Skip to main content

Media-alan yrittäjä Joonas Nieminen on ollut Euroopan parhaita e-sporttaajia. Hän sanoo, että 5G tuo verkkopelaamiseen huomattavia etuja. Niin se tuo myös hänen nykyiseen ammattiinsa kuvaajana. ”Materiaali liikkuu isoina tiedostoina, joten yhteyksien on toimittava hyvin.” Isänä hän vahtii tyttäriensä pelipäiviä tarkasti, luppoaikanaan hän tempautuu pikaisten mobiilipelien maailmaan.

 

”Tartuin videokameraan jo alakouluikäisenä heti, kun sellainen ostettiin kotiin. Kuvaamisesta tuli ensin harrastus ja sitten ammatti”, Joonas Nieminen kertoo.

 

Jyväskylässä asuva Nieminen on toiminut ammattikuvaajana kymmenen vuotta ja yrittäjänä reilut neljä vuotta.

 

”Viime vuosina olen kuvannut joka puolella Suomea ja ympäri Eurooppaa. Monipuolisuus on tämän työn suola”, Joonas Nieminen kertoo.

 

Korona-aika vähensi tapahtumakuvauskeikkoja, mutta toisaalta toi paljon uusia työtehtäviä. Kun ihmiset eivät voi kokoontua yhteen, yhä useampi yritys haluaa välittää muun muassa markkinointiviestinsä videoiden välityksellä.

 

Turvallinen ja nopea yhteys on välttämätön

 

Mediayrittäjän on pakko saada tiedostot matkaan sovittuna aikana missä päin maailmaa tahansa. Siksi hyvät datayhteydet ovat välttämättömiä.

 

”Lähetän jatkuvasti verkon yli isoja tiedostoja, eikä niiden latautumista saa joutua odottamaan kohtuuttoman kauan. Sata megaa sekunnissa on miniminopeus, johon olen itse tyytyväinen. Aiemmin videomateriaaleja siirrettiin kovalevyillä joko kädestä käteen tai postitse, mutta nyt lähetän ne verkon yli. Mitä nopeampi verkkoyhteys, sitä nopeammin pääsen varsinaisen työn eli leikkaamisen pariin. Jos joudun lähettämään tiedostoja tien päältä, viritän puhelimesta oman hotspotin. Se on myös turvallisempi vaihtoehto kuin vaikkapa kahvilan tai hotellin julkinen wifi-verkko”, Joonas sanoo.

 

”Kuvaan muun muassa Ylelle, ja uutisten, ajankohtaisohjemien tai urheilun videomateriaalien pitää yleensä olla saman päivän aikana telkkarissa. Tiedostot pitää saada nopeasti kentältä Pasilaan Ylen leikkaajalle. Tällöin minulla on läppäri mukana kuvauskeikalla. Nopeat 5G-yhteydet auttavat tässä paljon!”

 

Kyberturvallisuus on etusijalla

 

Joonas Nieminen on miettinyt paljon kyberturvallisuutta. Esimerkiksi asiakkaiden luottamuksellisten materiaalien tietoturvan on oltava ehdottoman varma.

 

”Olen aina ollut tietoinen kyberuhkista, sillä IT-osaamiseni on ollut hyvällä tasolla nuoresta lähtien. Olin jo opiskelemassa IT-insinööriksi ennen kuin mediakärpänen puraisi. Tiedän siis varsin hyvin, millaisia triggereitä tietokonevirukset vaativat ja minkälaisen tiedon urkinta on mahdollista.”

 

Hänelle on tärkeää, että Suomessa päätökset dataverkkojen asentamisesta tehdään paikalliset olot huomioon ottaen. ”Kaikille alueille eivät sovellu samat ratkaisut: ymmärrän hyvin, että esimerkiksi Venäjän rajan läheisyys otetaan huomioon, kun dataverkkoja rakennetaan.”

 

Joonas Nieminen (Yhteisössä nimimerkillä @JoonasPNieminen) seuraa tarkasti alan kehitystä ja Telian 5G-lähettiläänä hän testaa myös liittymiä ja laitteita.

