5G

5G-verkko on tulossa alueellesi – mistä sen huomaa ja miten se vaikuttaa tämänhetkisiin yhteyksiisi

5G-verkko on tulossa alueellesi – mistä sen huomaa ja miten se vaikuttaa tämänhetkisiin yhteyksiisi

Näytä ensimmäinen kirjoitus

110 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Kyselit @Repe1969 valkoisten alueiden peittämisestä kuuluvuuden osalta. Kommentoisin tähän, että vaikka verkkosuunnittelussa  tekevät vauhdilla verkon päivitystöitä niin verkon laajentaminen ei tähän hetkeen lopu. Kannattaa seurata karttaa, missä näkyvät rakenteilla olevat tukiasemat. Suunnitelmat ovat lyhyen ajan suunnitelmia eli näkyvät 1-3kk eteenpäin. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

no koska keminmaahan tulee telialta 5g tukiasema koska elisa on jo rakentamassa kilometrin päähän musta 5g tukiasemaa ja modernisoi myös 4g verkon niin telia vaikuttaa asiassa olevan pahasti jäljessä toki elisa on sanonut ettei tiiä tarkkaa aikaa  koska elisan 5g tukiasema valmistuu mutta kyllä se varmaan ennen teliaa tulee ja jos elisa tekee nopeasti  5g verkon ennen teliaa keminmaahan saattaa ihmiset mikäli se elisa toimii sitten paremmin kuin telia vaihtaa telian liittymän elisa 5g liittymään  toisaalta telian netti toimii nytkin paremmin kuin elisan netti vaikka se 5g tukiasema elisalta ei olekkaan vielä valmistunut mutta kyllä telian pitäisi laittaa kiirutta koska jos elisan 5g tukiasema sitten kun keminmaahan valmistuu niin jos yllättää kaikki nopeutella ja vakautella niin ihmiset saattaa alkaa vaihtaan telian liittymiä elisa 5g liittymään neuvoisin teliaakin nopeasti rakentaan 5g tukiasemia keminmaahan muuten elisa voittaa 5g kisan ainakin rakentaa kun nyt rakentaa niin 5g tukiaseman  koska telialla ei keminmaassa varmaan sellaista tule kun vasta 1.5 vuoden päästä kun telian ja dna yhteisverkko valmistuu no asiakkaalle se on vain hyvä että on kilpailua mutta meinaan että jos se elisa kun saa sen 5g tukiaseman valmiiksi ja modernisoi myös 4g verkkoa niin jos elisa yllättää kaikki nopeutella ja vakautella saattaa ihmiset vaihtaa telian elisaan niin sen takia telian kannattis keminmaan suhteenkin nopeasti alkaa rakentaan sitä 5g ettei jää jälkeen elisasta kun ihmisillä on se luonne että ne haluaa nopeiman ja vakaiman mahdollisen liittymän

Käyttäjätaso 1

Moikka @Pte11  nyt kuulostaa kyllä harmilliselta tilanteelta, sillä meidän tarkoitus ei tietenkään ole huijata asiakkaita, vaan tarjota parhaat saatavilla olevat yhteydet käyttöön. Tosiaan määräaikaisessa sopimuksessa on se, että se on molempia sopimuspuolia sitova, sovitun määräajan. Missä alueella käytät yhteyttä Vantaalla? Katsoin meidän kuuluvuuskarttaa, joka näyttää, että Vantaalla on kyllä 5G-kuuluvuus hyvällä tasolla, kattaen monia alueita.


 


Oli sitten kyse uudesta liittymästä tai vanhan päivittämisestä, niin tieto määräaikaisuudesta täytyy asiakkaalle selvitä tilanteessa niin kuin @kustaa1967  mainitsikin. Tämä tuodaankin esille myyntitilanteessa/päivitystilanteessa ja asiakkaalle tulevassa sopimustiivistelmässä. Ilmeisesti oletkin tilannetta selvittänyt meidän asiakaspalvelun kanssa. Onkin ikävä kuulla, että olet vaihtamassa operaattoria ja että emme pystyneet palvelemaan sinua odottamallasi tavalla.

@Se_Jesse 

Pystyisitköhän sinä tehdä asialle jotain. Toinen juttu mikä on, niin tähän meidän kotiin on vain puoliksi kuuluvuus teiltä. Multa menee jatkuvasti tärkeitä puheluita ohi ja heiltä tulee vain viestiä "koitin tavoitella, mutta ei saa yhteyttä". Tää on jokapäiväistä ja kestänyt kuukausia. Enkä saa testattua toisen operaattorin liittymää määräaikaisuuden takia ja kun olen monet kerrat teidän chattiin valittanut tuosta kuuluvuudesta, niin vastaus on aina "laitan häiriöilmoituksen". Alkaa riittää tämä teidän pelleily. Nytkin joudun pitämään kännykkää tuolla tukitolpan puoleisen seinän vieressä, jotta minulle pystyy soittamaan. Vaikea vaan monesti kuulla soittoääntä työhuoneeseen, joka sijaitsee toisella puolella kämppää.  Talo on yksikerroksinen puutalo, joten täällä ei mikään erityisesti blokkaa signaalia. Pliis purkakaa nyt tuo huijattu määräaikasuus, että saan duunihommat rullaamaan kunnolla. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Toista operaattoria voi testata vaikka prepaid-liittymällä.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

perjaatteessa ihminen pärjää netillä jonka nopeus on kokoajan lataus nopeus 50 megaa ja lähetysnopeus kokoajan 38 megaa sillä voi laata pelit ja sillä voi katsoa 4k videota  mutta jotta nuo kaksi asiaa on mahdollista joista toinen asia 4k videon toisto pitäisi lataus nopeuten pysyä kokoajan  50 megassa ja lähetys nopeuten kokoajan  38 megassa koska jos lataus nopeus laskee 24,80 megaan saattaa 4g video jo pätkiä jotkut väittää että 4k videoon riittää joskus jopa vain 15 megan lataus nopeus jos osaa puskuroita videota yhteys oikein

Käyttäjätaso 1

@Pte11 tuo kuulostaa kyllä todella ikävältä tilanteelta, että kuuluvuuksien kanssa on tuollaisia ongelmia. Oletkin jo keskustellut asiasta meidän häiriöpuolen kanssa, niin mitä he ovat sanoneet kuuluvuuksiin liittyen alueellasi? Oletko saanut neuvoja, joita kokeilla, jos ne auttaisivat tilanteeseen. Valitettavasti täällä Yhteisön puolella emme käsittele sellaisia asioita, mitkä vaativat asiakastietoja. Yhteisö on paikka, jossa voi keskustella yhdessä muiden kanssa, niin Telian palveluista kuin myös kaikesta digitaaliseen elämään liittyvistä asioista. Annamme täällä yleisiä neuvoja ja suosituksia.

Kunniamerkki +3

Kokemuksesta voin kertoa 700Mhz:n 5G Ei toimi edes vajaan 2km:n päässä tukiasemasta.

Taitaa koko 700MHz:n taajuudella maaseudulla toimiva 5G olla lähes susi.

Yhteiverkon "uudistusten" myötä myös 4G on surkea

Kunniamerkki +1

Olisi kiva, kun voisi seurata tarkemmalla tasolla, koska "omaan" tukiasemaan päivitetään 5G valmius. Seuraan asia nyt https://www.cellmapper.net sivuston kautta. Kiinnostuksen kohteena on eNB ID 147283.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jos on joskus tehnyt kuuluvuspalautteen alueeltaan, niin verkonparannustöiden yhteydessä on ainakin minulle tullut tekstiviesti töistä. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tuli vielä mieleen, että joissain 700 MHz alueissa SYV-alueella taitaa olla vain 4G 800 MHz taajuus saatavilla 4G:n osalta. Harva päätelaite ymmärtää 700+800 MHz yhdistelmää, joten sitten 5G jää toimimatta, jos mikään muu taajuus ei alueella kuulu.

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Tällainen yleisluontoinen kysymys, kun operaattori päivitti lähimmän tolpan ja toi sinne uusia 4G-taajuuksia ja myös 5G-verkon. Nyt kuitenkin puhelin on kiinni 4G verkossa ainoastaan 800 MHz verkossa ja korkeammat taajuudet eivät sisätiloissa kuulu. Mitä ilmeisimmin en ole ainut jolla näin tapahtuu, ja 4G on siten ruuhkainen tai sitten tuo taajuus kuuluu vaan huonosti sisällä. Jos nyt valitsen 5G verkon, niin tuleeko paremmat nopeudet? Tarjolla on ilmeisesti 700 MHz ja 3500 MHz 5G verkko ja asun ihan verkon takarajalla.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

@AsiakasY 
5G verkon nopeudet vaihtelee useasti kuuluvuuden mukaan. Kartalla ilmoitettu kuuluvuus on laskennallinen, joten todellinen nopeus selviää testaamalla. Jos sinulla on jo meiltä 5G liittymä ja 5G laite, toki sitä kannattaa kokeilla. Jos mietit liittymän päivittämistä, mutta epäilet toimivuutta, voisi Telia Prepaid -liittymä 5G latauksella olla helpoin tapa kokeilla yhteyttä puhelimessa omassa osoitteessa?

4G -verkon toimivuudesta päivityksien jälkeen puhuttiinkin blogissa: jos laitteiden uudelleenkäynnistys ei auta, on tästä tärkeää ilmoittaa meidän asiakaspalveluun.

"Jos huomaat että alueellasi on vastikään kunnostustyö valmistunut ja yhteydet eivät silti toimi toivotunlaisesti, niin suosittelen ihan ensimmäiseksi käynnistämään laitteen uudelleen. Joissakin tilanteissa voi nimittäin olla, ettei laitteesi välttämättä yhdistäkään uuteen taajuuteen heti. Mahdollisiin reitittimiin kannattaa kokeilla resetointia siltä varalta, että taajuuslukitus on jäänyt asetuksista päälle. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme."

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Nyt tuli kokeiltua 5G liittymää ja loppuyhteenvetona voi todeta, että jos 4G ei toimi kunnolla ei toimi 5G verkkokaan samassa paikassa. Vaikka olisi operaattorin puolelta miten tuliterää tavaraa mastot täynnä. Taajamaolosuhteissa 600 metriä tukiasemasta on jo liika pitkä matka, etenkin sisäkuuluvuuden osalta, vaikka miten olisi alempia taajuuksia käytössä. Sikäli surkuhupaisaa, että tässä taajamassa vain yksi operaattori pystyy toteuttamaan kelvollisen yhteyden, myös sisällä. Kaksi muuta jäävät rannalle ruikuttamaan. Enkä ole ainoa taloyhtiössämme. Ehdotan että operaattorit luopuvat ajatuksesta sulkea 3G verkko, jotta puhelujen toimivuus pysyy riittävän varmalla tasolla. Itse en odota, että asuinalueellani 4G ja 5G verkko kehittyisi. Ne ovat mitä ovat ja asiakkaiden on vaan asia hyväksyttävä. 
Edit: Ulkokuuluvuus kyllä on kohdillaan, mutta on vain räntäsateessa -30C pakkasessa ikävä hoidella asioita…

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

@AsiakasY 

Ikävä kuulla heikosta 5G -verkon toimivuudesta kotioloissa. Uudet ja päivitetyt tukiasemalaitteistot kyllä antavat parempia nopeuksia ja palvelevat suurempaa määrää käyttäjiä kerralla, mutta se ei ole myöskään täysi tae toimivuudesta kaikille. Tukiasemien antennit suunnataan lähettämään yhteyttä niin, että se mahdollisimman moni saisi hyvän yhteyden omilla laitteilla, maastonmuodot huomioiden. Rakennuksien rakenteita ei voida ennustaa suuntauksissa, eli peltikatot, kivi-/betoniseinät tai selektiivilasit vaikuttavat paljon sisäkuuluvuuteen. Jos oma asunto jää näiden suuntauksien kanssa katveeseen, eli yksikään antenni ei lähetä suoraan tai edes suunnilleen kohti kotia signaalia, kärsii varsinkin sisäkuuluvuus nopeasti. Tukiaseman pystytyksestä ja päivityksistä ja siihen liittyvistyä suunniteluista onkin kerrottu toisessa blogissa enemmän.

