Skip to main content

Harri Holma tietää ehkä eniten maailmassa mobiiliverkoista. Hän on ollut kehittämässä 3G-, 4G- ja 5G-verkkoja Nokian tutkimusyksikössä. ”Jokainen uusi teknologia on parantanut maailmaa.”

11 vuotta sitten Holma hyppi Olympiastadionilla U2:n tahtiin. Nyt hän pitelee katsomossa käsissään uunituoretta keksintöä laboratoriosta; millimetritaajuuden 5G-lähetintä, joka mullistaa maailmaa. Kolmannen kerran Holman uralla.

”Stadion on aina ollut upea paikka isoille tapahtumille mutta haasteellinen mobiiliverkoille. Tämä purkki soveltuu erinomaisesti tällaiseen ruuhkaiseen paikkaan. Tästä saadaan vauhtia jopa viisi gigabittiä sekunnissa”, Holma ihastelee.

 

Mutta onko viisi gigabittiä paljon? Ja tarvitaanko tuollaisia nopeuksia?

 

Holmaa kysymykset huvittavat. Hän aloitti 3G-teknologian tutkimisen Nokian tutkimusyksikössä vuonna 1994 tehdessään opinnäytetyötään Otaniemen teknilliseen korkeakouluun 3G-radiosta. Kahdeksan vuoden työn jälkeen 3G esiteltiin maailmalle vihdoin vuonna 2002, ja silloin siitä saatiin tiristettyä nopeutta irti alle megabitin verran. Nyt Holman käsissä komeileva laite siis yltää 10 000 kertaa kovempiin nopeuksiin.

”Silloin mietimme, mihin ihmeeseen ihminen voi tarvita koskaan yhden megan nopeutta”, Holma nauraa. ”Ja onhan sille käyttöä löytynyt.”

3G oli ensimmäinen teknologia, joka oli suunniteltu datan siirtämiseen mobiiliverkossa. Holma myöntää, etteivät tutkijat silloin voineet kuvitella, miten bittien siirtyminen ilmateitse muuttaisi maailmaa. Kukaan ei olisi osannut ennustaa Facebookin tai Netflixin kaltaisia palveluita.

Seuraavaksi Holma kävi 4G:n kimppuun. Kyseessä oli parempi versio 3G:stä. ”Molemmat mahdollistivat viihteen tehokkaamman jakelun”, Holma tiivistää.

 

”Tehkää siitä turvallisempi, luotettavampi ja nopeampi”

 

Kun Holma oli saanut 4G:n käsistään, alkoi työ 5G:n kanssa. Tosin sitä ei aluksi kutsuttu 5G:ksi, vaan laboratoriossa puhuttiin ”beyond 4G”-teknologiasta.

”Meille sanottiin, että suunnitelkaa moninkertaisesti nopeampi, luotettavampi, turvallisempi ja joustavampi mobiiliverkko. Siitä se lähti, kymmenen vuotta sitten.”

”Kenelläkään ei ollut oikein käsitystä, mihin se tutkimus meidät veisi. Vasta työn edessä aloimme ymmärtää, että kyseessä oli uusi teknologia, joka mullistaisi maailman”, Holma muistelee.

5G:n tutkiminen oli haastavampaa kuin aiempien teknologiasukupolvien kehittäminen. Kun aiemmin työhön olivat osallistuneet verkkojen ja päätelaitteiden valmistajat ja operaattorit, oli saman pöydän äärellä nyt myös muun muassa isoja auto- ja tehdasautomaatioyhtiöitä. Kaikki muuttui monimutkaisemmaksi.

”On oikeastaan yllätys, että valmista tuli näinkin nopeasti. Kyseessä on kuitenkin teknologia jolla on aivan uudenlainen vaikutus yhteiskuntaan”, Holma sanoo.

Holman mukaan ihmiset näkevät nyt vasta 5G:n ensimmäisen vaiheen, joka kiteytyy huimaan nopeuteen. Seuraavassa vaiheessa uusi teknologia alkaa muokata yhteiskunnan ja yritysten toimintaa, kun monet kriittiset toiminnat siirtyvät 5G:n päälle.

Holma huomauttaa, että turvallisuus korostuu muutoksen myötä. Kun tehtaat pyörivät ja autot liikkuvat uudessa verkossa, on ratkaisevan tärkeää, kuka verkkoa kontrolloi. ”Siinä ei pitäisi ottaa pienintäkään riskiä.”

Holman mielestä 5G merkitsee parempaa maailmaa ihmiselle ja ympäristölle. Se on yksi niistä isoista teknologisista ratkaisuista, joita tarvitaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

”5G on vastuullista teknologiaa. Se vähentää turhaa liikkumista ja lisää tehokkuutta kaikessa tekemisessä”, Holma listaa.

”Ja uskon tietäväni, mistä puhun. Kun testailimme uutta verkkoa vuosi sitten Telian kanssa, niin käytin yksinäni parhaina päivinä jopa 3000 gigatavua dataa, mikä vastaa 3000 käyttäjän keskimääräistä päiväannosta”, Holma naurahtaa.

 

170 kilometriä vuorokaudessa

 

Vaikka 5G:n kehitys jatkuu edelleen, siintää huippututkijan katseessa jo seuraava G.

”Emme taaskaan tiedä, mitä on luvassa, mutta sen voi sanoa, että maailma on erilainen paikka kymmenen vuoden kuluttua. Yksi kollegani kuvasi 6G:tä lisäaistiksi, joka esimerkiksi haistelee ihmisen terveyttä. Ja todennäköisesti se mahdollistaa erittäin todenmukaisen tavan ihmisten etäkohtaamiseen”, Holma visioi.

”Ihmiset ovat aina löytäneet käyttöä paremmalle teknologialle.”

Entä Holma, mihin hän tähtää laboratorion ulkopuolella.

”En ole koskaan juossut kerralla enempää kuin 170 kilometriä, joten eiköhän se riitä. Tänä talvena hiihdettiin kavereiden kanssa Keravalta Kivenlahteen yli 100 kilometriä; siitä voisi laittaa paremmaksi”, 24 tunnin juoksua harrastanut heppuli* miettii.

”Ja olisihan se hienoa päästä tänne stadikalle taas pomppimaan Bonon tahtiin. Ehkä tämä purkki tuo lisää sähäkkyyttä siihenkin”, kahdeksan mobiiliteknologiaa käsittelevää kirjaa toimittanut tekniikan tohtori virnistää.

 

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuvat: Otto Uotila

 

*Harri Holman titteli on Nokia Fellow, jonka hän toisinaan kääntää Herra Heppuliksi.

 

--

 

Tutustu myös näihin:

 

Parannappa maailmaa seuraavaksi parin Veen verran.. (IPV6)


Kyllä senkin aika varmasti aikanaan koittaa @Latlock ! Vaikka tosin aikataulu onkin avoin tälle vielä toistaiseksi.


@JoonasLamJos kyseessä olisi yritysliittymä (kiinteä valokuituyhteys), niin Telia olisi tarjoamassa heti käyttöön IPv6-osoitetta.


Vastaa