Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Sovellukset luontoon (2) (1)_edited.jpg

 

Luonto tarjoaa siellä liikkuvalle vuodenajasta riippumatta monipuolisesti elämyksiä, rentoutumista, seikkailuja ja vastapainoa arkeen! Tutkimukset osoittavat, että jo pienikin päivittäinen luontoretki voi lievittää stressiä, auttaa palautumisessa, laskea verenpainetta ja ennen kaikkea kohentaa mielialaa. Kyllähän siinä mieli virkistyy, kun pääsee luontoon ja parhaimmillaan tuntee olevansa osa sitä!

 

Olen kerännyt tähän artikkeliin sekä iOS- että Android-laitteille soveltuvia mukavia tietoa ja turvallisuutta lisääviä sovelluksia, jotka ovat oiva apu luonnossaliikkujalle ja luonnon monimuotoisuudesta nauttivalle. Voit saada aivan uutta sisältöä liikkumiseen luonnonhelmassa, kun saat vinkkejä muilta kanssakulkijoilta, voit jakaa omia kokemuksiasi muille ja löytää tutuiltakin seuduilta uusia reittejä ja uutta nähtävää. 

 

Vaeltajakartta

 

Vaeltajakartta-sovelluksen käyttöön et tarvitse kokemusta maastossa liikkumisesta, kartanlukutaitoa tai navigointikokemusta. Sovellus tuo mukavuutta ja varmuutta liikkumiseen, ja sen avulla löydät mm. lähialueilta löytyviä erilaisia palveluntarjoajia. 

 

Sovelluksesta itsestään ei koidu kuukausimaksuja, mutta jotta haluamiesi alueiden reittiopastukset avautuvat käyttöösi vaatii sovellus datapakettien lataamisen. Paketit sisältävät kaiken sen informaation mitä saatat tarvita liikkuessasi luonnossa: tietoja varaustuvista, paikallissäästä, marjoista ja sienistä. Datapakettien hinta kohteesta riippuen on 0,59-9,90 €. Paketit kannattaa ladata puhelimeen jo ennen maastoon lähtöä, jotta ne ovat käytössä myös mahdollisilla katvealueilla offline-tilassa. Sovelluksesta löytyy näiden tietojen lisäksi muun muassa myös julkisen liikenteen aikatauluja. Turvataksesi reitin, jota kuljet ja ollaksesi varma ettet eksy, voit kytkeä päälle toiminnon, joka ilmoittaa värähdellen, jos lähdetkin polkujen risteyksestä väärään suuntaan.

 

vaeltajakartta (1).png

Geocaching

 

Geokätköilyssä yhdistyvät liikunta, aarteenetsinnän jännittävyys ja nokkeluus. Varsinkin nuori väki saattaa saada aivan uutta intoa luonnossa liikkumiseen, kun he saavat jännityksen tuntua etsimällä kätköjä kiven- ja kannonkoloista sekä yhteisöllisyydentunteen kirjaamalla löytötiedot muidenkin harrastajien nähtäville.

 

Muutamia vuosia sitten suuren suosion saavuttanut geokätköily onnistuu nykyisillä puhelimilla ja liittymillä varsin hyvin ilman erillisiä laitteita, kun niistä melkeinpä poikkeuksetta löytyy niin nettiyhteys kuin sisäänrakennettu GPS-vastaanotinkin. Ennenkuin pääset geokätköilyn kanssa vauhtiin pelkällä puhelimella varustautuneena, tulee sinun luoda käyttäjätili Geocaching-nettisivuilla. Kun se on tehty, voit lähteä seikkailuun! Sovelluksesta näet tietoja jokaisesta geokätköstä, navigoit kätkölle kartan, kompassin tai ajo-ohjeiden avulla, kirjaat geokätkölöytösi ja näet kartan satelliitti-,  animaatio- tai hybridimuodossa. Voit myös raportoida eteenpäin, jos jokin kätkö on vaurioitunut, tai jos sinulla on siitä muuta ilmoitettavaa.

 

geocaching.jpg

 

Retkipaikka

 

Retkipaikka-sovelluksesta löydät yli 1500 kohdetta esittelyineen sekä paljon muita merkittyjä paikkoja, kuten tupia, laavuja ja tulentekopaikkoja. Sen lisäksi, että voit itse suunnitella vaellusreittisi sovelluksen avulla, löydät sieltä myös kasvavan määrän jo valmiiksi merkittyjä reittejä. Voit suodattaa hakutuloksia sijaintisi tai haluamasi alueen kuten vaikkapa maakunnan perusteella, ja näin löydät juuri itsellesi kiinnostavimman käyntikohteen.

 

Sovellus toimii hyvin esimerkiksi ideapankkina lomareissun suunnittelussa, kun haet tietoja uusien alueiden reiteistä. Retkipaikassa voit etsiä eri kohteita niin sijainnin kuin nimenkin perusteella. Halutessasi voit luoda omia suosikkilistoja tulevia retkiä varten, ja järjestellä listoja niin aakkosittain kuin etäisyyden mukaan. Kun lataat suosikkikarttanäkymät offline-tilaan, ovat kartat käytössäsi silloinkin, kun olet maastossa nettiyhteyksin ulottumattomissa. 

 

 Retkipaikka.png

Sports Tracker

 

Tämä sporttinen ja monipuolinen sovellus on ollut suosittu jo vuosia, ja edelleenkin se on hyvin pidetty. Jos olet erityisesti kiinnostunut seuraamaan kulkemiesi reittien dataa, niin Sport Tracker tarjoaa siihen mahdollisuuden eri muodoissa. Saat tarkat nopeus- ja reittitiedot, korkeuserot reitillä, keski- ja maksiminopeutesi, vertailumahdollisuuden aiempiin suorituksiisi, energiankulutuksen ja paljon muuta.  Valittavanasi on useita eri urheilulajeja, ja sovellukseen on kytkettävissä myös sykevyö, jolloin mm. energiankulutus vastaa tarkasti totuutta. 

 

Graafisesti Sports Tracker on selkeä, ja karttamerkintöjä on miellyttävä selata kuten myös seurata urheilupäiväkirjamaisesti esimerkiksi kuukausitasolla omia suorituksia, lajeja, liikuttuja matkoja, kulutettuja kaloreita jne. Jos olet reissussa, löydät sovelluksesta vinkkejä uuden ympäristön hyviin reitteihin eri urheilulajeittain. 

 

sports tracker_edited.jpg

 

112 Suomi

 

Aina kannattaa olla varautunut myös arvaamattomiin ja suunnittelemattomiin tilanteisiin, joissa saattaa jopa joutua turvautumaan hätäkeskuksen apuun. Suomi 112 -sovelluksen kautta soittaminen on varsinkin luonnon helmassa liikkuvalle mitä parhain avunpyynnön väylä, sillä sovelluksen kautta soitettuna sinut saadaan paikannettua vaikka keskeltä suota tai erämaata, josta muuten olisi vaikea antaa tarkkoja sijaintitietoja. 

 

Sen lisäksi, että voit soittaa sovelluksen kautta hätänumeroon ja saada nopeasti avun missä ikinä oletkaan,  löydät sieltä myös kattavasti muita palvelu- ja päivystysnumeroita: toimintaohjeita vesilläliikkujille ja meripelastuksen numeron, lasten ja nuorten auttavan puhelimen, myrkytystietokeskuksen, Kriisipuhelimen sekä Nollalinjan numerot. 

 

Huomioitavaa on, että sovelluksen käyttöön pätee samat säännöt kuin muutoinkin numeroon 112 soittamiseen, eli sen tarjoamaan apuun turvaudutaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan pikaisesti auttavia viranomaisia kuten poliisi, ensihoito, pelastus tai sosiaalitoimi. 

 

Katso alta Suomi 112 -sovelluksen käyttönotto- ja käyttöohjevideo.

 

 

Punainen Risti

 

Toinen hyvä turvallisuuteen liittyvä ja aina matkassa mukana kulkeva sovellus on Suomen Punaisen Ristin sovellus. Sieltä löydät monipuolisesti ensiapuohjeita erilaisiin tilanteisiin, joihin retkeilijänä tai ohikulkijana missä tahansa tilanteessa voit arvaamatta joutua. Sovellus pitää sisällään ohjevideoita esimerkiksi nyrjähtäneen nilkan sitomiseen ja alaraajan murtuman tilapäistukemiseen.

 

Pieni seikka, mikä kannattaa ottaa huomioon, jonka omalla Android-puhelimellani havaitsin on se, että puhelimen hakutoiminto ei tunnista Punainen Risti- tai SPR-hakua, vaan nimen Red Cross. Tämän vuoksi kannattaa siirtää sovelluskuvake puhelimella sellaiseen selkeään kohtaan, josta sen löytää helposti tilanteen ollessa päällä. iOS-puhelimella sovellus löytyy nimellä Suomen punainen risti.

 

spr_edited.jpg

 

Millaisia käytännöllisiä ja luonnossa liikkumiseen liittyviä sovelluksia sinulla on käytössä? Jaa omat vinkkisi!

 

Lue myös:

 
AaTanja
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Parhaat-sovellukset-luontoretkelle/ba-p/236787
Linkki kopioitu
8 kommenttia 👇
Tietoa kirjoittajasta
Moderoin Yhteisössä ja kirjoittelen mielelläni TV- ja leffa-aiheisia artikkeleita. Varsinkin pohjoismaiset dekkarit ovat viime aikoina olleet mieleeni, otan niistä suosituksia vastaan :) Keskustelua kanssani saa Yhteisö-asioiden lisäksi aikaan myös kissoista ja käsitöistä.