600m voi olla siis matka, missä sisäkuuluvuus ei ole hyvä 5G -verkolla, mutta toisessa osoitteessa samalta matkalta 5G voikin jo toimia selvästi paremmin. Toisella operaattorilla on luultavasti sinun kannaltasi paremmin suunatut antennit ja siksi selvästi toimii paremmin. Me haluamme kyllä kuulla näistä katvealueista, missä yhteys on heikkoa. Kuuluvuuspalautteen voit tehdä Minun Telia -itsepalvelusta, liittymän hallinnan kautta. Täällä Yhteisössä emme käsittele tarkempia osoitteita tai yhteystietoja, joita palautteelle toivomme.

Nähtävästi yhteisverkko sai maston laitteiston päivitettyä tänään 5g:ksi -- mutta puhelin ei kyllä edes ulkona, 80m päässä mastosta, saa nopeudeksi kuin 150 / 50. Kieltämättä tämä on kyllä pettymys, kun eihän tämä 700MHz 5g ole nyt yhtään 4g:tä parempi, joten aika vähäiseksi jää nauttimiset.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

mä käytän hoitokotissa tällä hetkellä elisan verkkoa kun se tuntuu toimivan paremmin kuin telia ja telialla mun alueella kestää kuulema vuodeen 2024 ennenkö tuo huippu nopean ja vakaan 5g munkin alueelle joka tulee voittaan mennen tullen kiinteät kaapeli netit ja kiinteän valokuitun miksi ees käytetään enää kiinteitä verkkoja jos 5g tekee ne kerta tarpeettomaksi

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Ei taida sellaista ihmettä tulla, että 5G yhteydet voittaisivat vakaudessa ja nopeudessa kiinteät yhteydet. Kiinteä yhteys on kiinteä ja pesee mennen tullen nämä takkula-mokkula viritykset.

@AsiakasY 

 

Jos nyt maalaisjärjellä vertaa valokuitua ja mobiilia, niin siinähän käytännössä verrataan valokuitua koko matkalla vs valokuitua alku matka tukitolppaan ja siitä langattomalla mobiilitekniikalla jatkettu loppumatka. Miten ihmiset kuvittelee että lisäämällä langatonta tekniikkaa matkan varrelle, se voisi ikinä kilpailla tekniikan kanssa, jossa vedetään koko matka piuhalla(valokuidulla)? Tästä vertauksesta voi vähän tietämättömämpi ihminenkin päätellä kannattaako näitä edes lähteä vertaamaan toisiinsa. Ei kannata.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Meidän alueella ei vielä ole 5G:tä, mutta minulla on ollut puhelinliittymä parisen vuotta 5G aluksi 1000M ja nyt 450M.

Liittymä toimii kyllä 4G alueella ja jopa 4G-puhelimessa.

Oulun keskustan seutuvilla Speedtest näyttää kyllä kohtuullisen hyviä nopeuksia 5G-verkossa ja kyllä se 5G varmaan tulee tänne kauemmaskin kohtapuoliin 🤓

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@AsiakasY 

 

Jos nyt maalaisjärjellä vertaa valokuitua ja mobiilia, niin siinähän käytännössä verrataan valokuitua koko matkalla vs valokuitua alku matka tukitolppaan ja siitä langattomalla mobiilitekniikalla jatkettu loppumatka. Miten ihmiset kuvittelee että lisäämällä langatonta tekniikkaa matkan varrelle, se voisi ikinä kilpailla tekniikan kanssa, jossa vedetään koko matka piuhalla(valokuidulla)? Tästä vertauksesta voi vähän tietämättömämpi ihminenkin päätellä kannattaako näitä edes lähteä vertaamaan toisiinsa. Ei kannata.

Onhan valokuitu tai kiinteä varmempi, mutta toisaalta ei kaivinkoneet sinun yhteyttä ehkä niin herkästi katkaise. Toki jos runkokuitu menee, niin sille ei voi sitten mitää.

