Media-alan yrittäjä Joonas Nieminen on ollut Euroopan parhaita e-sporttaajia. Hän sanoo, että 5G tuo verkkopelaamiseen huomattavia etuja. Niin se tuo myös hänen nykyiseen ammattiinsa kuvaajana. ”Materiaali liikkuu isoina tiedostoina, joten yhteyksien on toimittava hyvin.” Isänä hän vahtii tyttäriensä pelipäiviä tarkasti, luppoaikanaan hän tempautuu pikaisten mobiilipelien maailmaan.
”Tartuin videokameraan jo alakouluikäisenä heti, kun sellainen ostettiin kotiin. Kuvaamisesta tuli ensin harrastus ja sitten ammatti”, Joonas Nieminen kertoo.
Jyväskylässä asuva Nieminen on toiminut ammattikuvaajana kymmenen vuotta ja yrittäjänä reilut neljä vuotta.
”Viime vuosina olen kuvannut joka puolella Suomea ja ympäri Eurooppaa. Monipuolisuus on tämän työn suola”, Joonas Nieminen kertoo.
Korona-aika vähensi tapahtumakuvauskeikkoja, mutta toisaalta toi paljon uusia työtehtäviä. Kun ihmiset eivät voi kokoontua yhteen, yhä useampi yritys haluaa välittää muun muassa markkinointiviestinsä videoiden välityksellä.
Turvallinen ja nopea yhteys on välttämätön
Mediayrittäjän on pakko saada tiedostot matkaan sovittuna aikana missä päin maailmaa tahansa. Siksi hyvät datayhteydet ovat välttämättömiä.
”Lähetän jatkuvasti verkon yli isoja tiedostoja, eikä niiden latautumista saa joutua odottamaan kohtuuttoman kauan. Sata megaa sekunnissa on miniminopeus, johon olen itse tyytyväinen. Aiemmin videomateriaaleja siirrettiin kovalevyillä joko kädestä käteen tai postitse, mutta nyt lähetän ne verkon yli. Mitä nopeampi verkkoyhteys, sitä nopeammin pääsen varsinaisen työn eli leikkaamisen pariin. Jos joudun lähettämään tiedostoja tien päältä, viritän puhelimesta oman hotspotin. Se on myös turvallisempi vaihtoehto kuin vaikkapa kahvilan tai hotellin julkinen wifi-verkko”, Joonas sanoo.
”Kuvaan muun muassa Ylelle, ja uutisten, ajankohtaisohjemien tai urheilun videomateriaalien pitää yleensä olla saman päivän aikana telkkarissa. Tiedostot pitää saada nopeasti kentältä Pasilaan Ylen leikkaajalle. Tällöin minulla on läppäri mukana kuvauskeikalla. Nopeat 5G-yhteydet auttavat tässä paljon!”
Kyberturvallisuus on etusijalla
Joonas Nieminen on miettinyt paljon kyberturvallisuutta. Esimerkiksi asiakkaiden luottamuksellisten materiaalien tietoturvan on oltava ehdottoman varma.
”Olen aina ollut tietoinen kyberuhkista, sillä IT-osaamiseni on ollut hyvällä tasolla nuoresta lähtien. Olin jo opiskelemassa IT-insinööriksi ennen kuin mediakärpänen puraisi. Tiedän siis varsin hyvin, millaisia triggereitä tietokonevirukset vaativat ja minkälaisen tiedon urkinta on mahdollista.”
Hänelle on tärkeää, että Suomessa päätökset dataverkkojen asentamisesta tehdään paikalliset olot huomioon ottaen. ”Kaikille alueille eivät sovellu samat ratkaisut: ymmärrän hyvin, että esimerkiksi Venäjän rajan läheisyys otetaan huomioon, kun dataverkkoja rakennetaan.”
Joonas Nieminen (Yhteisössä nimimerkillä @JoonasPNieminen) seuraa tarkasti alan kehitystä ja Telian 5G-lähettiläänä hän testaa myös liittymiä ja laitteita.
”Osallistun keskusteluihin ja autan aina, jos osaan. Olin itse esimerkiksi paininut saman ongelman kanssa kuin toinen keskustelija: miten jakaa isossa asunnossa nettiä ilman, että pitäisi vetää nettipiuhaa metrikaupalla. Se onnistuu esimerkiksi sähköverkkolaitteen eli Powerline-adapterin avulla, joka mahdollistaa nettiyhteyden jakamisen sähköverkkoa pitkin paljon kätevämmin.”, Joonas Nieminen kertoo.
Hänelle 5G-verkon nopeudet ja matalat viiveet mahdollistavat monia asioita, joista arjessa tärkein käyttökohde kotona on suoratoistopalveluiden käyttö.
Suuri latausnopeus parantaa pelaajan voitonmahdollisuuksia
Myös verkkopelaaminen luonnistuu 5G:llä vikkelämmin.
”Nopeammat reagointiajat ja suuremmat latausnopeudet antavat pelaajalle paremmat mahdollisuudet voittoon. Nykyään AAA-tason pelit ovat grafiikoiltaan fotorealistisia. Tämä tarkoittaa isoja tiedostokokoja, isoja päivityksiä ja paljon dataa per sekunti vilistämässä ruudulla. Joidenkin pelien koot ovat nykyään jopa pari sataa gigaa”, Nieminen kertoo.
Ennen kuvaajaksi ryhtymistään Joonas pelasi vuosina 2004–2006 rahapalkinnoista ja kilpaili Euroopan parhaimpien pelaajien joukossa Unreal Tournament -tietokonepelissä. Silloin lajia ei vielä kutsuttu e-sportiksi, vaikka samasta asiasta on kyse.
”Nykyään pelaan PC:llä satunnaisesti Fortniteä, jonka takana ovat samat tekijät kuin Unreal Tournament -pelisarjassa.”
Joonaksen kattavasta kilpapelaamistaustasta on ollut hyötyä sekä opiskelun että työn kannalta, esimerkiksi erinomaisen englannin kielitaidon saavuttamisessa.
”Vieraan kielen opetteluun oli suuri motivaatio, koska sen avulla pääsi peleissä etenemään paremmin. Myös tiimityöskentelytaidot kehittyivät, kun pelasimme joukkueena. Lentokone- ja avaruussimulaattorien ansiosta opin nopeasti, kuinka dronella lennellään. Samankaltaiset joystick-ohjaimet löytyvät mm. PlayStationin peliohjaimesta, joten käyttöliittymä oli entuudestaan tuttu”, Joonas kertoo.
Hänen lapsuudessaan tietokoneet eivät kuitenkaan olleet samalla tavalla joka kodin tekniikkaa kuin konsolit nyt. Ensimmäistä pc-konetta piti mankua kauan.
”Oma lapsuus oli kuitenkin vielä luonnonläheistä, tuli pyörittyä lähimetsissä ja pelattua kirkonrottaa, vaikka videopelit alkoivat samaan aikaan kiinnostaa”, Joonas Nieminen muistelee.
Samanlaiset mahdollisuudet hän haluaa suoda omille lapsilleen, ja niinpä heillä on piirretty 4- ja 7-vuotiaille tyttärille selkeät rajat pelaamiseen: pelipäivänä saa pelata rajoitetun ajan, ja silloinkin pelinä on usein kehittävä sana- tai numeropeli. Kun esikoinen menee ensi syksynä kouluun, se jännittää – varsinkin vanhempia.
Teksti: Leeni Peltonen
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
--
Lue myös
- Telia 5G lähettiläiden testit ja kokemukset
- Tästä naisesta ei virta lopu – Heidi Einsbor elää elämäänsä 5G:n nopeudella
- Kun nopeus ratkaisee: Ossi ”Sekunti” Huohvanaiselle bittien vauhdilla on väliä
- Pekka Riipinen tietää, mitä kybermaailman pimeässä ytimessä on – siellä käydään jatkuvaa taistelua
- Telian 5G-paikkakunnat – täältä näet missä 5G toimii