Skip to main content

5G on levinnyt Etelä-Koreassa laajemmalle kuin missään muualla maailmassa, ja kaksi Soulissa asuvaa suomalaista kertoo kokemuksiaan korealaisesta arjesta.

 

18177iA63319DC7A2C5473.jpg

 

Suvi Sundquist, maajohtaja, Business Finland:

 

Nuoret tekevät kaiken mobiilissa, keski-ikäiset putoavat kelkasta

 

”Korealaiset ovat erittäin kokeilunhaluisia, kaikki uusi kiinnostaa. Kun 5G-verkot on nyt saatu pystyyn, kuluttajat odottavat kovasti saavansa käyttöön uusia palveluja.

 

Korealaisille on tärkeää tavata toisia kasvokkain. Etätöitä ei juuri tehdä edes koronapandemian aikana, vaan toimistolle mennään joka päivä. Pitkät työmatkat metrossa tai bussissa kuluvat mobiilissa: ihmiset striimaavat videoita tai pelaavat. Kodeissa, työpaikoilla ja julkisessa liikenteessä on avoin ja nopea 5G-verkko.

 

Teknologinen osaaminen on yllättävän jakautunutta. Nuoret tekevät lähes kaiken mobiililaitteilla, mutta yli 55-vuotiaiden taidot ovat vähäiset. Ällistyttävää kyllä Soulin katukuvassa näkyy vielä puhelinkoppeja. Niissä kuitenkin mainostetaan isosti 5G:tä.

 

Korealaiset verkkopankkisovellukset ovat kökköjä verrattuna suomalaisiin ja käteisen käyttö on tavallista. Paperiset pankkikirjatkin ovat vielä käytössä. Uudet internet-ajan yhtiöt tekevät sen sijaan erittäin hyviä mobiilimaksamisen sovelluksia.

 

Sen sijaan korealaiset verkkokaupat ovat aivan ihania. Kotiin voi tilata mitä tahansa, milloin tahansa. Mutta jos haluan fiilistellä, tuoksutella ja inspiroitua, menen edelleen ihan oikeaan myymälään.”

 

18178iF55A819FE7A27778.jpg

 

Hannes Humala, toimitusjohtaja, Second Opinion:

 

K-pop-keikat muuntuvat lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden elämyksiksi

 

”5G:tä on kehitetty Etelä-Koreassa määrätietoisesti jo pitkään. Korealaiset ja suomalaiset rakensivat maailman ensimmäisen 5G-verkkoyhteyden vuoden 2018 talviolympialaisiin. Tuota verkkoa olivat kehittämässä Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikkö ja Nokia.

 

Korealaiselle liike-elämälle tapaamiset kasvotusten ovat ainutlaatuisen tärkeitä. Koronapandemian aikana on keksitty uusi termi UNTACT – epäkontakti – kuvaamaan muuttunutta työympäristöä. On kiinnostava nähdä miten 5G:n tuomat ratkaisut muuttavat face-to-face -tapaamisten kulttuuria.

 

5G tuo valtavia mahdollisuuksia viihteeseen ja mobiilipelaamiseen. Nopeat yhteydet ovat muuttaneet erityisesti reaaliaikaista pelaamista.

 

K-pop-bändit ovat suosittuja ympäri maailman. 5G nopeuttaa entisestään niiden maailmanvalloitusta, kun yleisöt voivat seurata keikkoja 5G:n mahdollistaman HD-livestriimin kautta. 5G-puhelimien ja -liittymien käyttäjät hyötyvät keikoilla myös lisätyn todellisuuden efekteistä ja virtuaalitodellisuuden sisällöistä. K-pop-fanit ovat kohderyhmänä nopeita uuden teknologian omaksujia ja ovat ottaneet innostuneesti vastaan esitysten uudet 5G-elementit.

 

Myös opettajat ja oppilaat suhtautuvat 5G-teknologiaan innokkaasti. Osallistuin muutama vuosi sitten projektiin, jossa testasimme striimaamalla koodaamisen etäopetusta Suomesta Koreaan. Kun verkossa oli yhtä aikaa läsnä kymmenkunta oppilasta, yhteydet tökkivät. Nopeiden yhteyksien myötä nämä ongelmat ovat poistuneet. 5G tuo jatkossakin huimia mahdollisuuksia tulevaisuuden opiskeluun. Koulut voivat esimerkiksi pestata opettajiksi maailman parhaita asiantuntijoita – verkko ei tunne rajoja.”

 

Etelä-Korea on 5G:n pioneeri

 

Etelä-Korea ja Kiina ovat maailman johtajia 5G-verkon kehityksessä ja käyttäjämäärissä. Etelä-Koreassa on 52 miljoonaa asukasta, joista 12 miljoonalla on jo käytössään 5G-liittymä. 5G:n yleistymiseen ovat vaikuttaneet maan pieni pinta-ala ja valtion vahvat investoinnit verkkojen rakentamiseen. Etelä-Korea on ylipäätään edelläkävijä uusien teknologioiden käytössä, ja maa on maailman ykkönen myös valokuituyhteyksien määrässä. Matkapuhelinjätti Samsungilla on merkittävä rooli kotimaansa panostuksissa.

 

Teksti: Tarja Kopra

Kuvat: Haastateltavat, iStockphoto

 

--

 

Tutustu myös näihin:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa