GSM-puhelimet eli puhuttiin 2G-puhelimista tai verkosta ja niiden kanssa ääni ei enää kohissut koska verkko oli digitaalinen joten puhelimen käyttömukavuus oli ihan eri tasolla. Päästiin myös lähettämään mm. tekstiviestejä :)


 


No 2G:n jälkeen tuli tottakai 3G ja se voidaan jaotella muutamaan eri kehitysvaiheeseen kuten esimerkiksi HSPA. 3G:n myötä tiedonsiirron nopeudet kasvoivat ja ne mahdollistivat nettisurffailun jopa puhelun aikana, tähän asti nettiyhteys katkesi aina kun tuli puhelu. HSPA siis kasvatti nopeuksia entisestään, myös laitteelta verkkoon päin eli esimerkiksi kuvien lähettäminen tuttaville nopeutui.


 


Mikäs muu kuin 4G (LTE) tuleekaan sitten seuraavana ja se on ollut kaupallisessa käytössä nyt 5 vuotta. Ja tässä jutussa mainittu LTE-Advanced (LTE-A) –teknologia on sen seuraava kehitysvaihe joka tuo matkapuhelinverkkoon lisää kapasiteettia, nopeutta ja suorituskykyä. 


 


Eli Suomeksi sanottuna, tämä kaikki kohkaaminen näiden termien ja numeroiden kanssa liittyy siis siihen että nettiä on alettu käyttämään mobiililaitteilla yhä enemmän ja enemmän vuosien varrella ja netin käyttömukavuus on parantunut kun tekniikka on kehittynyt siinä rinnalla huimaa vauhtia. Netti on "kaikkien huulilla ja kaikkialla". Liikkuvan kuvan (leffat, tv-ohjelmat, Youtube- yms. streamauspalvelut jne) kuvanlaatu paranee koko ajan ja niitä käytetään aina vaan koko ajan enemmän, musiikkia ladataan verkosta kännykkään/tablettiin ja niin edelleen. Verkkojen pitää kehittyä siinä rinnalla, tarvitaan lisää nopeutta ja kapasiteettia jotta voidaan taata käyttäjälle hyvä käyttökokemus.


 


Esimerkiksi videot ja muut sisällöt latautuvat tietokoneelle tai puhelimelle nopeammin kuin aikaisemmin. Aikaa säästyy muuhun kuin odotteluun. Nopeutta on siis tullut lisää mutta myös vasteajat ovat parantuneet joka mahdollistaa esimerkiksi erilaisten nettipelien pelaamisen. Ennen nettipelaamisen edellytys oli kiinteä laajakaista, nykyään hyvä 4G-yhteys alkaa olla samaa tasoa vasteaikojen suhteen.


 


Laskin muutamia teoreettisia esimerkkejä latausajoista, että mitä nämä eri termit (eli tässä tapauksessa matkapuhelinverkot) tarkoittavat käytännössä jos lataat esimerkiksi leffan tai samansuuruisen tiedoston tietokoneelle. Laskin ensimmäiseen kaavioon luvut sen mukaan että yksi tunti HD-tason kuvaa vie tiedonsiirtoa maksimissaan 3Gt, eli kahden tunnin pituinen HD teräväpiirtoelokuva vie tiedonsiirtoa maks. 6 gigatavua. Jälkimmäiseen kaavioon laskit luvut sen mukaan että yksi tunti normaalitasoista kuvaa (SD) vie tiedonsiirtoa noin 0,7Gt eli kahdessa tunnissa tiedonsiirtoa kuluu siis 1,4Gt.


 


Huomioithan, että laskelma on suuntaa-antava ja todellisuudessa latausajat ovat pidemmät koska latausnopeus vaihtelee se ei ole koko ajan sama riippuen mm. samaan aikaan samalla alueella nettiä käyttävien käyttäjien määrästä. Netin nopeus on myös riippuvainen etäisyydestäsi lähimpään tukiasemaan, signaalin voimakkuudesta/laadusta ja niin edelleen.


 



 


Laskelmat havainnollistavat sen, että uudet verkkotekniikat mahdollistavat videokuvan katsomisen lyhyillä/lyhyehköillä latausajoilla, latausaika on parhaimmillaan jopa vain muutamia minuutteja.


 


Nykyään leffoja tosin katsotaan erilaisten streaming-palveluiden avulla. Niissä leffaa ei ladata ensin koneelle ja vasta sitten aloiteta katselua vaan katselu aloitetaan heti ja leffa latautuu koneelle/laitteelle sitä mukaa kun katselu edistyy. Tällaisia palveluita on esimerkiksi meidän Viihdepalvelun mobiili- ja nettiversio, Netflix, ja ViaPlay.


 


Streaming-palveluissa leffojen kuvanlaatu on riippuvainen yhteyden nopeudesta. HD teräväpiirtoelokuvat edellyttävät karkeasti 6-8Mbit/s -nopeudella toimivaa nettiä, jos nopeus on pienempi palvelu muokkaa kuvanlaatua ko yhteydelle sopivaksi. 3G-verkko tarjoaa nopeuksia joiden avulla teräväpiirto-ohjelmia pystyy katsomaan, LTE:stä puhumattakaan (kts. yllä oleva taulukko).


 


Loppukaneettina voidaan myös todeta, että uudet tekniikat mahdollistavat myös useiden laitteiden yhtäaikaisen käyttämisen samalla yhteydellä ilman että yhdellä laitteella edes välttämättä huomaa että samaan aikaan nettiä käytetään myös muilla laitteilla. Jopa useiden streamauspalveluiden käyttämisen yhtä aikaa jos alueellasi on hyvä kuuluvuus.