 

”Osallistun keskusteluihin ja autan aina, jos osaan. Olin itse esimerkiksi paininut saman ongelman kanssa kuin toinen keskustelija: miten jakaa isossa asunnossa nettiä ilman, että pitäisi vetää nettipiuhaa metrikaupalla. Se onnistuu esimerkiksi sähköverkkolaitteen eli Powerline-adapterin avulla, joka mahdollistaa nettiyhteyden jakamisen sähköverkkoa pitkin paljon kätevämmin.”, Joonas Nieminen kertoo.

 

Hänelle 5G-verkon nopeudet ja matalat viiveet mahdollistavat monia asioita, joista arjessa tärkein käyttökohde kotona on suoratoistopalveluiden käyttö.

 

Suuri latausnopeus parantaa pelaajan voitonmahdollisuuksia

 

Myös verkkopelaaminen luonnistuu 5G:llä vikkelämmin.

 

”Nopeammat reagointiajat ja suuremmat latausnopeudet antavat pelaajalle paremmat mahdollisuudet voittoon. Nykyään AAA-tason pelit ovat grafiikoiltaan fotorealistisia. Tämä tarkoittaa isoja tiedostokokoja, isoja päivityksiä ja paljon dataa per sekunti vilistämässä ruudulla. Joidenkin pelien koot ovat nykyään jopa pari sataa gigaa”, Nieminen kertoo.

 

Ennen kuvaajaksi ryhtymistään Joonas pelasi vuosina 2004–2006 rahapalkinnoista ja kilpaili Euroopan parhaimpien pelaajien joukossa Unreal Tournament -tietokonepelissä. Silloin lajia ei vielä kutsuttu e-sportiksi, vaikka samasta asiasta on kyse.

 

”Nykyään pelaan PC:llä satunnaisesti Fortniteä, jonka takana ovat samat tekijät kuin Unreal Tournament -pelisarjassa.”

 

Joonaksen kattavasta kilpapelaamistaustasta on ollut hyötyä sekä opiskelun että työn kannalta, esimerkiksi erinomaisen englannin kielitaidon saavuttamisessa.

 

”Vieraan kielen opetteluun oli suuri motivaatio, koska sen avulla pääsi peleissä etenemään paremmin. Myös tiimityöskentelytaidot kehittyivät, kun pelasimme joukkueena. Lentokone- ja avaruussimulaattorien ansiosta opin nopeasti, kuinka dronella lennellään. Samankaltaiset joystick-ohjaimet löytyvät mm. PlayStationin peliohjaimesta, joten käyttöliittymä oli entuudestaan tuttu”, Joonas kertoo.

 

Hänen lapsuudessaan tietokoneet eivät kuitenkaan olleet samalla tavalla joka kodin tekniikkaa kuin konsolit nyt. Ensimmäistä pc-konetta piti mankua kauan.

 

”Oma lapsuus oli kuitenkin vielä luonnonläheistä, tuli pyörittyä lähimetsissä ja pelattua kirkonrottaa, vaikka videopelit alkoivat samaan aikaan kiinnostaa”, Joonas Nieminen muistelee.

 

Samanlaiset mahdollisuudet hän haluaa suoda omille lapsilleen, ja niinpä heillä on piirretty 4- ja 7-vuotiaille tyttärille selkeät rajat pelaamiseen: pelipäivänä saa pelata rajoitetun ajan, ja silloinkin pelinä on usein kehittävä sana- tai numeropeli. Kun esikoinen menee ensi syksynä kouluun, se jännittää – varsinkin vanhempia.

 

Teksti: Leeni Peltonen
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

 

--

 

Lue myös

 

Mikä on Telian 5G verkon lähetysnopeus? Onko se 100 M niinkuin jutussa kerrotaan?


@AsiakasY 



Lähetysnopeus riippuu etäisyydestä tukiasemaan, laitteen kapasiteetista ja esimerkiksi talon rakenteista (kuinka hyvin rakenteet päästävät 5G:n läpi sisätiloihin). Vaihteluväli 5G-liittymissä on 10Mbit/s~ riippuen liittymän maksiminopeudesta. Tuo on siis liittymän miniminopeuslupaus. Todellisuudessa 5G toimii usein huomattavasti nopeammin, toki ympäristö ja etäisuudet tukiasemiin sitten vaikuttavat. Voipi hyvin olla, että Joonaksella miniminopeus on tuon 100Mbit/s luokkaa, mikä onkin ihan huippujuttu! 🙂>


Mielestäni vastauksesi on väärin. Operaattorin mainostavat verkosta laitteeseen eli saapuvaa liikennettä näillä 150, 300 tai 450M nopeuksilla, mutta usein jäädään jopa alle tuon 10M. Mutta jos ladataan videota verkon suuntaan, jota tässäkin jutussa käsittääkseni tarkoitetaan, ei saapuvan liikenteen nopeudella ole mitään merkitystä vaan lähtevän liikenteen nopeudella, joka on yleensä melko surkea. Eikä sitä mainosteta edes missään. Itseasiassa Telian verkossa saatavilla olevan dokumentaation perusteella ei ole edes määritelty lähtevän liikenteen nopeutta. Kuituyhteyksissä näitä on saatavilla, mökille olisi tarjolla jopa 1000M/1000M yhteys. Tällä jo isompikin video suorastaan lentää serverille. Tosin sitä ei voi ottaa mukaan.


@AsiakasY 



Itse asiassa sekä saapuvan että lähtevän liikenteen nopeuksille löytyy palvelukuvauksessa tarkemmat specsit täällä. Ja tosiaan on totta, että joskus nopeuksissa jäädään alle 10Mbit/s nopeuden, mutta se usein johtuu mainitsemistani asioista - etäisyydestä tukiasemaan taikka talon rakenteista. Taustalla voi myös olla mahdolliset rakennustoimenpiteet tukiasemassa tai jokin muu häiriötilanne. Mobiilissa ollaan alttiimpia muutoksille verkossa kuin sitten kiinteissä yhteyksissä. Jos liittymän nopeus alittaa useasti tuon luvatun minimin, olisi hyvä olla yhteydessä asiakaspalveluun ja selvittää, mistä hitailu johtuu. Tuollainen hitailu ei ole tarkoituksenmukaista, ja onneksi siihen löytyy kuitenkin ratkaisut ja syyt taustalla. 🙂> 


Ihan mukavasti 5G uppia antaa, 450M puhelinliittymällä pääsin Lahdessa, Cittarin parkkipaikalla kuvan nopeuksiin:

 


@AsiakasY ja @SalliJf 

Jutussa mainittu nopeus (100M) on siis pienin nopeus mitä itse suostun käyttämään. Tätä matalammat yhteydet eivät sovellu omiin tarpeisiini työn ja viihteen osalta. Itselläni on useamman vuoden ajan ollut kiinteä 100/100 laajakaista ja tällä hetkellä puhelimessani on Telian 5G 450M -liittymä. Edellisenä vuonna onnistuin mittaamaan yli 800 Mbps latausnopeuksia Telian 5G 1000M -liittymällä täällä Jyväskylässä. Nyt odotellaan vielä tovi 5G Kotinetti -yhteyksien asennusta niin pääsen tutustumaan myös tähän maailmaan 🙂> Näistä 5G Kotinetti -kokemuksista tulee sit omat julkaisut Telian Yhteisöön.


Verkkopelaamisessa olennaista on latenssi - ja etenkin sen tasaisuus. Ja 5G:ssähän se ei ole tasaista, vaan siellä on välillä valtavia hitailuja. Verkkopelit siis lagaa. Asiastahan on ollut jo keskustelua tällä palstalla. Voin tarvittaessa kaivella linkit.


*Joonas Nieminen on ollut Euroopan parhaita e-sporttaajia*

citation needed.

*Ihan mukavasti 5G uppia antaa, 450M puhelinliittymällä pääsin Lahdessa, Cittarin parkkipaikalla*

Mmmm se pest paikka pelaamiseen on ulkona siwan vieressä FTW.