Itse olen väkisin langattomien varassa. Kyllä niillä pärjää, mutta kiinteä on aina kiinteä. Toisella kämpällä on DNA:n kaapelimodeemiyhteys, mutta ei sekään täydellinen ole, koska iltaisin hidastuu. Sitä tutkittiin ja syynä on ruuhka, liian paljon käyttäjiä samassa osaverkossa.

Käyttäjätaso 7

Toisella kämpällä on DNA:n kaapelimodeemiyhteys, mutta ei sekään täydellinen ole, koska iltaisin hidastuu. Sitä tutkittiin ja syynä on ruuhka, liian paljon käyttäjiä samassa osaverkossa.

Niinpä.

Kaapelinetti on yhtälailla jaettua kaistaa myös viimeisen pätkän osalta. Kuitu- ja xDSL-yhteyksien “viimeinen maili” on varattu vain yhdelle asiakkaalle.

PS. Toki koko internet on jaettua kaistaa , mutta kun kapasiteettia on tarpeeksi , niin ei se näy yksittäisen käyttäjän nopeuksissa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Toisella kämpällä on DNA:n kaapelimodeemiyhteys, mutta ei sekään täydellinen ole, koska iltaisin hidastuu. Sitä tutkittiin ja syynä on ruuhka, liian paljon käyttäjiä samassa osaverkossa.

Niinpä.

Kaapelinetti on yhtälailla jaettua kaistaa myös viimeisen pätkän osalta. Kuitu- ja xDSL-yhteyksien “viimeinen maili” on varattu vain yhdelle asiakkaalle.

PS. Toki koko internet on jaettua kaistaa , mutta kun kapasiteettia on tarpeeksi , niin ei se näy yksittäisen käyttäjän nopeuksissa.

Näinhän se on. Ongelmia tulee, kun asiakkaita on liikaa samassa osaverkossa. Ehkä joskus jako on ollut riittävä, mutta vähitellen se on käynyt riittämättömäksi.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Itse olen kaapelinettiä käyttänyt jo pitkään ja kerran on ollut ruuhkautumiseen liittyvää ongelmaa, jonka operaattori korjasi nopeasti jollakin tempulla. Muuten ei ole ongelmia nopeuksien suhteen ollut, edes korona-aikana kun kaikki siirtyivät etätöihin.

Eikä noita kaivinkoneitakaan nyt niin usein kaduilla näy, että kuidut olisi vaarassa. Lisäksi taitaa nykyään olla käytäntö, että ennen kaivuuta selvitetään onko kaapeleita kaivuualueella. Voihan siellä mennä 20 kV keskijännitekaapelikin katki ja silloin onkin jo laajempi pimeys.

Itselläni on mobiiliverkkojen suhteen tilanne, että vain yksi operaattori kykenee toimittamaan toimivan 4G yhteyden, mutta varmaa 5G yhteyttä ei yksikään ilmeisesti pysty toimittamaan ( toimivan 4G operaattorin 5G verkon testaus vaatisi uusinta testin, aiemmin ei vakuuttanut). 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Hieno juttu, jos operaattori on kyennyt nopeisiin temppuihin. Minun kohdallani DNA on joustava kuin rautakanki. Keväällä katselin autoon tavaroita nostellessani, kun asentaja puuhasi jotain pihalla olevan jakokaapin parissa. Kertoi yhden kerrostalon lisää liittyneen kaapeliverkkoon. Kysyin, että onko splittausta tulossa, niin kuulemma ei. No onnea heille, eivät tienneet, että liittyvät valmiiksi tukkoiseen verkkoon. Sitä arvostaisi mahdollisimman nopeita yhteyksiä, kun päivitystiedostot ovat suuria eikä tekisi mieli tuhlata aikaa päivittelyyn. Gigasesta (miniminopeus 600) maksoin, toimi enintään 200M nopeudella iltaisin. Olikohan gigasta putkea jakamassa noin 400 asiakasta. Jossain kerrottu noin 200 olevan maximi, ettei rupea palvelut heikentymään muilla huomattavasti. 

Vastaa