 


Rakennamme koko ajan uusia tukiasemia joilla saadaan uusia kuuluvuusalueita sekä parannetaan jo olemassa olevia peittoalueita 3G- ja 4G -verkossa. Löydät tietoa rakentamisesta sivuiltamme --> linkki.


14 kommenttia

4 kk vanha lehdistötiedote ? Verkkokaupassa ei edelleenkään yhtään laitetta, joka pystyisi hyödyntämään LTE A:ta ?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Jep, tiedote on tammikuulta mutta ei ole vielä kyllä vanhentunut siinä mielessä etteikö asiaa voisi nostaa esiin. Kulma tässä oli nimittäin myös se että mitä isommilla nopeuksilla saa käytännössä ja tiedostojen latauksissahan ne hyödyt ovat käytännössä, tällä hetkellä ainakin. Ja halusin tuoda myös esille sitä että paljon on tapahtunut vuosien varrella matkapuhelinverkkojen kehityksessä, huimia harppauksia menty eteenpäin :)


 


Olet oikeassa, hirmu paljon näitä uusia nopeuksia tukevia laitteita ei vielä markkinoilla ole mutta esimerkiksi vasta myyntiin tulleet LG G Flex 2 ja Samsungin S6:t niitä tukevat kyllä joten siinäkin mielessä aiheen nosto oli ajankohtainen :)

Kunniamerkki +14

Pöytämodeemissahan tämä olisi aika kova sana.


Voidaanko tätä myös hyödyntää 800 MHz taajuuksilla, jossa nopeus on kaistanleveyden takia pienempi? Saataisiin upattua ne nopeammiksi..


 


[offtopic] Testailen tässä samalla näiden rivinvaihtojen toimintaa [/offtopic]

Kunniamerkki +14

Nyt tulee testi kaksi kommenttien toimivuudesta Miten mahtaa olla?


 


Ei toimi. Tämän kommentin voi poistaa.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Sonera ja DNA jos käyttää yhteysverkon alueella 2x 10Mhz taajuuskaistaa niin mahdollista on käyttää LTE-A:ta?


 


Maksiminopeus tulee olemaan 150/50Mbps haja-asutusalueella.


 


Kaupungissa tulee olemaan 20Mhz + 20Mhz eli se LTE-A 300Mbps 1800Mhz ja 2600Mhz taajuusalueilla.

Suomen Yhteisverkko Oy rakentaa Pohjois- ja Itä-Suomeen matkaviestinverkon LTE Advanced radioverkkotekniikalla, josta löytyy tuki myös vanhemmille päätelaitteille (GSM, 3G ja 4G).

Kyseinen radioverkkotekniikka Carrier Aggregation perustuu kahden eri taajuusalueen (800 MHz ja 1800 MHz) yhtäaikaiseen käyttämiseen. Tällä tavoin nopeutta saadaan parannettua verrattuna nykyiseen 800 MHz:n 4G-verkon taajuudella saataviin nopeuksiin, jotka teoreettisestikin voivat olla maksimissaan n. 60-70 Mbit/s.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Ahaa että 800Mhz + 1800Mhz taajuudella toimii tuo LTE-A. Ehkä oppisin jotakin uutta. 

..kele kun saisi tänne mökille edes yhden megan vauhdin. Nykyvauhti kun polkee väliä 0,4-0,7Mbs. Tämäkin vain hyvällä tuurilla, jos yhteyttä saa ollenkaan.

Yrittäjille myydään Sopiva Pro XL:ää max 300 Mbits/s liittymää ja siihen reitittimeksi siihen max. 150 Mbits/s pystyviä laitteitta. Olisiko jo aika alkaa myymään myös LTE A:ta hyödyntäviä laitteita ? Viron Sonerallahan ja DNA:lla tuollainen Huawei on ollut jo kuukausia myynnissä.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

 kommenttiin vastauksia?


 


Missäpäin on LTE-A verkolla toteutuksia? Lisäksi olisi hyvä mainita kuuluvuuskartassa tämä... 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Kyseistä LTE-A -verkkoa kehitetään jatkuvasti, tällä hetkellä LTE-A -toimivuus on tosiaan rajoittunut muutamaan Samsungin laitteeseen (mm. Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note 4) sekä on saatavilla vain tiettyihin liittymätyyppeihin (Aito 4G Max, Sonera Sopiva Pro).

 

Toivetta on laitettu nyt eteenpäin tilanteesta, että kuuluvuusnäkymää LTE-A -verkon kattavuudesta näkyisi sonera.fi -sivustolla.

 

Reitittimistä LTE-A-kelpoinen on Huawei E5186, jota ei siis saa Soneralta. :smileysad:

Täydennetäänpäs tähän ketjuun, että Huawei Huawei E5186 on tullut nyt myös Soneran valikoimiin.

 

Liekö tästä kenelläkään vielä kokemuksia jaettavaksi LTE-A verkosta?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
LTE-A verkoista tullut testattua Turussa suurimman nopeuden 266Mbps , eli toteutuksena 1800Mhz + 2600Mhz tukiasema. Normaali nopeus on 150Mbps - 200Mbps välillä. Suuret häiritöt kaupunkien keskustoissa aiheuttaa sen että korkeisiin nopeuksiin ei tulla pääsemään helposti. Lisäksi 300Mbps liittymä tulee olemaan aika kallis joten suositeltavaa pysytellä vielä 150Mbps liittymissä ellei kokoajan speedtesti näytä ylärajaa...

Vastaa