Itse olen pelaillut 4G:n yli jo useita vuosia, kun ei muita yhteyksiä ole saatavilla (jos ei ole sattunut lotossa voittamaan). Hidastelut ovat ainakin tällä seudulla harvassa. Jokin yleinen verkkohäiriö on sitä aiheuttanut tai tukiaseman vikaantuminen. Toki aivan sakein lumipyry hieman yhteyteen vaikutti, mutta ollaankin nopeamman 1800 MHz alueen rajalla, tukariin noin 6km matka. Paremmin tuo on toiminut kuin aiemmin ollut ADSL, 1M/512 Kbps. Sen kanssa ei voinut tehdä yhtään mitään muuta verkkotoimintaa.


@chichidrilla Muistaakseni 5G ei kanna vielä @Purnipsi :n mestoille joten tästä syystä testipaikka jossain muualla kuin kotona. Näin uskoisin. Toisaalta, kyllähän Siwan parkkiksella voi pelata jos siltä tuntuu 🙂>


"Verkkopelaamisessa olennaista on latenssi - ja etenkin sen tasaisuus. Ja 5G:ssähän se ei ole tasaista, vaan siellä on välillä valtavia hitailuja."

 

Joo näinhän se on ainakin vielä , kun käytössä on 5G NSA , joka tukeutuu 4G-verkkoon. Kovin on lupailtu , että latenssit pienenee oikean 5G SA:n tullessa laajaan käyttöön , mutta nähtäväksi jää ja aikaa siihen ainakin menee vielä vuosia.


Ei se kauhean laajaan käyttöön tule koskaan. Syynä SA:n lyhyt kantama. Tulee lähinnä sellaisiin paikkoihin missä kuitukin olisi helposti saatavilla.


Mitä tekemistä 5G NSA/SA:lla on kantomatkan kanssa? Kyllähän 5G SA toimii 700 MHz verkossakin.


Nimenomaan, SA ei ole lukittu mihinkään tiettyyn taajuuteen. Elisalla on jo 700 sekä 3,6GHz testissä, sekä myös 2100 MHz.

 

@chichidrilla Siksi tuo paikka, koska siinä näyttää nuoriso viettävän iltaa. 24h kaupan edessä on monta autokuntaa. Varmasti joku saattaa pelata mobiilipeliäkin. Ja onhan puhelin tarkoitettu mobiilikäyttöön. 🙂>


5G SA tulee haja-asutusalueilla käyttämään nykyisiä 4G-taajuuksia joko yksin tai jaetusti 4G:n kanssa , jolloin kantomatka on kutakuinkin sama kuin 4G:lläkin. Haittapuoli on , että kaistanleveydet ovat entisenlaisia ja nopeudet myös. No aavistuksen 5G:n paremman modulaation ansiosta nousevat.

 

Taajamissa tullaan käyttämään 3,5 GHz kaistaa lisänä ja tulevaisuudessa myös 26 GHz kaistaa etenkin kaupunkien keskustoissa. Niillä nopeudet saadaan suuremmman kaistanleveyden ansiosta jo oikeasti gigaluokkaan. No varsinkin 26 GHz kantomatka on vain muutama sata metriä ja sekin ulkotilassa eli vaatii tukiaseman lähes joka lampputolppaan kuten se slogan kuuluu.


Telian maaseudun 5G 700 MHz + muutama 4G-band tarjoaa jo nyt kupariverkon kaltaisia viiveitä. Tässä mittaustulos Myrskylästä. 10 ms yhden millisekunnin jitterillä on hyvä.

 

(antiflood esto)

 


Itse kun tein Elisan verkossa (muuta ei ole saatavilla) 5G testejä, en päässyt muutakuin hyvään download-nopeuteen, ulkona. Upload ja ping olivat 4G luokkaa, sisällä sitten tilanne romahti. Ja taajamassa asun, 5G tolppaan matkaa max 800 metriä. Ei ole mitään syytä vaihtaa puhelimen liittymää 5G-liittymäksi, ainakaan nyt. Tällä nykyisellä tukiasema-tiheydellä ei tulla joka torpassa nauttimaan 5G-yhteyksistä, ellei taajamissakin oteta käyttöön 700 MHz taajuutta paremman sisäkuuluvuuden takaamiseksi. 


Vastaa